TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

FRUIT CHARNU [14 records]

Record 1 2017-01-26

English

Subject field(s)
  • Beverages
  • Distilling Industries (Food Ind.)
CONT

Many fruit eaux-de-vie don't benefit from the oak-aging process because the fruit eau-de-vie is so lovely and delicate on its own. Pears, cherries, apricots, strawberries, and raspberries are examples of the fruits usually marketed unaged. That's why the brandy from these fruits is clear.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Distillerie (Alimentation)
CONT

L'eau-de-vie de fruit est une boisson spiritueuse : a. obtenue exclusivement par la fermentation alcoolique et la distillation d’un fruit charnu frais ou d’un moût de ce fruit en présence ou non de noyaux, et b. distillée à moins de 86 % volume, de telle sorte que le produit de la distillation ait un arôme et un goût provenant du fruit. Elle doit avoir une teneur en substances volatiles d’au moins 2, 0 g par litre d’alcool pur.

OBS

Lorsque deux ou plusieurs espèces de fruits sont distillées ensemble, le produit est dénommé «eau-de-vie de fruits». Cette mention peut être complétée par le nom de chacune des espèces dans l’ordre décroissant selon les quantités mises en œuvre.

Spanish

Save record 1

Record 2 2016-03-11

English

Subject field(s)
  • Silviculture
  • Culture of Fruit Trees
  • Botany
Universal entry(ies)
DEF

A tropical tree whose seeds yield a fat, shea butter, used as a food in Africa and in soap manufacture in Europe. Native to West Africa and Sudan.

OBS

A tropical tree; its fruit is called the shea nut.

French

Domaine(s)
  • Sylviculture
  • Arboriculture fruitière
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Le karité est un arbre de 10 à 15 m originaire de zone soudanienne. [...] Le fruit est une baie ayant l'aspect d’une grosse prune. Son péricarpe charnu, plus ou moins sucré, est comestible.

OBS

Butyrospermum : nom scientifique de l’arbre à beurre (Butyrospermum parki), dont le fruit est composé d’une pulpe comestible et d’une graine fournissant la matière oléagineuse appelée «beurre de karité». Le genre [...] fait partie des sapotacées.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Silvicultura
  • Fruticultura
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
Save record 2

Record 3 2014-05-12

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Plant Biology
DEF

A small drupe, as in the individual segments of a raspberry fruit.

OBS

drupe: any fruit with a soft, fleshy part ("mesocarp") covered by a skinlike outer layer ("exocarp," or "epicarp") and surrounding an inner stone ("endocarp") that contains the seed, as an apricot, cherry, plum, etc.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Biologie végétale
CONT

(...) le fruit du framboisier est un ensemble de drupéoles [petites drupes].

OBS

drupe :Fruit indéhiscent, charnu, à noyau(endocarpe lignifié).

Spanish

Save record 3

Record 4 2014-04-03

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Plant Biology
DEF

A fleshy, indehiscent fruit with a stony endocarp surrounding a usually single seed, as in a peach or cherry.

OBS

drupe: term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Biologie végétale
DEF

Fruit charnu simple, dérivé d’un seul carpelle, contenant généralement une seule graine, dont la partie interne du fruit est dure et peut adhérer à la graine [p. ex. cerise, pêche].

OBS

Dans la drupe, la partie profonde du péricarpe [«endocarpe»] prend la consistance du bois.

OBS

drupe : terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Biología vegetal
DEF

Fruto carnoso cuyo endocarpio forma un hueso.

OBS

Las cerezas, damascos (albaricoques), y ciruelas son ejemplos de frutas de carozo.

Save record 4

Record 5 2014-01-10

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
DEF

A many-celled, many-seeded indehiscent fruit with tough pericarp (such as pomegranate).

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
DEF

Fruit charnu indéhiscent, multi loculaire et à graines multiples comme la grenade, fruit du Punica granatum(grenadier ou balaustier).

Spanish

Save record 5

Record 6 2007-11-19

English

Subject field(s)
  • Culture of Fruit Trees
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

Any small, juicy, edible fruit having many seeds instead of a single stone or pit ...

CONT

Strawberries and currants are berries.

OBS

Morphological and structural nomenclature of the currant (red, white: Ribes rubrum Linnaeus).

OBS

Term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Arboriculture fruitière
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

Fruit charnu, indéhiscent, contenant des graines ou pépins dispersés dans la pulpe(opposé à drupe).

CONT

Le raisin, la tomate, la myrtille sont des baies.

OBS

Nomenclature morphologique et structurale de la groseille à grappes (rouge, blanche : Ribes rubrum Linnaeus).

OBS

Termes normalisés par l’AFNOR.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fruticultura
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
DEF

Tipo de fruto carnoso con semillas rodeadas de pulpa; por ejemplo, el tomate y la uva.

CONT

Comer frutas del bosque, como arándanos, frambuesas y moras, con un alto nivel de sustancias antioxidantes, puede retrasar los efectos del envejecimiento.

Save record 6

Record 7 2007-09-20

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
OBS

stone: The hard wood-like endocarp of a stone-fruit or drupe, inclosed by the pulpy pericarp, and inclosing the seed or kernel. Also applied to the hard seeds of some pulpy fruits, as the grape.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
CONT

Le fruit du dattier(Phoenix dactylifera, de la famille des Palmacées) est une baie(péricarpe entièrement charnu) qui contient une seule graine. À cause de sa très grande dureté, cette graine est à tort considérée comme un noyau(noyau de datte).

OBS

Baie oblongue [...] contenant un noyau dur allongé, sillonné d’un côté, convexe de l’autre.

Spanish

Save record 7

Record 8 2007-08-15

English

Subject field(s)
  • Botany
DEF

A fleshy fruit having several seeds instead of a stone, as apple, pear, quince.

OBS

Fruits are usually classified into four botanical groups: pomes (core fruits) ... drupes (stone fruits) ... berries ... aggregates ...

French

Domaine(s)
  • Botanique
CONT

La cueillette des fruits à pépins se fait à la maturité de cueillette, c’est-à-dire lorsque le fruit a toutes les caractéristiques qui lui permettent d’évoluer normalement et d’atteindre la maturité de consommation.

OBS

Les fruits sont classés dans quatre groupes botaniques : fruits à pépins [...] drupes (fruits à noyaux) [...] baies [...] fruits composés [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
DEF

Fruto carnoso, de forma globosa, con pepitas [...]

OBS

La pera, la manzana y el membrillo son ejemplos de frutas de pepita.

Save record 8

Record 9 2007-04-27

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Culture of Fruit Trees
DEF

A fruit (as a berry, drupe, or pome) consisting largely of soft succulent tissue.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Arboriculture fruitière
CONT

Le fruit est une baie(fruit charnu sans noyau) mesurant de 7 à 20 cm.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Fruticultura
Save record 9

Record 10 2005-01-25

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Culture of Fruit Trees
CONT

Pears [are] a distinctive bell shape fruit. Some pears have knobby lobes at the base of the fruit while others are smooth at the base. The skin of the fruit ranges in color from green, yellow, red, brown, pink, or a combination of these colors. Pear flesh is white and juicy and grainy in texture.

OBS

Common name of the dried fruit most commonly traded as dried fruit.

OBS

pear: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Arboriculture fruitière
DEF

Fruit du poirier, charnu, à pepins, de forme oblongue.

OBS

Nom commun du fruit déshydraté le plus courant dans le commerce.

OBS

poire : terme normalisé par l’ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Fruticultura
Save record 10

Record 11 2001-07-16

English

Subject field(s)
  • Botany
DEF

A round and usually dry or capsular fruit (as of a potato).

French

Domaine(s)
  • Botanique
DEF

Fruit charnu, à épicarpe mince, issu d’un ou de plusieurs carpelles à ovaires supères ou infères, comme la datte ou la tomate.

Spanish

Save record 11

Record 12 2000-08-16

English

Subject field(s)
  • Botany
DEF

The pear-shaped edible receptacle on which the cashew nut is borne.

French

Domaine(s)
  • Botanique
DEF

Nom usuel donné au pédoncule charnu de la noix de cajou, fruit de l'anacardier. Pouvant atteindre 10-12 cm de longueur, de couleur rouge à jaunâtre à maturité, les pommes de cajou servent à fabriquer des boissons, du sirop, des confitures, des pâtes de fruits et peuvent être séchées.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Save record 12

Record 13 1998-07-09

English

Subject field(s)
  • Morphology and General Physiology
  • Plant Biology
OBS

A pulpy berry resulting from the union of the ovary and calyx.

French

Domaine(s)
  • Morphologie et physiologie générale
  • Biologie végétale
OBS

[...] fruit charnu posé directement sur le calice.

Spanish

Save record 13

Record 14 1983-05-17

English

Subject field(s)
  • Industrial Crops
OBS

shell: the covering or outside part of a fruit or seed especially when hard or fibrous.

OBS

When the fruit is dried, the "shell" and "inner shell" look the same.

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes industrielles
DEF

Enveloppe charnue des fruits à noyau.

CONT

Dans la pratique, on n’ appelle "brou" que le péricarpe charnu du fruit du noyer, enveloppe épaisse, dure, glabre et verte en dehors, blanche en dedans; mais, de blanche, elle devient noire quand elle subit l'influence de l'air.

Spanish

Save record 14

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: