TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

EPLUCHER [16 records]

Record 1 - external organization data 2023-03-08

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 1

Record 2 2018-02-27

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Prepared Dishes (Cooking)
CONT

"Tourner" means to cut a vegetable into an oval shape, often described as a seven-sided football. ... A turned vegetable is used in refined preparations for its elegant appearance.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Plats cuisinés
OBS

Tourner des légumes(carotte, pomme de terre…) :Éplucher et laver, puis les détailler en tronçons de 6 cm et en fonction du volume, détailler les tronçons en 2, 3 ou 4. Maintenir le légume entre le pouce et l'index, avec le couteau et d’un mouvement circulaire arrondir les bords pour obtenir une forme de ballon de rugby.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
  • Platos preparados (Cocina)
CONT

Verduras torneadas: los bulbos y otras hortalizas resultan muy vistosos si se tornean en forma de huso.

Save record 2

Record 3 2009-09-11

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

Remove skin or outer surface.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Enlever la pelure des fruits et des légumes à l’aide d’un couteau économe.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
Save record 3

Record 4 2007-05-07

English

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Restaurant Equipment
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
CONT

The all-stainless-steel Pineapple Peeler/Corer produced two sizes of fresh pineapple quickly and cleanly. One simple movement does the job, and a pierced table stand permits the juices to flow freely. The machine's blade and pusher can be dismantled without tools for easy cleaning, and a security system prevents the pusher from falling down in an unexpected way.

French

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Équipement (Restaurants)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

Appareil en acier inoxydable qui permet d’éplucher et d’évider l'ananas en un seul mouvement.

OBS

La lame et le poussoir sont démontables sans outil pour un nettoyage facile.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Herramientas y equipo industriales
  • Equipo para restaurantes
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
Save record 4

Record 5 2004-05-21

English

Subject field(s)
  • Botany
DEF

A plant of which the stem does not become woody and persistent (as in a shrub or a tree), but remains more or less soft and succulent, and dies down to the ground (or entirely) after flowering.

French

Domaine(s)
  • Botanique
DEF

Petite plante phanérogame non ligneuse dont les parties aériennes meurent chaque année.

PHR

Herbe cultivée, herbe des champs, herbe sauvage. Herbes annuelles, herbes bisannuelles, herbes vivaces. Herbes dures, herbes épineuses. Herbes aquatiques, herbes fluviatiles. Herbes des fées, herbes médicinales, herbes officinales, herbes vulnéraires. Herbes aromatiques, herbes odorantes. Herbes cuites.

PHR

Cueillir des herbes, cultiver des herbes, éplucher des herbes, faire bouillir des herbes.

PHR

Bouillon aux herbes, marché aux herbes. Salade d’herbes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
DEF

Material vegetal no cosechado, de cualquier clase que sea, constituido normalmente por plantas herbáceas, apropiado para ser consumido por los animales.

Save record 5

Record 6 1992-02-11

English

Subject field(s)
  • Animal Husbandry
OBS

(wool): (shirtings); to remove "tags", after shearing, i.e. to remove dirty wisps from the belly, breech and legs. Div. Zootechn. 13 fév. 52

French

Domaine(s)
  • Élevage des animaux
OBS

morceaux ou déchets, de diverses qualités permettraient d’apprécier à la balance le poids de chaque lot. P. Diffloth Zootechnie-Mouton, chèvre, porc: 86 ( 1905)

Spanish

Save record 6

Record 7 1991-07-25

English

Subject field(s)
  • Kitchen Utensils
DEF

Short tool with a slotted, swiveling blade. Used for peeling vegetables and fruits.

French

Domaine(s)
  • Batterie de cuisine
DEF

couteau dont la lame incurvée comporte en son milieu deux petites fentes tranchantes permettant d’éplucher rapidement un légume.

DEF

Couteau économe. Lame étroite, légèrement arrondie, d’environ 6 cm de longueur. Utilisé pour éplucher et peler les légumes et les fruits.

Spanish

Save record 7

Record 8 1991-07-12

English

Subject field(s)
  • Household Articles - Various
OBS

Small pointed blade 2 to 2 1/2 inches long. Used for trimming and paring vegetables and fruits.

French

Domaine(s)
  • Articles ménagers divers
OBS

Lame étroite d’une longueur de 8 à 10 cm. Utilisé pour éplucher et tourner les légumes et les fruits, et pour réaliser divers autres travaux de cuisine.

Spanish

Save record 8

Record 9 1989-01-05

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
  • Industrial Tools and Equipment

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
  • Outillage industriel

Spanish

Save record 9

Record 10 1987-03-30

English

Subject field(s)
  • Cutlery Manufacture

French

Domaine(s)
  • Coutellerie

Spanish

Save record 10

Record 11 1986-06-16

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)

Spanish

Save record 11

Record 12 1986-06-02

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Restaurant Equipment
DEF

A device which removes peels from ... vegetables.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Équipement (Restaurants)

Spanish

Save record 12

Record 13 1986-05-21

English

Subject field(s)
  • Eating Utensils and Cutlery
  • Household Articles - Various

French

Domaine(s)
  • Couverts et coutellerie
  • Articles ménagers divers
CONT

L'outillage classique comprend les principales pièces suivantes :(...) le couteau d’office(le plus petit et le plus utilisé des couteaux de cuisine, à lame pointue et peu large, pour éplucher légumes et fruits et effectuer tous les petits travaux) ;(...)

Spanish

Save record 13

Record 14 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Vegetable Crop Production

French

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Production légumière

Spanish

Save record 14

Record 15 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)

French

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)

Spanish

Save record 15

Record 16 1975-03-11

English

Subject field(s)
  • Household Utensils and Appliances (General)

French

Domaine(s)
  • Équipement ménager (Généralités)
OBS

--la plupart d’entre eux portent deux parties tranchantes parallèles et symétriques, ce qui permet d’éplucher les légumes soit de bas en haut, soit de haut en bas.

Spanish

Save record 16

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: