TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

EPLUCHAGE [13 records]

Record 1 2020-12-10

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Collaboration with the FAO
CONT

Chemical peeling is based on the use of alkali materials, i.e., sodium or potassium hydroxide solutions of controlled strength and temperature. The product to be peeled, e.g., potatoes, beets, carrots, or tomatoes, is immersed in the caustic solution for a controlled length of time. The caustic diffuses through the peel layer to the layer of cells connecting the peel to the edible material.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Collaboration avec la FAO
CONT

Avant de découper la pomme de terre, sa peau doit être enlevée. L'épluchage chimique consiste à plonger les pommes de terre dans une solution d’hydroxyde de sodium(ou soude).

Spanish

Save record 1

Record 2 2019-02-27

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Restaurant Industry
  • Hotel Industry
CONT

... the assistant vegetable cook may wash, peel, and trim vegetables.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Restauration
  • Hôtellerie
CONT

Les services annexes(lavage de la vaisselle et des accessoires) sont composés par le plongeur de batterie [...], l'argentier, le vaisselier, les garçons de cuisine et, éventuellement, le légumier, chargé uniquement de l'épluchage des légumes.

Spanish

Save record 2

Record 3 2013-03-06

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

To scald or parboil (foods) in boiling water or steam in order to remove the skin from (as almonds), whiten (as kidney), or stop enzymatic reaction in (as fruits and vegetables for canning or freezing).

OBS

Certain green vegetables, such as green cabbages, onions, etc., are blanched to reduce their pungency.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Soumettre des aliments crus, pendant un temps variable, à l’action de l’eau bouillante, nature, salée ou vinaigrée; les articles sont ensuite rafraîchis et égouttés, ou simplement égouttés; puis généralement soumis à une cuisson proprement dite.

OBS

Ce blanchiment peut répondre à divers besoins : raffermir, épurer, éliminer l'excès de sel, enlever de l'âcreté, permettre un épluchage, faire diminuer certains légumes de volume. [...] Parfois, le blanchiment correspond à une cuisson complète : épinards, haricots verts, petits pois frais.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
DEF

Pasar rápidamente las frutas o legumbres por un baño de vapor o de agua hirviente, con objeto de destruir las diastasas oxidantes y evitar que estos alimentos cambien de color durante su conservación.

Save record 3

Record 4 2010-09-22

English

Subject field(s)
  • Harvesting Techniques
DEF

The removal of the husks from the ears of corn.

OBS

"Husking", although a more general term, is usually limited to corn in the United States.

French

Domaine(s)
  • Techniques de récolte
DEF

Action de débarrasser les épis de mais de leurs spathes, c’est-à-dire des grandes bractées qui les entourent. Le dépanouillage est effectué mécaniquement par une récolteuse-dépanouilleuse.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas de recolección
DEF

Operación de separar las espigas de maíz de las chalas y tallos. Consiste en suprimir todas o parte de las hojas de un vegetal.

CONT

El deshoje se efectúa en muchas plantas (remolacha forrajera, col forrajera, maíz, frutales, vid, etc.) y debe practicarse con prudencia. Su objeto es el de obtener materia verde que se emplea como forraje o exponer a la acción del sol y de la luz ciertas partes del vegetal (frutas), adelantando la maduración y mejorando su aspecto.

Save record 4

Record 5 2008-07-25

English

Subject field(s)
  • Medical and Surgical Equipment

French

Domaine(s)
  • Équipement médico-chirurgical
CONT

Pansements lourds et complexes, nécessitant des conditions d’asepsie rigoureuse : 1. Pansements de brûlure étendue ou de plaie chimique ou thermique étendue [...]; 2. Pansement d’ulcère étendu ou de greffe cutanée [...]; 3. Pansement d’amputation nécessitant détersion, épluchage et régularisation. [...]

Spanish

Save record 5

Record 6 2007-05-07

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
OBS

fruit processing; may be mechanical or chemical

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
OBS

transformation des fruits; peut être mécanique ou chimique

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
Save record 6

Record 7 2005-10-27

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Hotel Industry (General)
DEF

[One who performs] any combination of the following duties to help maintain kitchen work areas and restaurant equipment in clean and orderly condition: ... washes pots, pans and trays by hand. ... may wash and peel vegetables ...

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Hôtellerie (Généralités)
DEF

Personne chargée d’effectuer des tâches variées comme l'épluchage des légumes, le nettoyage des ustensiles et de l'équipement, ou l'entretien de la cuisine.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Nombramiento de cargos (Generalidades)
  • Hotelería (Generalidades)
Save record 7

Record 8 2004-04-01

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
  • Industrial Techniques and Processes
  • Commercial Fishing
CONT

... revolutionary roller peeling ... increase productivity, maximizes product yield and improves product quality.

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Techniques industrielles
  • Pêche commerciale

Spanish

Save record 8

Record 9 1997-06-03

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production

French

Domaine(s)
  • Production légumière

Spanish

Save record 9

Record 10 1994-07-08

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

par exemple des pommes de terre, des tomates

Spanish

Save record 10

Record 11 1994-01-04

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

The use of lye to remove the skin of fruits for canning or for the removal of the hard outer covering of the corn kernel in the preparation of hominy

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 11

Record 12 1993-11-29

English

Subject field(s)
  • Grain Growing

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales

Spanish

Save record 12

Record 13 1993-02-15

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
OBS

This is a complex large machine perhaps used in canning industry to peel vegetables, equipped with fresh water line fitted with a faucet for washing vegetables and for removal of waste.

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)

Spanish

Save record 13

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