TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

LAIT CRU [24 records]

Record 1 2023-03-30

English

Subject field(s)
  • Epidemiology
CONT

Trawling questionnaire: This term commonly refers to interview forms designed to capture a wide range of exposures. They are sometimes called “hypothesis-generating” or ... shotgun questionnaires. These forms may be designed with embedded questions focused on disease-specific hypotheses, which may serve to consolidate the hypothesis generation and testing processes into a single step. For instance, the trawling questionnaire for an outbreak of E. coli O157:H7 may contain questions about standard transmission mechanisms for this agent such as hamburger consumption, day-care attendance, recreational pool use, animal exposures ...

CONT

The nurses asked those who had become ill a battery of questions from a 20-page survey known as a "shotgun" questionnaire that explores potential sources of disease, from animal contact to sources of drinking water to attendance at various locations that could be contaminated. The nurses went through what each person had eaten during the week before the illness struck to attempt to identify what caused the outbreak ... The goal was to find a common element, whether it was a food item or some kind of contact or common location. "It's like shooting in a barrel hoping to hit something," ... But they did hit something. ... 84% of those who were sickened had eaten a tomato ...

OBS

A shotgun questionnaire aims at hypothesis generation and may be followed by a targeted questionnaire designed for hypothesis testing.

French

Domaine(s)
  • Épidémiologie
CONT

Au moment de l’alerte, les cas les plus récemment identifiés ont été interrogés [...] à l’aide d’un questionnaire exploratoire qui recensait la consommation et l’achat d’aliments dans les 7 jours précédant les symptômes. Le questionnaire portait également sur les symptômes, les éventuelles autres expositions telles qu’un contact avec d’autres cas de diarrhée dans la famille, avec des animaux de compagnie ou sauvages, l’existence d’un voyage récent, etc.

CONT

Enquête exploratoire : Cette phase a pour objectifs de confirmer ou non la nature épidémique du phénomène signalé, de définir la période épidémique et la population touchée et d’émettre une ou plusieurs hypothèses quant au véhicule en cause dans la transmission. [...] Un questionnaire alimentaire détaillé est rempli [...] afin d’identifier un ou plusieurs aliments communs ou lieux d’achat ou de consommation communs. [...] Le questionnaire exploratoire montrait que la consommation d’un certain fromage de chèvre au lait cru était souvent citée.

OBS

Une fois l’hypothèse formulée à partir des résultats obtenus au moyen du questionnaire exploratoire, on peut utiliser un questionnaire plus ciblé pour faire l’enquête cas-témoin qui permettra de vérifier l’hypothèse.

Spanish

Save record 1

Record 2 2017-05-05

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Raw foods of animal origin are most likely to be contaminated, which includes meat, poultry, raw eggs, unpasteurized milk, and raw shellfish.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Les aliments crus d’origine animale(ACOA) comprennent la viande, la volaille, [...] les fromages de lait cru, le poisson et les produits de la mer.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
Save record 2

Record 3 2016-11-10

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Cheese contains, in a concentrated form, many of milk's nutrients. About 10 pounds (5 quarts) of whole milk are needed to make 1 pound of whole milk cheese and 9 pounds of whey.

OBS

whole milk cheese: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Le Fêtard est un fromage de lait entier et cru. Sa pâte est ferme.

OBS

fromage de lait entier : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 3

Record 4 2014-10-31

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Recipes
  • Restaurant Menus
CONT

Semifirm yet creamy, Fontina is a cow's-milk cheese with about 45 percent milk fat. It has a dark golden brown rind with a pale yellow interior dotted with tiny holes. The mild, nutty flavour, and the fact that it melts easily and smoothly, make Fontina perfect for almost any use.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)
CONT

Fromage italien AOC [appellation d’origine contrôlée] de lait cru de vache(de 45 à 50 % de matières grasses), à pâte pressée semi-cuite, à croûte brossée, parfois huilée [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Recetas de cocina
  • Menú (Restaurantes)
OBS

Tipo de queso.

Save record 4

Record 5 2012-09-11

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Hygiene and Health
CONT

Certain raw milk cheese products can be produced and sold legally as long as the cheese is held at 35 F (1.7 C) for at least 60 days before it is sold.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Hygiène et santé

Spanish

Save record 5

Record 6 2012-09-11

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
CONT

La leche cruda certificada, según establece el [Reglamento Sanitario de Alimentos y Bebidas], es aquella cuyos caracteres de pureza fueron establecidos desde su obtención hasta su entrega al consumidor, mediante la higiene más estricta, conservando una refrigeración constante a partir de su ordeñe de no más de 10ºC. El número de bacterias no debe exceder los 10.000 por mililitro. Debe estar libre de coliformes. Tiene que cumplir requisitos como envasado en botellas esterilizadas, precintado con hora y fecha de envase y transporte en vehículos limpios, con cajas refrigeradas. El límite para el consumo no puede ser mayor a las 24 horas.

Save record 6

Record 7 2011-06-20

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

The yellowish fatty component of unhomogenized milk that tends to accumulate at the surface.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

La crème de lait s’obtient en prélevant le dépôt qui se forme sur la surface du lait cru.

OBS

crème : Équivalent adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l’industrie laitière.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Sustancia espesa, [untuosa, blanca o un tanto amarillenta], formada en la superficie de la leche por los glóbulos de materia grasa que ascienden a la misma.

OBS

Se extrae industrialmente por centrifugación para elaborar la mantequilla.

Save record 7

Record 8 2008-12-09

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Raw milk cheese is made with milk that has not been pasteurized, and is considered by some medical professionals to carry health risks not associated with pasteurized cheeses.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Produit vivant fabriqué avec du lait de vache, de brebis ou de chèvre, qui n’a pas subi de traitement thermique supérieur à 40 °C avant son emprésurage, ni autre traitement qui aurait pour but de sélectionner la flore bactérienne.

Spanish

Save record 8

Record 9 2007-08-14

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

It is considered as the little brother of Brie and some claim it to be its forerunner. Smaller in size but also thicker than Brie, Coulommiers has practically all the same characteristics. You will discover its mouth-watering, tender taste of sweet almonds. With a frank aroma of Brie, Coulommiers is velvety soft with a pronounced tang of the soil.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Ce fromage au lait de vache, à pâte molle et à croûte fleurie au lait cru, originaire de Seine et Marne, est le petit frère du Brie de Meaux. Il en a presque toutes les caractéristiques mais il est de taille plus petite et est plus épais. Le Coulommiers a, au goût, un bouquet qui laisse de belles saveurs fruitées. Son affinage dure 8 semaines et son poids est d’environ 500 g.

OBS

En français, les appellations de fromage telles que «camembert», «cheddar» et «brie», ne sont pas précédées de «fromage (de)». [...] En anglais, les appellations des variétés portent habituellement la majuscule : on dira «Brie cheese», «Cheddar cheese», «Mozzarella cheese».

Spanish

Save record 9

Record 10 2007-03-27

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

Dairy product obtain from cows in a liquid form after processing.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Les laits de consommation sont des laits non modifiés(hormis l'influence du chauffage et parfois, un écrémage partiel) ;ils comprennent le lait cru, le lait pasteurisé et le lait stérilisé.(D'après R. Veisseyre, Technologie du lait, La Maison rustique, Paris, 1975).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 10

Record 11 2006-10-16

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Hygiene and Health
CONT

The Food and Drug Administration (FDA) is advising that some soft cheeses made with raw milk present a health risk, especially to high risk groups, such as pregnant women, newborns, older adults, and people with weakened immune systems. Such raw milk soft cheeses can cause several serious infectious diseases including listeriosis, brucellosis, salmonellosis and tuberculosis.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Hygiène et santé

Spanish

Save record 11

Record 12 2004-10-26

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Save record 12

Record 13 2004-08-17

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Food Preservation and Canning
CONT

Thermoduric bacteria do not prefer to grow at higher temperatures but can survive higher temperatures and heat treatments where other bacteria would die.

CONT

Pasteurization is a relatively mild heat treatment ... Some heat-resistant bacteria survive to spoil the milk after a few days, but these bacteria do not cause food poisoning.

OBS

Singular of bacteria: bacterium.

Key term(s)
  • thermoduric bacterium
  • thermoresistant bacterium
  • heat-resistant bacterium

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Conservation des aliments et conserverie
CONT

[...] on appelle bactéries thermorésistantes celles qui résistent à un chauffage de 72 ºC pendant 15 secondes ou à 63 ºC pendant 30 minutes. [...] Alors que certaines [bactéries] sont détruites par un traitement classique de pasteurisation(chauffage à 72 ºC pendant 20 secondes), d’autres résistent encore à 88 ºC pedant 20 secondes. Les bactéries thermorésistantes n’ étant pas détruites par la pasteurisation habituelle, leur présence dans le lait cru peut avoir des conséquences graves pour la qualité des produits.

Key term(s)
  • bactérie thermorésistante
  • bactérie thermotolérante
  • bactérie thermostable

Spanish

Save record 13

Record 14 2004-04-01

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

robust: A cheese-tasting term for an earthy, full-flavored cheese.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

C'est sous la Révolution dans le petit village du Pays d’Auge, Camembert, qu'est né le plus populaire des fromages [...] Au lait cru, moulé à la louche à la main, il exalte toutes les richesses de la Normandie. Sa croûte est fine et ivoirée, sa pâte est onctueuse et sa saveur charpentée. [...]

Spanish

Save record 14

Record 15 2004-02-09

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

"Certified raw milk" means unpasteurized, marketed milk and includes milk from cows and goats. ... Certified raw skim milk ... means certified raw milk from which milk fat has been removed to reduce its milk fat content.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Flipse(1954) a montré que la toxicité du lait écrémé cru est due à une fraction associée à la BSA, la lacténine, qui a par ailleurs des propriétés anti-streptococcales et peut être neutralisée par un traitement thermique de 10 minutes à 90 °C.

Spanish

Save record 15

Record 16 2002-06-05

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products
CONT

It should be recognized that because of their size, whey proteins may precipitate onto the casein macromolecule and change its functionality. For example, with pasteurizated or heated milk, rennin production of cheese is not as effective.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Le lait thermisé est un compromis entre le lait pasteurisé et le cru : il est chauffé moins longtemps et à une température moins élevée. Ce procédé lui donne une durée de vie supérieure à celle du lait cru tout en lui conservant un caractère organoleptique plus intéressant que celui du lait pasteurisé.

Spanish

Save record 16

Record 17 2001-11-09

English

Subject field(s)
  • Titles of Provincial Government Programs (Canadian)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs.

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes de gouvernements provinciaux canadiens
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Ministère de l’Agriculture, de l’Alimentation et des Affaires rurales.

Spanish

Save record 17

Record 18 2001-06-27

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products
CONT

During the natural creaming of the milk which is laying in thin strata (10 to 20 cm) under 20° C from 6 to 10 hours, more than 80% of the original bacteria present in the milk are entrapped in the fat globule clusters of the rising cream and with the same cream carefully separated.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Séparation de la crème du lait par gravité, la crème montant à la surface.

CONT

Dans les fabrications traditionnelles au lait cru, la dégermination peut se faire par un écrémage statique partiel. Après la traite du soir, le lait est mis à reposer. La matière grasse, riche en germes, vient en surface.

Spanish

Save record 18

Record 19 2001-06-19

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products
CONT

It is classed among the greatest French cheeses and even protected by the strict Appellation Controlee laws to prevent frauds. Crottin de Chavignol is a small cheese, weighing between 5 and 2 oz, depending on the age. The cheese starts as a very white cheese and then turns yellow with a light blue mold and eventually brown (which is rarely seen in this country). As the cheese ages, it becomes increasingly sharp and pungent. Even when young though, it does not lack flavor.

OBS

Its name comes from the word «crot», meaning a little clay lamp with a shape similar to that of the cheese.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Le Crottin de Chavignol est un petit fromage de chèvre cylindrique légèrement bombé et fabriqué au lait cru entier dans les fermes de la région de Sancerre. Bien que l'on ait des traces écrites de la présence de chèvres dans la région depuis 1573; on ne connaît le nom de Crottin de Chavignol que depuis 1829. Ce petit fromage régional qui tient son nom d’une lampe à huile passera en Appellation d’Origine Contrôlée en Février 1976 sous la présidence de Monsieur Jean Gourdin.

Spanish

Save record 19

Record 20 2001-05-29

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products
CONT

The Rouergue and Quercy regions both nested in the colourful Aquitaine, supply us with this small 40 gr cheese. It can be made with goat or ewes milk and sometimes with a mix of the two. The Cabecou, with its 45% of fat in it, is nonetheless called a soft cheese, covered with a thin bluey natural skin which appears only when the maturing and ventilation is carefully done. The taste is very unique and you can find some hints of nuts according to its village of origin. Its name comes from the shortened version of "small goat" in Oc, the local southern language.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Petit fromage rond, de 4 à 5 centimètres de diamètre sur 1, 5 centimètres d’épaisseur, au lait de chèvre cru, à pâte fraîche non pressée et non cuite et à croûte naturelle. Son poids ne dépasse pas 40 grammes et il contient 45% de matière grasse. Sa croûte est fine, uniformément jaune pâle; sa pâte est tendre et crémeuse, au goût légèrement lactique avec un parfum de noisette, sa texture est homogène. En raison de sa petite taille, ce fromage arrive vite à maturité. Le temps d’affinage varie de dix jours minimum à quatre semaines maximum.

Spanish

Save record 20

Record 21 1999-11-15

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

Fresh untreated milk.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

[...] le lait cru provenant de vaches absolument saines est un aliment de choix [...] Qu'il s’agisse d’ailleurs de lait cru ou de lait pasteurisé, nous ne devrions admettre, pour la vente au public, que le lait pouvant être consommé sans qu'un traitement thermique(ébullition) soit nécessaire pour assurer sa conservation ou son innocuité. La question n’ est donc pas d’opposer le lait cru au lait pasteurisé, mais d’éliminer radicalement les laits tout-venants, n’ offrant aucune sécurité [...].

Spanish

Save record 21

Record 22 1997-01-01

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Source(s) : Agriculture, mai 1995.

OBS

Du lait cru.

Spanish

Save record 22

Record 23 1988-11-02

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Biochemistry
CONT

Milk coagulating enzyme ... from Mucor miehei (Cooney and Emerson) or Mucor pusillus Lindt by pure culture fermentation processes - cheese, cottage cheese, sour cream ...

Key term(s)
  • milk-curdling enzyme

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Biochimie
CONT

Fromase : Enzyme coagulante du lait cru ou modérément chauffé, sécrétée par Mucor miehei(...) Le lait de vache contient en faible proportion une substance inhibitrice qui est inactivée vers 70°C et qui se trouve dans les protéines solubles.

OBS

Mucor miehei. Moisissure banale du sol dont des souches différentes sont utilisées pour fabriquer des présures : la «fromase», à activité coagulante dans le lait cru et dans le lait ayant subi un chauffage modéré, la «rennilase», la «marzine», l'«hannilase».

OBS

Mucor pusillus lindt. Variété de mucor utilisée pour la fabrication de la présure microbienne.

OBS

Le mot «enzyme» est à la fois masculin et féminin.

Key term(s)
  • enzyme coagulante

Spanish

Save record 23

Record 24 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Scientific Measurements and Analyses
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Mesures et analyse (Sciences)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Save record 24

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