TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

GRAINS ENTIERS [16 records]

Record 1 2024-07-19

English

Subject field(s)
  • Dietetics
CONT

A diet typical of many Mediterranean countries ... that consists mainly of cereals, grains, vegetables, beans, fruits, and nuts along with moderate amounts of fish, cheese, olive oil, and wine and little red meat.

French

Domaine(s)
  • Diététique
CONT

Riche en légumes, fruits, grains entiers, huile d’olive, légumineuses, noix, graines, poisson et fruits de mer, le régime méditerranéen fait place à la volaille, aux œufs et aux produits laitiers. Il est pauvre en viande rouge et en aliments sucrés.

Spanish

Save record 1

Record 2 2024-06-27

English

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Food Industries
CONT

Usually, low-calorie-density foods have the following qualities: they're mostly made up of water; they're high in fiber; they're low in fat; they're rich in nutrients; they fill you up without providing a lot of calories.

Key term(s)
  • low calorie-density food

French

Domaine(s)
  • Diététique
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Généralement, plus la densité énergétique d’un aliment est faible, plus cet aliment présente une valeur nutritive intéressante. Les aliments à faible densité énergétique(les fruits, les légumes, les céréales à grains entiers, les légumineuses) contiennent plus d’eau et de fibres. L'eau et les fibres alimentaires occupent de l'espace dans l'estomac et participent au sentiment de satiété, tout en fournissant peu de calories.

Spanish

Save record 2

Record 3 2022-10-28

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

A type of brown bread containing whole grains of wheat.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
CONT

Un pan de trigo integral es, aunque parezca una obviedad, el que se elabora a partir de harina de trigo integral.

Save record 3

Record 4 2021-10-27

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Regular, breakfast consumption, especially consumption of high fibre cereals, is associated with fewer digestive problems such as constipation, bloating and abdominal/bowel pain ... and better wellbeing (e.g., lower subjective scores of stress, anxiety, depression and emotional distress) ...

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

[...] les pains à grains entiers et les céréales à haute teneur en fibres ne sont respectivement consommés que par 16 % et 13 % des jeunes.

Spanish

Save record 4

Record 5 2017-12-19

English

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Hygiene and Health
DEF

[That is] not favourable to or promoting good health.

French

Domaine(s)
  • Diététique
  • Hygiène et santé
CONT

L'alimentation malsaine est responsable d’environ 30 % des cancers en Occident, et 20 % dans les pays en développement, selon l'OMS [Organisation mondiale de la Santé]. En effet, nous consommons des plats trop caloriques, trop de viandes rouges et de charcuteries, de gras, de sel et de sucre, et insuffisamment de fruits, de légumes et de céréales à grains entiers.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
  • Higiene y Salud
DEF

[Dícese de aquello que es] dañoso a la salud.

Save record 5

Record 6 2012-06-21

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
DEF

Grains entiers ou brisures, à l'exception du riz gluant, dont les trois quarts ou moins de la surface ont un aspect opaque et farineux.

Spanish

Save record 6

Record 7 2012-01-23

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
CONT

Rye Flour: This type of flour is either pale or dark-coloured. Low in gluten, rye flour produces bread that is heavier and has a stronger taste. It is often mixed with wheat flour, which contains gluten, making the bread lighter and easier to rise.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

La farine de seigle existe en plusieurs couleurs et textures, selon la méthode utilisée pour le moudre. La farine de seigle foncée, qui sert à confectionner le pain pumpernickel, est souvent, mais pas toujours, à base de grains entiers. La farine de seigle moyenne ou claire ne contient généralement pas le son ni le germe et n’ est donc pas complète.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
CONT

Los tipos de harina de centeno corresponden con el grado de remoción, o purificación, de salvado durante la fase de molido. [...] La harina se hace más clara de color, más baja en proteínas y fibras dietéticas y su sabor se hace más suave a medida que se extrae el salvado.

Save record 7

Record 8 2012-01-11

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
DEF

A coarse rye flour ground from the whole rye grain.

CONT

Dark rye flour: equivalent to clear flour in wheat milling and used for dark, heavier types of rye bread.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

La farine de seigle existe en plusieurs couleurs et textures, selon la méthode utilisée pour le moudre. La farine de seigle foncée, qui sert à confectionner le pain pumpernickel, est souvent, mais pas toujours, à base de grains entiers. La farine de seigle moyenne ou claire ne contient généralement pas le son ni le germe et n’ est donc pas complète.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
OBS

La [...] harina de pan de centeno, proporciona el sabor más típico del centeno, así como mayor color a la masa. Existen otros grados denominados "centeno oscuro", "centeno medio" y "centeno blanco" de conformidad con el alcance de la remoción de salvado. La harina se hace más clara de color, más baja en proteínas y fibras dietéticas y su sabor se hace más suave a medida que se extrae el salvado.

Save record 8

Record 9 2011-11-24

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
CONT

Vitreousness is the natural translucence that is a visible sign of kernel hardness; hard vitreous kernels are whole or broken, reasonably sound kernels that show clear evidence of vitreousness, even though they may be bleached ...

OBS

Term usually used in the plural.

OBS

Term and abbreviation used at the Canadian Grain Commission.

Key term(s)
  • hard vitreous kernels

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
CONT

Translucidité naturelle du grain constituant un signe visible de sa dureté; les grains vitreux durs peuvent être entiers ou cassés, raisonnablement sains, et sont clairement vitreux même s’ils ont subi une décoloration; comprennent les grains vitreux durs d’autres classes de blé propres au mélange [...]

OBS

Terme généralement utilisé au pluriel.

OBS

Terme et abréviation en usage à la Commission canadienne des grains.

Key term(s)
  • grains vitreux durs

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
Save record 9

Record 10 2010-07-05

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Whole grains as well as nearly whole grains of milled rice are called head rice. Rice that contains mostly half and three-quarter kernels is called second head.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
DEF

Grain ou fragment de grain dont la longueur est supérieure aux trois quarts de la longueur moyenne du grain entier.

Key term(s)
  • grains entiers

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
Save record 10

Record 11 2008-08-06

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Dietetics
CONT

Whole grains are made up of all parts of the grain - the bran (or fiber - rich outer layer), the endosperm (middle part) and the germ (the nutrient - rich inner part). When grains are (milled, or refined, the bran and germ portions are removed, leaving only the endosperm ... Scientists believe phytochemicals in whole grains, together with the vitamins, minerals, and dietary fiber, may contribute to whole grains' health benefits.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Diététique
CONT

(Les) grains entiers sont riches en fibres(cellulose, hemi-cellulose, éventuellement lignine des enveloppes) [...] En outre, les grains entiers ne sont pas toujours exempts de résidus de pesticides. Cependant, une tendance se dessine actuellement en faveur des produits moins raffinés(riz brun, pain complet [...] augmentant l'apport de fibres sans provoquer de troubles intestinaux.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Dietética
DEF

Semillas de cierto tipo de plantas a las que sólo se les retira la parte exterior no comestible.

OBS

Se diferencian de los granos que no son enteros porque conservan sus tres partes nutritivas: el salvado, el germen y el endospermo.

Save record 11

Record 12 2004-11-09

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Coarsely grind (like corn meal) your whole oats until you have one cup of oat grits.

OBS

grits: Corn or other grain, soybeans, etc. ground more coarsely than for flour or meal.

OBS

Especially, in the South, hominy ground coarsely: grits are eaten as porridge, as a side dish, and in casseroles.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Parmi les céréales à grains entiers(le meilleur choix), on doit compter quatre grandes catégories. Les céréales à cuisson longue(blé concassé, gruau d’avoine ou avoine roulé) demandent un peu de temps.

CONT

Le gruau d’avoine peut se préparer comme le riz complet ou être utilisé dans les soupes et sous forme de bouillie après concassage.

Spanish

Save record 12

Record 13 2004-06-08

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

The grain part of a ration for poultry which consists of cracked or whole grain (corn, wheat, oats, etc.) or a mixture of such grains.

CONT

Pheasants attain their adult body weight at approximately 18 weeks of age. At this time, they may be fed an all-grain diet (scratch grain). If confined indoors, hen-size insoluble grit should be provided at the rate of 225 gm (0.5 lbs.) per 100 birds per week.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
DEF

grains à picorer :Grains entiers, concassés ou grossièrement fractionnés.

Spanish

Save record 13

Record 14 2001-07-23

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Industrial Techniques and Processes
  • Grain Growing
CONT

The surface of the grinding rolls may be either corrugated or smooth. Break rolls are always corrugated with the grooves running in a spiral along the length of the roll. When the rolls are turning, the corrugations cross each other and this imparts a cutting and shearing action to the material between them. The slower roll tends to hold the stock (whole or partly broken kernels), while the faster roll scrapes endosperm from it. The number of corrugations increases with successive breaking stages. The rolls used for breaking the wheat, that is the first break rolls, have 4 to 5 corrugations per centimetre of roll circumference whereas the last break passage may be 11 to 12 corrugations per centimetre.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Techniques industrielles
  • Culture des céréales
CONT

Les surfaces des cylindres de broyage peuvent être cannelées ou lisses. Les cylindres de broyage sont toujours munis de cannelures décrivant une spirale sur toute la longueur du cylindre. Pendant la rotation des cylindres, les cannelures d’entrecroisent, produisant ainsi sur la mouture qui les traverse une action de cisaillement. Le cylindre le plus lent tend à retenir la mouture(grains entiers ou partiellement brisés), tandis que le cylindre le plus rapide en détache l'albumen. Le nombre de cannelures des cylindres augmente à chaque stade de broyage successif; les cylindres servant à broyer le blé, c'est-à-dire les premiers cylindres, possèdent 4 à 5 cannelures par cm de circonférence, tandis que les derniers peuvent en avoir de 11 à 12 par cm.

Spanish

Save record 14

Record 15 1993-11-29

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 15

Record 16 1990-05-08

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

With corn remove fines from the screen after drying because BCFM (broken corn and foreign material) has to be dried for storage and feed use.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
OBS

Terme proposé à partir du contexte suivant(repéré dans la base de données PASCAL) : Comparaison de la vitesse d’absorption de l'eau par des échantillons de grains de maïs intacts ou mélangés avec des brisures ou des impuretés. Le taux d’hydratation est le plus faible pour les grains entiers. Application, notamment, à la détection du mélange du maïs humide et du maïs séché.

Spanish

Save record 16

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