TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

FEU VIF [11 records]

Record 1 2015-02-12

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

Cook by dry heat, usually meat or poultry cooked in an oven; may include cooking with hot ashes, live coals, and hot stones or metal.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Cuire une viande ou une volaille à feu vif, au four ou à la broche.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
DEF

Hacer comestible un alimento por la acción directa del fuego, o la del aire caldeado, a veces rociando aquel con grasa o con algún líquido.

Save record 1

Record 2 2015-02-12

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A piece or joint of meat that has been cooked by roasting.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Morceau de viande de boucherie(bœuf, porc, veau), bardé et ficelé, cuit à sec peu de temps et à feu vif.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Carne asada.

Save record 2

Record 3 2015-01-14

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

To cook food quickly in a small amount of oil or other fat in a skillet or sauté pan.

OBS

From the French "sauter" (to jump), [food prepared by] this cooking technique similar to chinese stir-frying, involves rapidly cooking small uniformly sized pieces of food over high heat in oil or fat in a specially designed, straight-sided shallow pan.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Cuire des aliments de petite taille à feu vif, dans un corps gras, en les remuant de temps à autre pour qu'ils n’ attachent pas.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
DEF

Sofreír un alimento a fuego vivo en manteca o aceite hirviendo.

Save record 3

Record 4 2012-11-22

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

Rice that is fried in a pan over high heat and regularly tossed.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Riz cuit à feu vif, dans une poêle, et remué régulièrement.

Spanish

Save record 4

Record 5 2008-07-29

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

To cook in a little fat in frying pan, shaking or stirring all the time.

OBS

Often used in Chinese cookery.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Cuire toute pièce d’aliment de faible volume à feu vif dans un corps gras tout en secouant la poêle ou le wok.

OBS

Cette technique s’applique aux aliments suivants : viande de boucherie [...] volailles, poissons, divers [...]

OBS

Terme confirmé par l’Institut du tourisme et de l’hôtellerie.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
Save record 5

Record 6 1991-07-12

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
CONT

Heat the butter in a heavy sauce pot over moderate heat.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
CONT

feu moyen : La cuisson se fait à environ 100°C.

CONT

feu(...) Source de chaleur(...) utilisée en particulier pour la cuisson des aliments : Cuire à feu vif, doux, modéré.

Spanish

Save record 6

Record 7 1991-07-12

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
CONT

Add the vegetables and cook over low heat until almost tender.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
CONT

feu(...) Source de chaleur(...) utilisée en particulier pour la cuisson des aliments : Cuire à feu vif, doux, modéré.

OBS

La cuisson se fait à environ 60°C.

Spanish

Save record 7

Record 8 1991-07-12

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
CONT

feu(...) Source de chaleur(...) utilisée en particulier pour la cuisson des aliments : Cuire à feu vif, doux, modéré.

OBS

La cuisson se fait à environ 200°C.

Spanish

Save record 8

Record 9 1988-04-25

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
DEF

The part of a stove designed for broiling.

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
DEF

Dispositif d’un four destiné à cuire à feu vif.

Spanish

Save record 9

Record 10 1987-01-26

English

Subject field(s)
  • General Vocabulary

French

Domaine(s)
  • Vocabulaire général

Spanish

Save record 10

Record 11 1983-08-26

English

Subject field(s)
  • Household Utensils and Appliances (General)
OBS

a utensil consisting of parallel metal bars on which to broil meat or other food.

French

Domaine(s)
  • Équipement ménager (Généralités)
OBS

ustensile de cuisine à tiges métalliques parallèles sur lequel on fait cuire à feu vif de la viande, du poisson.

Spanish

Save record 11

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