TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

FRUITS SAISON [12 records]

Record 1 2025-03-28

English

Subject field(s)
  • Types of Trade Goods
CONT

In the context of the [food and beverage] industry, seasonal products encompass ingredients, dishes, and beverages that are specifically tied to the natural cycles of changing seasons. These products are enjoyed by consumers during specific times of the year when the ingredients are at their peak freshness and availability.

Key term(s)
  • SUSTAGRIDUR2025

French

Domaine(s)
  • Types d'objets de commerce
CONT

L'achat de produits de saison a un effet positif sur l'écobilan. En effet, les fruits et légumes de saison ne sont pas transportés par avion ni cultivés dans des serres chauffées à l'aide de combustibles fossiles.

Spanish

Save record 1

Record 2 2017-05-03

English

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Food Industries
Key term(s)
  • vitaminised

French

Domaine(s)
  • Diététique
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Les bars à jus proposent des jus de fruits ou légumes réalisés sur place, avec des produits frais et de saison. Nectars vitaminés, smoothies [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
  • Industria alimentaria
DEF

Se dice del alimento [...] al que se le han añadido ciertas vitaminas.

Save record 2

Record 3 2015-02-25

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Restaurant Menus
OBS

season fruit: term usually used in the plural.

Key term(s)
  • season fruits

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Menus (Restauration)
OBS

fruit de saison : terme habituellement utilisé au pluriel.

Key term(s)
  • fruits de saison

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
  • Menú (Restaurantes)
OBS

fruta de temporada: término utilizado generalmente en plural.

Key term(s)
  • frutas de temporada
Save record 3

Record 4 2015-02-20

English

Subject field(s)
  • Agricultural Chemicals
OBS

Chemical growth regulators such as naphaleneacetic acid are used to delay abscission of leaves, fruits, and other plant parts.

OBS

Abscission can be retarded or inhibited by excessive nitrogen from the soil, by high carbohydrate levels in the plant, by oxygen concentrations below 20%, and by applications of auxinlike chemicals.

OBS

abscission: The process whereby a plant sheds one of its parts. Leaves, flowers, seeds, and fruits are parts commonly abscised.

French

Domaine(s)
  • Agents chimiques (Agriculture)
OBS

La chute des feuilles et des fruits a lieu ordinairement avant la saison néfaste pour la plante [...]

Spanish

Save record 4

Record 5 2008-03-06

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Emballage contenant une sélection, selon la saison, d’aliments issus de l’agriculture biologique qui est livré directement chez le consommateur ou qu’on récupère chez les petits producteurs.

CONT

L'avantage du panier bio est qu'il propose des légumes et des fruits de saison et surtout qu'il permet de découvrir des produits qu'on n’ aurait peut-être pas acheté par soi-même.

OBS

On aurait avantage à remplacer les termes «panier biologique» et «panier bio», car ceux-ci ne sont pas correctement formés en français. En effet, ce n’est pas l’emballage qui est biologique, mais son contenu (les produits).

Spanish

Save record 5

Record 6 2007-04-18

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Seasonal Vegetable Stack. This recipe can be adapted to many vegetables that are in season. In winter months, you can use blanched English spinach, pumpkin, beetroot and green beans. The variations are endless ...

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Sont listés ici les fruits et légumes de saison cultivés dans l'hémisphère nord et plutôt orienté culture européenne, tels que l'on trouve sur les marchés français, éventuellement belges ou suisses.

Spanish

Save record 6

Record 7 2005-01-31

English

Subject field(s)
  • Pastries
CONT

There's usually a seasonal pie - right now it's blueberry - and always the scrumptious apple-cranberry.

CONT

Make your family's favourite seasonal pie with our step-by-step instructions for perfect Harvest Pumpkin Pie.

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie

Spanish

Save record 7

Record 8 2004-01-19

English

Subject field(s)
  • Silviculture
DEF

Coming late; particularly applied to plant species or individuals that flower or fruit late in the season and to fruit or cones that remain on the tree without opening for one or more years (e.g., Pinus contorta and Pinus banksiana), but also to bud opening and leaf shedding.

French

Domaine(s)
  • Sylviculture
DEF

Se produisant tard en saison, en parlant notamment des individus ou espèces qui fleurissent, ou dont les fruits mûrissent, tardivement. Qualifie également les individus ou les espèces dont les fruits ou les cônes restent sur l'arbre pendant une ou plusieurs années avant de s’ouvrir(par exemple Pinus contorta et Pinus banksiana) ;s’applique aussi à l'ouverture tardive des bourgeons ou à la chute tardive du feuillage.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Silvicultura
DEF

[Dícese de una] planta que se desarrolla después del tiempo normal en su especie.

Save record 8

Record 9 1994-01-06

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
OBS

To grow early, young vegetables

French

Domaine(s)
  • Production légumière
OBS

Des légumes et des fruits dans la primeur, fruits et légumes de primeur. [...] Fruits, légumes consommables avant la saison normale.

Spanish

Save record 9

Record 10 1992-05-12

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
DEF

Said of a fruit plant bearing two or more successive crops within the same season.

CONT

an everbearing strawberry.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
DEF

Se dit d’un plant fruitier qui porte fruits plus d’une fois dans une même saison.

CONT

fraisier remontant.

Spanish

Save record 10

Record 11 1991-08-23

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)

Spanish

Save record 11

Record 12 1989-12-13

English

Subject field(s)
  • Beverages

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

A l'origine les cobblers étaient à base de vin; on peut aussi les préparer à partir de spiritueux dilués ou "allongés"(long drinks). Peu alcoolisés, ils sont souvent servis avec de la glace et agrémentés de fruits de saison(fraises, cerises, tranches d’orange, de citron, etc.).

Spanish

Save record 12

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: