TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

FOUR COMBINE [4 records]

Record 1 2002-08-28

English

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
CONT

For the determination of trace elements in solid samples, methods are being developed for direct analysis: electrothermal vaporization (ETV) and laser ablation are used in solid sampling ETV-ICP-MS and LA-ICP-MS respectively. These methods aim at the analysis of plastics, photographic and thermographic materials, diamond, geological samples and gels. Methods are also developed for the chemical speciation of these trace elements by temperature-programmed ETV-ICP-MS.

French

Domaine(s)
  • Chimie analytique
CONT

Le FAPES [spectrométrie d’émission de plasma à four d’atomisation] est une technique d’analyse élémentaire dans laquelle l'échantillon est introduit dans un accessoire de vaporisation électrothermique(ETV) très semblable à ceux utilisés pour la spectrométrie d’absorption atomique à four de graphite(GFAAS), et en sort atomisé dans un plasma d’hélium ou d’argon. Le spectre d’émission atomique des éléments vaporisés est alors observé à l'aide d’un spectromètre multicanaux. Cette technique combine les avantages du GFAAS(excellentes limites de détection, applicabilité à des volumes de l'ordre du microlitre) avec l'un des principaux avantages de la spectrométrie d’émission atomique(analyse multiélément simultanée).

Key term(s)
  • vaporisation électro-thermique

Spanish

Save record 1

Record 2 1998-01-29

English

Subject field(s)
  • Smelting of Metal

French

Domaine(s)
  • Fusion (Métallurgie générale)
CONT

Le procédé Noranda utilise un réacteur qui combine la fusion et le convertissage effectués auparavant dans un four à réverbère, puis au convertisseur traditionnel.(...) Le procédé consiste à : a) charger du concentré vert bouleté(...) contenant 10% d’eau ainsi qu'un fondant de silice sur la surface du lit de scories(slag bed) à l'aide d’un projeteur(Garr gun) ;(...)

Spanish

Save record 2

Record 3 1986-08-12

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
CONT

Versatile microwave/convection oven. - Cooks by microwave for extra-fast results. - Cooks by convection for baking and browning. - Combines the two for the best of both.

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
CONT

Four à micro-ondes/convection. - Micro-ondes pour cuisson rapide. - Convection pour cuire et dorer. - Combinez les deux pour excellents résultats.

Spanish

Save record 3

Record 4 1986-06-06

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

Combination ovens. Sectional type, each section operating with independent heat and thermostat control. Ovens may be stacked in one, two or three sections.

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
CONT

Fours combinés. (...) il vous est possible d’alterner à volonté, les fours, à pâtisserie ou à rôtir, dans une même unité.

Spanish

Save record 4

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: