TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

EPLUCHEUR [16 records]

Record 1 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

fruit peeler: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

éplucheur de fruits : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 1

Record 2 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

vegetable peeler: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

éplucheur de légumes : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 2

Record 3 2021-02-25

English

Subject field(s)
  • Textile Industries
  • Tools and Equipment (Textile Industries)
  • Textiles: Preparation and Processing
CONT

Plucker: In this first step in the fiber opening process, clumps of fibers are plucked from densely packed bales ... .

CONT

Plucker: A machine for disentangling and straightening long wool to render it fit for combing

French

Domaine(s)
  • Industries du textile
  • Outillage et équipement (Industries du textile)
  • Apprêt et traitements divers (Textiles)
CONT

[...] On dispose dans les casiers interchangeable plusieurs balles qui parviennent alors sur la floconneuse. Sur le bâti se meut un chariot, muni de cylindres doubles qui défloconnent les balles.

Key term(s)
  • éplucheur de balle

Spanish

Save record 3

Record 4 2006-04-06

English

Subject field(s)
  • Household Articles - Various

French

Domaine(s)
  • Articles ménagers divers
OBS

Pluriel : des vide-pommes.

OBS

vide-pommes (pl.) : Cette graphie, puisée des Rectifications de l’orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2006).

Spanish

Save record 4

Record 5 2001-03-19

English

Subject field(s)
  • Textile Industries
  • Tools and Equipment (Textile Industries)
CONT

beater: The machine which does most of the opening and cleaning work on a fiber picker and opener.

French

Domaine(s)
  • Industries du textile
  • Outillage et équipement (Industries du textile)
CONT

battage : L'opération de battage se déroule ainsi : le brise-balles disloque la masse compacte; le batteur-éplucheur la divise et la débarrasse des débris ;le batteur-étaleur transforme le coton vaporeux en une nappe légère et propre.

Key term(s)
  • batteur éplucheur

Spanish

Save record 5

Record 6 2000-12-18

English

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment

French

Domaine(s)
  • Outillage industriel
OBS

Peu utilisé au Québec. Le revêtement abrasif de la cuve et un disque râpeur permettent de peler les légumes.

Spanish

Save record 6

Record 7 1995-11-10

English

Subject field(s)
  • Tools and Equipment (Textile Industries)
  • Cotton Industry
  • Thread Spinning (Textiles)
CONT

Set close to the teeth of the licker-in roller, these two long, sharp-edged metal blades or bars remove hulls, husks, motes, and other undesirable matter from the cotton. The knives, in performing their work, have to be set very close to each other.

French

Domaine(s)
  • Outillage et équipement (Industries du textile)
  • Industrie cotonnière
  • Filature (Textiles)
CONT

Batteur éplucheur : il divise [...] les touffes de fibres et les débarrasse de leurs impuretés de toutes sortes.

Spanish

Save record 7

Record 8 1993-02-09

English

Subject field(s)
  • Collection Items (Museums and Heritage)
  • Kitchen Utensils

French

Domaine(s)
  • Objets de collection (Muséologie et Patrimoine)
  • Batterie de cuisine

Spanish

Save record 8

Record 9 1991-07-25

English

Subject field(s)
  • Kitchen Utensils
DEF

Short tool with a slotted, swiveling blade. Used for peeling vegetables and fruits.

French

Domaine(s)
  • Batterie de cuisine
DEF

couteau dont la lame incurvée comporte en son milieu deux petites fentes tranchantes permettant d’éplucher rapidement un légume.

DEF

Couteau économe. Lame étroite, légèrement arrondie, d’environ 6 cm de longueur. Utilisé pour éplucher et peler les légumes et les fruits.

Spanish

Save record 9

Record 10 1990-07-23

English

Subject field(s)
  • Atomic Physics
  • Nuclear Science and Technology
OBS

These ions then pass through a thin carbon foil, which strips off many electrons. After stripping, the ions (now more highly charged) are accelerated ....

French

Domaine(s)
  • Physique atomique
  • Sciences et techniques nucléaires
DEF

Dispositif destiné à retenir, et ainsi, à ôter à un atome un certain nombre d’électrons.

Key term(s)
  • strippeur

Spanish

Save record 10

Record 11 1989-01-05

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
  • Industrial Tools and Equipment

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
  • Outillage industriel

Spanish

Save record 11

Record 12 1988-11-21

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Industrial Tools and Equipment

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Outillage industriel

Spanish

Save record 12

Record 13 1986-06-02

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Restaurant Equipment
DEF

A device which removes peels from ... vegetables.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Équipement (Restaurants)

Spanish

Save record 13

Record 14 1983-11-24

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
OBS

Official title no 8221-146 of the Canadian Classification of Occupations.

OBS

(FOOD & BEV., N.E.C.)

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
OBS

Appellation officielle no 8221-146 de la Classification canadienne descriptive des professions.

OBS

(ALIM. ET BOISSONS, N.C.A.)

Spanish

Save record 14

Record 15 1981-02-05

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Hotel Industry (General)

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Hôtellerie (Généralités)

Spanish

Save record 15

Record 16 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • General Vocabulary

French

Domaine(s)
  • Vocabulaire général

Spanish

Save record 16

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: