TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CUISSON CONVECTION [11 records]

Record 1 2014-04-02

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
CONT

There are several low fat fryers on the market with various names such as healthy fryers, no oil fryers, halogen cookers, halo fryers etc.

OBS

[Some] of this type [of fryer] may use as little as a spoon of oil while others don’t even utilize oil since they use convection heat or the fat found in foods.

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
OBS

La technologie développée par T-fal [et d’autres compagnies] s’appuie sur le principe du four à convection. Un système d’air chaud pulsé répartit l'air uniformément sur les aliments pour assurer une cuisson plus homogène [...]

Spanish

Save record 1

Record 2 2001-07-26

English

Subject field(s)
  • Heat (Physics)
  • Culinary Techniques
CONT

bake: to prepare (as food) by a dry heat either in an oven or on heated metal or stone or under coals.

CONT

Tender beef cuts such as tenderloin, sirloin, porterhouse, T-bone ... are best for cooking by dry heat, as in broiling or roasting.

French

Domaine(s)
  • Chaleur (Physique)
  • Techniques culinaires
CONT

La chaleur sèche est caractérisée par une température extérieure élevée, supérieure à 100 [Celsius] [...]

CONT

Types de cuisson. [...] à la chaleur sèche [, ] cuisson sans l'intermédiaire d’un liquide ou d’un corps gras abondant. La chaleur peut être transmise soit par conduction(gril en fonte chauffé à la flamme), qui permet la grillade, soit par convection(four) ou par rayonnement(infrarouge), qui permettent le rôtissage de viandes ou de volailles et le gratin de certains mets saupoudrés de chapelure.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Calor (Física)
  • Técnicas culinarias
Save record 2

Record 3 1987-01-13

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
CONT

Electric Range. - ... Two types of units, the tubular or radiant and the solid plate, are available. ... The solid type consists of a plate of a nickel-containing alloy of cast iron, grooved on the underside to house spiral resistance wire embedded in refractory cement. The upper side has a flat machined surface to ensure maximum contact with a cooking vessel placed on it.

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
CONT

Appareils de cuisson. Foyers de cuisson. Deux types de foyers sont adoptés : soit des plaques pleines en fonte allégée(calotte de fonte du foyer de qualité fine et de faible épaisseur), donc de poids et d’inertie réduits, soit des éléments tubulaires. Plaques de fonte.(...) Dans ce type de foyer, la chaleur est transmise à l'ustensile à chauffer en majeure partie par conduction et un peu par rayonnement et convection.

OBS

«élément solide» : Selon les Services linguistiques de Camco Inc., ce terme est un calque de l’anglais et se trouve dans les sources traduites.

Spanish

Save record 3

Record 4 1986-09-19

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
CONT

Automatic convection preheat: automatically preheats the oven before convection cooking.

OBS

Special feature of a microwave/convection oven.

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
CONT

Préchauffage automatique par convection : Fait chauffer automatiquement le four avant la cuisson par convection.

Spanish

Save record 4

Record 5 1986-09-19

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
CONT

Microwave/convection ovens can also be programmed to include varying amounts of convection cooking.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
CONT

Les fours à micro-ondes/convection peuvent aussi être programmés pour que l'on puisse faire, à des degrés divers, de la cuisson par convection.

Spanish

Save record 5

Record 6 1986-09-02

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

Another remaining major barrier to heat transfer in steam cooking has been the condensate that normally forms on the food. Cleveland has overcome this problem with forced convection steam. The turbulent force of the steam literally strokes off the condensate, so the food surface is more accessible to the available heat energy.

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
CONT

L'autre obstacle primordial au transfert de la chaleur dans la cuisson à la vapeur était la condensation qui se formait normalement sur les aliments. Celevelant a résolu le problème par la vapeur à convection forcée. La turbulence de la vapeur élève vraiment la condensation, ce qui rend la surface de l'aliment plus accessible à l'énergie de chaleur disponible.

Spanish

Save record 6

Record 7 1986-09-02

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires

Spanish

Save record 7

Record 8 1986-09-02

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

The compensating timer will automatically adjust the length of time the steam is on. Then, the steam will shut off and a visual and audible signal given to the operator. Uniform quality results every time - no matter who is using the Cleveland Convection Steamer.

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
CONT

La minuterie compensatrice ajuste automatiquement la durée de cuisson selon l'état de l'aliment. Quand l'aliment est prêt, la vapeur est coupée. Un interrupteur automatique et un signal sonore entrent en jeu. Une qualité uniforme en résulte... peu importe qui opère le Convection Steamer [marque déposée] Cleveland.

Spanish

Save record 8

Record 9 1986-09-02

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

Air in a steam environment has proved to be a major barrier to efficient heat transfer. So the Cleveland Convection Steamer is designed to purge the air from the cooking compartment.

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
CONT

Dans un milieu de vapeur, l'air se révélait un obstacle important au transfert efficace de l'énergie. Le Convection Steamer [marque déposée] Cleveland, par sa conception, laisse échapper l'air de la chambre de cuisson par le truchement d’un courant continu de vapeur pure en turbulence.

Spanish

Save record 9

Record 10 1986-08-12

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
CONT

Versatile microwave/convection oven. - Cooks by microwave for extra-fast results. - Cooks by convection for baking and browning. - Combines the two for the best of both.

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
CONT

Four à micro-ondes/convection.-Micro-ondes pour cuisson rapide.-Convection pour cuire et dorer.-Combinez les deux pour excellents résultats.

Spanish

Save record 10

Record 11 1986-07-22

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
  • Culinary Techniques
CONT

A fan conveys the air and keeps it moving, thus ensuring an even distribution of heat in the oven. Hot air covers the food and cooks it evenly. ... To use the convection cooking, turn the selector to X and the oven control to the desired temperature.

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
  • Techniques culinaires
CONT

Un ventilateur véhicule l'air et le garde en mouvement, ce qui assure une répartition uniforme de la chaleur dans le four. L'air chaud enveloppe la nourriture et la cuit de façon uniforme.(...) Pour utiliser la cuisson à convection, tournez le sélecteur à la position X et la commande de four à la température désirée.

Spanish

Save record 11

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: