TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

LAIT [100 records]

Record 1 2025-05-01

English

Subject field(s)
  • Protection of Farm Animals
OBS

humanely produced: Expression used in the context of sustainable agriculture.

PHR

humanely produced meat, humanely produced milk

Key term(s)
  • SUSTAGRIDUR2025

French

Domaine(s)
  • Protection des animaux (Agric.)
CONT

Les producteurs ont [...] la responsabilité de fournir un produit de qualité et sain aux consommateurs [...] Les consommateurs souhaitent aussi avoir un produit dont ils savent qu’il a été produit dans le respect du bien-être animal et de l’environnement.

OBS

produit dans le respect du bien-être animal; produit dans le respect du bien-être des animaux : Expressions employées dans le contexte de l’agriculture durable.

PHR

aliment produit dans le respect du bien-être animal, lait produit dans le respect du bien-être animal

Spanish

Save record 1

Record 2 2025-04-03

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Agricultural Economics
CONT

Food production includes agriculture, livestock and fishing, and transformation of agricultural products.

CONT

Livestock make an important contribution to total food production and rural economy. Animal products are a source of disposable income for many small farmers in developing countries, and livestock raising utilizes family labour while providing significant employment in off-farm meat, milk and fibre-processing enterprises. Milk and meat production is increasing at a faster rate than that of cereals and other foods.

Key term(s)
  • SUSTAGRIDUR2025

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Économie agricole
CONT

Les agronomes sont présents à tous les maillons de la chaîne de production alimentaire. Que leur champ d’expertise soit la conservation des sols, la production animale et végétale, la transformation des aliments ou leur mise en marché, chacun a un rôle essentiel et des responsabilités incontournables dont l’objectif est d’assurer la qualité des aliments.

CONT

L'élevage joue un rôle important dans la production alimentaire et l'économie rurale. Les produits animaux constituent une source de revenu immédiatement disponible pour les petits exploitants dans les pays en développement et l'élevage utilise la main-d’oeuvre familiale tout en procurant de nombreux emplois dans les entreprises de transformation de la viande, du lait et des fibres en dehors des exploitations. Le secteur de la production de lait et de viande se développe à un rythme plus rapide que le secteur des céréales et des autres produits vivriers.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Economía agrícola
Save record 2

Record 3 2025-02-28

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Customs and Excise
  • Foreign Trade
  • Cheese and Dairy Products
OBS

Enabling Act: Canadian Dairy Commission Act.

OBS

EEC Aged Cheddar Cheese Export Regulations: short title.

OBS

Regulations Respecting the Allotment of Export Entitlements for the Export of Canadian Aged Cheddar Cheese to the European Economic Community at a Special Customs Tariff: long title.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Douanes et accise
  • Commerce extérieur
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Loi habilitante : Loi sur la Commission canadienne du lait.

OBS

Règlement sur l’exportation du fromage cheddar fort vers la CEE : titre abrégé.

OBS

Règlement concernant l’attribution de contingents individuels pour l’exportation du fromage cheddar fort canadien à destination de la Communauté économique européenne selon un tarif douanier préférentiel : titre intégral.

Spanish

Save record 3

Record 4 2025-02-28

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Cheese and Dairy Products
  • Cattle Raising
OBS

Canadian Dairy Commission Act: short title.

OBS

An Act respecting the Canadian Dairy Commission: long title.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Élevage des bovins
OBS

Loi sur la Commission canadienne du lait : titre abrégé.

OBS

Loi concernant la Commission canadienne du lait : titre intégral.

Spanish

Save record 4

Record 5 2025-02-28

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Marketing
  • Trade
  • Cheese and Dairy Products
OBS

Enabling Act: Canadian Dairy Commission Act.

OBS

Dairy Products Marketing Regulations: short title.

OBS

Regulations Regulating the Marketing of Dairy Products: long title.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Commercialisation
  • Commerce
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Loi habilitante : Loi sur la Commission canadienne du lait.

OBS

Règlement sur la commercialisation des produits laitiers : titre abrégé.

OBS

Règlement concernant la commercialisation des produits laitiers : titre intégral.

Spanish

Save record 5

Record 6 2025-02-14

English

Subject field(s)
  • General Scientific and Technical Vocabulary
DEF

Dilute by the addition of water.

French

Domaine(s)
  • Vocabulaire technique et scientifique général
DEF

Ajouter de l’eau (à un liquide).

PHR

mouiller du lait, mouiller du vin

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Vocabulario técnico y científico general
DEF

Mezclar agua con otro líquido, generalmente vino, casi siempre para rebajarlo [...]

Save record 6

Record 7 2025-02-10

English

Subject field(s)
  • Offences and crimes
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

Adulterants in milk mainly include addition of vegetable protein, milk from different species, addition of whey and watering which are known as economically motivated adulteration ...

French

Domaine(s)
  • Infractions et crimes
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
DEF

Action d’ajouter de l’eau à un liquide, généralement dans un but frauduleux.

PHR

mouillage du lait, mouillage du vin

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Infracciones y crímenes
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
DEF

Acto de disolver algo por medio de un líquido.

Save record 7

Record 8 2025-01-28

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
DEF

The use of various methods to prevent spoilage of food.

OBS

It can be done for example by canning, pickling, or freezing.

PHR

meat preservation, milk preservation, vegetable preservation

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
DEF

Utilisation de divers procédés pour empêcher un aliment de s’altérer ou de se gâter.

PHR

conservation de la viande, conservation des légumes, conservation du lait

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
CONT

La conservación de los alimentos es el conjunto de procesos realizados en sus distintas fases del productor a la mesa, destinados a garantizar la vida e higiene de los alimentos.

Save record 8

Record 9 2025-01-27

English

Subject field(s)
  • Milking Equipment (Agriculture)
DEF

Draw milk from (an animal) too long or too often.

French

Domaine(s)
  • Traite mécanique (Agriculture)
CONT

En fin de traite, il ne faut surtout pas surtraire car c'est traumatisant pour les trayons. Il faut donc veiller à déposer les faisceaux dès que le flux de lait est faible(et ne pas chercher à ce qu'il n’ y ait plus du tout de lait, entre autres par des massages ou de la repasse).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ordeñadora mecánica (Agricultura)
CONT

No sobreordeñar al animal una vez levantado.

Save record 9

Record 10 2025-01-20

English

Subject field(s)
  • Milking Equipment (Agriculture)
CONT

Milking speed is ... an important trait, in that a cow that milks out slowly may disrupt the flow of cows through the milking parlor.

French

Domaine(s)
  • Traite mécanique (Agriculture)
CONT

Suivant les vaches, quatre à sept minutes vont être nécessaires pour vider le pis. La vitesse de traite va dépendre de la quantité de lait, du débit de la vache(lié à la dimension et à l'élasticité du sphincter) et du bon fonctionnement de la machine.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ordeñadora mecánica (Agricultura)
CONT

La velocidad de ordeño o tiempo de ordeño es un carácter de importancia económica en la producción de leche. Tanto una elevada, como una baja velocidad de ordeño, pueden aumentar los riesgos de padecer mamitis.

Save record 10

Record 11 2025-01-20

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Collaboration with the FAO
DEF

The product obtained by removing milk proteins and milkfat from milk, partly skimmed milk, or skimmed milk by ultrafiltration.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Collaboration avec la FAO

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Colaboración con la FAO
CONT

El permeado de la leche se obtiene eliminando las proteínas de leche por ultrafiltración.

Save record 11

Record 12 2025-01-20

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Animal Husbandry
  • Cheese and Dairy Products
DEF

A person who draws milk from a dairy animal.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Élevage des animaux
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Personne chargée d’extraire le lait de la mamelle de femelles laitières.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Nombramiento de cargos (Generalidades)
  • Cría de ganado
  • Productos lácteos
DEF

Persona que ordeña.

Save record 12

Record 13 2025-01-20

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Collaboration with the FAO
CONT

Milk Permeate Powder. Milk permeate is a by-product of the milk protein concentrate (MPC) production process, formed after ultrafiltration of milk to extract protein and fat. The product is then dried using advanced spray drying techniques. Milk permeate powder is characterized by a clean, slightly salty taste and uniform particle size. It consists of lactose, water, vitamins and minerals.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Collaboration avec la FAO

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Colaboración con la FAO
CONT

El polvo de permeado de leche es un producto lácteo obtenido por secado de permeado de leche.

Save record 13

Record 14 2025-01-20

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Collaboration with the FAO
CONT

The first step in cheesemaking is ripening the milk, when milk sugar (lactose) is converted to lactic acid. This is achieved by adding microorganisms (starter culture) to the milk.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Collaboration avec la FAO
CONT

En fabrication fromagère, il est conseillé de faire coïncider le début de la phase de développement linéaire de croissance avec le début de la phase de coagulation qui correspond à l'apport de l'enzyme coagulante. Dans ces conditions, les délais de fabrication importants dus à l'incidence de la phase de latence sont supprimés, l'adaptation des bactéries intervenant préalablement pendant la période dite de maturation du lait.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Colaboración con la FAO
DEF

Momento en el cual se deja a la leche en reposo para que su propia flora microbiana desarrolle o se le incorpore fermentos lácticos comerciales.

Save record 14

Record 15 2025-01-20

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Collaboration with the FAO
DEF

A product obtained by concentrating milk protein by ultrafiltration of milk, partly skimmed milk, or skimmed milk.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Collaboration avec la FAO
DEF

Produit obtenu après concentration des protéines du lait par ultrafiltration du lait, du lait partiellement écrémé ou du lait écrémé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Colaboración con la FAO
CONT

El retentado de la leche es el producto que se obtiene de la concentración de la proteína de la leche mediante ultrafiltración de leche, leche parcialmente desnatada o leche desnatada.

Save record 15

Record 16 2025-01-16

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Food Safety
  • Collaboration with the FAO
DEF

A measure that prevents, limits or retards the growth of microorganisms by chemical or physical means.

OBS

These measures are used to stabilize the product against activity of pathogens and spoilage organisms and may apply after milk production, during processing (e.g. in between processing steps) and after processing. Microbiostatic control measures still imply some probability of growth. Microbiostatic control measures that are efficient after processing may be applied towards the product (e.g. temperature/time control) as extrinsic factors or be built into the product as intrinsic factors (e.g. preservatives, pH).

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Salubrité alimentaire
  • Collaboration avec la FAO
DEF

Mesure qui empêche, limite ou retarde le développement des micro-organismes par l’entremise de mécanismes chimiques ou physiques.

OBS

Ces mesures servent à stabiliser le produit et ainsi limiter toute activité au niveau des pathogènes et des organismes de détérioration. Elles peuvent être appliquées après la production du lait, au cours de la transformation(par exemple entre les étapes de transformation) et après la transformation. Les mesures de maîtrise microbiostatiques n’ éliminent pas entièrement les probabilités de croissance de micro-organismes. Les mesures de maîtrise microbiostatiques qui s’avèrent efficaces après la transformation peuvent être appliquées sur le produit en tant que facteurs extrinsèques(par exemple, la maîtrise de la température et de la durée) ou être intégrées dans le produit en tant que facteurs intrinsèques(par exemple des agents de préservation ou le pH).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
  • Inocuidad Alimentaria
  • Colaboración con la FAO
Save record 16

Record 17 2025-01-10

English

Subject field(s)
  • Animal Biology
  • Animal Husbandry
CONT

There are several advantages to late weaning. It is more natural and results in less stress for the ewe and lambs. There is less risk of the ewe developing mastitis since her milk production has declined significantly by the time the lambs are removed. Late weaning allows the producer to take advantage of available forage for lambs. It enables the producer to keep ewes and lambs in the same management group.

French

Domaine(s)
  • Biologie animale
  • Élevage des animaux
CONT

Un sevrage tardif permet [...] une transition alimentaire plus progressive et un prolongement de l'apport de lait qui confère au jeune une immunité passive.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Biología animal
  • Cría de ganado
CONT

Analizan el destete tardío como herramienta para reducir el estrés fetal de los corderos.

Save record 17

Record 18 2024-12-18

English

Subject field(s)
  • Perinatal Period
  • Baby and Child Care
CONT

When donor human milk (DHM) reaches the milk bank, it is thawed, cultured to determine the bacterial content and then mixed with other donor milk.

French

Domaine(s)
  • Périnatalité
  • Soins du bébé et puériculture
CONT

Lorsque le lait de la mère n’ est pas disponible, les nourrissons prématurés ou de faible poids de naissance doivent recevoir d’autres laits. Le lait maternel de donneuse est disponible au sein de lactariums(c'est-à-dire des endroits où le lait maternel est recueilli, traité et/ou distribué) [...]

Key term(s)
  • lait maternel de donneuses
  • lait humain de donneuses
  • lait de donneuses

Spanish

Save record 18

Record 19 2024-12-18

English

Subject field(s)
  • Perinatal Period
  • Baby and Child Care
CONT

Pasteurized donor breast milk in Canada is currently used for sick and hospitalized newborns whose mothers cannot breastfeed.

Key term(s)
  • pasteurised donor human milk
  • pasteurised human donor milk
  • pasteurised donor breast milk
  • pasteurised donor milk

French

Domaine(s)
  • Périnatalité
  • Soins du bébé et puériculture
CONT

Le lait de donneuse pasteurisé est recommandé pour les nourrissons de très faible poids à la naissance lorsque le lait maternel n’ est pas disponible ou en complément du lait maternel.

Key term(s)
  • lait de donneuses pasteurisé
  • lait maternel de donneuses pasteurisé
  • lait pasteurisé de donneuse

Spanish

Save record 19

Record 20 2024-12-04

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

... the first [to make sure] the milk is of the highest standard before they pick it up [has] to be a certified milk grader ...

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Save record 20

Record 21 2024-11-22

English

Subject field(s)
  • Milking Equipment (Agriculture)
CONT

Forestripping is the process by which the first three to five streams of milk are expressed from each teat prior to milking.

French

Domaine(s)
  • Traite mécanique (Agriculture)
CONT

L'élimination des premiers jets de lait avant la pose des gobelets trayeurs constitue le moyen manuel de détecter précocement les mammites cliniques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ordeñadora mecánica (Agricultura)
CONT

Al momento de sacar la primera porción de leche, que es lo que se conoce literalmente como despunte, se debe observar si hay signos de dolor, presencia de coágulos, fibras, entre otros.

Save record 21

Record 22 2024-11-22

English

Subject field(s)
  • Animal Husbandry
DEF

Begin to yield new milk after giving birth.

French

Domaine(s)
  • Élevage des animaux
CONT

Une fois leur premier veau né, vers l’âge de 2 ans et demi, les vaches entrent en lactation et vont devoir être traites 2 fois par jour.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado
CONT

Uno de los objetivos del preparto es que las vacas logren una adaptación del rumen a dietas con altos aportes de energía, las cuales serán ofrecidas luego del parto para iniciar la lactancia.

Save record 22

Record 23 2024-11-22

English

Subject field(s)
  • Milking Equipment (Agriculture)
CONT

Forestripping is adequately performed when 2-3 streams of milk are expressed in a vigorous manner. It is best to forestrip before the teat end has been disinfected to reduce the risk of recontamination of the teat end. The only thing that should touch a clean dry teat is the inside of a milking unit.

French

Domaine(s)
  • Traite mécanique (Agriculture)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ordeñadora mecánica (Agricultura)
CONT

Posteriormente, se debe despuntar y realizar la prueba de fondo oscuro para detectar mastitis clínica. Para esta prueba, mediante ordeño manual, se vierten los primeros chorros de leche de cada cuarto en un tazón de fondo oscuro y se busca la presencia de grumos [...]

Save record 23

Record 24 2024-11-18

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Collaboration with the FAO
CONT

Untreated milk is in suspension when it comes out of the cow. As it sits, the fat droplets collect in clusters whose low density allows them to break free and float to the surface. This process is known as creaming ...

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Collaboration avec la FAO
DEF

Phénomène de remontée des globules gras à la surface du lait au repos [...]

OBS

[Ce phénomène est] supprimé par l’homogénéisation.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Colaboración con la FAO
Save record 24

Record 25 2024-11-15

English

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Cheese and Dairy Products
  • Cattle Raising
  • Milking Equipment (Agriculture)
OBS

This pasteurization method elevates the temperature of the milk above 281 °F (typically processed between 288 °F and 295 °F) and holds that temperature in a hold tube for 2 seconds, to kill pathogens and spore formers ...

Key term(s)
  • higher heat shorter time pasteurisation
  • higher heat, shorter time pasteurisation
  • HHST pasteurisation

French

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Élevage des bovins
  • Traite mécanique (Agriculture)
CONT

Le traitement à très haute température et à très courte durée du lait de consommation et des produits du lait [...] consiste à appliquer à un produit qui s’écoule de façon continue une température élevée, généralement supérieure à 100 °C, pendant le temps nécessaire permettant d’allonger la durée de conservation du produit lorsque réfrigéré.

Spanish

Save record 25

Record 26 - external organization data 2024-11-07

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)
Key term(s)
  • dairy route sales man
  • dairy route sales woman

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 26

Record 27 2024-10-30

English

Subject field(s)
  • Dietetics
DEF

A vegetarian who does not eat eggs, but does eat dairy products.

French

Domaine(s)
  • Diététique
DEF

Personne qui ne se nourrit que de produits végétaux et laitiers.

CONT

Les «lacto-végétariens» éliminent les œufs, mais gardent le lait et ses dérivés.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
DEF

Vegetariano que no consume [...] huevos, pero sí consume productos lácteos.

Save record 27

Record 28 2024-10-30

English

Subject field(s)
  • Dietetics
DEF

A vegetarian whose diet includes dairy products, eggs, vegetables, fruits, grains, and nuts.

Key term(s)
  • lacto-ovo-vegetarian
  • ovo-lacto-vegetarian

French

Domaine(s)
  • Diététique
DEF

Personne qui se nourrit de fruits, légumes, produits lactés et œufs.

CONT

Les «ovo-lacto-végétariens» ne mangent ni viande ni poisson, mais consomment le lait et tous ses dérivés(fromage, yaourts...), ainsi que les œufs.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
DEF

Persona que en su dieta no incluye carne de ningún tipo, [pero] además de alimentos de origen vegetal también incluye en su dieta, derivados de [origen] animal, como huevos y lácteos.

OBS

Es la modalidad menos estricta del vegetarianismo.

Save record 28

Record 29 2024-10-11

English

Subject field(s)
  • Morphology and General Physiology
  • Bones and Joints
  • The Mouth
Universal entry(ies)
DEF

A tooth of the first set of teeth, comprising 20 in all, which erupts between 6-24 months of life.

OBS

deciduous tooth: The English and Latin designations are found in the plural (deciduous teeth, dentes decidui) in the Terminologia Anatomica.

Key term(s)
  • deciduous teeth
  • dentes decidui

French

Domaine(s)
  • Morphologie et physiologie générale
  • Os et articulations
  • Cavité buccale
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Chacune des dents appartenant à la première dentition.

OBS

dent déciduale : désignation dérivée de la Terminologia Anatomica.

OBS

La désignation latine se trouve au pluriel (dentes decidui) dans la Terminologia Anatomica.

Key term(s)
  • dentes decidui

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Morfología y fisiología general
  • Huesos y articulaciones
  • Boca
Entrada(s) universal(es)
OBS

diente de leche; diente temporal: Términos utilizados generalmente en plural.

Key term(s)
  • dientes de leche
  • dientes temporales
Save record 29

Record 30 2024-10-07

English

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Cheese and Dairy Products
  • Milking Equipment (Agriculture)
  • Cattle Raising
CONT

The milk, at pasteurization temperature and under pressure, flows through the holding tube where it is held for at least 16 [seconds].

French

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Traite mécanique (Agriculture)
  • Élevage des bovins
OBS

Le lait écrémé est ensuite chauffé jusqu'à 74 °C et est maintenu à cette température pendant 15 [secondes] dans un chambreur tubulaire.

Spanish

Save record 30

Record 31 - external organization data 2024-09-25

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 31

Record 32 2024-09-13

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Government Programs (Canadian)
  • Economic Co-operation and Development
  • Cheese and Dairy Products
OBS

The Dairy Innovation and Investment Fund (DIIF) aims to assist the [dairy] sector in making investments in dairy processing plants to increase competitiveness over the long-term and adapt to new market realities. The Canadian Dairy Commission, a federal Crown corporation under the Agriculture and Agri-Food portfolio, is responsible for the delivery of the Dairy Innovation and Investment Fund on behalf of Agriculture and Agri-Food Canada.

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Coopération et développement économiques
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Le Fonds pour l'innovation et l'investissement dans le secteur laitier(FIISL) vise à aider le secteur [laitier] à investir dans des installations de transformation de produits laitiers afin d’accroître sa compétitivité à long terme et de s’adapter aux nouvelles réalités du marché. La Commission canadienne du lait, une société d’État fédérale relevant du portefeuille de l'Agriculture et de l'Agroalimentaire, est responsable de l'exécution du Fonds pour l'innovation et l'investissement dans le secteur laitier au nom d’Agriculture et Agroalimentaire Canada.

Spanish

Save record 32

Record 33 2024-09-12

English

Subject field(s)
  • Offences and crimes
  • Internet and Telematics
CONT

Cyberslavery refers to people being enslaved and forced to work for syndicates involved in cyberscams.

Key term(s)
  • cyber-slavery

French

Domaine(s)
  • Infractions et crimes
  • Internet et télématique
CONT

[...] les cartels de la drogue et du jeu ont une nouvelle vache à lait : le cyberesclavage. À partir de camps de travail où sont perpétrées toutes sortes d’arnaques en ligne, ces gangs criminels dérobent des milliards de dollars à des personnes partout dans le monde [...] ils s’appuient sur une armée de victimes de la traite de personnes pour le faire.

Key term(s)
  • cyber-esclavage

Spanish

Save record 33

Record 34 2024-06-12

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Learning how to make overnight oats is simple. Just mix together some oats, milk (or your favorite non-dairy alternative), and a few other goodies before you hit the hay. While you dream, the oats work all night to absorb the milk and flavorings to create a creamy, chewy breakfast treat.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Minoterie et céréales
CONT

Il est facile d’apprendre à préparer du gruau sans cuisson. Il suffit de mélanger de l'avoine, du lait(ou votre substitut de lait favori) et quelques autres ingrédients avant de vous coucher. Pendant la nuit, l'avoine absorbera le lait et la saveur des autres ingrédients pour créer un gruau crémeux et moelleux.

Key term(s)
  • gruau frigo

Spanish

Save record 34

Record 35 2024-04-04

English

Subject field(s)
  • Beverages
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
CONT

Cockroach milk is a protein rich, crystallized substance produced by a specific type of cockroach called Diploptera punctata. This species is unique because it gives birth to live offspring. Members make "milk" in the form of protein crystals to serve as food for their developing young. ... this milk-like crystalline substance is nutritious and considered a complete food, as it's a good source of protein, carbs, and fats.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
OBS

Substance riche en nutriments sécrétée par la blatte Diploptera punctata.

Spanish

Save record 35

Record 36 2024-01-08

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Skyr is a popular Icelandic dairy product. It's made by adding bacteria cultures to skim milk and then straining it to remove the whey.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Le skyr est un produit laitier d’origine islandaise et y aurait été apporté par les Vikings de la Norvège. Il est fait à partir de lait de vache et est à mi-chemin entre le yogourt et le fromage très tendre.

Spanish

Save record 36

Record 37 2023-06-29

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

The [program] regulations specify that the ruminant livestock producer must describe, for each type and class of animal, the total feed ration (all types of feed used on-farm including pasture, feed purchased, feed produced, the percentages of each type of feed in the total ration, and a list of all feed supplements and additives).

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

La ration alimentaire totale d’une vache est un mélange d’aliments produits sur l'exploitation et importés de l'extérieur. Elle est composée de la ration de base et des concentrés. La ration de base est constituée de cultures fourragères [...] L'apport nutritif de la ration totale permet une production de lait ou une croissance plus ou moins élevée.

Spanish

Save record 37

Record 38 2023-06-20

English

Subject field(s)
  • Paper Manufacturing Processes
CONT

In the production of coated papers, the addition of fluorescent whitening agents to the coating slip is customary, so that, in the finished coated paper, the fluorescent whitening agent is also present in the pigment layer applied to the paper. Coated papers are particularly suitable for the production of high-quality prints. There is a progressive trend towards coated papers having high whiteness and therefore a demand for fluorescent whitening agents which are as effective as possible as coating slip components.

OBS

coating slip; coating colour: designations standardized by ISO.

Key term(s)
  • coating color

French

Domaine(s)
  • Fabrication du papier
OBS

sauce de couchage : désignation normalisée par l’ISO et par l’AFNOR.

Spanish

Save record 38

Record 39 2023-06-20

English

Subject field(s)
  • Paper Manufacturing Processes
DEF

A liquid suspension containing pigments.

OBS

slip: designation standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Fabrication du papier
DEF

Suspension liquide contenant des pigments.

OBS

lait de couche : désignation normalisée par l'ISO.

Spanish

Save record 39

Record 40 2023-06-13

English

Subject field(s)
  • Pastries
  • Breadmaking
DEF

A light, sweet bun or roll made with eggs, yeast, and butter.

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
  • Boulangerie
DEF

Pâtisserie en pâte levée faite de farine détrempée à l'œuf et au lait, cuite au four.

Spanish

Save record 40

Record 41 - external organization data 2023-04-27

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 41

Record 42 - external organization data 2023-04-27

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 42

Record 43 - external organization data 2023-04-24

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 43

Record 44 2023-04-17

English

Subject field(s)
  • Market Structure (Trade)
DEF

The section of the population who buy or consume goods and services ...

CONT

The market will decide the future of newspapers.

French

Domaine(s)
  • Morphologie des marchés (Commerce)
DEF

Ensemble des acheteurs potentiels d’une production donnée.

CONT

Il n’ y a pas de marché pour le lait en Chine.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Estructura del mercado (Comercio)
DEF

Conjunto de consumidores capaces de comprar un producto o servicio.

OBS

mercado: La Fundación del Español Urgente (Fundéu BBVA), con el asesoramiento de la Real Academia Española, indica que la voz inglesa "marketplace" tiene "mercado" como equivalente en español [...]

Save record 44

Record 45 2023-04-14

English

Subject field(s)
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
  • Biochemistry
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Alpha-s1 casein is one of the four casein proteins found in goat's milk and is the most important of the four for cheese making.

OBS

alpha-S1 casein; alpha-s1 casein: alpha-S1 casein; alpha-s1 casein.

Key term(s)
  • α-S1 casein
  • α-s1 casein

French

Domaine(s)
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
  • Biochimie
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

La caséine alpha S1 [...] C'est une molécule qui représente entre 34 et 40 % des caséines soit entre 10 et 13 g par litre de lait. Elle renferme 199 résidus d’acides aminés pour une masse moléculaire de 23 kDa [kilodaltons].

OBS

caséine alpha S1 : s’écrit caséine alpha S1.

Key term(s)
  • caséine α S1

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos nutritivos (Ciencias biológicas)
  • Bioquímica
  • Productos lácteos
OBS

caseína alfa S1: se escribe caseína alfa S1

Key term(s)
  • caseína α S1
Save record 45

Record 46 - external organization data 2023-03-13

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 46

Record 47 - external organization data 2023-03-13

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 47

Record 48 - external organization data 2023-03-08

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 48

Record 49 - external organization data 2023-03-08

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 49

Record 50 - external organization data 2023-03-08

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 50

Record 51 - external organization data 2023-03-08

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 51

Record 52 - external organization data 2023-03-07

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 52

Record 53 2023-02-14

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

A beverage produced by the action of lactic acid bacteria, yeasts, and acetic acid bacteria on milk.

CONT

Kefir is produced by adding either a starter culture called kefir grains directly or a percolate of the grains to milk. Kefir grains are a mass of several different bacteria and yeasts embedded in a complex matrix of protein and carbohydrate. The microorganisms in the kefir grains ferment the milk ...

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Lait fermenté complexe contenant des bactéries et des levures [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Leche fermentada artificialmente y que contiene ácido láctico, alcohol y ácido carbónico.

Save record 53

Record 54 - external organization data 2022-12-15

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 54

Record 55 2022-11-28

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Cheese and Dairy Products
  • National and International Economics
OBS

IDF is the leading source of scientific and technical expertise for all stakeholders of the dairy chain. Since 1903, IDF's network of dairy experts has provided a mechanism for the dairy sector to reach global consensus on how to help feed the world with safe and sustainable dairy products.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Économie nationale et internationale
OBS

La Fédération internationale du lait est la principale source d’expertise scientifique et technique pour tous les acteurs de la chaîne laitière. La mission de la FIL est d’aider à nourrir le monde avec des produits laitiers sûrs et durables.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités internacionales
  • Productos lácteos
  • Economía nacional e internacional
Save record 55

Record 56 2022-10-14

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Cheese and Dairy Products
  • Shipping and Delivery
DEF

A person who sells or delivers milk.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Expédition et livraison
DEF

Personne qui vend du lait […], et spécialement qui livre le lait(à domicile, chez les détaillants).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Nombramiento de cargos (Generalidades)
  • Productos lácteos
  • Expedición y entrega
DEF

Persona que reparte leche a domicilio.

Save record 56

Record 57 - external organization data 2022-09-15

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)
Key term(s)
  • milk and cream receiver
  • food and beverage processing

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)
Key term(s)
  • réceptionnaire de lait et de crème
  • transformation des aliments et boissons

Spanish

Save record 57

Record 58 2022-08-16

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

... a firm, unripened, white cheese in the form of a twisted strand.

CONT

Have you ever noticed that you [are] always hungry when you [are] in a hurry? That [is] why [our cheese factory] invented cheese twists. ... Firm unripened cheese twists [are] also available in brine ...

OBS

cheese twist: designation usually used in the plural.

PHR

salted cheese twist

Key term(s)
  • cheese twists

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Ce fromage à pâte ferme filée [et] non affinée [...] est fait de lait pasteurisé. Parfaitement salés, les tortillons possèdent un goût frais qui vous charmera.

OBS

tortillon : désignation habituellement utilisée au pluriel.

PHR

fromage tortillon salé

Key term(s)
  • tortillons

Spanish

Save record 58

Record 59 2022-07-20

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Being a milk inspector is also a great way to work directly with the farmers to make sure that they are producing a safe product of the highest quality for consumers.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Nombramiento de cargos (Generalidades)
  • Productos lácteos
Save record 59

Record 60 2022-06-17

English

Subject field(s)
  • Milking Equipment (Agriculture)
CONT

The milk tank room is used to house the bulk milk tank and related equipment.

Key term(s)
  • milk room

French

Domaine(s)
  • Traite mécanique (Agriculture)
DEF

[…] local d’une ferme où le lait est entreposé après la traite […]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ordeñadora mecánica (Agricultura)
CONT

Está previsto que la pila y lavamanos de la sala de recepción de la leche desagüe en un bote sifónico dispuesto a tal efecto.

Save record 60

Record 61 2022-05-11

English

Subject field(s)
  • Animal Husbandry
CONT

Forage milk indicates the level of production allowed by forages. A forage milk level of 2949 kg means that the average cow in this herd gets enough energy and protein from forages to produce 2949 kg of milk without any supplemental energy and protein.

French

Domaine(s)
  • Élevage des animaux
CONT

Le lait fourrager est une estimation de la quantité de lait réellement produite à partir des fourrages en déduisant du lait total la quantité de lait produite par les concentrés.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado
CONT

La leche forrajera es una estimación de la producción de leche aportada por el forraje, que soporta además las necesidades de mantenimiento de la vaca, estando basado su cálculo en la producción remanente después de descontar la leche teóricamente producida con base al valor energético de los forrajes.

Save record 61

Record 62 2022-03-31

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
OBS

Means (a) flour or meal prepared from grain or potatoes, (b) processed wheat flour containing not less than the equivalent of 80 per cent dextrose, as determined by a method approved by the President of the Agency [Canadian Food Inspection Agency], (c) bread, biscuit or bakery products, except those containing or made with a legume, or (d) milk powder, skim milk powder, buttermilk powder or whey powder ...

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
OBS

Désigne a) de la fleur ou de la farine provenant de céréales ou de pommes de terre, b) de la farine de blé traité et contenant au moins l'équivalent de 80 pour cent de dextrose, suivant un procédé de dosage approuvé par le président de l'Agence [Agence canadienne d’inspection des aliments], c) du pain, des biscuits et d’autres produits de boulangerie, sauf ceux qui contiennent de la farine de légumineuse ou qui sont fabriqués avec de la farine de légumineuse, ou d) de la poudre de lait, de la poudre de lait écrémé, de la poudre de lait de beurre et de la poudre de petit-lait [...]

Spanish

Save record 62

Record 63 2022-03-04

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Sapotaceae.

OBS

star apple; star-apple: common names also used to refer to the species Diospyros lycioides.

Key term(s)
  • starapple

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Sapotaceae.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
Entrada(s) universal(es)
Save record 63

Record 64 2022-02-24

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

... ruminants are efficient when they make a lot of microbial protein and volatile fatty acids (VFA) used for making milk.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

[...] chez les ruminants, la production laitière est efficace quand le rumen produit en abondance des protéines microbiennes et des acides gras volatils(AGV), éléments que l'animal utilise pour produire le lait.

Spanish

Save record 64

Record 65 2022-01-06

English

Subject field(s)
  • Veterinary Drugs
  • Cattle Raising
CONT

... the keratin plug can take weeks to form and can be expelled from the teat in response to increased intramammary pressure in the late dry period, thus weakening the innate defensive capacity of the teat canal and rendering the quarter vulnerable to IMI [intramammary infection] ... To overcome this challenge, producers often inject an internal teat sealant (ITS) into the teat canal and teat cistern of quarters at the time of dry-off to establish an immediate, robust barrier to pathogens. As inert pastes, ITS products have excellent persistence as barriers throughout the dry period ...

French

Domaine(s)
  • Médicaments vétérinaires
  • Élevage des bovins
CONT

À la base, les obturateurs internes de trayon sont destinés aux vaches aux sphincters lâches, accusant des pertes de lait ou pour des animaux sujets à de l'hyperkératose, à des blessures ou encore à des verrues qui empêchent la bonne fermeture naturelle du canal du trayon.

Spanish

Save record 65

Record 66 2021-12-17

English

Subject field(s)
  • Goat Raising
CONT

Some markets require milk-fed kids because their consumers believe that hay, grain or pasture affect flesh colour and taste.

French

Domaine(s)
  • Élevage des chèvres
CONT

Le chevreau de lait désigne le petit de la chèvre, âgé de 6 à 8 semaines et nourri exclusivement avec le lait de sa mère. La viande de chevreau de lait demeure ainsi très claire.

Spanish

Save record 66

Record 67 2021-12-16

English

Subject field(s)
  • Milking Equipment (Agriculture)
  • Animal Husbandry
CONT

Intermittent milking involves milking cows less frequently for a number of days before dry-off. If presently milked two or three times a day, they would be milked once daily for 5-7 days and then dried off. It appears that intermittent milking at dry-off speeds up the involution of the mammary gland, which increases its protection against infections.

French

Domaine(s)
  • Traite mécanique (Agriculture)
  • Élevage des animaux
CONT

La traite intermittente. Elle consiste à ne réaliser durant la dernière semaine qu'une traite par jour au lieu de deux. La quantité de lait est ainsi diminuée de 35 %. Le risque d’infection est diminué avec cette méthode qu'il y ait utilisation ou non d’antibiotique.

Spanish

Save record 67

Record 68 2021-12-13

English

Subject field(s)
  • Cytology
  • Animal Anatomy
CONT

The mammary glands of the lactating sow are composed of a compound tubuloalveolar tissue with the secretory units arranged in lobules. The lobules are lined by epithelial cells, generally described as lactocytes, which synthesize milk.

French

Domaine(s)
  • Cytologie
  • Anatomie animale
CONT

Ce sont les cellules épithéliales des alvéoles, les lactocytes qui assurent conjointement la synthèse et la sécrétion du lait vers la lumière alvéolaire.

Spanish

Save record 68

Record 69 2021-11-26

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
CONT

A feeder calf is defined by the University of Kentucky as a steer or heifer weighing between 800 to 1,000 pounds and is one to two years of age. Feeders are usually stockers that are sold to feedyards for further weight gain.

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
CONT

Outre le lait, les veaux d’engraissement ne reçoivent que du fourrage grossier.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado bovino
Save record 69

Record 70 2021-10-31

English

Subject field(s)
  • Genetics
  • Animal Breeding
  • Plant Breeding
DEF

... the amount of increase in performance that is achieved annually through artificial selection.

CONT

... we saw that with genomics, there has been twice the amount of genetic gain realized for [protein] yield in terms of standard units. ... we can see that the combined gain for [protein] yield during the five years prior to genomics was 11.8 kg, or around 2.4 kg per year. In the past five years with genomics, the combined gain was 24 kg, or 4.8 kg per year. This means that females born in the last 5 years in a herd with average management are expected to have 305 day lactation yields that increase roughly 5 kg per year, on average. In this case, double the genetic gain translates into double the performance increase for protein yield.

French

Domaine(s)
  • Génétique
  • Amélioration génétique des animaux
  • Amélioration végétale
CONT

[...] nous observons qu'avec la génomique, le gain génétique réalisé pour le rendement en protéine exprimé en unités standard a doublé. [...] nous pouvons voir que le gain combiné pour le rendement en protéine pendant les cinq ans précédant la génomique était de 11, 8 kg ou d’environ 2, 4 kg par année. Cela signifie que les femelles nées au cours des cinq dernières années dans un troupeau doté d’une gestion moyenne devraient afficher des rendements en lait de 305 jours qui augmentent d’environ 5 kg par année, en moyenne. Dans ce cas, le double du gain génétique entraîne le double de l'augmentation de la performance en matière de rendement en protéine.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Genética
  • Mejoramiento genético de animales
  • Mejora vegetal
DEF

Aumento de la productividad que se consigue al modificar la frecuencia génica a través de la selección.

Save record 70

Record 71 2021-10-26

English

Subject field(s)
  • Aquaculture
  • Fish
CONT

The egg structure of sturgeon is complex ... In the sturgeon, an adhesive layer in the follicular epithelium is responsible for the egg adhesiveness. This is a problem for artificial reproduction of many fish species ... when a large number of eggs are incubated in hatchery conditions. ... several techniques for removing adhesiveness have been developed and successfully applied to [fish] eggs [such as] enzymes ...

Key term(s)
  • adhesiveness of eggs
  • stickiness of eggs

French

Domaine(s)
  • Aquaculture
  • Poissons
CONT

On remarque que certains produits sont toujours efficaces dans la réduction de l'adhésivité des œufs. On retrouve le lait, l'urée, l'acide tannique, l'hypochlorite de sodium, les enzymes [...] et le jus d’ananas. L'adhésivité des œufs est provoquée par la présence en surface de structures spécifiques qui vont interagir avec un substrat pour s’y fixer. [L'utilisation de l'acide tannique] en aquaculture est principalement pour la réduction de l'adhésivité des œufs pendant l'incubation [...]

Spanish

Save record 71

Record 72 2021-10-08

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

A substitute for fresh whole milk, fortified with vitamins and minerals, [that is] used as a nutrient source for young animals.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
DEF

Substitut du lait entier frais, enrichi de vitamines [et] de minéraux, [qui est employé comme] source d’éléments nutritifs pour les jeunes animaux.

Key term(s)
  • lacto-remplaceur

Spanish

Save record 72

Record 73 2021-10-01

English

Subject field(s)
  • National Bodies and Committees (Canadian)
  • Food Industries
  • Agricultural Economics
OBS

The National Association of Agri-Food Supervisory Agencies (NAASA) was established in 1997 and is composed of 11 provincial and territorial supervisory boards, as well as the FPCC [Farm Products Council of Canada] and the Canadian Dairy Commission (CDC), which joined in 2007. NAASA's purpose is to assist the Canadian supply managed agri-food industry by sharing information, providing direction and supporting an environment that promotes industry development and prosperity.

Key term(s)
  • National Association of Agro-Food Supervisory Agencies
  • National Association of Agrifood Supervisory Agencies
  • National Association of Agrofood Supervisory Agencies

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités nationaux canadiens
  • Industrie de l'alimentation
  • Économie agricole
OBS

L'Association nationale des régies agroalimentaires(ANRA) a été [fondée] en 1997 et se compose de 11 régies provinciales et territoriales en partenariat avec le CPAC [Conseil des produits agricoles du Canada] et la Commission canadienne du lait(CCL), qui s’est jointe [à l'association] en 2007. L'objectif de l'ANRA consiste à aider l'industrie agroalimentaire assujettie à la gestion de l'offre canadienne en échangeant de l'information, en fournissant des directives et en appuyant un environnement qui favorise le développement et la prospérité de l'industrie.

Key term(s)
  • Association nationale des régies agro-alimentaires

Spanish

Save record 73

Record 74 2021-09-29

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Rations given to animals can be divided into two parts, a maintenance ration and a production ration. A maintenance ration may be described as that which will maintain an animal that is in a resting and non-producing condition and in good health, in the same condition and at the same weight for an indefinite period. A production ration is that part of the daily diet which is given in excess of maintenance requirements, and which is available for being converted into energy, as in working horses, or into milk, or into fat or wool, or is used for growth.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Au fur et à mesure que l'herbe va à maturité, les éléments majeurs(minéraux, oligo-éléments, vitamines) indispensables à la santé des animaux se stockent dans les graines et dans les racines. C'est pourquoi l'herbe coupée et récoltée pour faire du foin lorsqu'elle est en graines est plus équilibrée pour la santé des animaux [...] que l'herbe coupée avant l'apparition de la fleur. Ce dernier foin plus riche en azote sera davantage utilisé comme ration de production(production de lait chez les juments).

Spanish

Save record 74

Record 75 2021-09-29

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Dairy processing is the processes through which milk is processed into cheese, yogurt, butter, ice cream, and other dairy products.

OBS

Milk processing allows the preservation of milk for days, weeks or months and helps to reduce food-borne illness.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

La transformation laitière désigne les procédés par lesquels le lait est transformé en fromage, en yogourt, en beurre, en crème glacée et en d’autres produits laitiers.

Spanish

Save record 75

Record 76 2021-09-27

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Milk fed and weaned calves require concentrates containing higher protein levels ... than do milking cows ... Low protein concentrates will not promote the same rate or rumen and body development in milk fed calves.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)

Spanish

Save record 76

Record 77 2021-08-24

English

Subject field(s)
  • Forage Crops
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

More mature hay is characterized by rounder, coarser stems that break easily, and the presence of seed heads. In comparison, the immature hay has few seed heads and flat, pliable leaves that retain their length while bending to form the hay.

CONT

Immature hay is both more easily digested by, and more appetizing to, horses. This is because it is lower in nonstructural carbohydrates (sugars and starches) and is typically softer, greener and leafier. 

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes fourragères
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Les acheteurs de luzerne pour les vaches laitières favorisent un foin jeune au stade début floraison ou même plus hâtif.

CONT

[...] les brebis en lactation alimentées avec le foin jeune ont perdu plus d’état de chair durant l'expérimentation que celles alimentées avec le foin mature. [...] Le fait que les brebis alimentées avec le foin jeune aient perdu plus d’état de chair porte à croire qu'elles ont produit plus de lait grâce à la teneur protéique supérieure de leur ration.

Spanish

Save record 77

Record 78 2021-07-21

English

Subject field(s)
  • Animal Husbandry

French

Domaine(s)
  • Élevage des animaux
CONT

[La vache] met ­[...] au monde son petit veau. C'est à partir de ce moment qu'elle produit du lait. On dit alors qu'elle est en lactation.

Spanish

Save record 78

Record 79 2021-07-21

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
  • Animal Breeding
DEF

The cattle kept for milk production.

OBS

dairy cattle: term standardized by Environment Canada and the Translation Bureau for use in the National Inventory Report.

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
  • Amélioration génétique des animaux
DEF

Bovins élevés afin de produire du lait.

OBS

bovins laitiers : terme normalisé par Environnement Canada et le Bureau de la traduction dans le cadre du Rapport d’inventaire national.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado bovino
  • Mejoramiento genético de animales
Save record 79

Record 80 2021-07-21

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
DEF

A dairy cow that has ceased production of milk prior to calving.

CONT

It is a growing practice among dairy farmers to feed the same ration to all cows except the highest milk producers. Although this saves labor, it is wasteful of protein, since dry cows and low producers receive excess protein in their ration.

OBS

dry cow: term standardized by Environment Canada and the Translation Bureau for use in the National Inventory Report.

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
DEF

Vache laitière dont la production de lait est interrompue avant le vêlage.

CONT

Il est de plus en plus courant chez les producteurs de lait de donner la même ration à toutes les vaches, à l'exception de celles qui produisent le plus de lait. Bien que cette pratique épargne du travail, elle constitue en fait un gaspillage de protéines, puisque les vaches taries et les faibles productrices reçoivent un surplus de protéines dans leur ration.

OBS

vache tarie : terme normalisé par Environnement Canada et le Bureau de la traduction dans le cadre du Rapport d’inventaire national.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado bovino
DEF

Vaca que no produce más leche.

Save record 80

Record 81 2021-05-10

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

The first food provided for young animals.

CONT

Young chicks begin eating starter food that is between 18 and 20% protein and should be placed on a commercial diet as quickly as possible.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Un objectif de base lorsqu'on élève des génisses laitières est de leur assurer un bon départ dès la naissance. Ceci est possible en leur donnant une ration hautement digestible, ayant une haute teneur en protéines et en énergie comme le lait entier ou un substitut lacté à haute teneur en matières grasses. Le sevrage se fait aussitôt que possible, avec un aliment de démarrage à texture grossière et au goût agréable.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
DEF

Mezcla de materias naturales y productos elaborados que tiene unas características energéticas y proteicas adecuadas para la alimentación de animales jóvenes.

OBS

La edad a partir de la cual se proporciona este alimento varía según la especie y las condiciones del animal. En los cerdos suele ser a partir de la cuarta semana y en los terneros puede entrar a formar parte de su alimentación en las cinco primeras semanas como complemento del alimento líquido a base de leche en polvo.

Save record 81

Record 82 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk can: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

bidon à lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 82

Record 83 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk aerator: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

aérateur de lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 83

Record 84 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk pump: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

pompe à lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 84

Record 85 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk pitcher: an item in the "Food Service Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

pichet à lait : objet de la classe «Outils et équipement de service des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 85

Record 86 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

surge milker: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

griffe à lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 86

Record 87 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milking pail: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

seau à lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 87

Record 88 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk pasteurizer: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

pasteurisateur de lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 88

Record 89 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk bottle carrier: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

porte-bouteilles de lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 89

Record 90 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk evaporator: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

déshydrateur de lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 90

Record 91 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

whey strainer: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

passe-petit lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 91

Record 92 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

custard glass: an item in the "Food Service Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

bol à pouding au lait : objet de la classe «Outils et équipement de service des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 92

Record 93 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk bottle: an item in the "Food Service Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

bouteille à lait : objet de la classe «Outils et équipement de service des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 93

Record 94 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk condenser: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

évaporateur de lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 94

Record 95 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk scale: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

balance à lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 95

Record 96 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk can washer: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

laveuse de bidon à lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 96

Record 97 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk pan: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

jatte à lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 97

Record 98 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk sampler: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

échantillonneuse de lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 98

Record 99 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk cooler: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

réfrigérant à lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 99

Record 100 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk heater: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

réchaud à lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 100

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