TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CUISSON EMBALLAGE [10 records]

Record 1 2024-04-12

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
DEF

A cooking method in which food is put in a container that no air can enter and cooked very slowly at a constant temperature in water.

OBS

sous vide: French for "under vacuum," when used as a noun, it must be written in two separated words, "sous vide". The hyphenated variant, "sous-vide" is for the adjective, e.g. "sous-vide cooking," "sous-vide method," "sous-vide technique," or the adverb, e.g. "to cook sous-vide."

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
OBS

Il ne faut pas confondre les produits cuits sous vide et les produits emballés sous vide qui n’ offrent pas les mêmes durées de conservation. La cuisson sous vide signifie que le produit(souvent pré-élaboré) est conditionné sous vide et cuit dans son emballage [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
DEF

[...] método de preparación de los alimentos en el que estos se introducen en un envase [...] al que se le extrae el aire para después cocinarlos a una temperatura determinada.

OBS

al vacío: La Fundación del Español Urgente (Fundéu BBVA), con el asesoramiento de la Real Academia Española, indica que el galicismo "sous vide", empleado en las informaciones gastronómicas, puede sustituirse por "al vacío".

Save record 1

Record 2 2017-01-10

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

La cuisson dans l'emballage est un mode opératoire industriel fiable et facile à mettre en œuvre. Les produits sont confinés avant la cuisson dans un emballage qu'ils ne quittent qu'au moment de leur emploi [...]

Spanish

Save record 2

Record 3 2009-01-26

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Instant puddings are formulated with pregelatinized starch and disperse rapidly in cold milk.

OBS

Dict. of Nutrition and Food Technology, 1982.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

crème-dessert : Entremets à base de lait écrémé, de sucre, d’huile végétale hydrogénée, d’amidon modifié et de différents produits chimiques, aromatisé artificiellement et coloré.

OBS

Cet entremets est vendu dans le commerce sous deux formes : 1. prêt à servir dans des boîtes de conserve de format courant, ou, prêt à manger, dans des mini-boîtes individuelles munies d’un dispositif d’ouverture qui permet la consommation à même la boîte; 2. sous emballage cartonné, poudre à laquelle on ajoute, du lait, sans cuisson.

OBS

pouding : Cette graphie, puisée des Rectifications de l’orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Key term(s)
  • pudding instantané

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
Save record 3

Record 4 2004-12-17

English

Subject field(s)
  • Packaging Techniques
  • Food Industries
OBS

Cryovac pioneered ham cooking under vacuum many years ago and continuously develops new materials and systems to improve cook-in efficiency and productivity.

French

Domaine(s)
  • Techniques d'emballage
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 4

Record 5 1999-07-29

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Plat à cuire dans l’emballage clos grâce à des opercules à valve intégrée. La valve silicone développée par Raackmann, est un des premiers exemples de valves intégrée au film permettant une utilisation directe à partir d’une bobine sur une machine de thermocellage.

Spanish

Save record 5

Record 6 1997-01-27

English

Subject field(s)
  • Food Industries
OBS

A special wrapping for ham, that also serves as a cooking container.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Technologie de cuisson sous vide du jambon dans son emballage [de vente] plastique définitif.

CONT

Après avoir placé le jambon cru dans un moule de thermo-formage, sur une machine spécialement modifiée à cet effet, on scelle hermétiquement le sac avant de procéder à la cuisson dans le moule [...] étant cuit dans son emballage final, le jambon ne subit aucune perte de poids au cours de la cuisson.

Spanish

Save record 6

Record 7 1992-03-23

English

Subject field(s)
  • Special Packaging
DEF

[An] indicator strip, adhered onto the lid or other outside area of ... [a microwave] package, ... [which] turns completely blue when the microwave entree or other food is ready to serve.

French

Domaine(s)
  • Emballages spéciaux
DEF

Bande indicatrice de cuisson, collée sur le couvercle ou toute surface extérieure d’un emballage allant au four à micro-ondes, qui a la particularité de changer de couleur pour annoncer la fin de la cuisson d’un mets.

Spanish

Save record 7

Record 8 1988-05-18

English

Subject field(s)
  • Paperboard
  • Packaging in Paperboard
DEF

... paperboard with a heat-resistant coating which enables it to withstand conventional oven temperatures, and also permits microwave energy to pass through it. The board, which is typically extrusion coated with clear or white pigmented PET, resists temperatures of up to 400 °F. The coating also creates a continuous moisture barrier, thereby preventing leakage and protecting the contents of the package.

French

Domaine(s)
  • Carton
  • Emballages en carton
DEF

Carton utilisé dans l'industrie de l'emballage alimentaire, en particulier dans la fabrication des barquettes, et qui se prête à la cuisson au four conventionnel ou au four à micro-ondes.

OBS

Équivalent formulé d’après le modèle de "film de cuisson" dans "Emballages Magazine" no 445 (1987, page 51).

Spanish

Save record 8

Record 9 1988-05-18

English

Subject field(s)
  • Packaging in Paperboard
DEF

A food tray made out of ovenable paperboard.

OBS

Basically, ovenable paperboard is paperboard with a heat-resistant coating which enables it to withstand conventional oven temperatures, and also permits microwave energy to pass through it.

French

Domaine(s)
  • Emballages en carton
DEF

Barquette utilisée dans l'industrie de l'emballage alimentaire, fabriquée d’un carton spécial autorisant la cuisson au four à micro-ondes et au four traditionnel.

OBS

Voir le terme "barquette pour cuisson en four à micro-ondes ou traditionnel" dans "Emballages Magazine" no 447, p. 23.

Spanish

Save record 9

Record 10 1988-05-17

English

Subject field(s)
  • Special Packaging
DEF

A food container that can be used either in an ordinary oven or in a microwave oven.

French

Domaine(s)
  • Emballages spéciaux
DEF

Récipient utilisé dans l'industrie de l'emballage alimentaire pour la cuisson au four à micro-ondes ou au four ordinaire.

Spanish

Save record 10

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: