TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

FRUITS LEGUMES FRAIS [56 records]

Record 1 2025-01-29

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
OBS

The Fresh Fruit and Vegetable Regulations were repealed in 2018.

OBS

Fresh Fruit and Vegetable Regulations: short title.

OBS

Regulations Respecting the Grading, Packing and Marking of Fresh Fruit and Vegetables: long title.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
OBS

Le Règlement sur les fruits et les légumes frais a été abrogé en 2018.

OBS

Règlement sur les fruits et les légumes frais : titre abrégé.

OBS

Règlement concernant le classement, l'emballage et le marquage des fruits et des légumes frais : titre intégral.

Spanish

Save record 1

Record 2 2024-09-24

English

Subject field(s)
  • National Bodies and Committees (Canadian)
  • Food Industries
  • Plant and Crop Production
OBS

Board of Arbitration for Fresh Fruit and Vegetables: designation approved by the Terminology Committee of Agriculture and Agri-Food Canada.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités nationaux canadiens
  • Industrie de l'alimentation
  • Cultures (Agriculture)
OBS

Conseil d’arbitrage sur les fruits et légumes frais : désignation approuvée par le Comité de terminologie d’Agriculture et Agroalimentaire Canada.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités nacionales canadienses
  • Industria alimentaria
  • Producción vegetal
Save record 2

Record 3 2023-11-08

English

Subject field(s)
  • Areal Planning (Urban Studies)
  • Dietetics
CONT

A food oasis is an area in which fresh food is available in easy to reach places like supermarkets and grocery stores.

French

Domaine(s)
  • Aménagement du territoire
  • Diététique
CONT

La notion d’«oasis alimentaire» est construite en opposition à celle de désert [alimentaire] [...] Elle est par ailleurs fréquemment utilisée pour illustrer les effets de l'action publique pour améliorer l'offre alimentaire dans un quartier : on passe alors d’un désert à une oasis. Le terme est donc assez largement repris par les institutions politiques mises en place pour lutter contre les déserts alimentaires [...] En reprenant la définition du désert, on peut proposer une définition de l'oasis alimentaire comme une zone où l'accès à des fruits et légumes frais est facilité pour les habitants, particulièrement pour les communautés les plus défavorisées.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Planificación de zonas (Urbanismo)
  • Dietética
DEF

Áreas geográficas con abundancia de alimentos adecuados.

Save record 3

Record 4 2020-07-30

English

Subject field(s)
  • Immunology
CONT

Oral allergy syndrome, also known as pollen-food allergy syndrome, is caused by cross-reacting allergens found in both pollen and raw fruits, vegetables, or some tree nuts. The immune system recognizes the pollen and similar proteins in the food and directs an allergic response to it. People affected by oral allergy syndrome can usually eat the same fruits or vegetables in cooked form because the proteins are distorted during the heating process, and the immune system no longer recognizes the food.

French

Domaine(s)
  • Immunologie
CONT

Le syndrome pollen-aliment(ou encore syndrome d’allergie orale) est une réaction allergique aux fruits frais, aux légumes et aux noix qui se produit chez des personnes allergiques aux pollens. Nous appelons ce syndrome ainsi car les réactions touchent la plupart du temps uniquement la sphère orale.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Inmunología
CONT

El síndrome de alergia oral, también conocido como SAO, es una reacción alérgica que suele afectar solo a la boca y la garganta y se produce cuando se ingieren ciertas frutas frescas, verduras o frutos secos en pacientes alérgicos a ciertos pólenes.

Save record 4

Record 5 2019-05-30

English

Subject field(s)
  • General Medicine, Hygiene and Health
  • Viral Diseases
  • Food Safety
  • Collaboration with the FAO
CONT

Numerous outbreaks associated with viral contamination of fresh fruits and vegetables have been reported worldwide over the last decade. Fresh produce can become contaminated with viruses through contact with human sewage or infected workers during primary production, harvest, post-harvest handling, processing, packaging, and distribution. Unlike bacteria, human enteric viruses cannot multiply in food, as they need to enter living human cells to replicate. However, they can remain viable in fruits and vegetables for extended periods of time, and may cause illness if ingested.

French

Domaine(s)
  • Médecine générale, hygiène et santé
  • Maladies virales
  • Salubrité alimentaire
  • Collaboration avec la FAO
CONT

De nombreuses éclosions associées à la contamination virale des fruits et des légumes frais ont été signalées partout dans le monde au cours de la dernière décennie. Les fruits et les légumes frais peuvent être contaminés par des virus après un contact avec des eaux usées résidentielles ou des travailleurs infectés durant la production primaire, la récolte, la manutention post-récolte, la transformation, l'emballage et la distribution. Contrairement aux bactéries, les virus entériques humains ne peuvent proliférer dans les aliments, car ils doivent entrer à l'intérieur des cellules humaines vivantes pour se répliquer. Toutefois, ils peuvent demeurer viables dans les fruits et les légumes pendant de longues périodes et causer des maladies s’ils sont ingérés.

Spanish

Save record 5

Record 6 2018-05-18

English

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

For carbohydrate content of foods, check the nutrition label on food packages, food composition books, restaurant fact sheets and websites.

French

Domaine(s)
  • Diététique
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

Le système d’échange élaboré par Diabète Québec peut vous aider à estimer la teneur en glucides de plusieurs aliments, entre autres, les aliments qui n’ ont pas de tableau de la valeur nutritive comme les fruits et légumes frais.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
CONT

Los gramos de azúcar y fibra se cuentan como parte de los gramos de carbohidratos totales. Si un alimento contiene 5 gramos o más de fibra por porción, reste los gramos de fibras de los gramos de carbohidratos totales para obtener una estimación más precisa del contenido de carbohidratos.

Save record 6

Record 7 2018-05-08

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Regulations and Standards (Food)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Collaboration with the FAO
Key term(s)
  • Group of Experts on Co-ordination of Standardization of Fresh Fruit and Vegetables
  • Group of Experts on Coordination of Standardisation of Fresh Fruit and Vegetables
  • Group of Experts on Co-ordination of Standardisation of Fresh Fruit and Vegetables

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Collaboration avec la FAO

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités internacionales
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
  • Colaboración con la FAO
Save record 7

Record 8 2018-01-29

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Agriculture - General
DEF

primary foods: Includes foods undergoing little to no transformation between the farm and consumer (i.e., fresh fruits and vegetables, fresh meats (beef, chicken, pork, etc.), fresh seafood, milk, eggs, flour).

OBS

These are foods that most consumers would relate to as agriculture.

OBS

primary food: term usually used in the plural.

Key term(s)
  • primary foods

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Agriculture - Généralités
DEF

aliments primaires :[...] aliments qui subissent une transformation minime à nulle entre la ferme et le consommateur(c'est-à-dire les fruits et légumes frais, les viandes fraîches(bœuf, poulet, porc, etc.), les poissons et fruits de mer frais, le lait, les œufs, la farine).

OBS

Tels sont les aliments que la plupart des consommateurs assimilent à l’agriculture.

OBS

aliment primaire : terme utilisé le plus souvent au pluriel.

Key term(s)
  • aliments primaires

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Agricultura - Generalidades
Save record 8

Record 9 2017-05-03

English

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Food Industries
Key term(s)
  • vitaminised

French

Domaine(s)
  • Diététique
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Les bars à jus proposent des jus de fruits ou légumes réalisés sur place, avec des produits frais et de saison. Nectars vitaminés, smoothies [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
  • Industria alimentaria
DEF

Se dice del alimento [...] al que se le han añadido ciertas vitaminas.

Save record 9

Record 10 2017-03-13

English

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
CONT

When an inspector is certain that the defect was present at the time of grading and packing to an extent greater than that permitted in the grade, this should be scored as a permanent defect.

OBS

[According to the Fresh Fruit and Vegetables Regulations (C.R.C.,c. 285)] means any defect of an unchangeable nature.

French

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
CONT

Lorsqu’un inspecteur est convaincu que le défaut était présent lors du classement et de l’emballage et qu’il dépasse les limites acceptables pour la catégorie, celui-ci est comptabilisé comme un défaut permanent.

OBS

[Aux fins du Règlement sur les fruits et les légumes frais(C. R. C., ch. 285) ] signifie un défaut de nature inaltérable.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
Save record 10

Record 11 2016-02-26

English

Subject field(s)
  • Organizations, Administrative Units and Committees
  • Vegetable Crop Production
  • Culture of Fruit Trees

French

Domaine(s)
  • Organismes, unités administratives et comités
  • Production légumière
  • Arboriculture fruitière
OBS

Groupe de travail créé par la Table ronde sur la chaîne de valeur de l’industrie horticole.

Spanish

Save record 11

Record 12 2015-06-05

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
CONT

The testing carried out under the NMMP [National Microbiological Monitoring Program] covers red meat and poultry products, shell eggs and egg products, dairy products, fresh fruits and vegetables and processed fruit and vegetable products.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

Les analyses effectuées dans le cadre du PNSM [Programme national de surveillance microbiologique] visent les produits de viande rouge et de volaille, les œufs en coquille et les ovoproduits, les produits laitiers, les fruits et légumes frais, ainsi que les fruits et légumes transformés.

Spanish

Save record 12

Record 13 2013-03-20

English

Subject field(s)
  • General Vocabulary
CONT

The large carrier above this storage area is used for dry foods.

French

Domaine(s)
  • Vocabulaire général
CONT

Les produits frais(viandes, poissons, légumes, produits laitiers et fruits) ;les produits de conservation(épicerie et cave), les produits de distribution à bord(tabacs, parfums, et revues).

Spanish

Save record 13

Record 14 - external organization data 2007-10-17

English

Subject field(s)
  • National Bodies and Committees (Canadian)
  • Vegetable Crop Production
  • Culture of Fruit Trees
  • Compartment - Agriculture and Agri-Food Canada
OBS

The Fresh Produce Alliance (FPA) was established to identify and consolidate multi-stakeholder issues which are cross-sectoral in nature, validate potential solutions and facilitate the necessary action to generate change. As such, it brings together the Canadian Produce Marketing Association, the Canadian Horticultural Council and the Dispute Resolution Corporation in collaboration to fabricate an improved business climate for the fresh produce industry.

OBS

Approved by the Terminology Committee of Agriculture and Agri-Food Canada.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités nationaux canadiens
  • Production légumière
  • Arboriculture fruitière
  • Tiroir - Agriculture et Agroalimentaire Canada
OBS

L'Alliance pour les fruits et légumes frais(AFLF) est une initiative conjointe de l'Association canadienne de la distribution de fruits et légumes du Conseil canadien de l'horticulture et de la Corporation de règlement des différents dans le commerce des fruits et légumes.

OBS

Nom approuvé par le Comité de terminologie d’Agriculture et Agroalimentaire Canada.

Spanish

Save record 14

Record 15 - external organization data 2007-07-17

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
  • Agricultural Economics
  • Compartment - Agriculture and Agri-Food Canada
DEF

Agricultural products and especially fresh fruits and vegetables as distinguished from grain and other staple crops.

CONT

The Government of Canada is providing more than $530,000 to examine destination inspection needs for Canadian horticulture products and to help increase sales of Canadian produce to Mexico.

OBS

Approved by the Terminology Committee of Agriculture and Agri-Food Canada.

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
  • Économie agricole
  • Tiroir - Agriculture et Agroalimentaire Canada
CONT

Le gouvernement du Canada investira plus de 530 000 dollars pour évaluer les besoins en matière d’inspections à destination de produits horticoles canadiens et stimuler les ventes de fruits et légumes frais au Mexique.

OBS

Terme approuvé par le Comité de terminologie d’Agriculture et Agroalimentaire Canada.

Spanish

Save record 15

Record 16 2007-04-27

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Packaging Techniques

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Techniques d'emballage
DEF

Nom donné en France aux légumes et fruits frais, par l'industrie de l'emballage et de l'alimentation.

Key term(s)
  • produit de première gamme

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
  • Técnicas de embalaje
CONT

Encontramos la primera gama, ésta comprende las verduras que son frescas, las que podemos comprar en el mercado, pero también se incluyen dentro de ésta todos aquellos productos que se conservan mediante métodos tradicionales, por ejemplo, si elaboras conservas de tomate, pertenecerán a la primera gama.

Save record 16

Record 17 2007-04-27

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Food Industries
OBS

[According to the Fresh Fruit and Vegetables Regulations (C.R.C.,c. 285)] means soft, mushy or leaking breakdown of the tissue, from any cause, and commonly known as "soft rot".

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

[Aux fins du Règlement sur les fruits et les légumes frais(C. R. C., ch. 285) ] Le blettissement mou, baveux ou coulant du tissu, quelle qu'en soit la cause, communément appelé «pourriture molle ».

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
  • Industria alimentaria
Save record 17

Record 18 2006-12-05

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Government Programs (Canadian)
  • Food Industries
OBS

Of the Canadian Food Inspection Agency, Ottawa, 2006.

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

De l’Agence canadienne d’inspection des aliments, Ottawa, 2006.

Spanish

Save record 18

Record 19 2005-04-11

English

Subject field(s)
  • National Bodies and Committees (Canadian)
  • Food Industries
OBS

Based in Ottawa, Ontario, the Canadian Produce Marketing Association (CPMA) is a not-for-profit organization representing companies that are active in the marketing of fresh fruits and vegetables in Canada from the farm gate to the dinner plate. CPMA members include major grower/shippers/packers, importer/exporters, carriers, brokers, wholesalers, retailers, fresh cuts and foodservice distributors, integrating all segments of the fresh produce industry. The CPMA is proud to represent over 550 international and Canadian members who are responsible for 90% of the fresh fruit and vegetable sales in Canada at an estimated value of 6 billion Canadian dollars. The CPMA is funded by the industry through voluntary membership and various services, activities and sponsorship programs. CPMA's vision is to increase the market of fresh fruit and vegetables in Canada by encouraging cooperation and information exchange among all segments, at the domestic and international level, of the produce industry.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités nationaux canadiens
  • Industrie de l'alimentation
OBS

L'Association canadienne de la distribution de fruits et légumes(ACDFL), dont le siège se trouve à Ottawa, en Ontario, est un organisme sans but lucratif qui représente des entreprises participant à la commercialisation des fruits et des légumes frais au Canada, depuis les étapes de la production jusqu'à leur distribution aux consommateurs. Ainsi, elle compte parmi ses membres d’importantes entreprises de production, d’expédition et de conditionnement, d’import-export, de transport, de courtage, de commerce de gros et de détail, de transformation et de services alimentaires. L'ACDFL est fière de représenter plus de 550 entreprises sises au Canada et à l'étranger qui, ensemble, effectuent plus de 90 % des ventes de fruits et de légumes frais importés et de culture canadienne réalisées au Canada, dont la valeur s’établit à quelque six milliards de dollars canadiens. L'ACDFL, à laquelle l'adhésion est volontaire, est financée par les droits d’adhésion des membres ainsi que par divers services, activités et programmes de commandite. L'ACDFL a pour objectif d’augmenter les ventes de fruits et de légumes frais au Canada, en favorisant la coopération et l'échange d’informations entre tous les segments du secteur, à l'échelle nationale et internationale.

Spanish

Save record 19

Record 20 2004-02-13

English

Subject field(s)
  • Hygiene and Health
  • Cancers and Oncology
  • Cardiovascular System
DEF

A set of ten recommendations promoting a number of behaviors intended to prevent cancers and cardiovascular diseases.

OBS

The first six items of the Code relate to primary prevention: no smoking, moderate alcohol intake, no excessive exposure to sunlight, respect safety instructions, regular consumption of fresh fruits and vegetables as well as high-fiber foods, and avoid excessive body weight. The last four items concern secondary prevention. They recommend to see a physician in the case of a changing beauty spot, an appearing nodule, an abnormal blood loss, a persistent cough or hoarse voice, a persistent stool change or an unexplained loss of body weight. Women are advised to examine their breast regularly, to have a smear of the cervix uteri periodically, and to have mammographies taken as from the age of 50.

French

Domaine(s)
  • Hygiène et santé
  • Cancers et oncologie
  • Système cardio-vasculaire
DEF

Ensemble de dix recommandations visant à promouvoir un certain nombre de comportements destinés à prévenir cancers et maladies cardio-vasculaires.

OBS

Les six premiers points de ce code relèvent de la prévention primaire : ne pas fumer, modérer sa consommation d’alcool, éviter les expositions exagérées au soleil, respecter les prescriptions en matière de sécurité, consommer régulièrement des fruits et des légumes frais ainsi que des aliments riches en fibres, éviter l'excès de poids. Les quatre derniers points relèvent de la prévention secondaire. Il y est en effet conseillé de consulter un médecin en cas de changement d’aspect d’un grain de beauté, d’apparition d’un nodule, de perte de sang anormale, de toux ou de voix rauque persistante, de modifications persistantes des selles ou de perte de poids inexpliquée. Quant aux femmes, elles sont invitées à examiner régulièrement leurs seins, à se soumettre périodiquement à un frottis du col de l'utérus et à effectuer des mammographies à partir de 50 ans.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Higiene y Salud
  • Tipos de cáncer y oncología
  • Sistema cardiovascular
Save record 20

Record 21 2004-01-10

English

Subject field(s)
  • Titles of Monographs
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

Health Canada, Health Products and Food Branch. Issued by the Bureau of Food Safety Assessment, Ottawa, 2001, 41 pages.

French

Domaine(s)
  • Titres de monographies
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

Santé Canada, Direction générale des produits de santé et des aliments. Document publié par le Bureau d’évaluation de la salubrité des aliments, Ottawa, 2001, 50 pages.

Spanish

Save record 21

Record 22 2003-10-01

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Committees and Boards (Admin.)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
OBS

Codex Alimentarius Commission, Session 1993, 1-5 Feb., Mexico City

OBS

Codex Alimentarius Commission, FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations)/WHO (World Health Organization) Food Standards.

Key term(s)
  • Committee on Tropical Fresh Fruits and Vegetables
  • CCTFFV
  • CCFFV

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Comités et commissions (Admin.)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
OBS

Commission du Codex Alimentarius, Normes alimentaires (FAO (Organisation des Nations Unies pour l’alimentation et l’agriculture)/OMS (Organisation mondiale de la Santé).

Key term(s)
  • Comité sur les fruits et légumes frais tropicaux
  • Comité sur les fruits et légumes frais

Spanish

Save record 22

Record 23 2003-01-13

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Food Industries
OBS

[According to the Fresh Fruit and Vegetables Regulations (C.R.C.,c. 285)] means an area equivalent to the area of a circle of the diameter specified. (Canada Agricultural Products Act).

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

[Aux fins du Règlement sur les fruits et les légumes frais(C. R. C., ch. 285) ] Superficie qui équivaut à la superficie d’un cercle dont le diamètre est spécifié.(LOI SUR LES PRODUITS AGRICOLES AU CANADA)

Spanish

Save record 23

Record 24 2003-01-13

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Food Industries
OBS

[According to the Fresh Fruit and Vegetables Regulations (C.R.C.,c. 285)] means any defect that may develop in produce during storage or transit.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

[Aux fins du Règlement sur les fruits et les légumes frais(C. R. C., ch. 285) ] signifie un défaut qui peut se développer durant l'entreposage ou en cours de transport.

Spanish

Save record 24

Record 25 2003-01-13

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Food Industries
OBS

[According to the Fresh Fruit and Vegetables Regulations (C.R.C.,c. 285)] means that quantity of produce that for any reason is considered separately from other produce as a subject of an inspection.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

[Aux fins du Règlement sur les fruits et les légumes frais(C. R. C., ch. 285) ] Quantité de produits qui, pour une raison quelconque, sont considérés séparément des autres pour inspection.

Spanish

Save record 25

Record 26 2000-07-19

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
OBS

Pursuant to the Financial Administration Act, repealed on April 18, 2000.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
OBS

En vertu de la Loi sur la gestion des finances publiques, abrogé le 18 avril 2000.

Spanish

Save record 26

Record 27 1999-11-30

English

Subject field(s)
  • Commercial Establishments
  • Sales (Marketing)
CONT

The traditional wet markets of Hong Kong still supply the majority of Hong Kong's consumers with their fresh food needs. The term "wet market" describes literally the conditions within these markets-lacking refrigeration meat and fish products are often displayed on a bed of melting ice, live fish are kept in tanks which typically overflow onto the ground and fruit and vegatables are kept wet by stall-holders who liberally spray produce with water to keep it cool, looking fresh and perhaps also to add to the weight of goods they sell.

French

Domaine(s)
  • Établissements commerciaux
  • Vente
OBS

Désigne, le plus souvent dans les pays de l'Asie du Sud-Est, les marchés publics où l'on vend des produits alimentaires frais, comme de la viande, du poisson, des fruits et des légumes.

Spanish

Save record 27

Record 28 1999-11-24

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Customs and Excise
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
OBS

Pursuant to the Customs Tariff.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Douanes et accise
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
OBS

En vertu du Tarif des douanes.

Spanish

Save record 28

Record 29 1999-10-25

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
OBS

Pursuant to the Financial Administration Act.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
OBS

En vertu de la Loi sur la gestion des finances publiques.

Spanish

Save record 29

Record 30 1999-08-23

English

Subject field(s)
  • Titles of Documents and Works
  • Agriculture - General
OBS

Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs.

French

Domaine(s)
  • Titres de documents et d'œuvres
  • Agriculture - Généralités
OBS

ministère de l’Agriculture, de l’Alimentation et des Affaires rurales.

Spanish

Save record 30

Record 31 1998-07-18

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Packaging Techniques

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Techniques d'emballage
DEF

Nom donné en France aux fruits et légumes lavés, épluchés, découpés, préparés et conditionnés en tant que produits frais à des températures de 2 à 3 degrés C.

Spanish

Save record 31

Record 32 1998-05-19

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Foreign Trade
  • Food Industries
OBS

Pursuant to the Customs Tariff.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Commerce extérieur
  • Industrie de l'alimentation
OBS

En vertu du Tarif des douanes.

Spanish

Save record 32

Record 33 1997-11-11

English

Subject field(s)
  • Meetings
  • Food Industries
  • Vegetable Crop Production
OBS

ECE [Economic Commission for Europe]

Key term(s)
  • Meeting of Experts on Co-ordination of Standardization of Fresh Fruit and Vegetables

French

Domaine(s)
  • Réunions
  • Industrie de l'alimentation
  • Production légumière

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Reuniones
  • Industria alimentaria
  • Producción hortícola
Save record 33

Record 34 1997-02-28

English

Subject field(s)
  • Canadian General Standards Board (CGSB) Standards
OBS

Standard number: 32.250M, 1988

French

Domaine(s)
  • Normes de l'Office des normes générales du Canada (ONGC)
OBS

Numéro de norme : 32.250M, 1988

Spanish

Save record 34

Record 35 1997-01-01

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Vegetable Crop Production
  • Culture of Fruit Trees

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Production légumière
  • Arboriculture fruitière
OBS

Source(s) : Agriculture, mai 1995.

Spanish

Save record 35

Record 36 1996-09-25

English

Subject field(s)
  • Titles of Provincial and Territorial Laws and Regulations (Canadian)

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements provinciaux et territoriaux canadiens

Spanish

Save record 36

Record 37 1994-06-29

English

Subject field(s)
  • Agriculture - General
OBS

loss of weight or volume in agricultural products

French

Domaine(s)
  • Agriculture - Généralités
OBS

de produits agricoles : par exemple viande, fruits et légumes frais

Spanish

Save record 37

Record 38 1993-11-30

English

Subject field(s)
  • Titles of Programs and Courses
OBS

of Agriculture Canada.

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes et de cours

Spanish

Save record 38

Record 39 1993-11-08

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Agricultural Economics
OBS

e.g. supply of produce for the fresh market, as opposed to the supply of processing stocks

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Économie agricole
OBS

par exemple disponibilité de légumes ou de fruits pour la consommation en frais

Spanish

Save record 39

Record 40 1993-10-23

English

Subject field(s)
  • Titles of Laws and Regulations

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements

Spanish

Save record 40

Record 41 1993-08-31

English

Subject field(s)
  • Titles of Laws and Regulations
OBS

Financial Administration Act

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements
OBS

Loi sur l’administration financière

Spanish

Save record 41

Record 42 1993-08-06

English

Subject field(s)
  • Titles of Laws and Regulations
OBS

Financial Administration Act

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements
OBS

Loi sur la gestion des finances publiques

Spanish

Save record 42

Record 43 1993-07-30

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Food Preservation and Canning
OBS

A food additive used to keep vegetables or fruits fresh, e.g. sulfites.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Conservation des aliments et conserverie
OBS

Additif utilisé pour garder les légumes ou les fruits frais, par exemple les sulfites.

Spanish

Save record 43

Record 44 1993-07-23

English

Subject field(s)
  • Titles of Laws and Regulations
OBS

Financial Administration Act

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements
OBS

Loi sur la gestion des finances publiques

Spanish

Save record 44

Record 45 1993-05-12

English

Subject field(s)
  • Titles of Laws and Regulations
OBS

Customs Tariff

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements
OBS

Tarif des douanes

Spanish

Save record 45

Record 46 1993-05-01

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Vegetable Crop Production
  • Culture of Fruit Trees

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Production légumière
  • Arboriculture fruitière

Spanish

Save record 46

Record 47 1993-04-23

English

Subject field(s)
  • Titles of Documents and Works
OBS

Agriculture Canada, Data Base, Food Production and Inspection Branch

French

Domaine(s)
  • Titres de documents et d'œuvres
OBS

Agriculture Canada, Base de données, Direction générale de la production et de l’inspection des aliments

Spanish

Save record 47

Record 48 1993-04-23

English

Subject field(s)
  • Titles of Documents and Works
OBS

Agriculture Canada, Data Base, Food Production and Inspection Branch

French

Domaine(s)
  • Titres de documents et d'œuvres
OBS

Agriculture Canada, Base de données, Direction générale de la production et de l’inspection des aliments

Spanish

Save record 48

Record 49 1992-06-01

English

Subject field(s)
  • Organizations, Administrative Units and Committees
  • Vegetable Crop Production
  • Culture of Fruit Trees

French

Domaine(s)
  • Organismes, unités administratives et comités
  • Production légumière
  • Arboriculture fruitière

Spanish

Save record 49

Record 50 1987-03-13

English

Subject field(s)
  • Various Proper Names
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
OBS

A category used for grading asparagus.

French

Domaine(s)
  • Appellations diverses
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
OBS

Selon le "Règlement des produits frais", les noms de catégories des légumes et de fruits ne se traduisent pas. Renseignement fourni par M. Bourdon(section des produits frais d’Agriculture Canada).

Spanish

Save record 50

Record 51 1987-03-13

English

Subject field(s)
  • Various Proper Names
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
OBS

A category used for grading asparagus.

French

Domaine(s)
  • Appellations diverses
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
OBS

Selon le "Règlement des produits frais", les noms de catégories de légumes et de fruits ne se traduisent pas. Renseignement fourni par M. Bourdon(section des produits frais d’Agriculture Canada).

Spanish

Save record 51

Record 52 1987-03-13

English

Subject field(s)
  • Various Proper Names
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)

French

Domaine(s)
  • Appellations diverses
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
OBS

Selon le "Règlement des produits frais", les noms de catégories de légumes et de fruits ne se traduisent pas. Renseignement fourni par M. Bourdon(section des produits frais d’Agriculture Canada).

Spanish

Save record 52

Record 53 1987-01-13

English

Subject field(s)
  • Titles of Programs and Courses
  • General Warehousing
  • Plant and Crop Production
OBS

Proper name adopted by the Translation Bureau Agriculture Section (CULSEC).

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes et de cours
  • Entreposage général
  • Cultures (Agriculture)
OBS

Appellation adoptée par la section Agriculture du Bureau des traductions (CULSEC).

Spanish

Save record 53

Record 54 1986-07-15

English

Subject field(s)
  • Epidemiology

French

Domaine(s)
  • Épidémiologie
CONT

L'adaptation culturelle corrective vise le changement de la situation(cause) responsable de l'apparition d’un malajustement phylogénétique. La réintroduction des légumes et fruits frais dans la diète d’une population vivant dans un milieu où les sources alimentaires varient de façon saisonnière peut servir d’exemple.

Spanish

Save record 54

Record 55 1984-06-13

English

Subject field(s)
  • Titles of Documents and Works
  • Food Industries
  • Plant and Crop Production

French

Domaine(s)
  • Titres de documents et d'œuvres
  • Industrie de l'alimentation
  • Cultures (Agriculture)
OBS

Rens. Section techn. marchandes et permis

Spanish

Save record 55

Record 56 1984-05-28

English

Subject field(s)
  • Packaging

French

Domaine(s)
  • Emballages
CONT

Le pré-emballage sous sachet transparent, des fruits et légumes frais, transforme complètement la vente de ces produits. Conditionnés à l'avance en unités de vente dosées pour répondre à tous les besoins, les fruits et légumes frais bénéficient d’une présentation meilleure qui en garantit la sélection, la fraîcheur et la propreté. Ann. Société LA CELLOPHANE, 110, Bd. Haussmann Paris-8e

Spanish

Save record 56

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: