TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

FRUIT COMESTIBLE [25 records]

Record 1 2018-01-31

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
  • Culture of Fruit Trees
  • Drug and Beverage Crops
Universal entry(ies)
DEF

A very slender, erect, dioecious palm with solitary trunk, 10 to 30 m high ... much cultivated for the nut which is chewed with lime and wrapped in the leaf of Piper betel, a mild stimulant.

OBS

betel nut palm: term extracted from the "Glossaire de l'agriculture" and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
  • Arboriculture fruitière
  • Culture des plantes alcaloïfères
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Grand palmier d’Asie équatoriale dont le fruit est la noix d’arec et dont le bourgeon terminal(cœur de palmier ou chou palmiste) est comestible.

OBS

aréquier : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
  • Fruticultura
  • Cultivo de plantas que contienen alcaloides
Entrada(s) universal(es)
Save record 1

Record 2 2017-04-13

English

Subject field(s)
  • Culture of Fruit Trees
  • Botany
DEF

A heart-shaped, edible fruit with a rough skin and white pulp [that grows on the cherimoya, a subtropical South American fruit tree].

French

Domaine(s)
  • Arboriculture fruitière
  • Botanique
DEF

[Fruit du chérimolier] qui appartient à la famille de l'anone, tout comme le corossol, la pomme-cannelle et l'anone cœur-de-boeuf. Selon la variété, ce fruit est ovale, conique, sphérique ou en forme de cœur. Le poids [...] varie entre 200 g et 2 kg. Quelques variétés sont recouvertes de grandes écailles. Cette peau dont la couleur varie du bronze au vert est très fragile et n’ est pas comestible, car elle est amère.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fruticultura
  • Botánica
DEF

Baya verdosa, fruto del chirimoyo, con pepitas negras y pulpa blanca de sabor muy agradable, cuyo tamaño varía desde el de una manzana al de un melón.

Save record 2

Record 3 2016-10-26

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Oilseed Crops
DEF

The fruit of a tree (Aleurites moluccana) of the spurge family, growing in the Pacific Islands ...

OBS

[The] indigenous peoples burn the fruit as a candle and it is processed commercially for its oil.

OBS

candle nut: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des plantes oléagineuses
DEF

Fruit comestible du bancoulier.

CONT

Aleurite ou Aleurites. Plante oléagineuse asiatique et océanienne, formant cinq espèces : Aleurites moluccana, ou bancoulier des Moluques, qui donne la noix de bancoul [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Cultivo de oleaginosas
DEF

Fruto perteneciente al árbol denominado Aleurites moluccana. Es un fruto carnoso de color verde oliva y las semillas parecen nueces pequeñas.

CONT

Las semillas suministran por expresión un aceite graso (aceite de Bankul, de Kekusse, de Kukui) que se seca en contacto del aire, y se emplea como purgante, para el alumbrado y para la fabricación de jabones. [...] El residuo de prensado del aceite sirve de alimento al ganado o de abono.

Save record 3

Record 4 2016-05-13

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Culture of Fruit Trees
  • Food Industries
Universal entry(ies)

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Arboriculture fruitière
  • Industrie de l'alimentation
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Fruit du safoutier. «De forme et de taille d’une pomme de terre, le fruit dépasse rarement 20 grammes. Au départ rose, il devient bleu-nuit à maturité. C'est la pulpe qui enveloppe le noyau qui est comestible. Elle a un goût plus ou moins fade et on la mange toujours accompagnée de la base alimentaire des Congolais qu'est le manioc».

Spanish

Save record 4

Record 5 2016-05-13

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Culture of Fruit Trees
Universal entry(ies)
CONT

There are also many African fruits and vegetables, cultivated or collected from the wild, that are little known outside Africa; for example: a tropical fruit-bearing tree called "African Plum" or "Bush-butter" (Dacryodes edulis) by English speakers ("Safou" and dozens of different names in African languages) -- the fruit is the size of a golf ball, has a tough purplish skin, and a layer of bitter greenish fruit surrounding a large seed -- boiling it for a minute makes the fruit tender enough to eat.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Arboriculture fruitière
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Grand et bel arbre qui produit un fruit comestible, le safou. Adulte, il peut atteindre 30 mètres de hauteur et donne sa pleine production vers 1012 ans.

CONT

Au Congo-Brazzaville et au Cameroun, le safoutier occupe la première place des arbres fruitiers dans certaines régions de ces pays.

Spanish

Save record 5

Record 6 2016-03-15

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Culture of Fruit Trees
Universal entry(ies)
DEF

A small round-headed citrus tree (Citrus grandis) that produces shaddocks and is probably native to southeastern Asia or the Pacific islands but is widespread in warm areas ... though largely replaced by the grapefruit.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Arboriculture fruitière
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Arbre du groupe des agrumes, du genre citrus (Citrus grandis), qui produit des pamplemousses.

CONT

Les principales espèces d’agrumes sont : le pomelo, ou grape-fruit(Citrus paradisi) dont le fruit, comestible, est injustement appelé pamplemousse; [...] le pamplemoussier(Citrus grandis), dont le fruit, immangeable cru, est utilisé en industrie alimentaire.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Fruticultura
Entrada(s) universal(es)
Save record 6

Record 7 2016-03-14

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)
OBS

Strawberrylike herb of the Northern Temperate Zone of the family Rosacea. Yellow flowers in small cluster. Fruit dry and inedible. Woods. East North America

Key term(s)
  • barren-strawberry

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante herbacée vivace de la famille des Rosacées. Fleurs jaunes en petites inflorescences. Fruit sec, non comestible. Bois et rivages ombragés. Est de l'Amérique du Nord. [Il existe cinq espèces, dont deux américaines].

Spanish

Save record 7

Record 8 2016-03-14

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Culture of Fruit Trees
Universal entry(ies)
DEF

A small round-headed tree (Citrus paradisi) that produces grapefruit, is probably derived from the shaddock from which it differs chiefly in fruit characters, glabrous leaves and twigs, clustered growth of flowers and fruits, and solidity of the plant axis, and is widely cultivated in subtropical areas.

Key term(s)
  • pomelo

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Arboriculture fruitière
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Les principales espèces d’agrumes sont :[...] le pomelo, ou grape-fruit(Citrus paradisi) dont le fruit, comestible, est injustement appelé pamplemousse; [...] le pamplemoussier(Citrus grandis), dont le fruit, immangeable cru, est utilisé en industrie alimentaire.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Fruticultura
Entrada(s) universal(es)
Save record 8

Record 9 2016-03-11

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Fibre Crops
Universal entry(ies)
DEF

A Philippine plant of the banana family.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des plantes textiles
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Bananier(musacée) des Philippines dont le fruit n’ est pas comestible, mais dont les pétioles foliaires, qui peuvent atteindre 2 m, fournissent une fibre textile.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Cultivo de plantas textiles
Entrada(s) universal(es)
Save record 9

Record 10 2016-03-11

English

Subject field(s)
  • Silviculture
  • Culture of Fruit Trees
  • Botany
Universal entry(ies)
DEF

A tropical tree whose seeds yield a fat, shea butter, used as a food in Africa and in soap manufacture in Europe. Native to West Africa and Sudan.

OBS

A tropical tree; its fruit is called the shea nut.

French

Domaine(s)
  • Sylviculture
  • Arboriculture fruitière
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Le karité est un arbre de 10 à 15 m originaire de zone soudanienne. [...] Le fruit est une baie ayant l'aspect d’une grosse prune. Son péricarpe charnu, plus ou moins sucré, est comestible.

OBS

Butyrospermum : nom scientifique de l'arbre à beurre(Butyrospermum parki), dont le fruit est composé d’une pulpe comestible et d’une graine fournissant la matière oléagineuse appelée «beurre de karité». Le genre [...] fait partie des sapotacées.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Silvicultura
  • Fruticultura
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
Save record 10

Record 11 2016-03-09

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Forage Crops
Universal entry(ies)
DEF

A central American palm tree which produces nutritious edible fruit.

OBS

G. Gasipaes (HBK) L.H. Bailey; G. utilis (orst.)

Key term(s)
  • pejibaye
  • Bactris Gasipaes
  • Bactris utilis

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des plantes fourragères
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Palmier d’Amérique centrale produisant un fruit comestible de haute valeur nutritive.

Spanish

Save record 11

Record 12 2016-03-08

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)
DEF

A tall pinnate-leaved palm (Cocos nucifera) found throughout the tropics ... bearing a large edible fruit and leaves that are used in thatching or are split for use in weaving (as hats, baskets, and matting).

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Palmier des régions tropicales, dont le fruit, appelé noix de coco, est comestible.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
Save record 12

Record 13 2016-03-01

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Spices and Condiments
  • Food Additives
Universal entry(ies)
CONT

A star-shaped, dark brown pod that contains a pea-sized seed in each of its eight segments. Native to China, star anise comes from a small evergreen tree. Although the flavor of its seeds is derived from anethol (the same oil that gives ANISE seed its pronounced flavor), star anise has a different heritage, the magnolia family. Its flavor is slightly more bitter than that of regular anise seed. In Asian cuisines, star anise is a commonly used spice and tea flavoring. It's also widely used to flavor LIQUEURS and baked goods in Western cultures.

OBS

Used in pharmacy, but mainly in the food industry (condiments, liquors, various beverages).

OBS

It is sometimes confused with "Japanese star anise" (Illicium anisatum L.; I. religiosum Sieb. & Zucc.; I. japonicum Sieb.) which contains a toxic lactone called anisatin.

Key term(s)
  • Chinese anis

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Épices et condiments
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Fruit brunâtre, parfumé, sucré, comestible, de Illicium verum(Magnoliacées), renfermant de l'huile essentielle, de l'acide anisique, du tanin, etc.

OBS

On l’emploie en pharmacie, mais surtout en alimentation (condiments, liqueurs et boissons diverses).

OBS

Ne pas confondre avec la badiane du Japon, vénéneuse, produite par Illicium religiosum.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Especias y condimentos
  • Aditivos alimentarios
Entrada(s) universal(es)
Save record 13

Record 14 2016-02-25

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)
DEF

A fruit native to south-east Asia and much enjoyed there ... It has a dull yellow skin when ripe and its pulp, eaten raw, is creamy.

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Fruit ovoïde, couvert d’une écorce de grosses épines dures, est comestible et savoureux, bien que malodorant.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
Save record 14

Record 15 2012-12-03

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
DEF

A tropical American tree ... of the [Caricaceae] family, resembling a palm, having a bunch of large leaves at the top, and bearing a large, oblong, yellowish-orange fruit ...

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Arbre exotique [...] au port de palmier, à fruit comestible[, de la famille des Caricaceae].

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
Entrada(s) universal(es)
Save record 15

Record 16 2011-09-15

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Medicinal Plants
Universal entry(ies)
DEF

A Chilean evergreen shrub (Peumus boldus) with sweet edible fruit.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des plantes médicinales
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Le boldo(Peumus boldus), du Chili, arbre toujours vert. [L'extrait de feuilles favorise la sécrétion de la bile]. Le fruit est une petite cerise aromatique, comestible.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Cultivo de plantas medicinales
Entrada(s) universal(es)
OBS

Árbol siempreverde endémico, característico del bosque esclerófilo de la zona mediterránea de Chile. Usado tradicionalmente para leña y carbón, aparenta frecuentemente un hábito arbustivo, debido a su gran capacidad de rebrote. Su principal interés radica en los principios activos sintetizados en sus hojas, de amplio uso terapéutico.

Save record 16

Record 17 2011-06-09

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

The fruit of an African tree (Blighia sapida) of the soapberry family grown in the Caribbean area, Florida, and Hawaii for its white or yellowish fleshy aril that is edible when ripe but is poisonous when immature or overripe and that has a toxic pink raphe attaching the aril to the seed.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Le fruit, en forme de poire rouge brillant à jaune orangé est une capsule déhiscente à trois loges s’ouvrant à maturité pour laisser apparaître une à trois grosses graines oblongues à sphériques, de couleur noir luisant, surmontées d’une arille molle, crémeuse ou spongieuse, à chair blanc jaunâtre.

OBS

Le fruit de l'aki n’ est pas comestible en totalité : seules les arilles charnues surmontant les graines sont comestibles, tandis que le reste du fruit ainsi que les graines sont toxiques. Le fruit ne doit être récolté qu'à complète maturité, lorsqu'il s’ouvre naturellement, et il doit être frais et pas blet. Les fruits verts ou trop mûrs sont également vénéneux.

Spanish

Save record 17

Record 18 2008-02-07

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

The fruit of [the litchi], usually eaten dried or preserved: it consists of a single seed surrounded by a sweet, edible, raisinlike pulp, enclosed in a rough, brown, papery shell.

OBS

In a few days the fruits dehydrate naturally, the outer skin becomes brown and brittle, and the flesh becomes dry and shriveled like a raisin, somewhat musky in flavor. Because of this tendency, the fruits became known as "lychee nuts." This is a misunderstanding. They are not nuts, and the seed is not edible.

OBS

lychee; litchi: terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
CONT

Le litchi est recouvert d’une coque, rouge ou rosée, qui brunit à mesure que le fruit vieillit. Sa chair translucide est juteuse, croquante, très sucrée et très parfumée. Elle enrobe un noyau non comestible. La saveur du litchi évoque la fraise, la rose et le muscat. Il s’achète surtout frais ou en conserve dans un sirop.

OBS

Pluriel : litchis.

OBS

litchi: Cette graphie, puisée des Rectifications de l’orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

OBS

litchi : Terme normalisé par l’ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
Save record 18

Record 19 2007-11-15

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
OBS

Fruits comestibles : [...] airelle, amandier, amélanchier, arbousier, busserolle, châtaigne, cormier, cornouiller mâle, figuier [...]

Spanish

Save record 19

Record 20 2007-08-15

English

Subject field(s)
  • Culture of Fruit Trees
OBS

A small purple edible fruit.

French

Domaine(s)
  • Arboriculture fruitière
DEF

Fruit de l'amélanchier, comestible et à saveur aigrelette.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fruticultura
Save record 20

Record 21 2007-04-23

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Culture of Fruit Trees
DEF

The large, oblong, yellowish-orange fruit of the papaya tree, eaten raw or cooked.

OBS

pawpaw; papaw: These terms are used for both the fruit of Carica papaya and the fruit of Asimina triloba.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Arboriculture fruitière
DEF

Fruit comestible du papayer, baie jaune orangé à maturité, de forme oblongue.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Fruticultura
Save record 21

Record 22 2004-12-06

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Culture of Fruit Trees
DEF

A reddish-yellow, round, edible citrus fruit, with a sweet, juicy pulp.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Arboriculture fruitière
DEF

Fruit comestible de l'oranger(agrume), d’un jaune tirant sur le rouge.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Fruticultura
Save record 22

Record 23 2004-10-20

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Culture of Fruit Trees
CONT

Mangosteen. ... The fruit, capped by the prominent calyx at the stem end and with 4 to 8 triangular, flat remnants of the stigma in a rosette at the apex, is round, dark-purple to red-purple and smooth externally ... The fruit may be seedless or have 1 to 5 fully developed seeds, ovoid-oblong, somewhat flattened, 1 in (2.5 cm) long and 5/8 in (1.6 cm) wide, that cling to the flesh. The flesh is slightly acid and mild to distinctly acid in flavor and is acclaimed as exquisitely luscious and delicious.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Arboriculture fruitière
CONT

Le mangoustan est un fruit arrondi, d’aspect singulier. Sa peau épaisse n’ est pas comestible; elle durcit en vieillissant et change de couleur, devenant violacée. Sa chair, recouvert d’une épaisse membrane non comestible, est juteuse et sucrée. C'est l'un des fruits les plus succulents d’Asie. On le mange tel quel à la manière d’une orange.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Fruticultura
DEF

Fruto del mangostán, de sabor semejante a la frambuesa.

Save record 23

Record 24 2004-08-23

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Culture of Fruit Trees
DEF

The large, soft, edible, red or orange-colored fruit of the Asiatic persimmon (Diospyros kaki).

OBS

Sharon fruit is a variety of persimmon cultivated in Israel and has an orangy colour.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Arboriculture fruitière
DEF

Fruit comestible d’une ébénacée Diospyros kaki, ou plaqueminier, et d’une espèce voisine D. dinensis.

OBS

fruit de Sharon : Ainsi appelé en Israël.

Key term(s)
  • fique-caque

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Fruticultura
Save record 24

Record 25 2004-01-20

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Culture of Fruit Trees
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

The fruit of the coconut palm that is a drupe consisting of an outer fibrous husk that yields coir and a large nut containing the thick edible meat, and in the fresh fruit, a clear fluid called coconut milk.

OBS

Coconut is defined as a dry fruit in the food industry.

OBS

coconut: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Arboriculture fruitière
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

Fruit comestible du cocotier.

OBS

Défini comme fruit sec dans le commerce.

OBS

noix de coco : terme normalisé par l’ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Fruticultura
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
Save record 25

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