TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

I.T. [8 records]

Record 1 2008-03-10

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Noodles and Pasta
  • Breadmaking
CONT

In 1961 a method was introduced for mixing macaroni dough at 30 to 35% absorption on the farinograph. Among durum wheat varieties there is quite a variation in mixing characteristics. The curves are normally described by three parameters: dough development time (DDT): time in minutes required for the curve to reach a peak; maximum consistency (MC): viscosity measured in Brabender Units (B.U.) at the peak of the curve; tolerance index (TI): difference in consistency between the values at the peak and four minutes past the peak.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Pâtes alimentaires
  • Boulangerie
CONT

En 1961, on a adopté une méthode de pétrissage de la pâte à macaroni entre 30 % et 35 % d’absorption au farinographe. Les variétés de blé dur offrent une grande diversité de propriétés se rapportant au pétrissage. Les courbes sont normalement décrites par trois paramètres : durée d’élaboration de la pâte (D.E.P.) : le temps (en minutes) nécessaire pour que la courbe atteigne un pic; consistance maximale (C.M.) : la viscosité mesurée en unités Brabender (U.B.) au pic de la courbe; indice de tolérance (I.T.) : la différence de consistance entre la valeur pic et la valeur quatre minutes après.

Spanish

Save record 1

Record 2 2008-03-07

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Milling and Cereal Industries
  • Noodles and Pasta
  • Breadmaking
Key term(s)
  • T.I.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Minoterie et céréales
  • Pâtes alimentaires
  • Boulangerie
Key term(s)
  • I.T.

Spanish

Save record 2

Record 3 2007-11-15

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Noodles and Pasta
CONT

In 1961 a method was introduced for mixing macaroni dough at 30 to 35% absorption on the farinograph. Among durum wheat varieties there is quite a variation in mixing characteristics. The curves are normally described by three parameters: dough development time (DDT): time in minutes required for the curve to reach a peak; maximum consistency (MC): viscosity measured in Brabender Units (B.U.) at the peak of the curve; tolerance index (TI): difference in consistency between the values at the peak and four minutes past the peak.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Pâtes alimentaires
CONT

En 1961, on a adopté une méthode de pétrissage de la pâte à macaroni entre 30 % et 35 % d’absorption au farinographe. Les variétés de blé dur offrent une grande diversité de propriétés se rapportant au pétrissage. Les courbes sont normalement décrites par trois paramètres : durée d’élaboration de la pâte (D.E.P.) : le temps (en minutes) nécessaire pour que la courbe atteigne un pic; consistance maximale (C.M.) : la viscosité mesurée en unités Brabender (U.B.) au pic de la courbe; indice de tolérance (I.T.) : la différence de consistance entre la valeur pic et la valeur quatre minutes après.

Spanish

Save record 3

Record 4 2005-08-23

English

Subject field(s)
  • Optics
  • Photography
DEF

Sensitometric curve of radiographic film, a plot of the film density versus the logarithm of the relative exposure.

French

Domaine(s)
  • Optique
  • Photographie
CONT

La sensitométrie est la mesure du noircissement d’un support développé en fonction de l’éclairement qu’il subit. Ce noircissement est mesuré par la densité D, l’éclairement (ou lumination) est le produit de l’intensité lumineuse par la durée d’exposition H=I.t. En comparant la densité D et le logarithme décimal de la lumination, on obtient la courbe de noircissement appelée également «courbe caractéristique».

Spanish

Save record 4

Record 5 2004-11-10

English

Subject field(s)
  • Sociology of persons with a disability
DEF

A mental or physical impairment that prevents the individual from engaging in his normal employment, where a licensed medical doctor certifies that the impairment so prevents the individual.

French

Domaine(s)
  • Sociologie des personnes handicapées
DEF

Déficience physique ou mentale qui, selon l’attestation écrite d’un médecin titulaire d’un permis d’exercice, empêche provisoirement une personne d’occuper son emploi.

OBS

Réserver le terme «invalidité temporaire» aux contextes d’assurances et de pension.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Sociología de las personas con discapacidad
Save record 5

Record 6 1993-02-02

English

Subject field(s)
  • Titles of Documents and Works

French

Domaine(s)
  • Titres de documents et d'œuvres
OBS

Renseignement obtenu de "Canadian Datasystems Publication".

Spanish

Save record 6

Record 7 1986-01-22

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
OBS

(Grades dans l’aviation militaire I.T. 34 A

Spanish

Save record 7

Record 8 1985-05-29

English

Subject field(s)
  • Telecommunications

French

Domaine(s)
  • Télécommunications

Spanish

Save record 8

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