TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

L-LYSINE [6 records]

Record 1 2013-08-30

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Dietetics
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
Universal entry(ies)
CONT

Proteins usually are almost neutral molecules; that is, they have neither acidic nor basic properties. This means that the acidic carboxyl (-COO-) groups of aspartic and glutamic acid are about equal in number to the amino acids with basic side chains. Three such basic amino acids, each containing six carbon atoms, occur in proteins. The one with the simplest structure, lysine, is synthesized by plants but not by animals. Even some plants have a low lysine content.

CONT

Lys and K are abbreviations used to denote the amino acid lysine in protein sequences and elsewhere.

OBS

L-lysine: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) for the systematic name corresponding to the CAS number indicated on the present record.

OBS

l: The small letter "l" used as a prefix must be italicized.

OBS

L; S: These letters used as prefixes are small capitals.

OBS

alpha; epsilon: These words must be replaced by the corresponding Greek letter or italicized.

OBS

Chemical formula: C6H14N2O2

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Diététique
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
Entrée(s) universelle(s)
CONT

La L-lysine est un des 20 acides aminés les plus courants constituant les protéines. Elle possède une chaîne latérale basique avec une fonction amine NH2 et quatre groupements CH2 sur celle-ci. C'est un acide aminé indispensable.

CONT

La lysine est un acide aminé essentiel dans l’alimentation des hommes et des animaux non ruminants; elle ne peut être synthétisée par leur organisme et doit donc être ajoutée à l’alimentation.

OBS

L-lysine : forme recommandée par l'UICPA(Union internationale de chimie pure et appliquée) pour le nom systématique correspondant au numéro CAS indiqué sur la présente fiche.

OBS

l : La lettre «l» minuscule utilisée comme préfixe s’écrit en italique.

OBS

L; S : Ces lettres utilisées comme préfixes sont des petites majuscules.

OBS

alpha; epsilon : Ces mots doivent être remplacés par la lettre grecque correspondante ou s’écrire en italique.

OBS

Formule chimique : C6H14N2O2

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Dietética
  • Elementos nutritivos (Ciencias biológicas)
Entrada(s) universal(es)
CONT

La lisina (abreviada Lys o K), o L-lisina, es un aminoácido de entre los 9 esenciales para los seres humanos (esencial significa que no es sintetizado por las células humanas, y por tanto debe ingerirse con la dieta). Existen dos rutas conocidas para la biosíntesis de este aminoácido. La primera se lleva a cabo en bacterias y plantas superiores, a través del ácido diaminopimélico, y la segunda en la mayoría de hongos superiores, mediante el ácido a-aminoadípico.

OBS

Fórmula química: C6H14N2O2

Save record 1

Record 2 2011-02-07

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
C6H15ClN2O2
formula, see observation
C6H14N2O2·ClH
formula, see observation
657-27-2
CAS number
OBS

l-: The small letter "l" used as a prefix must be italicized.

OBS

L-: The capital letter "L" used as a prefix is a small capital.

OBS

Chemical formula: C6H15ClN2O2 or C6H14N2O2·ClH

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
C6H15ClN2O2
formula, see observation
C6H14N2O2·ClH
formula, see observation
657-27-2
CAS number
OBS

l- : La lettre «l» minuscule utilisée comme préfixe s’écrit en italique.

OBS

L- : La lettre majuscule «L» utilisée comme préfixe est une petite majuscule.

OBS

Formule chimique : C6H15ClN2O2 ou C6H14N2O2·ClH

Spanish

Save record 2

Record 3 2010-07-27

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
CONT

The truth of the matter is that the glutamic acid found in unprocessed, unadulterated food and in the human body is composed of one form of a single amino acid, L-glutamic acid, and nothing else. In contrast, the processed free glutamic acid used in processed food is always composed of two forms of glutamic acid (L-glutamic acid and D-glutamic acid) and a variety of other chemicals commonly referred to as contaminants.

OBS

D-glutamic acid: The letter "D" is a small capital. Compare with "glutamic acid."

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
DEF

Énantiomère de l’acide L-glutamique.

CONT

Les ponts interpeptidiques unissent l’un des groupes carboxyles du deuxième acide aminé (acide aminé «acide», généralement l’acide D-glutamique) d’une unité tétrapeptidique au groupe carboxyle du quatrième acide aminé (la D-alanine) d’une autre unité tétrapeptidique.

CONT

Le peptidoglycane ou muréine est un polymère formé de molécules de N-acétyl-D glucosamine et d’acide N-acétyl-muramique sur lesquelles se fixe une chaîne peptidique comportant cinq acides aminés qui sont la L-alanine, l'acide D-glutamique, la L-lysine et deux D-alanine. Sur la lysine se fixe la pentaglycine.

OBS

acide D-glutamique : Voir aussi «acide L-glutamique», qui correspond à l’acide glutamique tel que présent dans sa forme naturelle. Les lettres «D» et «L» sont des petites majuscules.

Spanish

Save record 3

Record 4 2009-09-10

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
OBS

L-: This letter is a small capital.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
OBS

L- : Cette lettre est une petite majuscule.

Spanish

Save record 4

Record 5 2000-10-19

English

Subject field(s)
  • Biotechnology
  • Biochemistry
DEF

Production of lysine by fermentation, generally using molasses as substrate.

OBS

Direct production of lysine is possible using Corynebacterium glutamicum or Brevibacterium flavum.

French

Domaine(s)
  • Biotechnologie
  • Biochimie
DEF

Production par fermentation de la L-lysine

Spanish

Save record 5

Record 6 1999-02-08

English

Subject field(s)
  • Food Additives
OBS

According to the Technical Report no 557 of the W.H.O., it is used as a flavor enhancer.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
OBS

L- : On est convenu de désigner par les symboles D et L la configuration [...] et par (+) et (-) le sens effectif de la relation (dextrogyre ou lévogyre).

Spanish

Save record 6

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