TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

DUREE FERMENTATION [9 records]

Record 1 2018-03-09

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

In general, Italian breads are characterized by a rather thick and dry crust. ... Pannetone is a very rich festival bread containing high amounts of fat, egg and fruit. Panettone has a characteristic yellow crumb, soft silky texture and extremely long shelf life. This dough is given a long slow fermentation and is made up into dome shaped loaves (cupola) following the addition of fruits and flavours.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

En général, les pains italiens se caractérisent par une croûte plutôt épaisse et sèche. [...] Le «panettone» est un pain de fête très riche en matières grasses, en œufs et en fruits. Ce pain a une mie de couleur jaune caractéristique, une texture douce et soyeuse et sa durée de conservation est exceptionnelle. La pâte est soumise à une longue fermentation lente et on lui donne ensuite une forme de dôme(«cupola») après y avoir ajouté des fruits et des essences.

Spanish

Save record 1

Record 2 2015-04-08

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

... the period between mixing and makeup.

CONT

Modern practices have reduced the traditionally long fermentation times from six or more hours to two to four hours ...

CONT

After the initial fermentation, the bulk dough mass is cut into pieces calculated to yield the desired size of roll or loaf.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
DEF

Période de fermentation se situant entre la fin du pétrissage et le premier tourné.

OBS

Le pointage peut se faire en deux parties selon le mode de panification employé : 1 une période de fermentation de masse d’une durée de 3 à 4 heures qui a lieu dans la chambre de fermentation(cette notion s’appelle «fermentation time» en anglais), 2 une courte période de repos pendant laquelle s’effectue une reprise de la fermentation(cette notion s’appelle «floor time» en anglais).

Spanish

Save record 2

Record 3 2015-04-08

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

(...) a single-step process in which all the ingredients are mixed together into a single batch. Mixing in this case is continued until the dough assumes a smooth appearance and acquires an optimum elastic character. (...) Fermentation is conducted for two to four hours (...) after which the dough is divided and made up (...)

OBS

for "straight dough" : The term "straight dough" is a short form for "straight dough method".

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

Le travail direct. Cette expression peut s’appliquer à tous les procédés dans lesquels les divers ingrédients sont mélangés et malaxés pour former une pâte en une seule opération. On laisse ensuite cette pâte reposer et fermenter pendant une durée variable d’une à plusieurs heures avant de la diviser ou de la peser. On peut lui faire subir une ou deux ruptures pendant la fermentation(...)

Spanish

Save record 3

Record 4 2006-06-13

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

The sudden increases in the volume of a dough during the first 10-12 minutes of baking, due to increased rate of fermentation and expansion of gases.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

La cuisson provoque la gélification qui est caractérisée par le gonflement, voire l'éclatement des grains d’amidon(empesage), suivant la température et la durée de cuisson. [...] L'effet d’empesage continue l'action de gonflement déclenchée par la fermentation, en réalisant une modification structurale irréversible qui s’accroît au fur et à mesure de la cuisson.

Spanish

Save record 4

Record 5 2003-07-21

English

Subject field(s)
  • Beverages
CONT

Fermentation can be carried out either 'dry' or under water.

OBS

The process whereby, when the coffee is freshly pulped and heaped with its sweet pulp, heating takes place and the sticky pulp is reduced to watery slush.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

La durée de la fermentation est très variable; elle est fonction des principaux éléments qui entrent en jeu : volume de la masse, espèce ou variété de café, stade de maturité des fruits, température ambiante(altitude), etc.

OBS

Elle a pour objet de faciliter l’enlèvement du reste de pulpe en la ramollissant. Elle se fait par simple entassement des cerises au soleil, ou en les plongeant dans un bain où elles restent de 24 à 36 heures.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
Save record 5

Record 6 2001-07-09

English

Subject field(s)
  • Equipment and Tools (Water Supply)
  • Water Treatment (Water Supply)
CONT

A large scale of organic wastes from intensive production of livestock and city refuse have resulted in major environmental problems. So more attention has been paid to solve the problem by developing a series of manufacturing processing techniques. Alone with it a number of waste treatment plants have been established in persent years. Such composting factory equipped with rotary fermentation tower to make the process aerobically. Because of the process is being carried out by micro-organisms, the management methods should be set to meet the need for aerobic micro-organisms growth.

French

Domaine(s)
  • Équipement et outillage (Alimentation en eau)
  • Traitement des eaux
CONT

Une conception rationnelle des tours de fermentation équipées de dispositifs d’aération et de recyclage puissants permet de réduire à quelques jours la durée de fermentation accélérée.

CONT

La fermentation du compost est réalisée soit en tas à l’air libre (fermentation naturelle), soit en silos ou tours de fermentation (fermentation accélérée).

Spanish

Save record 6

Record 7 2001-07-03

English

Subject field(s)
  • Equipment and Tools (Water Supply)
  • Water Treatment (Water Supply)
  • Wastewater Treatment
OBS

Direct composting of the sludge can also be envisaged, but after addition of a material containing carbon (sawdust, straw, etc...), and preliminary dewatering of the sludge. In the case of sludge with a final high moisture content, the cost of the added material becomes prohibitive, because of the quantity required.

French

Domaine(s)
  • Équipement et outillage (Alimentation en eau)
  • Traitement des eaux
  • Traitement des eaux usées
CONT

La transformation des boues en un amendement de sols facilement épandable peut être obtenue par compostage. [...] Une conception rationnelle des tours de fermentation équipées de dispositifs d’aération et de recyclage puissants permet de réduire à quelques jours la durée de fermentation accélérée. Le matériau carboné d’apport peut être de la sciure de bois, des écorces... ou des ordures ménagères, mais un traitement préliminaire de celles-ci est alors nécessaire.

CONT

Dans le cas de boues à humidité finale élevée, le coût du matériau d’apport devient prohibitif, du fait de la quantité requise.

Spanish

Save record 7

Record 8 2000-09-27

English

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
CONT

Some bakers have adopted the use of flours treated with special reducing agents to eliminate part of the long fermentation required in conventional breadmaking processes. Cysteine, a naturally occurring amino acid with reducting properties, and relatively high levels of potassium bromate are included in the flours used in the "no-time" process. This combination of ingredients eliminates the need for bulk fermentation of the dough and saves the baker space and time.

French

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
CONT

Certains boulangers utilisent régulièrement des farines traitées avec des agents réducteurs spéciaux, afin d’éliminer une partie de la longue durée de fermentation requise dans les procédés de boulangerie habituels. La cystéine, un acide aminé naturel aux propriétés réductrices, et des doses relativement élevées de bromate de potassium sont ainsi ajoutés aux farines utilisées dans les procédés à fermentation rapide. Cette combinaison d’ingrédients permet au boulanger d’éviter le pointage et lui fait gagner à la fois du temps et de la place.

Spanish

Save record 8

Record 9 1999-02-04

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie

Spanish

Save record 9

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: