TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

ERABLE [100 records]

Record 1 2025-04-11

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
CONT

Maple syrup jelly is obtained by adding a gelling agent to heated maple syrup. The product is then poured into containers and used in much the same way as any other jelly or jam.

Key term(s)
  • maple sirup jelly

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
CONT

La gelée à l'érable est produite à partir de sirop d’érable auquel on ajoute un agent gélifiant afin d’obtenir une texture parfaite pour étendre dans un sandwich, sur un morceau de fromage ou sur une terrine.

Spanish

Save record 1

Record 2 2025-03-11

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
DEF

A spread made by heating maple syrup, then rapidly cooling it while stirring until it has a creamy consistency.

Key term(s)
  • maple creme

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
CONT

Le beurre d’érable est un fondant, terme technique propre à la pâtisserie décrivant une préparation à la texture crémeuse. Il est obtenu en chauffant le sirop d’érable à 112 °C, pour ensuite le refroidir rapidement et le battre jusqu'à la consistance désirée.

Spanish

Save record 2

Record 3 2025-03-11

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
CONT

Granulated maple sugar is the most versatile product that is made from maple syrup. Because it has no available water, this product is totally shelf stable, it will not separate or mold. ... It can be used in recipes as a replacement for brown or white sugar on one for one exchange by volume or by weight.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
DEF

Sucre fait de sirop d’érable cuit entre 23, 9° et 24, 5 °C au-dessus du point d’ébullition de l'eau, malaxé à chaud jusqu'à granulation complète, puis tamisé.

Spanish

Save record 3

Record 4 2025-03-11

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
CONT

Maple flakes ... are made by freeze-drying (dehydrating) maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
CONT

Les flocons d’érable s’obtiennent en lyophilisant le sirop d’érable, c'est-à-dire en le déshydratant.

Spanish

Save record 4

Record 5 2025-03-11

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
DEF

Produit de consistance semi-ferme, translucide, d’une couleur ambrée, obtenue en faisant bouillir du sirop d’érable.

Spanish

Save record 5

Record 6 2025-03-07

English

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Appareil servant à évaporer l'eau contenue dans l'eau d’érable et à concentrer cette dernière en sirop.

Spanish

Save record 6

Record 7 2025-03-06

English

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
CONT

[The float box's] major difference is its settling tank allowing sugar sands to settle instead of going on the flat pans.

French

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Récipient dans lequel le sirop d’érable, après sa récolte et son traitement, est laissé à reposer.

OBS

Le processus de décantation permet aux impuretés de se déposer au fond de la cuve sous l’effet de la gravité.

Spanish

Save record 7

Record 8 2025-03-06

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
CONT

Sometimes there will be a little scum on the top of your boiling sap. White or grey floating matter is usually bacteria that was killed in the boil. It and all other scum can be skimmed off the top.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Mousse blanchâtre qui se forme à la surface de la sève ou du sirop d’érable en ébullition.

Spanish

Save record 8

Record 9 2025-03-06

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Goût qu'acquiert un sirop d’érable trop cuit.

CONT

On essaie de contrôler la caramélisation des sucres, car ce goût de caramel peut masquer l'arôme subtil et authentique du sirop d’érable.

Spanish

Save record 9

Record 10 2025-03-04

English

Subject field(s)
  • Titles of Provincial and Territorial Laws and Regulations (Canadian)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

This regulation was repealed in 1982.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements provinciaux et territoriaux canadiens
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
OBS

Ce règlement a été abrogé en 1982.

Spanish

Save record 10

Record 11 2025-03-03

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Maple-Sugar Industry
  • Sports - General
CONT

Maple performance gel. ... Consisting of mostly sucrose, with some additional minerals, maple syrup is an ideal foundation for performance gels, and can satisfy a real need within the endurance running communities. We found that adding a thickening agent to maple, with the addition of flavoring and electrolytes, was the most ideal formula for nutritional benefits and consumer ease.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Industrie de l'érable
  • Sports - Généralités

Spanish

Save record 11

Record 12 2025-02-28

English

Subject field(s)
  • Non-Gov. Provincial Bodies and Committees (Canadian)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités provinciaux non gouv. canadiens
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
OBS

Le Conseil de l'industrie de l'érable est accrédité par la Régie des marchés agricoles et alimentaire du Québec pour représenter les acheteurs autorisés de sirop d’érable en vrac et négocier une convention de mise en marché avec les Producteurs et productrices acéricoles du Québec.

Spanish

Save record 12

Record 13 2025-02-28

English

Subject field(s)
  • Non-Gov. Provincial Bodies and Committees (Canadian)
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités provinciaux non gouv. canadiens
  • Industrie de l'érable
OBS

L'Union des distillateurs de spiritueux d’érable(UDSÉ) est un organisme sans but lucratif dont la mission est de favoriser la production d’eau-de-vie d’érable au Québec, de définir et protéger l'appellation Acerum et d’en faire la promotion au Canada et à l'international.

Spanish

Save record 13

Record 14 2025-02-28

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
CONT

... the central evaporator plant operated like a cheese factory in which maple sap, like milk, was transported from a variety of sap producers to a large processing facility where sap was combined and converted into maple syrup.

Key term(s)
  • boiling center

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
CONT

[...] de plus en plus d’acériculteurs confient l'une des tâches les plus emblématiques de l'acériculture – le bouillage de l'eau [d’érable] – à des centres de bouillage. [...] Ces centres [...] sont exploités soit par des coopératives[, soit] par des acériculteurs qui se dotent d’une plus grande capacité de transformation. On retrouve deux modèles de fonctionnement : soit les centres achètent l'eau d’érable[, soit] ils la bouillent à forfait.

Spanish

Save record 14

Record 15 2025-02-21

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
CONT

On average, a tapped maple will produce 10 to 20 gallons of sap per tap.

PHR

tapped maple, tapped maple tree, tapped tree

French

Domaine(s)
  • Acériculture
CONT

Depuis la fin du verglas, la situation semble s’être grandement améliorée dans les différentes régions touchées par le sinistre. Pour les acériculteurs, le cauchemar ne fait que commencer. Peu avant la tempête de verglas, l’érablière était à l’ordre et prête à être entaillée pour la saison des sucres. Maintenant, tout est à recommencer. La pluie verglaçante a endommagé les arbres et l’équipement nécessaire aux sucres.

PHR

arbre entaillé, érable entaillé

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción del jarabe de arce
CONT

Este es el tercer año de la resurrección de esta industria: ya tenemos 18 resineros, 127.000 árboles entallados y una cosecha de 180.000 kilos de miera.

Save record 15

Record 16 2025-02-20

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
CONT

Proper tapping does not harm the tree, and the amount of sap taken from the tree is a mere fraction of the volume of sap in the tree on any given day.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
CONT

L'entaillage consiste à faire une blessure dans l'aubier. Celle-ci permet de canaliser une partie de l'eau d’érable vers un système de collecte(tubulure ou seaux).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción del jarabe de arce
CONT

Fortalece el entallado sin reblandecerlo (planta más resistente al frío).

Save record 16

Record 17 2025-02-20

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
DEF

Bore into (a tree) so that sap may exude.

PHR

tap a maple tree

French

Domaine(s)
  • Acériculture
DEF

Percer un trou dans le tronc d’un [arbre] afin d’en recueillir la sève.

PHR

entailler un érable

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción del jarabe de arce
DEF

Cortar la corteza, y a veces parte de la madera, de algunos árboles para extraer la resina.

Save record 17

Record 18 2025-02-17

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

The Maple Products Regulations were repealed in 2018.

OBS

Maple Products Regulations: short title.

OBS

Regulations Establishing National Standards for and Regulating International and Interprovincial Trade in Maple Products: long title.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
OBS

Le Règlement sur les produits de l'érable a été abrogé en 2018.

OBS

Règlement sur les produits de l'érable : titre abrégé.

OBS

Règlement établissant les normes nationales et régissant le commerce international et interprovincial des produits de l'érable : titre intégral.

Spanish

Save record 18

Record 19 2025-02-06

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A tree of the family Sapindaceae.

OBS

moosewood: common name also used when referring to the species Dirca palustris and Viburnum alnifolium.

OBS

moose maple: common name also used when referring to the species Acer spicatum.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Arbre de la famille des Sapindaceae.

OBS

bois d’original : nom commun aussi employé pour désigner les espèces Dirca palustris et Viburnum alnifolium.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
Entrada(s) universal(es)
Save record 19

Record 20 2025-01-14

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
CONT

[Maple syrup] producers follow a universal grading system: starting [with] golden for the lightest taste, [then] amber, dark and very dark for the most intense flavour.

OBS

A grade of maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
CONT

[…] Doré : sa couleur claire procure un goût plus délicat.

OBS

Catégorie de sirop d’érable.

Spanish

Save record 20

Record 21 2025-01-06

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Silviculture
  • Crop Protection
  • Maple-Sugar Industry
CONT

The most common tar spot on native maples in North America is characterized by prominent raised tar spots about 0.25-0.5 inches (6.35 to 12.7 mm) across and the fungus responsible is [Rhytisma] americanum.

OBS

The black spots that form from Rhytisma americanum differ from Rhytisma acerinum in that the spots are more highly raised and appear sculpted out with definite grooves and ridges, giving it a highly textured look.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Sylviculture
  • Protection des végétaux
  • Industrie de l'érable
OBS

Cette maladie est causée par [le champignon Rhytisma americanum], que l'on trouve sur l'érable à sucre, l'érable rouge et l'érable argenté [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de las plantas
  • Silvicultura
  • Protección de las plantas
  • Industria del azúcar de arce
Save record 21

Record 22 2024-12-30

English

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Harvesting Equipment (Agriculture)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
CONT

A releaser separates the sap from the air in the vacuum system and is critical for ... sap quality.

OBS

There are two types of releasers: mechanical and electrical.

French

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Machines de récolte (Agriculture)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
CONT

L'extracteur [est] un dispositif essentiel au bon fonctionnement du système de récolte, qui est normalement placé à l'intérieur d’une station ou d’une salle de pompage. Il doit être situé au point le plus bas de l'érablière [...] pour pouvoir remplir ses fonctions principales, [notamment] assurer l'acheminement de l'air extrait du système vers la pompe à vide et la sève d’érable vers les réservoirs de transit ou d’entreposage.

Spanish

Save record 22

Record 23 2024-12-27

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
Key term(s)
  • siruping off point

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Température à partir de laquelle la sève d’érable a atteint la densité standard du sirop, soit 3, 8 °C(70 °F) au-dessus du point d’ébullition de l'eau.

Spanish

Save record 23

Record 24 2024-12-27

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
CONT

The sap was partly evaporated in the first kettle, transferred to the second kettle for further concentration, and then finally transferred to a third and sometimes a fourth kettle where evaporation was completed.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Action d’augmenter la teneur en sucre dissous de la sève d’érable.

Spanish

Save record 24

Record 25 2024-12-27

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Point où la sève pénètre dans un évaporateur ou un appareil de concentration de la sève d’érable.

Spanish

Save record 25

Record 26 2024-12-27

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
CONT

The skimming of the foam as the sap cooks reduces the amount of niter in the end product.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Action de débarrasser la sève ou le sirop d’érable de l'écume et des impuretés qui les recouvrent.

Spanish

Save record 26

Record 27 2024-12-27

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
CONT

The boiling is where chemistry is important. As the sap boils, pure water evaporates and the sucrose concentrates.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Préparation du sirop d’érable par la chaleur du feu.

Spanish

Save record 27

Record 28 2024-12-27

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
  • Chocolate and Confectionery
CONT

As soon as the bob is made and while it is still hot, the sugar made the previous day is added to it, and the mixture is stirred enough to get uniformity but not enough to cause it to set up. The hot bob partly melts the sugar, and the resulting semiliquid sugar can be poured easily.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Sirop chaud qui, dans la fabrication des bonbons d’érable, est ajouté à un sucre mou déjà malaxé et refroidi pour en faciliter la fusion puis le moulage.

Spanish

Save record 28

Record 29 2024-12-27

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
CONT

The faster sap is evaporated to sirup, especially during the last stages of evaporation when the solids concentration is highest, the lighter the color and the higher the grade of the sirup.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Caractéristique d’un produit de l'érable à partir de laquelle on détermine sa classe, sa qualité.

Spanish

Save record 29

Record 30 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Titles of Provincial and Territorial Laws and Regulations (Canadian)
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements provinciaux et territoriaux canadiens
  • Industrie de l'érable

Spanish

Save record 30

Record 31 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
DEF

Sucre fait de sirop d’érable cuit entre 18, 4 et 19 °C au-dessus du point d’ébullition de l'eau, malaxé à chaud puis moulé avant de durcir.

Spanish

Save record 31

Record 32 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
DEF

Sucre fait de sirop d’érable cuit jusqu'à 14, 5 °C au-dessus du point d’ébullition de l'eau, refroidi rapidement jusqu'à 37, 8 °C, malaxé, puis moulé avant de devenir ferme.

Spanish

Save record 32

Record 33 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
CONT

This product is a shelf-stable maple marshmallow spread, sweetened solely with maple syrup and maple sugar. ... Maple marshmallow spread is designed to compete as a gourmet version of popular marshmallow spreads.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable

Spanish

Save record 33

Record 34 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
DEF

Friandise faite de sucre d’érable coulé dans un moule.

Spanish

Save record 34

Record 35 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
CONT

Nectar is a high brix (60-70 percent) concentrate that includes all nutrients originally included in raw sap coming from the tree. It is a natural sweetener with healthy benefits that could be used in many different foods and beverages, creating new opportunities for maple market development.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
CONT

Tout récemment, le «nectar d’érable» a fait son apparition dans le «Règlement des producteurs acéricoles sur les normes de qualité du sirop, de l'eau et du concentré d’eau d’érable et sur le classement du sirop d’érable». Il s’agit, selon ce règlement, d’une sève concentrée avec une teneur en extraits secs solubles comprise entre 60 et 70 °Brix, obtenue exclusivement par un processus de concentration [...] qui ne modifie pas les propriétés intrinsèques de l'eau d’érable concentrée. Ce nectar serait plutôt destiné à la transformation alimentaire.

Spanish

Save record 35

Record 36 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
OBS

Maple caramel is made with maple sugar or maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
OBS

Le caramel à l'érable est confectionné avec du sirop d’érable ou du sucre d’érable.

Spanish

Save record 36

Record 37 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
  • Tourist Activities
CONT

Sugar on snow is maple syrup brought up to 235 °[F] and then drizzled over packed snow, where it seizes up into a shiny, chewy, almost caramel or taffy-like candy.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
  • Activités touristiques
DEF

Sirop épaissi et bouillant versé sur de la neige tassée, et dégusté, à peine figé, à l’aide d’une spatule de bois ou d’un bâtonnet.

Spanish

Save record 37

Record 38 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
OBS

Maple cotton candy is made with maple sugar or maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
OBS

La barbe à papa à l'érable est confectionnée avec du sucre d’érable ou du sirop d’érable.

Key term(s)
  • barbe-à-papa à l'érable

Spanish

Save record 38

Record 39 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
DEF

Sugar made by boiling maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
DEF

Sucre, dont la couleur varie de l'ambre clair au brun foncé et la consistance de molle à très dure, que l'on obtient par la cuisson de sirop d’érable qu'on laisse refroidir un [certain] temps avant de le brasser jusqu'à l'obtention d’une cristallisation uniforme.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria azucarera
  • Industria del azúcar de arce
Save record 39

Record 40 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
CONT

For maple marshmallows, powdered maple sugar can be substituted for powdered cane sugar and will provide a maple-like color, enhanced maple flavor, and a higher marketing value because the product [will be] made with 100% maple sugar.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable

Spanish

Save record 40

Record 41 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
OBS

Maple cones are filled with maple taffy or maple butter.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
OBS

Les cornets à l'érable sont confectionnés avec de la tire d’érable ou du beurre d’érable.

Spanish

Save record 41

Record 42 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Various Proper Names
  • Maple-Sugar Industry
Key term(s)
  • Flavor Wheel for Maple Products

French

Domaine(s)
  • Appellations diverses
  • Industrie de l'érable
OBS

La Roue des flaveurs de l'érable [est un] outil [qui] a été développé au début des années 2000 par le Centre ACER et Agriculture et Agroalimentaire Canada pour exprimer les flaveurs des produits de l'érable dans toutes leurs nuances.

Spanish

Save record 42

Record 43 2024-12-18

English

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production

French

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Bassin large et profond dans lequel on fait bouillir la sève ou le sirop d’érable.

OBS

Malgré son sens premier, «ustensile de cuisine ordinairement cylindrique et muni d’un manche», le terme casserole est très employé dans le domaine.

Spanish

Save record 43

Record 44 2024-12-18

English

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
CONT

Before our syrup is bottled, [the] sugar sand is filtered out under very high pressure. Our earliest method was to filter the syrup through a series of paper filters. As our operation expanded and to keep up with our larger evaporator, we have gone to a pressure filter specifically designed for maple syrup production.

Key term(s)
  • sirup filter press

French

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Appareil pour filtrer le sirop sous pression.

CONT

Le filtre-presse est un outil efficace pour filtrer le sirop d’érable afin d’en améliorer la clarté. Les autres méthodes ne filtrent tout simplement pas de manière aussi précise.

Key term(s)
  • filtre presse

Spanish

Save record 44

Record 45 2024-12-18

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
CONT

Finishing — Once the water is evaporated to a 66-67% sugar concentration, the sugar starts to go through the molecular changes of candy making. Maple syrup is finished at roughly 7 1/4˚[F] above the boiling temperature. The browning reaction during finishing creates the familiar maple flavor.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Opération qui termine la fabrication du sirop d’érable.

Spanish

Save record 45

Record 46 2024-12-13

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
CONT

Harvest maple sap when the night temperatures are below freezing and the day temperatures are above freezing.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
CONT

Traditionnellement, on récoltait l'eau d’érable dans des chaudières accrochées à l'arbre.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción del jarabe de arce
CONT

Después de 36 años en la industria aeronáutica, Bob Pripps volvió a su primer amor y comenzó a escribir sobre tractores. Es autor de unos 30 libros sobre el tema y varios artículos de revistas. Pripps tiene una granja de jarabe de arce cerca de Park Falls, Wisconsin. Para cosechar la savia del arce, confía en un Ford Jubilee y un Massey Ferguson 85.

Save record 46

Record 47 2024-12-11

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
Key term(s)
  • high-flavoured maple syrup
  • high-flavoured maple sirup
  • high-flavored maple syrup

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Sirop d’érable qui, placé dans une marmite autoclave et chauffé rapidement à très haute température, devient plus foncé et voit sa saveur fortement augmentée.

Spanish

Save record 47

Record 48 2024-12-10

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
CONT

Imitation maple extract is a flavoring that is designed to mimic the taste of natural maple syrup or maple extract. Unlike natural maple extract, which is made from real maple sap, imitation maple extract is typically made from a combination of artificial flavorings.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture

Spanish

Save record 48

Record 49 2024-12-10

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
  • Chemical Engineering
CONT

Many people are familiar with under-sink reverse osmosis systems that remove contaminants from drinking water. In maple syrup making, the clean water is set aside for later washing and rinsing of equipment, and the other liquid stream, the concentrated sap, is retained for syrup making.

OBS

In a membrane concentration system, the solution that passes through the membrane is called the permeate (or filtrate) and the portion of the sap that is rejected by the membrane is called concentrate (or retentate).

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
  • Génie chimique
CONT

La concentration partielle de la sève d’érable consiste à retirer de l'eau contenue dans la sève à l'aide d’une membrane. Le liquide qui reste du côté de la membrane est appelé concentré de sève et l'eau qui traverse la membrane est appelée filtrat.

OBS

Le concentré contient presque la totalité des matières dissoutes (organiques et minérales) présentes dans le liquide d’alimentation.

Spanish

Save record 49

Record 50 2024-12-10

English

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
CONT

The last tank associated with [reverse osmosis] processing is the concentrate tank. In most cases, this tank also serves as the feed tank ...

French

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Contenant permettant d’accumuler l'eau d’érable concentrée.

Spanish

Save record 50

Record 51 2024-12-09

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
CONT

Some off flavors are actually quite pleasant, such as vanilla, caramel, or candy. Other off flavors can be more off-putting, such as chemical, fermented, or oil.

Key term(s)
  • off-flavour
  • off flavour

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Goût différent de ce qui caractérise la saveur habituelle de l'érable.

Spanish

Save record 51

Record 52 2024-12-09

English

Subject field(s)
  • Scientific Instruments
  • Scientific Measurements and Analyses
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
CONT

[The] color comparator (colorimeter) [allows the user] to visually evaluate the color of maple syrup according to the international classification of maple syrup.

Key term(s)
  • colour comparator
  • colour grading kit

French

Domaine(s)
  • Instruments scientifiques
  • Mesures et analyse (Sciences)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Instrument servant à mesurer l'intensité de coloration du sirop d’érable, par comparaison avec des solutions de couleur standard.

Key term(s)
  • comparateur de couleur

Spanish

Save record 52

Record 53 2024-12-09

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
CONT

If you like a syrup that is more middle of the road, try a lighter grade, light, or medium.

OBS

A grade of maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Qui correspond à la classe de couleur déterminée par un pourcentage de transmission de lumière inférieur à 60,5 %, mais supérieur à 44 %, et équivaut, selon la classification canadienne, à la troisième classe de sirop.

CONT

Idéale pour la cuisson de viandes et généralement le plus souvent utilisé en pâtisserie(comme le pouding chômeur), le sirop [d’érable] médium présente un léger goût de caramel.

OBS

Catégorie de sirop d’érable.

Spanish

Save record 53

Record 54 2024-12-09

English

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Pumps
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Pompes
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Ensemble d’appareils et de mécanismes servant au pompage sous vide de la sève d’érable.

Spanish

Save record 54

Record 55 2024-12-09

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Appareil de chauffage bas qui sert principalement à la cuisson de produits de l'érable autres que le sirop.

Spanish

Save record 55

Record 56 2024-12-09

English

Subject field(s)
  • Scientific Instruments
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
CONT

A sap refractometer is very helpful when working with [a reverse osmosis unit] as it can give you sugar contents in seconds and harder to break than a hydrometer.

French

Domaine(s)
  • Instruments scientifiques
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Instrument utilisé pour mesurer la teneur en sucre de la sève d’érable.

Spanish

Save record 56

Record 57 2024-12-06

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

A grade of maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Qui correspond à la classe de couleur déterminée par un pourcentage de transmission de lumière d’au moins 75 % et équivaut, selon la classification canadienne, à la meilleure qualité de sirop.

OBS

Catégorie de sirop d’érable.

Spanish

Save record 57

Record 58 2024-12-06

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
DEF

A distinct and persistent maple syrup flavour, free from any objectionable taste.

Key term(s)
  • characteristic maple flavor
  • characteristic flavor

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Saveur de sirop d’érable distinctive et persistante exempte de toute saveur indésirable.

Spanish

Save record 58

Record 59 2024-12-06

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Egg Industry
  • Maple-Sugar Industry
OBS

poached egg in maple syrup: designation usually used in the plural.

Key term(s)
  • poached egg in maple sirup
  • poached eggs in maple syrup
  • poached eggs in maple sirup

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Oeufs (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
CONT

Selon la tradition, les œufs dans le sirop d’érable se mangent chauds ou tièdes, en accompagnement des incontournables d’un bon repas de cabane tels que du pain frais beurré, du jambon, des fèves au lard, de la soupe aux poix, etc.

OBS

œuf dans le sirop d’érable; œuf poché au sirop d’érable; œuf dans le sirop : désignations habituellement utilisées au pluriel.

Key term(s)
  • œufs dans le sirop d’érable
  • œufs pochés au sirop d’érable
  • œufs dans le sirop

Spanish

Save record 59

Record 60 2024-12-05

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

A grade of maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Qui correspond à la classe de couleur déterminée par un pourcentage de transmission de lumière inférieur à 75 %, mais supérieur à 60,5 % et qui équivaut, selon la classification canadienne, à la deuxième classe de sirop.

OBS

Catégorie de sirop d’érable.

Spanish

Save record 60

Record 61 2024-12-05

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
CONT

[Maple syrup] producers follow a universal grading system: starting [with] golden for the lightest taste, [then] amber, dark and very dark for the most intense flavour.

OBS

A grade of maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Qui correspond à la classe de couleur déterminée par un pourcentage de transmission de lumière inférieur à 27 % et équivaut, selon la classification canadienne, à la cinquième et dernière classe de sirop.

OBS

Catégorie de sirop d’érable.

Spanish

Save record 61

Record 62 2024-12-05

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
CONT

The resulting concentrated syrup is filtered to remove impurities and then boiled in ... large evaporators to become pure maple syrup.

Key term(s)
  • concentrated sirup

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
DEF

Sirop d’érable dont une partie du saccharose est extrait et qui est employé à des fins culinaires ou industrielles.

Spanish

Save record 62

Record 63 2024-12-05

English

Subject field(s)
  • Pastries
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Maple-Sugar Industry
CONT

... maple syrup dumplings, a delightful dessert that combines soft and fluffy dumplings with a sweet maple syrup sauce.

OBS

maple syrup dumpling; grandfather: designations usually used in the plural.

Key term(s)
  • maple sirup dumpling
  • maple syrup dumplings
  • maple sirup dumplings
  • grandfathers

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
  • Plats cuisinés
  • Industrie de l'érable
CONT

Les grands-pères au sirop d’érable, grands-pères dans le sirop ou simplement grands-pères sont des pâtisseries traditionnelles québécoises et acadiennes. On peut retrouver également le terme pépères dans le parler populaire de certaines régions du Québec, dont la Beauce. Cette pâtisserie est notamment servie lors du temps des sucres dans les cabanes à sucre.

OBS

grand-père au sirop d’érable; grand-père dans le sirop; grand-père; pépère : désignations habituellement utilisées au pluriel.

Key term(s)
  • grands-pères au sirop d’érable
  • grands-pères dans le sirop
  • grands-pères
  • pépères

Spanish

Save record 63

Record 64 2024-12-05

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
CONT

[Maple syrup] producers follow a universal grading system: starting [with] golden for the lightest taste, [then] amber, dark and very dark for the most intense flavour.

OBS

A grade of maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Qui correspond à la classe de couleur déterminée par un pourcentage de transmission de lumière inférieur à 44 %, mais supérieur à 27 % et équivaut, selon la classification canadienne, à la quatrième classe de sirop.

OBS

Catégorie de sirop d’érable.

Spanish

Save record 64

Record 65 2024-12-05

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
CONT

[Maple syrup] producers follow a universal grading system: starting [with] golden for the lightest taste, [then] amber, dark and very dark for the most intense flavour.

OBS

A grade of maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
OBS

[Ce] type de sirop est récolté à la fin de la période ce qui a pour effet de lui attribuer un goût plus prononcé que les catégories précédentes.

OBS

Catégorie de sirop d’érable.

Spanish

Save record 65

Record 66 2024-11-29

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Silviculture
DEF

A hard woody often flattened hemispherical outgrowth on a tree.

Key term(s)
  • burrknot

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Sylviculture
DEF

Excroissance apparaissant sur certains arbres(frêne, orme, érable, noyer...) à la suite de défauts de circulation de la sève.

OBS

[Les] coupes [du broussin,] formant de petites taches arrondies et foncées[,] sont utilisées en ébénisterie.

PHR

broussin d’érable

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Silvicultura
Save record 66

Record 67 2024-11-27

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Silviculture
  • Crop Protection
  • Maple-Sugar Industry
CONT

Norway maple (Acer platanoides) is the most common host of tar spot in the region. On this host, the disease is caused by [Rhytisma] acerinum, which is also non-native.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Sylviculture
  • Protection des végétaux
  • Industrie de l'érable
CONT

L'érable de Norvège est souvent affecté par la tache goudronneuse de l'érable causée par un champignon(Rhytisma acerinum). Au milieu de l'été, les feuilles se couvrent de taches circulaires noires de la dimension d’une pièce de 25 cents.

Spanish

Save record 67

Record 68 2024-11-27

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
  • Regulations and Standards (Food)
  • Food Safety
CONT

Experts classify ropy syrup as a "texture defect" consisting of a string that extends 4 inches or more in the syrup.

Key term(s)
  • ropy sirup

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Salubrité alimentaire
CONT

Au point de vue du classement du sirop d’érable commercialisé dans le cadre de la convention de mise en marché, le sirop filant est un sirop d’érable dont on peut, à l'aide d’un bâtonnet, extraire un filament mesurant 10 cm ou plus.

Spanish

Save record 68

Record 69 2024-11-27

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Silviculture
  • Crop Protection
  • Maple-Sugar Industry
CONT

Also known as purple eye, this disease is caused by a fungus. The spots start yellow with a purplish border, until a spore develops in the centre.

OBS

Purple-bordered leaf spot is caused by the fungus Phyllosticta minima, which overwinters in leaf litter.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Sylviculture
  • Protection des végétaux
  • Industrie de l'érable
OBS

Cette maladie peut facilement être confondue avec la galle causée par un insecte, la cécidomyie ocelligène, qui attaque les mêmes espèces d’arbre.

OBS

La tache foliaire de l'érable est causée par le champignon Phyllosticta minima.

Spanish

Save record 69

Record 70 2024-11-27

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Silviculture
  • Crop Protection
  • Maple-Sugar Industry
CONT

If the spots remain small, about 0.004 inches (1 mm) across, the common name of the disease is speckled tar spot and the causal fungus is [Rhytisma] punctatum.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Sylviculture
  • Protection des végétaux
  • Industrie de l'érable
CONT

Le champignon de la tache goudronneuse ponctuée (Rhytisma punctatum) [...] ne produit pas une seule grande tache, mais plutôt un groupe de petites taches noires de la grosseur d’une tête d’épingle, dont l’ensemble en forme une plus grande.

Spanish

Save record 70

Record 71 2024-11-26

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

This act was repealed in 1983.

OBS

Maple Products Industry Act: short title.

OBS

An Act respecting the manufacturing, inspection and sale of maple products: long title.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
OBS

Cette loi a été abrogée en 1983.

OBS

Loi sur l'industrie des produits de l'érable : titre abrégé.

OBS

Loi concernant la fabrication, l'inspection et la vente des produits de l'érable : titre intégral.

Spanish

Save record 71

Record 72 2024-11-21

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

The International Maple Syrup Institute (IMSI) is an industry-wide, member-based, non-profit organization that fosters collaboration and acts on issues affecting the maple industry's interests.

Key term(s)
  • International Maple Sirup Institute

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable

Spanish

Save record 72

Record 73 2024-11-21

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

This order was repealed in 2018.

Key term(s)
  • Quebec Maple Sirup Producers' Levy (Interprovincial and Export Trade) Order

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable

Spanish

Save record 73

Record 74 2024-11-21

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Emblems (History)

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Emblèmes (Histoire)

Spanish

Save record 74

Record 75 2024-11-21

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

Enabling Act: Agricultural Products Marketing Act.

Key term(s)
  • Quebec Maple Sap and Maple Sirup Order

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
OBS

Loi habilitante : Loi sur la commercialisation des produits agricoles.

Spanish

Save record 75

Record 76 2024-11-21

English

Subject field(s)
  • Non-Gov. Provincial Bodies and Committees (Canadian)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

The Maple Sugar Producers of Quebec, a cooperative founded in 1925, changed its name in 1996 to Citadelle, Maple Syrup Producers' Cooperative.

Key term(s)
  • Citadelle, Maple Sirup Producers' Cooperative

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités provinciaux non gouv. canadiens
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
OBS

Les producteurs de sucre d’érable du Québec, coopérative fondée en 1925, a changé de nom en 1996 pour devenir Citadelle, coopérative de producteurs de sirop d’érable.

Spanish

Save record 76

Record 77 2024-11-21

English

Subject field(s)
  • Titles of Provincial and Territorial Laws and Regulations (Canadian)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

This order was repealed in 2005.

Key term(s)
  • Order respecting maple water, sirup or sugar

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements provinciaux et territoriaux canadiens
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
OBS

Cette ordonnance a été abrogée en 2005.

Spanish

Save record 77

Record 78 2024-11-21

English

Subject field(s)
  • Non-Gov. Provincial Bodies and Committees (Canadian)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités provinciaux non gouv. canadiens
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
OBS

Le Regroupement pour la commercialisation des produits de l'érable du Québec a été officiellement dissout en 2006.

Spanish

Save record 78

Record 79 2024-06-25

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
  • Maple Syrup Production
CONT

CODIT (Compartmentalization of Decay in Trees) is the tree's natural process of walling off or compartmentalizing wounds to prevent decay from spreading into the tree from the point of the wound.

Key term(s)
  • compartmentalise
  • wall-off

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
  • Acériculture
CONT

En général, l'érable réussit à bien compartimenter les blessures d’entaillage.

Spanish

Save record 79

Record 80 2023-12-13

English

Subject field(s)
  • Demography
DEF

A person born between 1997 and 2012, member of Generation Z.

CONT

Gen Z is the first group to grow up under the constant gaze of the Internet. One unexpected result of this circumstance is that Gen Zers are apt to be influenced by friends and family more than any other generation.

French

Domaine(s)
  • Démographie
DEF

Personne née entre 1997 et 2012, membre de la génération Z.

CONT

On en sait peu sur les Z qui sont nés après la chute du mur de Berlin, pendant les attentats du 11 septembre et avant le printemps érable.

Spanish

Save record 80

Record 81 2023-03-31

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
Universal entry(ies)
OBS

An insect (order Coleoptera) of the family Cerambycidae.

Key term(s)
  • sugar maple long horned beetle

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Insecte (ordre des coléoptères) de la famille des Cerambycidae.

Spanish

Save record 81

Record 82 2022-10-28

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
Key term(s)
  • tap hole

French

Domaine(s)
  • Acériculture
DEF

[...] trou de quelques centimètres de profondeur percé dans le tronc d’un érable, dans lequel on fiche un chalumeau et par lequel s’écoule la sève.

Spanish

Save record 82

Record 83 2022-10-28

English

Subject field(s)
  • Organized Recreation
CONT

In the most recent [Danish Culture and Leisure Surveys], leisure activities like hiking, jogging, hunting and fishing are included ...

French

Domaine(s)
  • Loisirs organisés
DEF

Activité, distraction à laquelle on se consacre pendant son temps libre.

CONT

Grâce [aux forêts], [les personnes peuvent] profiter des produits de l'érable, des petits fruits, de plantes médicinales, mais aussi de nombreuses activités de loisir telles que la pêche, la chasse ou encore la randonnée.

OBS

loisir : désignation habituellement utilisée au pluriel.

Key term(s)
  • loisirs

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Recreación organizada
Save record 83

Record 84 - external organization data 2022-10-25

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 84

Record 85 - external organization data 2022-10-20

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 85

Record 86 - external organization data 2022-06-13

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 86

Record 87 2022-03-29

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Platanaceae.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Platanaceae.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
Entrada(s) universal(es)
OBS

Árbol de la familia platanáceas... Híbrido entre el plátano oriental y el plátano occidental o americano.

Save record 87

Record 88 2022-01-31

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Vitaceae.

Key term(s)
  • maple-leaf grape

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Vitaceae.

Key term(s)
  • vigne à feuille d’érable

Spanish

Save record 88

Record 89 2021-12-13

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production

French

Domaine(s)
  • Acériculture
CONT

La récolte de l'eau d’érable. Traditionnellement, on récoltait l'eau d’érable dans des chaudières accrochées à l'arbre. L'acériculteur versait l'eau accumulée dans ces seaux dans de grands contenants, puis les transportait lui-même à l'érablière.

Spanish

Save record 89

Record 90 2021-11-28

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Plant and Crop Production
CONT

Native trees should not be collected from the wild because this reduces the biodiversity and causes a disturbed area that may be invaded by weeds.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Cultures (Agriculture)
CONT

Une plante est considérée comme indigène lorsqu'elle pousse naturellement dans une région donnée, sans intervention humaine. [...] l'érable à sucre(Acer saccharum) [...] est un arbre indigène au Québec, car il est présent depuis toujours sur le territoire.

Spanish

Save record 90

Record 91 2021-07-15

English

Subject field(s)
  • General Conduct of Military Operations
CONT

For example, a Joint Support Ship could be floating offshore, providing readily deployed, self-contained command and control facilities and logistical support to the ground troops, while an escorting frigate is boarding local vessels and checking for terrorists or contraband weapons.

OBS

command and control facility: designation usually used in the plural.

Key term(s)
  • command and control facilities

French

Domaine(s)
  • Conduite générale des opérations militaires
CONT

L'îlot du porte-avions abritait les installations de commandement et de contrôle, et accueillait la cheminée du navire(un peu à droite du centre, avec la feuille d’érable), ainsi que divers mâts et antennes pour du matériel électronique, radio et radar, par exemple.

OBS

installation de commandement et de contrôle : désignation habituellement utilisée au pluriel.

Key term(s)
  • installations de commandement et de contrôle

Spanish

Save record 91

Record 92 2021-04-07

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
CONT

Get higher lines with [a] sap lifter without any vacuum loss. Placed on the lower part of the master line, the sap lifter is vacuumed, so the sap flows by gravity.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
CONT

Le monte-eau remplace avantageusement la pieuvre dans votre érablière [...] Placé sur la partie basse du maître-ligne, le monte-eau est sous vacuum et l'eau d’érable y coule par gravité. Lorsque le réservoir est plein, l'entrée de l'eau d’érable est fermée et au même moment la pression atmosphérique fait monter l'eau et vide le réservoir [...]

Spanish

Save record 92

Record 93 2021-03-23

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
CONT

... the flow inverter reduces calcification in maple sap and syrup. The flow is inverted during production and thus causes no time-wasting stoppages.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
CONT

[...] l'inverseur de coulée permet la réduction des dépôts de calcaire contenus dans l'eau d’érable ou le sirop d’érable. La circulation inversée s’effectue durant la production, donc aucun arrêt ou perte de temps.

Spanish

Save record 93

Record 94 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

sap bucket: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

seau à sève d’érable : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 94

Record 95 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

maple sugar mold: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

moule à sucre d’érable : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 95

Record 96 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

syrup dipper: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

louche à sirop d’érable : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 96

Record 97 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

sugar evaporator: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

évaporateur de sève d’érable : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 97

Record 98 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

syrup skimmer: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

écumoire à sirop d’érable : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 98

Record 99 2020-02-17

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Maple Syrup Production
DEF

A person who grows sugar maple trees mainly for the making of syrup, saw logs, pulpwood, and more recently, firewood.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Acériculture
DEF

Personne qui cultive et exploite l'érable à sucre à des fins commerciales.

OBS

En plus de l'exploitation de l'érable à sucre pour les produits comestibles de cette espèce, les autres utilisations courantes sont le bois de sciage, le bois à pâte et plus récemment, le bois de chauffage.

Spanish

Save record 99

Record 100 2020-01-31

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Sapindaceae.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Sapindaceae.

Spanish

Save record 100

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