TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CUISSON ETUVEE [7 records]

Record 1 2012-10-16

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
OBS

stew: A method of cooking by which food is barely covered with liquid and simmered slowly for a long period of time in a tightly covered pot. Stewing not only tenderizes tough pieces of meat but also allows the flavors of the ingredients to blend deliciously.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
CONT

Le secret de la cuisson des légumes à l'étuvée réside dans la qualité des ustensiles utilisés. Les faitouts en acier chromé pourvus de robustes couvercles hermétiques sont bien adaptés, tout comme les poêles à revêtement anti-adhésif munies de couvercles en verre.

OBS

étuver : faire cuire un aliment à chaleur douce, à couvert, avec très peu de matière grasse et de liquide, ou uniquement dans l’eau de végétation rendue par cet aliment.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
Save record 1

Record 2 2009-08-18

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

To brown meat or vegetables in fat and then add a small amount of liquid and finish cooking tightly covered at a low temperature. A tenderizing method good for tougher cuts of meat.

OBS

We have also used the term for vegetable cooked in butter in a covered casserole, as there is no English equivalent for "étuver".

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Faire cuire longuement, sur feu doux, dans un récipient fermé pour éviter l’évaporation.

CONT

Le braisage [...] Cuisson s’opérant en vase clos et à très court mouillement. Les viandes braisées sont d’abord revenues de tous côtés dans une matière grasse, puis mouillées et couvertes pour obtenir une cuisson à la vapeur [...]

OBS

La cuisson à l'étuvée ou à l'étouffée et le braisage se ressemblent au point d’être souvent pris l'un pour l'autre.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
Save record 2

Record 3 2009-01-27

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

The front part of the lateral half of a carcass (as of beef, veal, lamb, or mutton) usually divided between the 12th and the 13th ribs.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

Les morceaux du quartier de devant. Ils sont fortement sollicités par l'animal et contiennent donc beaucoup de tissu conjonctif. Une cuisson longue(à l'eau bouillante ou à l'étuvée) transforme le tissu conjonctif en une gélatine juteuse [...]

OBS

Il s’agit des flancs, de la poitrine, de la côte plate, du train de côtes, des jarrets, de l’épaule et du cou.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
Save record 3

Record 4 2005-07-19

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)
OBS

Par analogie avec «pommes de terre à l’étuvée».

OBS

(À l') étuvée :(Avec une) cuisson des aliments en vase clos, en utilisant la vapeur d’eau qui s’en dégage.

Spanish

Save record 4

Record 5 1994-07-15

English

Subject field(s)
  • Kitchen Utensils
OBS

A two-part pot with a cover, but the base of the upper pot is perforated and sits on top of simmering water in the lower pot.

French

Domaine(s)
  • Batterie de cuisine
DEF

Ustensile de cuisson, à couvercle, contenant un panier percé de trous dans lequel on dépose des aliments devant cuire à l'étuvée, le panier se maintenant au-dessus du niveau de l'eau contenue dans la marmite et dont le liquide(ayant atteint le degré d’ébullition) produit de la vapeur qui s’échappe partiellement par les évents du couvercle.

Spanish

Save record 5

Record 6 1993-10-18

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
CONT

stewing is the process of cooking by gentle heat in a small quantity of liquid .... The temperature should never reach boiling point.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Mode de cuisson des aliments en récipient hermétiquement clos, très lentement et dans leur propre jus. (Cuisine et vins de France, 1974).

CONT

La cuisson à l'étuvée se fait en récipient clos avec peu [...] de liquide.(La cuisine, 1976, p. 64).

Spanish

Save record 6

Record 7 1987-09-03

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
CONT

La cuisson à l'étuvée(ou à l'étouffée) s’applique en particulier aux brunoises et aux juliennes de légumes, aux oignons et aux échalotes ciselés, aux tomates, aux champignons(...)

OBS

forme de cuisson de la tomate.

Spanish

Save record 7

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: