TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CUITE [100 records]

Record 1 2024-05-16

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Pastries (Cooking)
DEF

A large puffy bread that is made from a thin batter of eggs, flour, and milk and that is baked usually in a skillet and served with sweet or savory toppings.

CONT

The batter for German pancakes has more in common with crêpes than American pancakes. It is made up of almost equal parts flour, milk, and eggs, but no leavening agents. These pancakes rely on the interaction of the oven's heat and eggs' proteins to develop [their] towering height.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Pâtisserie (Art culinaire)
CONT

À propos de la crêpe allemande[. ] La recette donne une seule grande crêpe, qui a la particularité d’être cuite dans une poêle au four [...] Autre particularité : en cours de cuisson, les bords de la crêpe vont monter très haut [...]

OBS

crêpe soufflée : La désignation «crêpe soufflée» est aussi employée pour désigner une crêpe à laquelle on intègre un appareil à soufflé.

OBS

pascade : En France, la désignation «pascade» désigne plus précisément une variante de la crêpe hollandaise originaire d’Aveyron.

Spanish

Save record 1

Record 2 2023-06-13

English

Subject field(s)
  • Pastries
  • Breadmaking
DEF

A light, sweet bun or roll made with eggs, yeast, and butter.

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
  • Boulangerie
DEF

Pâtisserie en pâte levée faite de farine détrempée à l'œuf et au lait, cuite au four.

Spanish

Save record 2

Record 3 2023-05-09

English

Subject field(s)
  • Terra Cotta
  • Antique Ceramics (Museums and Heritage)
DEF

A glazed or unglazed, nonvitreous, opaque ceramic whiteware having a water absorption greater than 3%.

French

Domaine(s)
  • Terres cuites
  • Céramique ancienne (Muséologie et Patrimoine)

Spanish

Save record 3

Record 4 2023-05-09

English

Subject field(s)
  • Terra Cotta
  • Museums and Heritage

French

Domaine(s)
  • Terres cuites
  • Muséologie et patrimoine

Spanish

Save record 4

Record 5 2023-05-09

English

Subject field(s)
  • Ceramics (Industries)
  • Antique Ceramics (Museums and Heritage)
DEF

A general term for a ceramic body which fires to a white or ivory color.

French

Domaine(s)
  • Céramique (Industries)
  • Céramique ancienne (Muséologie et Patrimoine)

Spanish

Save record 5

Record 6 2023-01-27

English

Subject field(s)
  • Terra Cotta

French

Domaine(s)
  • Terres cuites

Spanish

Save record 6

Record 7 2022-10-28

English

Subject field(s)
  • Wind Instruments
DEF

A simple wind instrument typically having an oval body with finger holes and a projecting mouthpiece.

French

Domaine(s)
  • Instruments de musique à vent
DEF

Petit instrument à vent ovoïde, en terre cuite ou en métal, muni d’une embouchure latérale et percé de trous.

Spanish

Save record 7

Record 8 2022-02-18

English

Subject field(s)
  • Silk (Textiles)
DEF

A … dull silk yarn with a very small proportion [approximately 2% to 5%] of the natural gum removed.

French

Domaine(s)
  • Soieries
OBS

L'opération de décreusage, en eau savonneuse à 90 °C, donne de la soie cuite, mi-cuite ou souple, selon l'intensité du traitement.

Spanish

Save record 8

Record 9 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

paving brick: an item in the "Site Features" class of the "Built Environment Objects" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

pavé en terre cuite : objet de la classe «Articles d’aménagement» de la catégorie «Éléments du bâtiment».

Spanish

Save record 9

Record 10 2020-07-24

English

Subject field(s)
  • Aquaculture
  • Mollusks, Echinoderms and Prochordates
  • Commercial Fishing
OBS

Lime-coated tiles are used to collect oyster spat.

French

Domaine(s)
  • Aquaculture
  • Mollusques, échinodermes et procordés
  • Pêche commerciale
DEF

[Élément de terre cuite] demi-ronde enduite d’un mélange de chaux et de sable destinée au captage du naissain [d’huîtres] au sein des collecteurs.

CONT

Le captage est une activité très importante pour le bassin puisque les ostréiculteurs s’en servent non seulement pour leur propre production, mais également pour revendre des naissains aux autres bassins ostréicoles [...] La tuile chaulée reste le principal collecteur utilisé localement.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Acuicultura
  • Moluscos, equinodermos y procordados
  • Pesca comercial
OBS

Teja que se utiliza para la colección de crías de ostras.

Save record 10

Record 11 2020-01-29

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Restaurant Menus
DEF

A firm cheese with small holes and a nutty flavor that is of Swiss origin.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Menus (Restauration)
DEF

Fromage fabriqué exclusivement avec du lait de vache emprésuré, à pâte ferme, cuite, pressée et salée en surface ou en saumure, de couleur ivoire à jaune pâle, présentant des «ouvertures» de dimensions allant de la grosseur d’un pois à celle d’une noisette [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Queso suave, de origen suizo, fabricado con leche de vaca y cuajo triturado.

Save record 11

Record 12 2020-01-23

English

Subject field(s)
  • Roofs (Building Elements)
DEF

The upper layer or layers of a roof providing a weatherproof surface.

CONT

Roof coverings are the final outside layer that is placed on top of a roof deck. Common roof coverings include wooden and composition shingles, wooden shakes, rubber imitation tile, steel imitation shakes or tile, clay tile, slate, tin, and tar-and-gravel.

OBS

roofing: designation and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Toitures (Éléments du bâtiment)
DEF

Recouvrement étanche de la partie supérieure des édifices, variable suivant la configuration des surfaces à couvrir, les matériaux dont on dispose, le climat, etc.

CONT

Les couvertures constituent la dernière couche extérieure placée par-dessus le platelage. Les couvertures les plus communes sont les bardeaux de bois, les bardeaux de matériaux composites, les bardeaux de fente, les carreaux en imitation caoutchouc, les bardeaux ou les carreaux en imitation acier, les tuiles de terre cuite, l'ardoise, l'étain et le feutre goudronné avec protection.

CONT

La couverture, partie extérieure du toit, ne participe pas à la stabilité des ouvrages, mais doit protéger de façon étanche et durable les superstructures d’un édifice contre les intempéries.

OBS

couverture : désignation normalisée par l’ISO.

OBS

couverture : désignation publiée au Journal officiel de la République française le 22 septembre 2000.

Spanish

Save record 12

Record 13 2019-11-05

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Restaurant Menus
CONT

Graviera cheese is a popular hard cheese that can be made from cow's milk, goat's milk, sheep's milk, or a mixture of the different milks. It has a slightly sweet taste and a delicate aroma. There are two main versions of Graviera ... Graviera of Crete and Graviera of Naxos. ... Both versions of Graviera are similar to Gruyère.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Menus (Restauration)
DEF

Fromage à pâte cuite rappelant le gruyère.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Menú (Restaurantes)
CONT

Graviera es el segundo queso más popular de Grecia después del queso feta. Hecho en ruedas, la corteza del queso duro está marcada con el patrón de entrecruzamiento característico de su tela de drenaje.

Save record 13

Record 14 2019-11-05

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Restaurant Menus
CONT

Due to its distinctive nature, cultural value and economic importance for the region, Comté was deservedly granted "appellation d'origine contrôlée" (AOC) status in 1958. This ensures that Comté follow a large set of stringent rules and requirements which guarantee the specificity of their unique cheese.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Menus (Restauration)
DEF

Fromage franc-comtois AOC [appellation d’origine contrôlée] de lait de vache(45 % au minimum de matières grasses), à pâte pressée cuite et à croûte naturelle brossée(de jaune doré à brunâtre).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Menú (Restaurantes)
CONT

El queso comté es […] una de las grandes referencias en cuanto a quesos franceses. Para la elaboración del queso comté se utilizan solo vacas de razas Montbéliarde y Simmental, que se alimentan de pastos naturales en verano y de heno en invierno.

Save record 14

Record 15 2019-07-31

English

Subject field(s)
  • Masonry Materials
  • Masonry Practice
CONT

Samel bricks were cheap because they were imperfectly fired and disintegrated easily, especially when not protected against the weather ...

French

Domaine(s)
  • Matériaux de maçonnerie
  • Maçonnerie

Spanish

Save record 15

Record 16 2018-11-14

English

Subject field(s)
  • Black Products (Petroleum)
DEF

The oil which has been reacted with sulfur or sulfur-containing compounds like sulfur chloride.

OBS

sulphurized oil; sulfurized oil: terms officially approved by the Lexicon Project Committee (New Brunswick).

Key term(s)
  • sulphurised oil
  • sulfurised oil

French

Domaine(s)
  • Produits noirs (Pétrole)
DEF

Huile raffinée, ou cuite ou standolisée ou soufflée qu'on traite par le soufre sous certaines conditions de température.

OBS

huile sulfurée : terme et définition normalisés par l’AFNOR.

OBS

huile sulfurée : terme uniformisé par le Comité du projet de lexiques (Nouveau-Brunswick).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos negros (Petróleo)
Save record 16

Record 17 2018-06-11

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
  • Cold Storage
DEF

[The] light-colored spots developed in frozen foods as a result of surface evaporation and drying when inadequately wrapped or packaged.

CONT

Moisture loss by evaporation from the surface of a product leads to freezer burn, an unsightly white color that can be mistaken for mold but is resolved on rehydration during cooking unless it is severe.

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Entreposage frigorifique
CONT

Une brûlure de congélation est causée par la perte d’humidité sur la surface des aliments. La viande brûlée par congélation a une surface sèche et décolorée, et lorsqu'elle est cuite, elle est dure et insipide.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
  • Almacenaje frigorífico
Save record 17

Record 18 2018-04-05

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Black Products (Petroleum)
DEF

A vegetable or animal oil which has been treated with sulfuric acid and the excess of acid washed out and the oil neutralized with a small amount of caustic soda or ammonia.

OBS

sulphonated oil; sulfonated oil: terms term officially approved by the Lexicon Project Committee (New Brunswick).

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Produits noirs (Pétrole)
DEF

Huile raffinée, ou cuite, ou standolisée, ou soufflée, qu'on traite par l'acide sulfurique ou d’autres agents sulfonants, sous certaines conditions de température et qu'on neutralise ensuite par une base.

OBS

huile sulfonée : terme et définition normalisés par l’AFNOR.

OBS

huile sulfonée : terme uniformisé par le Comité du projet de lexiques (Nouveau-Brunswick).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Productos negros (Petróleo)
Save record 18

Record 19 2018-03-12

English

Subject field(s)
  • Cookies and Cookie Making
CONT

In the United States and Canada, a cookie is a small, flat-baked treat containing milk, flour, eggs, sugar, etc. In most English-speaking countries outside North America, the most common word for this is "biscuit." In many regions both terms are used, while in others the two words have different meanings (a cookie is a plain bun in Scotland, while in the United States a biscuit is a kind of quick bread similar to a scone).

French

Domaine(s)
  • Biscuits et biscuiterie
DEF

Pâtisserie cuite au four composée d’un mélange de farine, d’œufs et de sucre.

OBS

Exemples de biscuits : biscotte, doigt de dame, galette, gaufrette, langue de chat, macaron, petit-beurre, sablé, tuile, etc.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Galletas y fabricación de galletas
DEF

Pasta compuesta de harina, azúcar y a veces huevo, manteca o confituras diversas, que, dividida en trozos pequeños y moldeados o modelados en forma varia, se cuecen al horno.

Save record 19

Record 20 2018-02-23

English

Subject field(s)
  • Recipes
CONT

Russian cookery. The coulibiac is a hot fish pie made with hard boiled eggs, mushrooms, rice, breads wheat and salmon. Coulibiac can we made also with chicken instead of fish.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
DEF

Pâté en croûte farci de viande ou de poisson, de légumes, de riz et d’œufs durs. C'est une spécialité russe, connue en France depuis le XIXe s. Le mot est une déformation de l'allemand Kohlgebaeck, «pâté au chou». Les moules traditionnels sont en terre cuite, en forme de poisson.

Spanish

Save record 20

Record 21 2018-02-21

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Cooking and Gastronomy (General)
DEF

A type of German fresh pork sausage for frying.

OBS

Plural: bratwürste.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Cuisine et gastronomie (Généralités)
CONT

Bratwurst. C'est une saucisse précuite très populaire à base de porc et de veau ou seulement au veau. Il en existe plusieurs sortes :[a) ] Bratwurst de veau : très douce. [b) ] Bratwurst fine : texture très fine assaisonnée très légèrement avec un peu d’oignon et du citron. [c) ] Weisswurst : c'est une bratwurst fine dans laquelle on ajoute du persil-saucisse blanche de veau assaisonnée de persil, d’épices douces et liée à l'œuf. [d) ] Bratwurst fumée :cuite et fumée, cette saucisse est un peu épicée sans être forte, assaisonnée de poivre, de paprika et de cumin.

CONT

Saucisse Bratwurst, cervelas et boudin blanc grillés. S’accompagne bien de salade de tomates et concombres aux fines herbes, moutarde forte et pain de ménage [...]

Spanish

Save record 21

Record 22 2018-01-26

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
OBS

A sausage consists of ground meat and other animal parts, herbs and spices, and possibly other ingredients, generally packed in a casing (traditionally the intestines of the animal), and preserved in some way.

OBS

In French terminology, a "saucisse" is usually small and fresh, but some types are lightly smoked; most are cooked before eating. A "saucisson" is usually larger, smoked, dried, or otherwise preserved, and served in slices.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Préparation de charcuterie à base de viande de porc, de bœuf ou de cheval et de gras de porc hachés plus ou moins fin, assaisonnée et épicée, contenue dans un boyau fermé aux deux bouts et souvent ficelé puis séchée et qui se consomme crue ou cuite.

OBS

Un saucisson est une grosse saucisse.

Spanish

Save record 22

Record 23 2018-01-26

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Pastries (Cooking)
DEF

A light, puffy, baked pudding made from a batter of flour, milk, and eggs, and traditionally served with roast beef.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Pâtisserie (Art culinaire)
DEF

Galette épaisse faite de farine, d’œufs et de lait, fortement épicée, cuite au four dans de la graisse de bœuf, accompagnant le rôti de bœuf.

OBS

pouding : Cette graphie, puisée des Rectifications de l’orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Key term(s)
  • pouding Yorkshire
  • Yorkshire pouding

Spanish

Save record 23

Record 24 2018-01-05

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

Several broiled meats and vegetables (as lamb chop, kidney, bacon, mushroom, and tomato) served on one plate.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

grillade : Pièce de viande, le plus souvent de bœuf cuite sur le grill. En principe, le mot ne s’emploie pas pour les autres aliments, charcuterie ou poissons, traités de la même façon. La grillade est généralement servie garnie de pommes de terre frites ou de légumes revenus à la poêle(tomates, champignons, aubergines, notamment) [...] Sont traités en grillade : des viandes(bœuf surtout, avec l'entrecôte, la côte, les chateaubriands, mais aussi porc et mouton, notamment les côtes et les côtelettes, le mixed-grill, les brochettes), certaines volailles à la crapaudine, des saucisses, des pieds de porc panés [...] des poissons [...] des légumes(champignons, tomates et poivrons en particulier) [...]

OBS

Je propose d’employer le terme grillade au pluriel pour rendre l’idée de «mixed» grill en français.

Spanish

Save record 24

Record 25 2018-01-05

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

Highly spiced, smoked beef, esp. from a shoulder cut.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Viande de bœuf prise dans la ronde, marinée, cuite et fumée légèrement.

OBS

Le pastrami est plus assaisonné et moins gras que le smoked-meat.

Spanish

Save record 25

Record 26 2017-11-27

English

Subject field(s)
  • Ceramics (Industries)
  • Symbols, Motifs and Ornaments (Arts)
DEF

A pattern of domestic crockery in blue, originally designed by Thomas Turner in the late 18th century, having willow-trees as a prominent feature.

French

Domaine(s)
  • Céramique (Industries)
  • Symboles, motifs et ornements (Arts)
CONT

Céramique fine blanche, motif du saule bleu, «Royal Patent Staffordshire China»(vers 1820-1845). Cette assiette de terre cuite fine blanche est décorée d’un motif dit du saule bleu, l'impression la plus courante sur la vaisselle en céramique en Europe et en Amérique du Nord au 19e siècle.

Spanish

Save record 26

Record 27 2017-11-23

English

Subject field(s)
  • Collection Items (Museums and Heritage)
  • Antique Ceramics (Museums and Heritage)
  • Archaeology
DEF

A small phial (especially of terracotta or glass) found in Roman and later Greek tombs, formerly supposed to have been a bottle into which mourners dropped their tears, but now believed to have been used as a perfume bottle.

OBS

A small earthen or glass vase found in ancient tombs for containing balms and perfumes sprayed on pyres and ashes of the dead.

Key term(s)
  • lacrimatory

French

Domaine(s)
  • Objets de collection (Muséologie et Patrimoine)
  • Céramique ancienne (Muséologie et Patrimoine)
  • Archéologie
DEF

Petite fiole ou petit vase funéraire romain en terre cuite ou en verre qui servait, croyait-on, à recueillir les larmes des pleureuses et contenait, en fait, les huiles odorantes ou les baumes nécessaires au rite des funérailles.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Objetos de colección (Museos y Patrimonio)
  • Cerámica antigua (Museos y Patrimonio)
  • Arqueología
CONT

Lacrimatorio (del latín lacrima, "lágrima") es un tipo de vasija pequeña o vial de terracota, alabastro o cristal. Recibe este nombre por ser frecuente en tumbas romanas y griegas tardías, en las que [...] se creía que los dolientes derramaban sus lágrimas. Tienen forma ahusada, o de frasco con un largo cuello pequeño y cuerpo con forma bulbosa. También pudieron ser usadas para guardar ungüentos, quizá pomadas o pastas fragantes [...]

Save record 27

Record 28 2017-10-26

English

Subject field(s)
  • Paste Preparation and Shaping (Ceramics)
DEF

A form used in making, from an original model, various ceramic vessels, figures, etc.

CONT

Hollow moulds are taken from an original model, from another piece of ceramic ware, from an object in wood, silver, or some other material, or even from a natural object; they are usually of clay or plaster of Paris.

CONT

Plaster of paris mold for pottery.

French

Domaine(s)
  • Préparation et façonnage de la pâte céramique
DEF

Forme destinée à donner par pressage du relief à une pâte d’argile qui, une fois cuite, constituera une brique ou une tuile.

CONT

Autrefois en bois, manipulé à la main par un mouleur, le moule est aujourd’hui en bronze ou en plâtre et manœuvré par une presse hydraulique.

Spanish

Save record 28

Record 29 2017-08-03

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

[A type of italian omelet] often containing chopped vegetables or meats.

PHR

Caprese frittata

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Omelette épaisse généralement garnie de légumes, de viande et de fromage, d’abord cuite partiellement à la poêle, puis au four.

OBS

Plat traditionnel de la cuisine italienne.

PHR

frittata à la caprese

Spanish

Save record 29

Record 30 2017-04-11

English

Subject field(s)
  • Ovens and Baking (Ceramics)
  • Terra Cotta

French

Domaine(s)
  • Fours et cuisson (Céramique industrielle)
  • Terres cuites
CONT

Des innovations dans le processus de fabrication de la brique. Des innovations ont été introduites en ajoutant à l'argile de la balle de riz et en développant un système de moulage à la poussière; ceci permet d’accroître la résistance des briques vertes, de réduire et de contrôler le retrait et d’augmenter la résistance mécanique de la brique cuite. En outre, la partie organique de la balle de riz(80 %) contribue à l'économie du combustible bois et à une meilleure cuisson de la brique en apportant de la chaleur complémentaire au cœur même de la brique.

Spanish

Save record 30

Record 31 2017-01-25

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
CONT

Generally, this means that cooked, raw or partially cooked lobster is fast frozen and offered in a variety of forms including wholecooked, raw tails and lobster meat. Lobster meat freezes exceptionally well, retaining its delicate texture and delectable taste.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
CONT

Fraichement cuite, la chair de homard est emballée pour assurer une fraicheur et une qualité maximale pour vos besoins en cuisine ou en vente de détail. Cette viande délicate et juteuse saura plaire aux papilles les plus difficiles.

Spanish

Save record 31

Record 32 2016-05-24

English

Subject field(s)
  • Noodles and Pasta
OBS

As opposed to "twisted vermicelli".

French

Domaine(s)
  • Pâtes alimentaires
OBS

(...) dans le domaine des pâtes alimentaires, les mots s’emploient toujours au pluriel, à l'exception des termes vermicelle et macaroni lorsqu'ils sont précédés de l'article défini contracté du :"Je mange du macaroni au fromage" et "J’ai mis du vermicelle dans le potage". Il convient donc de se rappeler que si l'on sort une pâte de la casserole pour voir si elle est cuite, on goûte un spaghetti mais que si l'on remplit une assiette ou une boîte, c'est avec des spaghetti(s).

Spanish

Save record 32

Record 33 2016-03-04

English

Subject field(s)
  • Titles of Standards
  • Masonry Materials
  • Chimneys (Building Elements)
Universal entry(ies)
NF P51-301
classification system code, see observation, France
OBS

NF P51-301: standard code used by AFNOR.

French

Domaine(s)
  • Titres de normes
  • Matériaux de maçonnerie
  • Cheminées (Éléments du bâtiment)
Entrée(s) universelle(s)
NF P51-301
classification system code, see observation, France
OBS

NF P51-301 : code de norme utilisé par l’AFNOR.

Spanish

Save record 33

Record 34 2016-03-04

English

Subject field(s)
  • Titles of Standards
  • Masonry Materials
Universal entry(ies)
NF P13-301
classification system code, see observation, France
OBS

NF P13-301: standard code used by AFNOR.

French

Domaine(s)
  • Titres de normes
  • Matériaux de maçonnerie
Entrée(s) universelle(s)
NF P13-301
classification system code, see observation, France
OBS

NF P13-301 : code de norme utilisé par l’AFNOR.

Spanish

Save record 34

Record 35 2016-03-04

English

Subject field(s)
  • Titles of Standards
  • Masonry Materials
Universal entry(ies)
NF P13-304
classification system code, see observation, France
OBS

NF P13-304: standard code used by AFNOR.

French

Domaine(s)
  • Titres de normes
  • Matériaux de maçonnerie
Entrée(s) universelle(s)
NF P13-304
classification system code, see observation, France
OBS

NF P13-304 : code de norme utilisé par l’AFNOR.

Spanish

Save record 35

Record 36 2016-03-04

English

Subject field(s)
  • Titles of Standards
  • Construction Standards and Regulations
  • Masonry Materials
  • Chimneys (Building Elements)
Universal entry(ies)
NF EN 1806
classification system code, see observation, France
OBS

NF EN 1806: standard code used by AFNOR.

Key term(s)
  • Clay/ceramic flue blocks for single wall chimneys
  • Requirements and test methods

French

Domaine(s)
  • Titres de normes
  • Réglementation et normalisation (Construction)
  • Matériaux de maçonnerie
  • Cheminées (Éléments du bâtiment)
Entrée(s) universelle(s)
NF EN 1806
classification system code, see observation, France
Key term(s)
  • Conduits de fumée
  • Boisseaux en terre cuite/céramique pour conduits de fumée simple paroi
  • Exigences et méthodes d’essai

Spanish

Save record 36

Record 37 2016-03-04

English

Subject field(s)
  • Titles of Standards
  • Masonry Materials
Universal entry(ies)
NF P13-306
classification system code, see observation, France
OBS

NF P13-306: standard code used by AFNOR.

French

Domaine(s)
  • Titres de normes
  • Matériaux de maçonnerie
Entrée(s) universelle(s)
NF P13-306
classification system code, see observation, France
OBS

NF P13-306 : code de norme utilisé par l’AFNOR.

Spanish

Save record 37

Record 38 2016-02-23

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
CONT

French pancakes or crepes are popular all over France. They can be filled with fruit, jams, honey and sugar using the sweet batter recipe, or they can be filled with cheese or meats using the savoury batter.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Mince galette de pâte sucrée ou salée, souple et légère, cuite à la poêle, sur une plaque de fonte ou dans une crêpière.

CONT

En cuisine classique, les crêpes se servent en hors-d’œuvre chaud, fourrées d’un appareil assez serré à base de béchamel ou de velouté, additionné d’éléments très divers.

PHR

Crêpe bretonne, de froment, de sarrasin, dentelle, flambée, Suzette.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Tortilla muy delgada y redonda que se elabora con harina, huevos, leche, mantequilla y azúcar, puede estar rellena con frutas, mermelada, queso, jamón u otros ingredientes dulces o salados.

CONT

Las crepas, crepes o simplemente creps, son conocidas en practicamente todo el mundo pues, al igual que la pizza y la torta, resulta ser un alimento muy versátil para satisfacer gustos de todo tipo, pues pueden estar rellenas de todo tipo de guisos.

Save record 38

Record 39 2016-02-05

English

Subject field(s)
  • Canadian Standards Association (CSA) Standards
  • Masonry Materials
OBS

CAN/CSA-A82-14: standard code used by CSA.

French

Domaine(s)
  • Normes de l'Association canadienne de normalisation (CSA)
  • Matériaux de maçonnerie
OBS

CAN/CSA-A82-F14 : code de norme utilisé par la CSA.

Spanish

Save record 39

Record 40 2016-01-22

English

Subject field(s)
  • Cement Industry
DEF

[A] cement ... formed by calcining a naturally occurring mixture of calcareous and argillaceous substances at a temperature below that at which sintering takes place.

CONT

Some natural cements may be almost the equivalent of portland cement in properties; others are much weaker. Natural cements are principally used now in masonry mortars and as an admixture in portland-cement concretes.

French

Domaine(s)
  • Cimenterie
DEF

Ciment hydraulique obtenu en cuisant à température modérée un calcaire marneux naturel, ou pierre à ciment, renfermant une proportion convenable et régulièrement répartie de calcaire et d’argile, et en broyant finement ensuite la roche cuite.

OBS

ciment naturel: terme et abréviation normalisés par l’AFNOR.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria del cemento
OBS

Cemento obtenido de un suelo natural que requiere muy poca preparación, similar a la cal hidráulica.

Save record 40

Record 41 2015-07-09

English

Subject field(s)
  • Animal Diseases
  • Human Diseases
DEF

[A] disease [of] animals and humans ... caused by small nematodes (roundworms) of the Trichinella species.

OBS

Infective larvae are transferred (from host-to-host) by the consumption of raw or undercooked infected meat.

OBS

[The] majority of infected individuals are asymptomatic. Clinical manifestations in heavily infected persons include diarrhea, myalgias, fever, and, less commonly, myocarditis and neurologic disease.

French

Domaine(s)
  • Maladies des animaux
  • Maladies humaines
DEF

[Maladie des] animaux et [des] humains[,] causée par la présence de petits nématodes (vers ronds) du genre Trichinella.

OBS

Les larves infectieuses sont transmises d’un hôte à l'autre à la suite de la consommation de viande infectée crue ou insuffisamment cuite.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de los animales
  • Enfermedades humanas
DEF

Enfermedad parasitaria causada por un nemátodo (Trichinella spiralis) que se adquiere por el consumo de carne mal cocida.

Save record 41

Record 42 2015-04-28

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Restaurant Menus
CONT

It's semisoft and pale yellow with small irregular holes. The flavour of young Havarti is mild yet tangy. As the cheese ages, its flavour intensifies and sharpens. Havarti comes in loaves or blocks and is often wrapped in foil.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Menus (Restauration)
DEF

Fromage à pâte pressée non cuite [...] originaire du Danemark [et qui] possède un goût doux qui s’apparente à celui du beurre.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Menú (Restaurantes)
Save record 42

Record 43 2015-04-21

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Restaurant Menus
OBS

A semisoft French cheese made from cow's milk.

Key term(s)
  • St. Nectaire

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Menus (Restauration)
OBS

[...] fromage au lait de vache à pâte pressée non cuite et à croûte lavée, produit dans 72 communes du Cantal et du Puy-de-Dôme.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Queso [...] elaborado con leche de vaca fresca, es graso (45% materia grasa), semi-duro, untuoso y tiene un sabor delicioso a avellana, [su] corteza es fina, enmohecida de color gris y el moho blanco, amarillo y rojo, llamado flores y en su centro una marca ovalada hecha con caseína, que es su prueba de autenticidad.

OBS

Proviene de la región de Auvernia, en la comarca de Dore.

Save record 43

Record 44 2015-04-20

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
OBS

potato au gratin: term usually used in the plural.

Key term(s)
  • potatoes au gratin

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Pomme de terre recouverte de fromage râpé, mélangé ou non avec de la mie de pain ou de la chapelure, puis cuite au four pour qu'il se forme une couche dorée en surface.

OBS

pomme de terre gratinée; pomme de terre au gratin : termes généralement utilisés au pluriel.

Key term(s)
  • pommes de terre gratinées
  • pommes de terre au gratin

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
OBS

papa al gratín; patata al gratín: términos utilizados generalmente en plural.

Key term(s)
  • papas al gratín
  • patatas al gratín
Save record 44

Record 45 2015-04-08

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
DEF

A variety of Japanese processed seafood products, called surimi, in which various white fish are pureed, formed into distinctive loaves, and then steamed until fully cooked and firm in texture.

CONT

Since kamaboko products usually cost less than the foods they imitate, when you serve a kamaboko product, you must be sure to let customers know that it is an imitation.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
CONT

On appelle kamaboko les aliments transformés faits de pâte de chair de poisson cuite, assaisonnée, façonnée et colorée qui imitent d’autres produits de la mer. Ces produits peuvent ressembler de très près à des produits de la mer plus chers, comme les pattes de crabe, les crevettes et les pétoncles.

OBS

Les variantes orthographiques : «kamoboko»; «produit kamoboko» utilisées dans certains contextes sont erronées.

Spanish

Save record 45

Record 46 2015-04-08

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Meats and Meat Industries
DEF

Pork shoulder combined with pork liver and kidney and seasoned with onions, garlic, sage, salt, pepper, mace. The mixture is bound with beaten egg and bread crumbs, and cased in caul fat.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

Le terme attignole ne convient pas à cette préparation typiquement anglaise. Je propose donc de l’appeler boulette de porc en crépine pour différentes raisons.

OBS

boulette : Toute préparation à base de viande hachée à laquelle vous aurez donné une forme ronde, de la taille d’une mandarine si vous la poêlez, ou d’une petite noix si vous la pochez dans un bouillon [...]

OBS

La crépine ou toilette est une membrane provenant de la panse du porc, [...] que l’on utilise pour maintenir en forme certaines préparations culinaires : pâtés, pains de viande, volaille, rôtis de veau surtout, et même gros poissons farcis. [...]

OBS

attignole : Boulette de charcuterie cuite dans la graisse.

Spanish

Save record 46

Record 47 2015-02-25

English

Subject field(s)
  • Construction Materials
DEF

Building material produced in a finished form and in determined dimensions: cut stone, bricks, clay units tiles (mod.).

French

Domaine(s)
  • Matériaux de construction
DEF

Matériau de construction produit sous une forme finie, et de dimensions déterminées : pierre de taille, briques, éléments de terre cuite, tuiles, par exemple.(Mod.).

Spanish

Save record 47

Record 48 2015-02-25

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
OBS

timbale: A dish made of finely minced meat, fish, or other ingredients, cooked in a crust of paste or in a mould.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
OBS

timbale : Préparation culinaire(viande, crustacés, pâtes, etc., en sauce) entourée d’une pâte et cuite dans [un moule de forme circulaire].

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
PHR

Timbal de verduras con queso gratinado.

Save record 48

Record 49 2015-02-24

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Restaurant Menus
DEF

A meat substitute made from cooked wheat gluten.

OBS

It is high in protein and has a chewy texture.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Menus (Restauration)
CONT

Pour fabriquer le seitan, le gluten(protéine du blé) est séparé mécaniquement de la farine puis pétri avec de l'eau afin d’obtenir une pâte. Celle-ci est ensuite cuite dans un bouillon aromatisé.

PHR

Seitan bourguignon.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Menú (Restaurantes)
PHR

Hamburguesa de seitán.

Save record 49

Record 50 2015-02-24

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Restaurant Menus
OBS

... a creamy, mild, semi-soft French cheese made from pasteurized cow's milk ...

Key term(s)
  • St. Paulin

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Menus (Restauration)
OBS

[...] fromage à base de lait de vache, à pâte pressée non cuite [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Menú (Restaurantes)
CONT

El Saint-Paulin está basado en el queso trapense Port Salut. Desde su creación, en 1930, ha mantenido su popularidad hasta hoy. Es el primer queso francés elaborado con leche pasteurizada [...] El Saint-Paulin tiene un aroma y sabor ligeramente ahumado y agridulce.

Save record 50

Record 51 2015-02-09

English

Subject field(s)
  • Religion (General)
  • Funeral Services
DEF

A ceremonial act or custom employed at the time of death and burial.

French

Domaine(s)
  • Religion (Généralités)
  • Pompes funèbres
CONT

[Dynastie Han de Chine. ] Les Han maintiennent les rites de sépulture du premier empereur. Ils enterrent des sculptures de terre cuite chargées de l'administration dans l'au-delà.

Spanish

Save record 51

Record 52 2015-01-13

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A baked dish ... which consists of a flat, round, crispy leavened dough covered with a layer of sauce and a layer of one or more toppings such as meat, seafood, vegetables, and fruit, which is often topped with a layer of cheese.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Mets d’origine napolitaine, fait de pâte à pain façonnée en forme de galette ou de tarte, garnie de tomates, d’aromates et d’ingrédients variés(oignons, fromage, olives, anchois, champignons, jambon, etc.) et cuite au four.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Especie de torta chata, hecha con harina de trigo amasada, encima de la cual se pone queso, tomate frito y otros ingredientes como anchoas, aceitunas, etcétera [que] se cuece en el horno.

Save record 52

Record 53 2015-01-07

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Fromage au lait de vache à pâte pressée non cuite et à croûte brossée.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 53

Record 54 2015-01-07

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Menus (Restauration)
DEF

Fromage au lait de vache pasteurisé, à pâte pressée non cuite.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Menú (Restaurantes)
CONT

El Maribo toma su nombre de un pueblo de la isla de Lolland. Es muy conocido en Dinamarca, pero raramente se exporta. Tiene sabor más desarrollado que el Danbo, y se asemeja al Gouda. La pasta es firme y seca, con numerosos agujeros irregulares. Generalmente está recubierto de cera amarilla y a veces contiene semillas de alcaravea.

Save record 54

Record 55 2015-01-06

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Restaurant Menus
Key term(s)
  • ham knuckle

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Menus (Restauration)
DEF

Jarret avant ou arrière du porc, situé au-dessous du jambon ou de l’épaule, qui se consomme frais, demi-sel ou fumé.

CONT

En charcuterie cuite, le jambonneau est préparé par salage et moulage, additionné de morceaux de jambon de coupe et de morceaux d’épaule [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Carne curada del brazuelo o la pata delantera del cerdo.

Save record 55

Record 56 2015-01-05

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Recipes
DEF

Delicatessen product, made from cooked salmon meat, vegetables and sour cream sauce.

OBS

In Germany also from cuttings (shreds) from sliced smoked salted salmon mixed with mayonnaise.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Recettes de cuisine
DEF

Hors d’œuvre à base de chair de saumon cuite, de légumes et de sauce à la crème.

OBS

En Allemagne, se fait également avec les chutes provenant du découpage en tranches de saumon salé et fumé, mélangées avec de la mayonnaise.

Spanish

Save record 56

Record 57 2014-12-12

English

Subject field(s)
  • Walls and Partitions
  • Masonry Practice
DEF

"side-brick partition": a thin partition made of a single thickness of bricks resting on their narrow faces.

OBS

[French term] "galandage": brick partition (bricks on edge).

OBS

See also "single withe wall".

French

Domaine(s)
  • Murs et cloisons
  • Maçonnerie
DEF

Cloison en briques posées de chant, l’une à côté de l’autre.

DEF

Cloison légère mince (7 à 10 cm) avec montants en bois ou métalliques et remplissage en plâtre, briques sous chape sur champ, etc.

CONT

Cloisons en briques de terre cuite. Les briques utilisées sont en général des briques creuses. Les dimensions habituelles en sont : 5, 5 x 10, 5 x 22 cm. Elles se mettent en œuvre de chant(5, 5) ou à plat(10, 5). Dans le sens 5, 5 on leur donne parfois le nom de galandage.

OBS

«De chant», «sur chant» : dans le sens de la longueur et sur la petite face, dans un plan vertical. [P. ex. :] Poser des briques de chant. (On écrit aussi «champ»).

Spanish

Save record 57

Record 58 2014-11-25

English

Subject field(s)
  • Masonry Materials
  • Terra Cotta
DEF

A hard-burnt clay unit used in building construction, which may be either machine-extruded or hand-molded, and is larger in size than brick.

CONT

Before architectural terra-cotta units are made, detailed drawings must be prepared, showing size, shape, profile, joint sizes, location, type of anchors and hangers, expansion joints, etc.

French

Domaine(s)
  • Matériaux de maçonnerie
  • Terres cuites
OBS

Éléments pour décoration. [...] Il y a [...] lieu de distinguer la décoration réalisée par le maître d’œuvre [...] avec des produits particuliers, de conception, de matière, de forme, ou de couleurs spéciales.

Spanish

Save record 58

Record 59 2014-10-31

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Restaurant Menus
DEF

A semi-hard cheese made from cow milk [that] has a strong buckwheat flavour.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Menus (Restauration)
DEF

[Fromage de] lait de vache pasteurisé, à pâte pressé non cuite, [...] de forme circulaire à croûte jaune paille, paraffiné.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Menú (Restaurantes)
OBS

Queso de leche de vaca.

Save record 59

Record 60 2014-07-23

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

A dish made of finely minced meat, fish, or other ingredients, cooked in a crust of paste or in a mould.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
DEF

Préparation culinaire(viande, crustacés, pâtes, etc., en sauce) entourée d’une pâte et cuite dans [un moule de forme circulaire].

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
DEF

[Preparación culinaria que consiste en una] masa de harina y manteca, por lo común en forma de cubilete, que se rellena de macarrones u otros manjares.

OBS

timbal: este término también puede referirse al molde circular, hondo, utilizado en cocina.

Save record 60

Record 61 2014-07-23

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

A semi-hard cheese, made of sheep milk or a blend of sheep and goat milk, the latter not exceeding 20% in weight.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Le kaseri est, comme les précédents, au lait de brebis. La croûte de ce fromage grec est douce, blanche. Sa pâte, blanche aussi, est parfaitement lisse, et offre un goût légèrement piquant. La principale caractéristique du kaseri est d’être spécialement traité pour que la matière première du fromage soit cuite à haute température jusqu'à ce que le fromage prenne corps.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 61

Record 62 2014-01-06

English

Subject field(s)
  • Refractory Materials (Metallurgy)
  • Clay and Clay Products (Ceramics)
DEF

Refractory clay that has been specially fired for use as a non-plastic material.

French

Domaine(s)
  • Matériaux réfractaires (Métallurgie)
  • Terres et glaçures (Ind. de la céramique)
DEF

Argile réfractaire, spécialement cuite pour être employée comme dégraissant.

Spanish

Save record 62

Record 63 2013-12-31

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A slightly crumbly and silky textured [cow's-milk] cheese with a full-bodied, fresh flavour.

CONT

Cheshire cheese has long been a favorite for Welsh rabbit.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Fromage anglais de lait de vache(45 % de matières grasses), à pâte pressée non cuite, colorée en orange, et à croûte naturelle graissée [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
OBS

Queso de origen inglés, elaborado con leche de vaca.

Save record 63

Record 64 2013-10-01

English

Subject field(s)
  • Masonry Materials
  • Terra Cotta
CONT

This definition thus does not restrict the term 'brick' to units made of burnt clay but would be applicable to sand-lime bricks and concrete bricks.

French

Domaine(s)
  • Matériaux de maçonnerie
  • Terres cuites
CONT

Fabrication des briques de terre cuite. La bonne terre à briques contient une proportion moyenne de kaolinite, elle contient du sable siliceux en forte proportion et une certaine quantité de chaux.

Spanish

Save record 64

Record 65 2013-07-09

English

Subject field(s)
  • Paste Preparation and Shaping (Ceramics)
DEF

... the actual clay mixture that is used in forming objects.

OBS

[The clay body] might only have one specific type of clay in it, but it is more likely to consist of a mixture of different types of clay.

French

Domaine(s)
  • Préparation et façonnage de la pâte céramique
CONT

Pâte d’argile : Les silicates d’alumine de l'argile sont des colloïdes [...] Par décantation réalisée par l'homme, ces silicates d’alumine de l'argile donneront des pâtes d’argile blanches ou rouges qui peuvent durcir par simple assèchement, ou bien après cuisson, permettront de réaliser les poteries(objets en terre cuite).

Spanish

Save record 65

Record 66 2013-02-22

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Restaurant Menus
OBS

This whole-milk cow's cheese is named for an eastern Swiss canton [Appenzell] ... It has a golden yellow rind and a firm, straw-colored curd with tiny holes. The flavor is delicate and somewhat fruity owing to the wine or cider wash it receives during curing.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Menus (Restauration)
DEF

Fromage suisse de lait de vache(50 % de matières grasses), à pâte pressée cuite et à croûte brossée [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Queso suizo de pasta semidura, especialidad del cantón de Appenzell, [...] se elabora a base de leche de vaca y posee un sabor fuerte, refinado y característico, [...] de corteza firme y forma de rueda con una altura de entre 7 y 9 cm.

Save record 66

Record 67 2012-12-27

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

Potatoes that have been peeled or scrubbed, cut into fine fingers and fried in oil or fat.

OBS

French fries: The name does not come from the fact that their origin is French, but because the potatoes are "frenched" - cut into lengthwise strips.

OBS

French fry; french fry; fry; chip potato; chip; french-fried potato: terms usually used in the plural.

Key term(s)
  • French fries
  • french fried potatoes
  • chip potatoes
  • chips
  • fries

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Pomme de terre coupée en bâtonnets et cuite en haute friture.

OBS

frite; pomme de terre frite; pomme frite; patate frite : termes généralement utilisés au pluriel.

Key term(s)
  • frites
  • pommes de terre frites
  • pommes frites
  • patates frites

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
OBS

Las papas o patatas están cortadas en forma de bastones.

Save record 67

Record 68 2012-12-19

English

Subject field(s)
  • Noodles and Pasta

French

Domaine(s)
  • Pâtes alimentaires
DEF

Pâte constituée d’un mélange de farine et d’œufs entiers qui, découpée en bandes et cuite à l'eau bouillante, sert à faire des nouilles fraîches.

Spanish

Save record 68

Record 69 2012-11-30

English

Subject field(s)
  • Lexicology, Lexicography, Terminology
DEF

A set of concepts connected by logical relations; the relationships can be either vertical, as in the case of generic-specific relationships (e.g. fishing craft/trawler/shrimp trawler), or horizontal, as in the case of relationships among concepts within the same class or category (e.g. troller/trawler/dredger, which are all types of fishing craft).

OBS

system of concepts: term standardized by ISO; officially approved by the Terminology Branch, Public Works and Government Services Canada.

French

Domaine(s)
  • Lexicologie, lexicographie et terminologie
DEF

Ensemble de notions reliées entre elles par des liens logiques et formant une hiérarchie. Celle-ci peut être représentée par une structure ramifiée comportant par exemple, dans l'axe vertical, les relations de générique à spécifique(comme dans le cas de «matériaux de construction en terre cuite/brique/brique plâtrière») et, dans l'axe horizontal, les relations qui existent entre des notions appartenant à la même classe ou catégorie(telles que «tuile-brique-aggloméré», qui désignent les grands types de matériaux de construction en terre cuite).

OBS

système de notions : terme normalisé par l’ISO; uniformisé par la Direction de la terminologie, Travaux publics et Services gouvernementaux Canada.

Spanish

Save record 69

Record 70 2012-11-13

English

Subject field(s)
  • Masonry Practice
  • Walls and Partitions
CONT

... Clay Wall Coping protects the mortar and top masonry material as well as the inside wall by keeping water from penetrating the top and running down the inside structure.

French

Domaine(s)
  • Maçonnerie
  • Murs et cloisons

Spanish

Save record 70

Record 71 2012-10-12

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

A hard dry cheese made from skimmed or partially skimmed cow's milk.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Fromage italien de vache écrémé [...] à pâte pressée et cuite, à croûte brossée et huilée.

OBS

En français les appellations des fromages telles que camembert, cheddar et brie ne sont pas précédées de «fromage (de)». Certains règlements exigent cependant que le générique «fromage» apparaisse sur les étiquettes devant le nom des variétés.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Queso madurado de leche de vaca, de baja humedad y alto tenor graso.

OBS

[Queso] típico de la región de Parma en Italia a la cual debe su nombre. De consistencia dura, quebradizo, color amarillento dorado, textura compacta [...] granulosa.

Save record 71

Record 72 2012-07-18

English

Subject field(s)
  • Indigenous Arts and Culture
  • Pottery
CONT

[Fire] was required [by the Micmac people] for making clay and terracotta vases.

French

Domaine(s)
  • Arts et culture autochtones
  • Poteries
CONT

[Le feu] entrait dans la confection des vases en glaise et des terres cuites.

Spanish

Save record 72

Record 73 2012-07-06

English

Subject field(s)
  • Culture of Fruit Trees
OBS

This species looks strangely like an orange, but it is more bitter and sour ... The essential oil made from its peel and leaves is used in perfumery ... The fruits are used to make preserves (the famous English marmelade). The zest is used in certain liqueurs, notably Cointreau and Curaçao, and the branches and leaves are distilled to produce an essential oil known as "petit grain".

French

Domaine(s)
  • Arboriculture fruitière
CONT

Nommée aussi «bigarade» ou «orange de Séville». L'orange amère a une épaisse écorce rugueuse, teintée de vert ou de jaune. Elle est surtout mise en conserve ou cuite(marmelade, confiture, gelée, sirop, sauce). Ses feuilles, utilisées en infusion, ont des effets digestifs et antispasmodiques. De ses fleurs, on extrait l'essence de Néroli Bigarade et l'eau de fleur d’oranger(qui aromatise les pâtisseries). Le Cointreau, le Curaçao et le Grand Marnier doivent leur saveur d’orange au zeste de la bigarade.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fruticultura
Save record 73

Record 74 2012-06-13

English

Subject field(s)
  • Lichens
Universal entry(ies)
OBS

A lichen of the family Acarosporaceae.

French

Domaine(s)
  • Lichens
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Lichen de la famille des Acarosporaceae.

Spanish

Save record 74

Record 75 2012-05-31

English

Subject field(s)
  • Mineralogy
  • Petrography
DEF

A piece of white unglazed porcelain on which to test the streak of a mineral.

French

Domaine(s)
  • Minéralogie
  • Pétrographie
CONT

La couleur de la poudre d’un minéral est généralement beaucoup plus fiable que celle du minéral lui-même. On l'obtient en frottant le minéral sur une plaque de porcelaine(ou une surface dure telle qu'une tuile, ou une assiette de terre cuite à surface lisse non glacée).

Spanish

Save record 75

Record 76 2012-04-23

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)

Spanish

Save record 76

Record 77 2011-11-28

English

Subject field(s)
  • Drainage and Irrigation (Agric.)
  • Hydrology and Hydrography
OBS

tile drain: A baked, extruded clay pipe used for underground drain in land drainage system.

French

Domaine(s)
  • Drainage et irrigation (Agriculture)
  • Hydrologie et hydrographie
OBS

Autrefois les drains étaient constitués de tuiles, de pierres plates, de briques creuses [...] Aujourd’hui on utilise essentiellement deux types de drains :-les drains en terre cuite [...];-les drains en matière plastiques [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Drenaje y riego (Agricultura)
  • Hidrología e hidrografía
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Record 78 2011-11-15

English

Subject field(s)
  • Construction Materials
  • Roofs (Building Elements)
  • Applications of Concrete
DEF

A roofing tile made from regular and lightweight concrete in a range of profiles and finishes.

OBS

concrete tile: term officially approved by the Lexicon Project Committee (New Brunswick).

French

Domaine(s)
  • Matériaux de construction
  • Toitures (Éléments du bâtiment)
  • Utilisation du béton
CONT

La tuile en béton a trouvé ses premières applications en France [...] et en Bavière à la fin du siècle dernier. Le mot tuile a été adopté à cause de l'analogie de forme, d’aspect et de finition que le produit présente par rapport à la tuile(tuile terre cuite).

OBS

tuile : Plaquette rigide de petite ou moyenne dimension, constituée d’une matière manufacturée par moulage ou pressage, et généralement cuite. [...] Les tuiles sont utilisées comme matériau de couverture depuis la plus haute Antiquité.

OBS

Noter que le terme anglais «tile» se rend plutôt par «carreau» quand il s’agit de revêtements pour murs ou sols.

OBS

tuile de béton : terme uniformisé par le Comité du projet de lexiques (Nouveau-Brunswick).

Spanish

Save record 78

Record 79 2011-08-25

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

Remove unwanted grease or fat from.

CONT

Defat broth: This is easily done by refrigerating the liquid and letting the fat solidify on top.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Enlever l’excès de graisse d’un produit, d’une préparation ou d’un récipient de cuisson.

OBS

On dégraisse la viande, crue ou cuite, à l'aide d’un petit couteau de boucherie, les liquides chauds avec une petite louche ou une cuillère, et les liquides froids, dont la graisse est solidifiée, avec une écumoire(on peut aussi les passer au chinois).

PHR

Dégraisser un bouillon, une marmite, une sauce.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
DEF

Quitar la grasa de un producto o de un preparado.

Save record 79

Record 80 2011-08-24

English

Subject field(s)
  • Trade Names
  • Concrete Preparation and Mixing
DEF

A lightweight expanded clay aggregate named after inventor, S.F. Hayde.

OBS

haydite™: A trademark of Hydraulic Press Brick Company.

Key term(s)
  • haydite

French

Domaine(s)
  • Appellations commerciales
  • Fabrication du béton
CONT

Les granulats dénommés agrégats jusqu'en 1960 sont aussi connus sous le nom de stériles. La granulation des roches peut avoir une origine naturelle [...] ou artificielle [...] Il existe aussi des granulats de fabrication purement artificielle : granulats de schiste cuit, expansés ou non, granulats d’argile cuite,(haydite), de silice fondue, blancs ou colorés.

OBS

hayditeMC : Marque de commerce de la compagnie Hydraulic Press Brick.

Spanish

Save record 80

Record 81 2011-08-08

English

Subject field(s)
  • Glass Industry
OBS

Term(s) taken from a Canadian laboratory-equipment company's catalogue.

French

Domaine(s)
  • Industrie du verre
OBS

Terme(s) tiré(s) du catalogue d’une compagnie canadienne d’équipement de laboratoire.

Spanish

Save record 81

Record 82 2011-07-25

English

Subject field(s)
  • Horticulture
  • Terra Cotta
DEF

A recipient for grown flowers or green plants.

OBS

The best known are earthenware or clayware flower pots. Earthenware has a relatively coarse, highly absorbent body and is commonly of a reddish colour.

French

Domaine(s)
  • Horticulture
  • Terres cuites
DEF

Récipient destiné à recevoir un plant à fleurs ou une plante verte en terre.

OBS

On dit «pot à fleurs» du contenant destiné à en recevoir et «pot de fleurs» de celui qui en contient. Au Canada, on utilise les mêmes termes pour désigner également les vases pour fleurs coupées.

OBS

Les pots les plus connus sont en terre cuite. La terre cuite est une argile modelée puis séchée et enfin cuite au four. Elle est poreuse et présente une couleur rougeâtre caractéristique due à une teneur importante en composés ferreux.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Horticultura
  • Terracota
DEF

Tiesto de barro, bote de cartón, vasija de hojalata u otro tipo de recipiente en que se cultivan plantas.

Save record 82

Record 83 2011-07-20

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
OBS

Term(s) taken from a Canadian laboratory-equipment company's catalogue.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
OBS

Terme(s) tiré(s) du catalogue d’une compagnie canadienne d’équipement de laboratoire.

Spanish

Save record 83

Record 84 2011-06-02

English

Subject field(s)
  • Surface Treatment of Metals
  • Paints and Varnishes (Industries)
CONT

The traditional small [window] panes are compatible with the quality and comfort levels of mixed wood and aluminium products. Outer side in thermo-lacquered aluminium, inner side faced in wood.

OBS

Thermo-lacquering colours the aluminium and includes an infinite colour scheme range. It is carried out at the half way stage in the shaping of the profiles, and consists of preparing the metal surface, followed by a spray of paint (usually powdered).

Key term(s)
  • thermo-lacquered aluminum
  • thermolacquered aluminum

French

Domaine(s)
  • Traitements de surface des métaux
  • Peintures et vernis (Industries)
CONT

L’aspect traditionnel des petits carreaux est compatible avec la qualité et le confort du mixte Bois / Alu. Face extérieure en aluminium thermolaqué, face intérieure décor bois.

OBS

thermo-laquage : Traitement de protection et de finition des profilés en aluminium par application d’une poudre polyester thermo-durcissante cuite au four à une température de 190 degrés.

Spanish

Save record 84

Record 85 2011-05-31

English

Subject field(s)
  • Pipes and Fittings
DEF

A pipe made of hard, vitrified, ceramic ware, usually saltglazed.

French

Domaine(s)
  • Tuyauterie et raccords
OBS

Poterie. Désigne dans le bâtiment toutes sortes de corps creux fabriqués en terre cuite : mitres, mitrons, conduits de ventilation, boisseaux, hourdis, etc.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Tuberías y accesorios
Save record 85

Record 86 2011-05-24

English

Subject field(s)
  • Man-Made Construction Materials
  • Masonry Practice
DEF

Brick made of limestone containing calcareous clay.

French

Domaine(s)
  • Matériaux de construction artificiels
  • Maçonnerie
OBS

Brique : Élément de maçonnerie, en argile cuite, de dimensions relativement petites. Par extension, on appelle aussi brique tout élément de maçonnerie de dimensions analogues(briques en béton, brique de chaux).

Spanish

Save record 86

Record 87 2011-05-20

English

Subject field(s)
  • Roofs (Building Elements)
  • Construction Materials
DEF

Roof covering with wood fiber (such as shingles, slate, sheet metal, or tile) to make it wind- and waterproof.

French

Domaine(s)
  • Toitures (Éléments du bâtiment)
  • Matériaux de construction
OBS

Les matériaux de couverture ont varié avec le temps et avec les lieux. On a employé le bois, le chaume, puis la pierre et la terre cuite, ensuite l'ardoise et les métaux comme le plomb, le cuivre et le zinc et maintenant l'asphalte et les produits bitumineux, l'amiante-ciment et l'aluminium et ses alliages.

Spanish

Save record 87

Record 88 2011-05-20

English

Subject field(s)
  • Masonry Materials
  • Applications of Concrete
  • Floors and Ceilings
DEF

A concrete masonry unit used for filling in between joists or beams, and providing a platform for a cast-in-place concrete slab.

CONT

Floor blocks are made in various thicknesses for use in constructing ... concrete floors. Two kinds are made: filler type, for use in a ribbed floor, and plank type, used when a flat block deck is required.

French

Domaine(s)
  • Matériaux de maçonnerie
  • Utilisation du béton
  • Planchers et plafonds
OBS

hourdis : Corps de remplissage, en aggloméré ou en terre cuite, posé entre les solives, les poutrelles ou les nervures des planchers.

OBS

hourdi ou hourdis : Elément en céramique ou en béton placé entre les solives d’un plancher.

OBS

Les planchers préfabriqués en béton sont, dans certains cas, (...) composés de solives préfabriquées servant de support (...) à des corps creux de remplissage (hourdis). L’ensemble est alors complété par coulage d’une chape armée (...)

Spanish

Save record 88

Record 89 2011-05-17

English

Subject field(s)
  • Roofs (Building Elements)
  • Terra Cotta
DEF

A roofing tile made of burnt clay.

French

Domaine(s)
  • Toitures (Éléments du bâtiment)
  • Terres cuites
CONT

[...] la couverture traditionnelle, réservée aux maisons d’habitation, qui utilise sur un support incliné à un ou deux versants, constitué par la charpente de bois ou de métal, des matériaux tels que tuiles de terre cuite, ardoises ou plaques de petit module.

Spanish

Save record 89

Record 90 2011-05-17

English

Subject field(s)
  • Masonry Materials
  • Terra Cotta
DEF

A hollow masonry unit of burnt clay, shale, fireclay, or mixtures thereof, having parallel cells and/or cores within a single tile.

CONT

Structural clay tile. ... Tile are made from the same materials as brick, but all clay tile are formed by extrusion in the stiff-mud process. ... A number of types of tile are made, each for a specific purpose: (1) load-bearing wall tile, (2) partition tile, (3) backup tile,(4) furring tile, (5) fireproofing tile, (6) floor tile, (7) structural clay facing tile, (8) structural glazed facing tile.

French

Domaine(s)
  • Matériaux de maçonnerie
  • Terres cuites
CONT

Les maçonneries légères.(...) Ce genre de maçonnerie peut être réalisé au moyen soit de blocs creux en terre cuite ou en agglomérés de liants et granulats(...) soit de bétons légers(...) sous forme d’éléments de grand format(...)

OBS

corps creux : élément moulé alvéolaire, en brique, béton, etc., employé pour un mur porteur (parpaing, brique creuse), en enrobage d’une ossature métallique, ou entre les poutrelles d’un plancher (hourdis).

Spanish

Save record 90

Record 91 2011-05-06

English

Subject field(s)
  • Roofs (Building Elements)
DEF

A rectangular roofing tile made of concrete or burnt clay, which has two projecting nibs for hanging from battens.

OBS

for "crown tile" : This term is also used to designate another type of tile, i.e., the ridge tile, and is used much less frequently than the other terms for this concept. To avoid ambiguity, the other terms seem preferable.

OBS

for "crown tile" : In column 805 of STARC, vol. 3 (the columns are numbered at the bottom of each page).

French

Domaine(s)
  • Toitures (Éléments du bâtiment)
CONT

La tuile plate est un élément constitué par une plaque de terre cuite présentant en tête de la tuile un ou deux tenons d’accrochage en sous face et, éventuellement, un ou deux trous de clouage.

Spanish

Save record 91

Record 92 2011-03-07

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
OBS

Sweet plantain, sliced diagonally and sautéed. The plantain needs to be very ripe, almost black before cooking.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
OBS

Banane-légume frite.

OBS

Avant sa pleine maturité, le goût de la banane plantain rappelle celui de la patate douce ou de la courge. Lorsque la pelure noircit, elle est mûre et plus sucrée, mais on doit tout de même la cuire avant de la consommer :cuite au four, grillée ou frite [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
CONT

En África, el plátano maduro frito es un plato común, pero existen otras modalidades en su consumo [...] En Venezuela, además del consumo del plátano maduro frito o en tajadas, se le puede preparar asado en brasas.

Save record 92

Record 93 2010-12-16

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
CONT

... rutabaga is used raw, in salads, or cooked in soups or as a dinner dish. Rutabaga flesh is solid and retains its color after cooking.

CONT

Rutabaga is a cool-season vegetable that can be cultivated throughout Canada.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
CONT

[...] le rutabaga est consommé cru, dans des salades, ou cuit, dans des soupes ou comme plat. La chair du rutabaga est ferme et conserve sa couleur une fois cuite.

OBS

rutabaga : terme normalisé par l’AFNOR.

Key term(s)
  • chou navet

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción hortícola
Save record 93

Record 94 2010-11-30

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

The correct point for milling is difficult to determine and calls for considerable experience in the cheesemaker.

OBS

Some of the textured curds need to be broken up into small pieces so that salt can be applied. The size of milled particles also affects texture.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Opération qui consiste à brouer mécaniquement ou à la main le caillé de certains fromages à pâte pressée non cuite, ou d’autres à pâte molle et à moisissures internes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 94

Record 95 2010-08-05

English

Subject field(s)
  • Household Articles - Various
  • Cookies and Cookie Making
DEF

A container for cookies.

French

Domaine(s)
  • Articles ménagers divers
  • Biscuits et biscuiterie
DEF

Contenant, souvent en grès ou en terre cuite, dans lequel on conserve les biscuits.

Spanish

Save record 95

Record 96 2010-06-16

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Sugar Industry
CONT

Methods for making sugar paste have changed little over the centuries. No boiling of syrup is involved; it is a simple mixture of powdered sugar kneaded with soaked gum arabic or gum tragacanth (often misspelt as dragant, or corrupted to dragon) to bind it into a malleable mass.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

En sucrerie, évaporation sous pression réduite des sirops sortant du multiple-effet.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Industria azucarera
Save record 96

Record 97 2010-04-15

English

Subject field(s)
  • Archaeology
CONT

If one [method] is not available, ..., there are two less sophisticated methods. In mud or silt a long metal probe, ..., as long as necessary to penetrate the sediment, can be effective. The diver simply pushes it into the bottom ... With a little practice it is possible ... to determine if the object is stone, wood or metal. (

French

Domaine(s)
  • Archéologie
CONT

Le procédé le plus simple [...] consiste à sonder manuellement les sédiments à l'aide d’une tringle métallique de 2 à 3 m de long. [...] Bien qu'il soit possible, avec une certaine expérience, [...] de différencier [...] de la terre cuite, des roches ou du bois, la méthode reste approximative [...]

Spanish

Save record 97

Record 98 2010-04-07

English

Subject field(s)
  • Porcelain and Fine Ceramics
DEF

A body with a low thermal expansion coefficient containing cordierite or lithium minerals.

CONT

Cooking ware now used consists of ceramics, low expansion glasses and glass ceramics such as Corning Ware.

CONT

Oven ware must have enough heat shock resistance to withstand quenching in cold water from 150 °C, have a smooth, hard, non-crazing surface to withstand abrasion and the usual cleaners, and be capable of holding decorations.

French

Domaine(s)
  • Porcelaines
CONT

Dans la fabrication des porcelaines à feu à usage culinaire, il est bon d’augmenter la proportion de kaolinite au détriment du quartz. Il est recommandé d’introduire dans la masse 20 à 30 % de pâte à porcelaine cuite et broyée(tesson).

CONT

La porcelaine culinaire [...] dont la pâte est préparée avec une plus forte teneur en kaolin afin d’améliorer ses caractéristiques de résistance aux chocs thermiques.

OBS

La porcelaine à feu est aussi utilisée pour les appareils de laboratoire (coupelles, tubes, etc.). Elle doit résister aux chocs thermiques.

Spanish

Save record 98

Record 99 2010-03-31

English

Subject field(s)
  • Refractory Materials (Metallurgy)
  • Engineering Tests and Reliability
DEF

A test in which refractory test pieces are subjected to periods of alternate heating and cooling under standardized conditions.

CONT

Environmental requirements. Temperature. A thermal shock test from the cold storage extreme to room temperature back to the cold storage extreme and from the hot storage extreme to room temperature back to the hot storage extreme.

OBS

thermal shock test; spalling test: terms recommended by ISO.

French

Domaine(s)
  • Matériaux réfractaires (Métallurgie)
  • Fiabilité, contrôle et essais (Ingénierie)
DEF

Essai dans lequel des éprouvettes réfractaires sont soumises à des périodes alternées de chauffage et de refroidissement, dans des conditions normalisées.

CONT

Le fabricant doit procéder à un essai de choc thermique en faisant passer la BLP [balise de localisation personnelle] de l’entreposage au froid de température extrême, à la température ambiante, puis encore au froid extrême d’entreposage, et en la faisant passer aussi de l’entreposage à chaud à température extrême, à la température ambiante, puis encore à la température extrême d’entreposage à chaud.

CONT

Les boisseaux de terre cuite sont à parois pleines ou alvéolées. Ils sont régis par la norme NF P 51-311 «Boisseaux de terre cuite pour conduits de fumée individuels». Cette norme prévoit en particulier un essai de résistance au choc thermique et un essai de résistance aux agents corrosifs.

OBS

essai de choc thermique : terme recommandé par l’ISO.

Spanish

Save record 99

Record 100 2009-11-23

English

Subject field(s)
  • Cookies and Cookie Making
DEF

A plain biscuit made with paste [that] is boiled before baking so that it puffs up.

OBS

Cracknels can be sweet or salty.

French

Domaine(s)
  • Biscuits et biscuiterie
DEF

Biscuit sec fait à partir d’une pâte bouillie puis cuite au four pour permettre à la préparation de gonfler.

OBS

Les cracknels peuvent être sucrés ou salés.

Spanish

Save record 100

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