TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

LAIT INDUSTRIEL [8 records]

Record 1 2008-11-05

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Dans l’industrie laitière, il existe deux catégories de lait considéré comme matière première : d’une part, le lait de consommation (fluid milk) destiné à être traité pour donner des produits liquides, par exemple le lait pasteurisé [et] d’autre part, le lait de transformation destiné à être traité pour donner des produits présentés sous une forme autre que liquide : citons les yogourts, les fromages, les laits concentrés, le beurre, la crème glacée, etc.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 1

Record 2 2002-01-16

English

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
  • Cheese and Dairy Products
Key term(s)
  • Quebec Milk Producers' Federation
  • Quebec Industrial Milk Producers' Federation
  • Quebec Milk Producers' Board

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

En 1971, fut créée la Fédération des producteurs de lait du Québec. En 1980, elle se fusionne avec la Fédération des producteurs de lait industriel du Québec pour former l'Office des producteurs de lait du Québec. En 1983, elle redevient la Fédération des producteurs de lait du Québec.

OBS

Historique vérifié auprès de la Fédération.

Spanish

Save record 2

Record 3 1996-09-25

English

Subject field(s)
  • Titles of Provincial and Territorial Laws and Regulations (Canadian)

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements provinciaux et territoriaux canadiens

Spanish

Save record 3

Record 4 1996-09-23

English

Subject field(s)
  • Titles of Provincial and Territorial Laws and Regulations (Canadian)

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements provinciaux et territoriaux canadiens

Spanish

Save record 4

Record 5 1996-09-23

English

Subject field(s)
  • Titles of Provincial and Territorial Laws and Regulations (Canadian)

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements provinciaux et territoriaux canadiens

Spanish

Save record 5

Record 6 1994-06-28

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

Butter fat removed by partial or total skimming of fluid milk.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Matière grasse provenant de l'écrémage partiel(ou total) du lait de consommation et venant s’ajouter dans le commerce à la matière grasse provenant de l'écrémage industriel, c'est-à-dire de la crème vendue pour la fabrication du beurre.

Spanish

Save record 6

Record 7 1992-09-01

English

Subject field(s)
  • General Vocabulary

French

Domaine(s)
  • Vocabulaire général
DEF

Produit industriel à base de lait pasteurisé, à pâte molle et peu sapide, dénoncée par les amateurs de fromage comme n’ ayant que l'apparence de celui-ci

Spanish

Save record 7

Record 8 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Save record 8

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: