TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

FOUR CONVECTION [15 records]

Record 1 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

convection oven: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

four à convection : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 1

Record 2 2014-04-02

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
CONT

There are several low fat fryers on the market with various names such as healthy fryers, no oil fryers, halogen cookers, halo fryers etc.

OBS

[Some] of this type [of fryer] may use as little as a spoon of oil while others don’t even utilize oil since they use convection heat or the fat found in foods.

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
OBS

La technologie développée par T-fal [et d’autres compagnies] s’appuie sur le principe du four à convection. Un système d’air chaud pulsé répartit l'air uniformément sur les aliments pour assurer une cuisson plus homogène [...]

Spanish

Save record 2

Record 3 2010-10-07

English

Subject field(s)
  • Household Utensils and Appliances (General)
DEF

A type of oven used for rapid heating of food.

French

Domaine(s)
  • Équipement ménager (Généralités)
CONT

Le four à convection comporte un système de circulation d’air chaud par ventilation qui permet de chauffer rapidement les aliments.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Equipo de uso doméstico (Generalidades)
Save record 3

Record 4 2008-07-09

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
  • Restaurant Equipment
CONT

An electric convection oven is provided wherein a squirrel cage fan is used to circulate air through a circular bank of heating coils surrounding the fan and into the oven. The coils wrap around the fan and are spaced from each other so that air from the fan will pass through the coils and into the oven. The fan is provided with a concave centrally located plate for drawing air from within the oven into the fan for recirculation through the heating coils and to return to the oven.

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
  • Équipement (Restaurants)

Spanish

Save record 4

Record 5 2002-01-02

English

Subject field(s)
  • Orbital Stations
  • Research Experiments in Space
CONT

Advanced TITUS. This facility is a tubular furnace with 9 heater segments and diagnostic and functional modules. It is designed to study crystal growth, solidification dynamics (various experimental types), thermophysical properties in microgravity.

OBS

advanced Titus: term officially approved by the International Space Station official approval Group (ISSOAG).

French

Domaine(s)
  • Stations orbitales
  • Travaux de recherche dans l'espace
CONT

[...] le four TITUS [a été mis en marche] pour réaliser les expériences INSITU et EQUI. Ces deux expériences étudient, grâce à la micropesanteur, les phénomènes de solidification en l'absence de convection. La solidification d’un alliage métallique est en effet un phénomène complexe. Dans un «barreau» dont les extrémités sont maintenues à des températures hautes et basses encadrant la température du point de fusion, il s’établit un front de solidification. Selon les écarts de température(le gradient), ce front peut prendre différents aspects. Pour un faible gradient de température, le front de solidification demeure pratiquement plan. Dans ces conditions, en avant du front apparaissent, autour d’impuretés microscopiques, des grains de solidification à partir desquels la solidification s’effectue dans toutes les directions. Si le gradient augmente, le front se transforme et présente des petites excroissances solidifiées(des colonnes) qui donnent une croissance cristalline cellulaire(régulière). Si le gradient est encore plus important, ces colonnes se ramifient et donne une croissance cristalline dendritique(irrégulière). L'expérience INSITU étudie plus précisément la croissance cellulaire à l'aide d’un alliage cuivre-manganèse dont le point de fusion est de 870°C. L'expérience EQUI étudie la propagation de la solidification dans toutes les directions autour des noyaux de solidification(croissance «equiaxe») en utilisant un alliage aluminium-nickel dont la température de fusion est de 640°C.

OBS

Ces expériences ont été menées à bord de la station Mir.

OBS

four Titus : terme uniformisé par le Groupe de travail de la terminologie de la Station spatiale internationale (GTTSSI).

Spanish

Save record 5

Record 6 2001-07-26

English

Subject field(s)
  • Heat (Physics)
  • Culinary Techniques
CONT

bake: to prepare (as food) by a dry heat either in an oven or on heated metal or stone or under coals.

CONT

Tender beef cuts such as tenderloin, sirloin, porterhouse, T-bone ... are best for cooking by dry heat, as in broiling or roasting.

French

Domaine(s)
  • Chaleur (Physique)
  • Techniques culinaires
CONT

La chaleur sèche est caractérisée par une température extérieure élevée, supérieure à 100 [Celsius] [...]

CONT

Types de cuisson. [...] à la chaleur sèche [, ] cuisson sans l'intermédiaire d’un liquide ou d’un corps gras abondant. La chaleur peut être transmise soit par conduction(gril en fonte chauffé à la flamme), qui permet la grillade, soit par convection(four) ou par rayonnement(infrarouge), qui permettent le rôtissage de viandes ou de volailles et le gratin de certains mets saupoudrés de chapelure.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Calor (Física)
  • Técnicas culinarias
Save record 6

Record 7 2001-06-15

English

Subject field(s)
  • Oil Refining
  • Petroleum Technology - Equipment
CONT

By supplying the heat in this manner, in convection and radiant sections respectively, consumption of fuel in the furnace is reduced.

French

Domaine(s)
  • Raffinage du pétrole
  • Appareillage (Technologie pétrolière)
OBS

Partie d’un four de raffinerie où l'on utilise la chaleur de convection contenue dans les fumées avant leur départ à la cheminée.

Spanish

Save record 7

Record 8 2000-08-16

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Industrial Tools and Equipment

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Outillage industriel

Spanish

Save record 8

Record 9 1997-05-07

English

Subject field(s)
  • Facilities and Equipment (Wood Industries)

French

Domaine(s)
  • Installations et équipement (Industr. du bois)

Spanish

Save record 9

Record 10 1986-09-19

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
CONT

Automatic convection preheat: automatically preheats the oven before convection cooking.

OBS

Special feature of a microwave/convection oven.

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
CONT

Préchauffage automatique par convection : Fait chauffer automatiquement le four avant la cuisson par convection.

Spanish

Save record 10

Record 11 1986-09-02

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
CONT

Versatile microwave/convection oven. ... Enjoy creative cuisine in far less time than with a conventional oven!

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
CONT

Four à micro-ondes/convection.(...) Permet de cuisiner en beaucoup moins de temps qu'avec un four conventionnel.

Spanish

Save record 11

Record 12 1986-08-12

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
CONT

Versatile microwave/convection oven. - Cooks by microwave for extra-fast results. - Cooks by convection for baking and browning. - Combines the two for the best of both.

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
CONT

Four à micro-ondes/convection.-Micro-ondes pour cuisson rapide.-Convection pour cuire et dorer.-Combinez les deux pour excellents résultats.

Spanish

Save record 12

Record 13 1986-08-07

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
CONT

Innovative bottom heater. Unique Sanyo features for more even cooking and baking work in conjunction with the top heater and fan.

OBS

In a microwave/convection oven.

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
OBS

Termes fournis par le Service linguistique, Camco Inc. (Montréal).

OBS

Dans un four à micro-ondes/convection.

Spanish

Save record 13

Record 14 1986-07-22

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
  • Culinary Techniques
CONT

A fan conveys the air and keeps it moving, thus ensuring an even distribution of heat in the oven. Hot air covers the food and cooks it evenly. ... To use the convection cooking, turn the selector to X and the oven control to the desired temperature.

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
  • Techniques culinaires
CONT

Un ventilateur véhicule l'air et le garde en mouvement, ce qui assure une répartition uniforme de la chaleur dans le four. L'air chaud enveloppe la nourriture et la cuit de façon uniforme.(...) Pour utiliser la cuisson à convection, tournez le sélecteur à la position X et la commande de four à la température désirée.

Spanish

Save record 14

Record 15 1979-12-19

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Pastries
CONT

In the Spooner travelling oven the hot air circulates rapidly in a closed circuit, the small temperature drop on each cycle being made good by heat from the burner. The hot air enters the baking chamber, top and bottom, through patent nozzles, which ensure that the heat is evenly distributed over the whole length and width of the conveyor. (...) The oven is built in one or more sections (...) Each section is provided with a separate heating system and burner.

OBS

spooner travelling oven.

Key term(s)
  • Spooner traveling oven

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Pâtisserie
CONT

Fours à convection forcée. Ces fours brevetés(système Spooner d’origine anglaise)(...) ont pour principe d’utiliser la chaleur par convection forcée plutôt que le rayonnement et la conduction : ils projettent donc l'air chauffé sur le produit à cuire, à une vitesse assez élevée. Ce four-tunnel est constitué de diverses sections ou "chambres de pression" indépendantes(...), équipées de fentes ou "buses spooner" placées au travers de toute la largeur de la bande et suffisamment rapprochées pour que la totalité de la bande(haut et bas) soit assujettie aux flux d’air chaud en provenance, à grande vitesse, de la chambre de pression.

Spanish

Save record 15

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