TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

GRAISSE LIQUIDE [9 records]

Record 1 2015-10-02

English

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
  • Lymphatic System
DEF

A chronic unilateral or bilateral edema of the extremities due to accumulation of interstitial fluid as a result of stasis of lymph, which is secondary to obstruction of lymph vessels or disorders of the lymph nodes.

OBS

The term "lymphedema" was recommended by the Medical Signs and Symptoms Committee.

French

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
  • Système lymphatique
CONT

Le lymphœdème est l'accumulation de liquide lymphatique dans les espaces interstitiels, surtout dans la graisse sous-cutanée, suite à une rupture du système lymphatique. C'est une collection anormale de protéines tissulaires en excès, avec de l'œdème, de l'inflammation chronique et de la fibrose.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Síntomas (Medicina)
  • Sistema linfático
DEF

Aumento anormal de líquido rico en proteínas en el espacio intersticial debido a una alteración de la capacidad de transporte del sistema linfático, que se manifiesta por un incremento del tamaño o hinchazón de una extremidad o región del cuerpo.

CONT

Linfedema [...] acumulación de líquido en brazos o piernas derivado de la obstrucción de los vasos o ganglios linfáticos o su extirpación. El linfedema se suele asociar al cáncer de mama, aunque puede derivarse del tratamiento de otro tipo de cáncer.

OBS

[...] el linfedema es un edema con un alto contenido proteico y de bajo flujo, causado por una disminución de la capacidad de transporte del sistema linfático y una reducción de la actividad proteolítica tisular.

PHR

Linfedema primario, linfedema secundario.

Save record 1

Record 2 2011-01-21

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
Universal entry(ies)
CH3CH2CH2C(O)OH
formula, see observation
C4H8O2
formula, see observation
107-92-6
CAS number
OBS

Colorless liquid, penetrating and obnoxious odor ... Miscible in water, alcohol, and ether ... Occurs as glyceride in animal milk fats. Produced as a by-product in hydrocarbon synthesis, by oxidation of butyraldehyde ... Use: Synthesis of butyrate ester perfume and flavor ingredients, pharmaceuticals, deliming agent, disinfectants, emulsifying agents, sweetening gasolines.

OBS

butanoic acid: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) for the systematic name corresponding to the CAS number indicated on the present record.

OBS

n-: This prefix must be italicized.

OBS

Chemical formula: CH3CH2CH2C(O)OH or C4H8O2

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
CH3CH2CH2C(O)OH
formula, see observation
C4H8O2
formula, see observation
107-92-6
CAS number
OBS

Liquide incolore, huileux, soluble dans l'eau, miscible à l'alcool et à l'éther, présent sous forme de glycéride dans la graisse animale. La sueur et le beurre rance lui doivent leur odeur caractéristique. Entre dans la préparation des essences de fruits et d’aromatisants pour les margarines.

OBS

acide butanoïque : forme recommandée par l’UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée) pour le nom systématique correspondant au numéro CAS indiqué sur la présente fiche.

OBS

n- : Ce préfixe s’écrit en italique.

OBS

Formule chimique : CH3CH2CH2C(O)OH ou C4H8O2

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
Entrada(s) universal(es)
CH3CH2CH2C(O)OH
formula, see observation
C4H8O2
formula, see observation
107-92-6
CAS number
OBS

Líquido de olor característico, que se obtiene por fermentación de azucares por Bacilus butyricus.

OBS

Fórmula química: CH3CH2CH2C(O)OH o C4H8O2

Save record 2

Record 3 2006-02-07

English

Subject field(s)
  • Surgery
  • Personal Esthetics
CONT

Gross and others have recently advocated liposhaving as a superior alternative to liposuction. With liposhaving, commercially available soft tissue shavers (often employed in endoscopic surgery) are used instead of the liposuction cannula to sharply amputate fat deposits sucked into the shaver with minimal suction. Great care must be taken to activate the blade only when the shaver is in continuous motion and in the appropriate location, in order to avoid over resecting fat and macerating skin edges. In the right hands, liposhaving is quicker and less labor-intensive then traditional liposuction. However, the safety of this technique with respect to damage to surrounding soft tissue and neurovascular structures must be proved unequivocally before it can be recommended for general use.

French

Domaine(s)
  • Chirurgie
  • Esthétique et soins corporels
OBS

Les principes et techniques de la lipoplastie. Lipo-aspiration par tunnelisation, la graisse est molle et non liquide, ce terme est donc impropre il s’agit en fait d’un lipo-râpage par tunnelisation, la graisse râpée étant aspirée dans le même temps. L'opérateur utilise une canule de 4 ou 3 mm de diamètre branchée sur une aspiration. Cette canule est un tube à bout mousse, donc pas un objet tranchant ou coupant, et comporte à son extrémité distale quelques trous. Ce n’ est ni plus ni moins qu'une râpe. Elle est introduite dans la masse graisseuse par un petit orifice cutané de 2 ou 3 mm de diamètre, masse qu'elle râpe en partant du centre vers la périphérie.

OBS

Dans le «liposhaving», le «shaver» remplace les canules. Il sert à la résection de la masse graisseuse sous-cutanée.

Spanish

Save record 3

Record 4 2003-02-20

English

Subject field(s)
  • Stamp and Postmark Collecting
  • Photography
DEF

A liquid used to remove dirt, dust and grease from a film without injuring the base or the emulsion.

French

Domaine(s)
  • Philatélie et marcophilie
  • Photographie
DEF

Liquide employé pour éliminer la saleté, la poussière et la graisse d’une pellicule de film sans endommager le support ou l'émulsion.

OBS

nettoyeur de film : terme établi dans le cadre de la conception et de la mise au point de la technique du cinéma grand format.

Key term(s)
  • nettoyant pour film

Spanish

Save record 4

Record 5 2000-11-17

English

Subject field(s)
  • Metal Finishing
DEF

The smoothing of a surface by means of a rotating flexible wheel to the surface of which fine, abrasive particles are applied in suspension in a liquid, in the form of a paste or a grease stick.

OBS

A mopped (buffed) surface is characterized as semi-bright to mirror-bright without pronounced line patterns on the surface.

OBS

Terms and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Finissage des métaux
DEF

Polissage d’une surface au moyen d’un disque rotatif flexible(souple) et avec apport de fines particules d’abrasif en suspension dans un liquide, une pâte ou une graisse.

OBS

Une surface polie au disque est caractérisée par son état semi-brillant à brillant et sans raies prononcées.

OBS

Terme [polissage au disque d’étoffe] et définition normalisés par l’ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Acabado de metales
Save record 5

Record 6 1998-09-28

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

At favorable temperature, cream subjected to continuous agitation will separate into essentially two parts, butter composed mainly of butterfat and buttermilk ... When the butter granules begin to separate, it is said that the «breaking point» has been reached. Churning continues a little longer until the tiny granules adhere into small masses.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

[L'agitation] permet [...] la libération de la graisse liquide dont une certaine fraction est d’ailleurs expulsée des globules dès le refroidissement de la crème. Au moment où la soudure des globules gras par la graisse libre s’accomplit, la mousse tombe brusquement et les grains de beurre apparaissent.

Spanish

Save record 6

Record 7 1996-08-30

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

A natural concentrated butter flavor extracted from butter oil and suspended uniformly in vegetable oil. Functioning like a liquid butter, the product may be used in candy, soups, sauces, baked goods, and snack foods. Called ButterFlo R. It consists of partially hydrogenated soybean oil, salt natural butter flavor, butter oil, licithin, and carotene for color.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 7

Record 8 1996-01-17

English

Subject field(s)
  • Wastewater Treatment
CONT

Grease removal is accomplished by means of baffled tanks or grease traps. These units must be of adequate size.

French

Domaine(s)
  • Traitement des eaux usées
DEF

Opération de séparation solide-liquide qui (à la condition que la température de l’eau soit suffisamment basse pour permettre le figeage des graisses) assure la séparation des graisses qui se sédimentent en surface.

CONT

Les problèmes de déshuilage et de dégraissage des eaux sont de plusieurs natures [...] Les huiles et graisses étant généralement plus légères que l'eau tendent à remonter en surface. Ainsi, toute capacité liquide réduisant la vitesse d’écoulement et offrant une surface tranquille agit comme séparateur de graisse et d’huile.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Tratamiento de aguas residuales
DEF

Proceso de eliminación de las grasas y aceites que se encuentren libres en el agua residual, no pudiendo utilizarse cuando éstas se encuentren disueltas o en forma coloidal.

Save record 8

Record 9 1982-03-18

English

Subject field(s)
  • Equipment and Tools (Water Supply)
  • Wastewater Treatment
OBS

Spontaneous or natural flotation. This is created by causing a space to be slowly traversed downwards by the suspension to be treated. This is the method utilized in grease boxes. The floating materials collect at the surface due solely to their lesser density, and the interstitial liquid is drawn off at the bottom by means of a siphoniform partition.

French

Domaine(s)
  • Équipement et outillage (Alimentation en eau)
  • Traitement des eaux usées
OBS

Flottation naturelle. Elle est réalisée en faisant traverser de haut en bas une capacité, à faible vitesse, par la suspension à traiter. C'est la disposition adoptée de façon très rustique dans les boîtes à graisse. Les matières flottantes se rassemblent à la surface sous le seul effet de leur faible densité, alors que le liquide interstitiel est évacué par le bas au moyen d’une cloison siphoïde.

Spanish

Save record 9

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