TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

LAIT BIOLOGIQUE [6 records]

Record 1 2017-02-27

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

That seal is your guarantee that our organic milk is just that- Certified Organic. This means that our organic milk has been inspected by a third-party agency to verify its organic authenticity to you, the consumer. When you see this seal, it means that no harmful chemicals have been applied to the feed and/or crops that our cows graze on, the farmer and processor have annual certification inspections, we keep detailed records of our practices, and we use ecologicall-friendly methods and substances to improve the soil and control pests.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

En effet, pour produire du lait biologique, la ferme doit cultiver ses fourrages et ses céréales biologiques afin de pouvoir nourrir les animaux bien qu'elle ait la possibilité d’acheter des aliments certifiés biologiques provenant de l'extérieur de la ferme. En agriculture biologique, la ferme est vue comme un écosystème. Ainsi, les gestionnaires des fermes laitières biologiques minimisent les apports extérieurs et gèrent les éléments de façon cyclique.

OBS

C’est un lait provenant de fermes biologiques qui respectent l’équilibre de la nature. Les vaches y sont élevées avec un maximum de confort. Leurs pâturages sont entretenus sans pesticides ni engrais chimiques. Leur alimentation est naturelle et variée.

Spanish

Save record 1

Record 2 2006-03-16

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Evaporated skim milk starts out with skim milk (which has only 0.5% fat) and then the water is removed from it leaving a concentrated milk product that is low in fat.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Pudding à la crème riche en protéines [...] Protéines d’une valeur biologique extrêmement appréciable provenant d’un mélange équilibré de concentré de lait, de crème de lait et de protéines lactiques.

Spanish

Save record 2

Record 3 2004-08-25

English

Subject field(s)
  • Farming Techniques
  • Organic Farming
CONT

All farm lands around schools and other public habitats must be pesticide- and herbicide-free. Organic or pesticide-free farming is now profitable, and only this type of farming should be allowed near our schools and homes. Most farmworkers would welcome a pesticide-free work place, and we would all benefit from a pesticide-free environment.

CONT

EPM [ecological pest management] is a scientific approach suited to all production systems: to organic farming, but also to integrated farming, pesticide free farming and conventional farming.

French

Domaine(s)
  • Techniques agricoles
  • Agriculture biologique
CONT

Pour bénéficier de l'appellation biologique, le lait doit être produit dans des conditions d’élevage conformes à la réglementation des produits biologiques. Candia a sélectionné ce lait biologique dans des fermes pratiquant ce mode d’agriculture et d’élevage :-élevage dans un espace de liberté et de confort maximum pour les animaux.-alimentation des animaux avec des aliments issus d’une agriculture sans pesticides et sans engrais chimiques.-suivi médical préventif des animaux.

Spanish

Save record 3

Record 4 2001-11-05

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Animal Husbandry
CONT

Another new buzzword in young pig management is "phase diets". In the past, traditional feed sources used for older animals have been used in starter diets for newly weaned pigs. Usually, a high percentage of a plant protein source, such as soybean meal (SBM) was used to produce a feed with a higher protein level (somewhere near 20% crude protein) for the younger animals. Additionally, some type of milk byproduct, such as whey, was used in starter diets as a way of easing the nutritional transition from a strictly lactose (milk) diet during the nursing phase to a plant protein-based diet during the growing phase.

Key term(s)
  • milk by-product

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Élevage des animaux
CONT

On appelle dérivé laitier tout produit résultant d’un fractionnement physique, chimique ou biologique du lait. Dans cet exposé nous aborderons uniquement ceux provenant de la phase aqueuse du lait, après l'écrémage du lait entier, et ayant une teneur significative en protéines.

Spanish

Save record 4

Record 5 1990-03-13

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

The same constituents are present in the milk of all mammals but proportions differ both among species and within a species. The above typical analyses ... include the major components in the milks used as food for mar[:water, protein, fat, milk sugar and ash].

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Les composants majeurs [du lait] sont : l'eau, les lipides ou matières grasses, les protides ou matières azotées, les glucides ou sucrés, et les sels minéraux.(...). Pondéralement moins importants, d’autres constituants ont un rôle biologique fondamental : ce sont des matières azotées non protéiques, des vitamines, des enzymes, des pigments et des gaz dissous.

Spanish

Save record 5

Record 6 1982-03-30

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
CONT

A concentration of more than 1 or 2% milk or serum in the effluent quickly leads to uncontrollable acid aerobic fermentations (lactic fermentation) which can completely stop biological activity.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
CONT

Une concentration supérieure à 1 ou 2 % en lait ou en sérum des eaux usées conduit rapidement à des fermentations aérobies acides incontrôlables(fermentation lactique) qui peuvent bloquer complètement l'activité biologique.

Spanish

Save record 6

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