TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

GRAINS DURETE [12 records]

Record 1 2023-10-17

English

Subject field(s)
  • Iron
DEF

[A] fine-grained mixture of ferrite ... and stabilized austenite ... which should lead to high hardness and ductility of austempered ductile cast iron (ADI).

CONT

Ausferrite has been shown to form during casting of gray iron by carefully controlling the alloying additions Mo [molybdenum], Mn [manganese], Si [silicon] and Cu [copper] and consists of an acicular ferrite constituent ...

OBS

ausferrite: designation and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Fer
DEF

Structure à grains fins, mixte de ferrite [...] et d’austénite [...] stabilisée qui devrait conduire à une dureté et une ductilité élevées des fontes ductiles ADI(austempered ductile iron).

OBS

structure austénite-ferrite : désignation et définition normalisées par l’ISO.

Spanish

Save record 1

Record 2 2023-06-23

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

Canada Northern Hard Red (CNHR). Characteristics: red spring wheat; medium to hard kernels; very good milling quality; medium gluten strength; 3 milling grades. End uses: hearth breads, flat breads, steamed breads, noodles.

OBS

A Canada wheat class.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

Blé de force rouge du Nord canadien(CNHR). Caractéristiques : blé roux de printemps; dureté des grains moyenne à élevée; très bonne qualité meunière; force du gluten moyenne; trois grades meuniers. Utilisations finales : pains cuits sur la sole, pains plats, pains cuits à la vapeur, nouilles.

OBS

Classe de blé canadien.

Spanish

Save record 2

Record 3 2023-06-23

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

Canada Prairie Spring Red (CPSR). Characteristics: red spring wheat; medium hard kernels; medium dough strength; 2 milling grades. End uses: hearth breads, flat breads, steamed breads, noodles.

OBS

A Canada wheat class.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

Blé roux de printemps Canada Prairie(CPSR). Caractéristiques : blé roux de printemps; dureté moyenne des grains; force moyenne de la pâte; deux grades meuniers. Utilisations finales : pains cuits sur la sole, pains plats, pains cuits à la vapeur, nouilles.

OBS

Classe de blé canadien.

Spanish

Save record 3

Record 4 2011-11-24

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
CONT

Vitreousness is the natural translucence that is a visible sign of kernel hardness; hard vitreous kernels are whole or broken, reasonably sound kernels that show clear evidence of vitreousness, even though they may be bleached ...

OBS

Term usually used in the plural.

OBS

Term and abbreviation used at the Canadian Grain Commission.

Key term(s)
  • hard vitreous kernels

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
CONT

Translucidité naturelle du grain constituant un signe visible de sa dureté; les grains vitreux durs peuvent être entiers ou cassés, raisonnablement sains, et sont clairement vitreux même s’ils ont subi une décoloration; comprennent les grains vitreux durs d’autres classes de blé propres au mélange [...]

OBS

Terme généralement utilisé au pluriel.

OBS

Terme et abréviation en usage à la Commission canadienne des grains.

Key term(s)
  • grains vitreux durs

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
Save record 4

Record 5 2011-10-28

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
CONT

Vitreousness is defined as the glossy or shiny appearance that indicates hardness. Generally, the more vitreous a kernel, the higher its protein content. Non-vitreous kernels are those that are broken, damaged, or exhibit evidence of starchiness.

OBS

Term(s) used at the Canadian Grain Commission in the field of cereal terminology.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
CONT

La vitrosité désigne l'aspect luisant ou brillant qui indique la dureté du grain. En général, plus un grain est vitreux, plus il est riche en protéines. Les grains non vitreux comprennent les grains brisés, endommagés ou ceux qui ont une forte teneur en amidon.

OBS

La détermination de la vitrosité : on calcule la proportion de grains glacés, demi-glacés et farineux

OBS

Terme(s) en usage à la Commission canadienne des grains dans le domaine céréalier.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
CONT

[...] el rendimiento de la producción de harina puede estar relacionado con los siguientes aspectos [...] El grado de vitriosidad es importante para rendir una alta proporción de sémola.

Save record 5

Record 6 2008-09-09

English

Subject field(s)
  • Petrography
DEF

A sandstone containing more than 95% quartz framework grains (excluding detrital chert grains) and having any amount of clay matrix and any sorting, rounding, texture, or hardness ...

OBS

quartzarenite: term used at Natural Resources Canada - Earth Sciences Sector.

PHR

Eolian, feldspathic quartz arenite.

French

Domaine(s)
  • Pétrographie
DEF

[...] grès composé essentiellement de grains de sable (parfois plus de 90 %) roulés.

OBS

De couleur claire, [ces grains] sont généralement bien cémentés, d’une dureté élevée et d’une bonne résistance.

OBS

quartzarénite : terme en usage à Ressources naturelles Canada - Secteur des sciences de la Terre.

PHR

Quartzarénite éolienne, feldspathique.

Spanish

Save record 6

Record 7 2007-09-21

English

Subject field(s)
  • Meteorological Forecasting, Data Measurement and Analysis
  • Atmospheric, Climatic and Meteorological Phenomena
CONT

A snow pit is a trench exposing a snow face that reveals for study the entire thickness of snow on the ground at the location of interest. Snow pits are routinely examined in order to evaluate avalanche danger. They are also important study sites for researchers interested in the hydrologic consequences of the snow contained in the snow pack.

CONT

Snow pit [is] a hole dug in the snow-cover to expose the vertical stratigraphy. Weak layers and slabs can be indentified, hardnesses tested and recorded, and stability tests performed. The amount of time invested in, and the details obtained from, a snowpit can vary greatly

CONT

... snow pits do not have to be very elaborate. Digging a quick "hasty" pit might take only 15 or 20 minutes, whereas a more formal pit may take up to an hour.

OBS

Snowpit tests: ... Compression test ... Stuff block test ... Rutschblock test ... Shovel shear test.

French

Domaine(s)
  • Prévisions météorologiques et mesure et analyse des données
  • Phénomènes météorologiques, climatiques et atmosphériques
CONT

On fait une coupe jusqu'au sol pour identifier les différentes couches de neige et leurs caractéristiques : température, nature et taille des grains, humidité, dureté, densité. Cet examen permet de mettre en évidence couches fragiles(gobelets, grains à faces planes, givre de surface enfoui, neige roulée...), structure de plaque et plans de glissement(croûte de regel...).

CONT

Étude d’une coupe de neige [...] d’environ 2 mètres de profondeur. [...] Technique : faire un trou dans la neige sur un site connu pour être propice aux avalanches, déterminer la hauteur de neige et avoir accès aux différentes couches résultant des précipitations successives.

CONT

Une aide possible pour rechercher ces couches fragiles est alors d’effectuer un des tests de stabilité décrits ci-après. Il est nécessaire de creuser un trou, pas nécessairement jusqu’au sol mais jusqu’à la première couche suffisamment épaisse de neige très dure ou regelée. [...] Dans le mur de neige dégagé, on peut réaliser un profil stratigraphique qui consiste à décrire minutieusement chaque couche de neige [...]

PHR

Creuser, faire un trou dans la neige.

PHR

Effectuer, faire une coupe dans la neige.

Spanish

Save record 7

Record 8 2002-07-31

English

Subject field(s)
  • Engineering Tests and Reliability
  • Destructive and Non-destructive Tests (Mat.)
  • Metallography
OBS

The Tukon tester ... was designed primarily to make possible hardness testing, using extremely shallow indentations. This permits (a) testing of extremely small dimensional pieces, (b) determination of hardness gradients in superficially hardened surfaces, (c) exploring hardness variations over small areas, and (d) the determination of the hardness of metal constituents. The latter type of testing, as applied to determinations involving various components of microstructure, is referred to as micro-hardness.

OBS

for "micro-indentation testing" : In the broad sense the term micro-indentation is more appropriate than micro-hardness, because this type of testing utilizes minute indentations, whereas the hardness values are not necessarily small.

Key term(s)
  • micro-hardness test
  • micro-indentation test
  • micro hardness testing
  • microhardness test

French

Domaine(s)
  • Fiabilité, contrôle et essais (Ingénierie)
  • Contrôle destructif et non destructif (Matér.)
  • Métallographie
CONT

Du point de vue scientifique, on peut séparer les essais de dureté [...] des essais de microdureté, par le fait que les premiers intéressent un nombre quelquefois très important de grains de métal, alors que les seconds sont destinés en principe à définir les propriétés à l'intérieur des grains soit de la matrice, soit de ses divers constituants.

Key term(s)
  • essai de micro-dureté
  • test de microdureté
  • test de micro-dureté

Spanish

Save record 8

Record 9 2001-07-23

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Phraseology
CONT

... Because of marked differences in size, shape, degree of cleanliness and hardness of the grains, it is not unusual to find as many as four separate cleaning lines, each equipped with machinery best suited to clean a specific type of wheat. Wheats are grouped according to their characteristics, cleaned, washed if required, tempered or conditioned, and binned separately. They are combined together into a single grist for milling only a short time before the breaking process.

OBS

Grist: A quantity of grain for grinding at one time.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Phraséologie
CONT

[...] En raison des différences marquées dans la grosseur, la forme, la dureté et la propreté des grains, il n’ est pas rare de trouver dans une meunerie jusqu'à quatre séries de séparateurs différents, chacune d’elles équipée des machines les plus appropriées au nettoyage d’un type particulier de blé. Les blés sont groupés selon leurs caractéristiques, nettoyés, lavés au besoin, conditionnés et mis dans des cellules différentes. On les réunit ensuite en une seule mouture peu de temps avant le début du broyage.

Spanish

Save record 9

Record 10 2001-07-23

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

... Because of marked differences in size, shape, degree of cleanliness and hardness of the grains, it is not unusual to find as many as four separate cleaning lines, each equipped with machinery best suited to clean a specific type of wheat. Wheats are grouped according to their characteristics, cleaned, washed if required, tempered or conditioned, and binned separately. They are combined together into a single grist for milling only a short time before the breaking process.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

[...] En raison des différences marquées dans la grosseur, la forme, la dureté et la propreté des grains, il n’ est pas rare de trouver dans une meunerie jusqu'à quatre séries de séparateurs différents, chacune d’elles équipée des machines les plus appropriées au nettoyage d’un type particulier de blé. Les blés sont groupés selon leurs caractéristiques, nettoyés, lavés au besoin, conditionnés et mis dans des cellules différentes. On les réunit ensuite en une seule mouture peu de temps avant le début du broyage.

Spanish

Save record 10

Record 11 2001-06-19

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

The technology to deal with this issue includes newly developed small-scale dough-testing equipment and protocols to determine the mixing, stretching and end-product (baking and noodle-making) properties of as little as two grams of flour. Small-scale testing equipment (micro-mill, 2 g-Mixograph, z-arm micro-mixer, micro-extension-tester, 2 g-baking, and 10 g-noodle-making machines) are used to develop methodologies for early selection for quality attributes and to investigate the structure/function relationships of flour components. The complexity of gluten composition complicates the task of in vivo investigation of the role of individual flour components.

Key term(s)
  • micro-mill

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Parallèlement aux travaux de micro-rhéologie sur les tissus des grains, un micro-moulin instrumenté a été développé pour permettre de mesurer l'énergie nécessaire au broyage des grains et développer un indice de broyabilité(Contrat CTPS «Prédiction de la valeur meunière»). Cette approche a permis de mieux comprendre l'influence respective de la vitrosité et de la dureté des grains sur le mode de rupture(fragile ou ductile) et le comportement en mouture des grains de blé.

Spanish

Save record 11

Record 12 1995-07-11

English

Subject field(s)
  • Clothes Cleaning and Dyeing Services

French

Domaine(s)
  • Teinturerie

Spanish

Save record 12

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