TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

LAIT LIQUIDE [18 records]

Record 1 2020-09-28

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Water Pollution
  • Food Industries
CONT

Brilliant green bile broth (brilliant green lactose bile broth). ... For the detection of coliform microorganisms in foods, dairy products, water, and wastewater as well as in other materials of sanitary importance.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Pollution de l'eau
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Milieu liquide pour la détection et la confirmation de la présence de bactéries coliformes dans l'eau, les eaux usées, les aliments, le lait et les produits laitiers.

Spanish

Save record 1

Record 2 2013-08-28

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Cheese and Dairy Products
Universal entry(ies)
C3H6O3
formula, see observation
CH3CH2OCOOH
formula, see observation
50-21-5
CAS number
DEF

A chemical compound which appears under the form of a colorless or yellowish, syrupy, odorless, hygroscopic liquid, is miscible with water, alcohol, glycerol and furfural, insoluble in chloroform, petroleum ether and carbon disulfide, is partially converted to lactic anhydride when concentrated above 50%, has one asymmetric carbon and two enantiomorphic isomers, is derived by fermenting starch, milk whey, molasses, potatoes, etc. and neutralizing the acid as soon as formed with calcium or zinc carbonate, after which the solution of lactates is concentrated and decomposed with sulfuric acid, also synthetically by hydrolysis of lactonitrile, and is used in cultured dairy products, as an acidulant, in chemicals (salts, plasticizers, adhesives, pharmaceuticals), as a mordant in dyeing wool, as a general-purpose food additive and in the manufacture of lactates.

OBS

alpha-hydroxypropionic acid: obsolete form; the word "alpha" must be replaced by the corresponding Greek letter or italicized.

OBS

2-hydroxypropanoic acid: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry).

OBS

Chemical formula: C3H6O3 or CH3CH2OCOOH

Key term(s)
  • a-hydroxypropionic acid

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
Entrée(s) universelle(s)
C3H6O3
formula, see observation
CH3CH2OCOOH
formula, see observation
50-21-5
CAS number
DEF

Produit de la fermentation du lactose par les bactéries spécifiques du lait se présentant sous la forme d’un liquide sirupeux, incolore ou jaunâtre, inodore, hygroscopique, utilisé dans l'industrie laitière et comme additif alimentaire, dans les plastiques, les adhésifs, en teinturerie et dans l'élaboration de lactates.

OBS

acide 2-hydroxypropanoïque : forme recommandée par l’UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée).

OBS

acide alpha-hydroxypropionique : forme vieillie; le mot «alpha» doit être remplacé par la lettre grecque correspondante ou écrite en italique.

OBS

Formule chimique : C3H6O3 ou CH3CH2OCOOH

Key term(s)
  • acide a-hydroxypropionique

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Productos lácteos
Entrada(s) universal(es)
C3H6O3
formula, see observation
CH3CH2OCOOH
formula, see observation
50-21-5
CAS number
OBS

Líquido incoloro o amarillento, inodoro e higroscópico; miscible con agua, alcohol y glicerina; soluble en éter; insoluble en cloroformo, éter de petróleo y disulfuro de carbono. Moderadamente tóxico por ingestión; irritante.

OBS

Fórmula química : C3H6O3 o CH3CH2OCOOH

Save record 2

Record 3 2012-10-16

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Food Industries
CONT

UHT milk is fresh milk, which has been processed with a technology called UHT (ultra high temperature). The UHT treatment ensures maximum microbic inactivation, while preserving the maximum flavor, taste, and nutritional value. The aseptic packaging system protects the product from air and light and guarantees long shelf life without the need for refrigeration.

Key term(s)
  • ultra high temperature

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Stérilisation en flux continu.

OBS

Le traitement se fait à 140° C ou plus pendant quelques secondes. Ce procédé est utilisé pour le lait, la crème fraîche liquide, les jus de fruits, soupes [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Industria alimentaria
Save record 3

Record 4 2012-10-10

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

To add liquid such as broth, wine, stock, etc. to dishes like stews, ragouts, braised food, etc.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Ajouter à une préparation, pour la cuire ou la confectionner, un liquide : eau, lait, fond blanc, fond brun, vins divers, etc.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
Save record 4

Record 5 2012-06-15

English

Subject field(s)
  • Milking Equipment (Agriculture)
DEF

A part of a vacuum pump installation in a milking machine which is designed for collecting and holding unwanted materials.

OBS

sanitary trap : term standardized by ISO and AFNOR.

French

Domaine(s)
  • Traite mécanique (Agriculture)
DEF

Récipient placé entre le circuit à lait(généralement, la chambre de réception) et l'installation de vide pour éviter les contaminations par passage de liquide de l'une à l'autre.

OBS

piège sanitaire : terme normalisé par l’ISO et l’AFNOR.

Spanish

Save record 5

Record 6 2011-11-01

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Le lait coagulé est composé d’une partie solide "le caillé" et d’une partie liquide, le lactosérum ou "petit lait".

Spanish

Save record 6

Record 7 2011-05-17

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

Extract of soybean used for people allergic to cow's milk.

CONT

A creamy liquid obtained by soaking and grinding whole soybeans or hydrating whole, full-fat soy flour. Commercial soymilk is pasteurized.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Boisson blanche, fabriquée à partir des fèves de soja entièrement lavées et broyées.

OBS

En France, où l’appellation «lait» est rigoureusement protégée, il faut [...] parler de jus de soja.

OBS

Lait : Au Canada dans la loi sur les produits laitiers «lait» veut dire liquide secrété par les glandes de la vache, de la chèvre ou de la brebis.

OBS

La dénomination «lait de soja» est interdite dans plusieurs états européens en raison des réglementations réservant le mot lait aux produits d’origine animale.

Key term(s)
  • lait de soya
  • boisson au soya

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
Save record 7

Record 8 2011-01-21

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Atmospheric, Climatic and Meteorological Phenomena
Universal entry(ies)
C2H6S
formula, see observation
75-18-3
CAS number
DEF

A colorless, volatile liquid, slightly miscible with water, occurring naturally in cheeses, skim milk, caseinate, coffee, [which is used as a] flavoring [agent] for beverages, ice cream [and] candy.

CONT

Microorganisms in the surface layers of the ocean are known to produce dimethylsulfide, DMS, which escapes into the atmosphere. DMS in the air leads to the production of particles that act as seeds, or nuclei, for cloud droplets to form. More solar energy means more DMS, which means more cloud cover and less solar energy reaching the sea -- a stabilizing, negative feedback, just the opposite of the kind of runaway positive feedback envisaged in Mahlman's scary scenario.

OBS

Chemical formula: C2H6S

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Phénomènes météorologiques, climatiques et atmosphériques
Entrée(s) universelle(s)
C2H6S
formula, see observation
75-18-3
CAS number
DEF

Liquide incolore, volatil, peu miscible à l'eau, naturellement présent dans le fromage, le lait écrémé, le caséinate, le café, [que l'on utilise comme] aromatisant pour [les] boissons, [les] crèmes glacées [et les] bonbons.

CONT

De nombreuses espèces planctoniques fabriquent de grandes quantités de diméthylsulfure, ou DMS. Lorsqu’il se trouve oxydé et transformé en aérosol sulfaté, le DMS fournit la majeure partie des noyaux de condensation qui sont à l’origine des nuages au-dessus des régions océaniques éloignées des continents.

OBS

Formule chimique : C2H6S

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Fenómenos meteorológicos, climáticos y atmosféricos
Entrada(s) universal(es)
C2H6S
formula, see observation
75-18-3
CAS number
DEF

Líquido incoloro volátil de olor desagradable; soluble en alcohol y éter; insoluble en agua. Probablemente tóxico. Inflamable y explosivo.

OBS

Fórmula química: C2H6S

Save record 8

Record 9 2010-04-19

English

Subject field(s)
  • Hair Styling
DEF

A dressing (as an alcoholic solution of a gum or resin) for the hair usually applied by spraying and intended to keep the hair smooth and in place.

CONT

Hair lacquers and sprays. These products "hold the set" and keep the hair looking as if it were just done at the beauty parlor. ... Hair lacquers usually come in either a plastic squeeze bottle or an aerosol. The early products contained shellac, and many still do. ... Pressurized hair sprays contain PVP, alcohol, sorbitol, and water.

French

Domaine(s)
  • Coiffure
DEF

«Fixatif» : Produit permettant de fixer une coiffure.

DEF

«Fixateur» : Produit mucilagineux servant à maintenir en place les cheveux coiffés.

OBS

[Le terme «fixateur» désigne aussi le : ] Produit oxydant utilisé dans la deuxième phase d’une permanente pour fixer l’ondulation.

DEF

«Laque» : Produit capillaire qui, vaporisé sur les cheveux coiffés, les enveloppe d’un film de substances polymères permettant le maintien de la chevelure.

DEF

«Laque» : Produit que l’on vaporise sur les cheveux pour les fixer. [Ex :] Une bombe de laque.

OBS

Les termes «(produit) (fixateur)» et «(produit" fixatif» possèdent un sens plus large que les termes «laque (pour cheveux)», comme l’illustre le contexte qui suit.

CONT

Les fixateurs. Les produits fixatifs se présentent sous forme de :liquide(plus ou moins visqueux) ;émulsion(lait en flacon) ;crème(en tube ou en pot) ;solide(en bâton ou tube) appelé cosmétique. [...] Leur composition est faite de différentes substances, telles que : les gommes [...]; les laques [...]; les produits synthétiques [...] Les fixatifs liquides comprennent : a) les produits pour faciliter la mise en plis [...] b) les laques pour fixer la coiffure [...]

OBS

Le terme anglais «styling mist» désigne une laque de coiffage contenue dans un pulvérisateur au lieu d’une bombe pression comme dans l’ancien modèle. Cette laque est pulvérisée sur les cheveux comme un nuage, une vapeur. Renseignement obtenu de l’École de coiffure du Collège Algonquin d’Ottawa.

OBS

Voir fiche «Spray Net».

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Peinado
Save record 9

Record 10 2009-03-24

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Industrial Techniques and Processes
CONT

In the MMV [Maubois, Mocquot, Vassal] process ... whole or skimmed milk is concentrated three- to five- fold to produce a pre-cheese concentrate that can be used directly to produce soft-cheese and yogurt.

OBS

UF [ultrafiltration] is likely to be most profitable when applied to unstructured cheese varieties containing low TS (total solids) such as Ricotta and Cast Feta since concentration of milk gives a retentate ("pre-cheese") with the same TS as the final cheese.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Techniques industrielles
DEF

Produit liquide résultant de la concentration du lait par ultrafiltration, avant coagulation, ce qui permet de supprimer ou de réduire la phase d’égouttage du caillé en fabrication fromagère.

OBS

L'ultrafiltration du lait écrémé laisse dans le préfromage liquide les protéines solubles du lait qui sont normalement évacuées dans le sérum en fromagerie classique. Leur maintien dans le caillé permet des gains de rendement notables de l'ordre de 16 à 20 %.

OBS

Les principales applications du préfromage liquide sont la fabrication de Féta, de fromage frais de type «faisselle» et de type lissé et de fromage à pâte molle.

Spanish

Save record 10

Record 11 2008-11-05

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Dans l'industrie laitière, il existe deux catégories de lait considéré comme matière première : d’une part, le lait de consommation(fluid milk) destiné à être traité pour donner des produits liquides, par exemple le lait pasteurisé [et] d’autre part, le lait de transformation destiné à être traité pour donner des produits présentés sous une forme autre que liquide : citons les yogourts, les fromages, les laits concentrés, le beurre, la crème glacée, etc.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 11

Record 12 2007-03-27

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

Dairy product obtain from cows in a liquid form after processing.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Les laits de consommation sont des laits non modifiés (hormis l’influence du chauffage et parfois, un écrémage partiel); ils comprennent le lait cru, le lait pasteurisé et le lait stérilisé. (D’après R. Veisseyre, Technologie du lait, La Maison rustique, Paris, 1975).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 12

Record 13 2005-05-25

English

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Food Industries
CONT

(Maubois et al., 1969) Concentrate to 5 - 7 x original milk protein content, add both starter and rennet, incubate until both coagulation and lactic fermentation are complete, and ripen. MMV is most successful for some fresh and soft-ripened cheese varieties which have relatively low total solids and do not require rigorous pH control. It has been most successful for Feta cheese. The chief difficulty is that the MMV process produces close textured cheese which has led to two types of Feta: (1) Structured or conventional Feta and; (2) UF or cast Feta. The MMV process can also be used to manufacture cheese base to extend young Cheddar in process cheese formulations.

French

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Procédé qui consiste à concentrer le lait par ultrafiltration de façon à obtenir un préfromage liquide de composition équivalente à celle du fromage souhaité.

OBS

Le procédé MMV permet d’augmenter le rendement par une meilleure récupération des composants protéiques, une réduction des pertes et des écarts de poids.

OBS

Le procédé MMV est utilisé pour la fabrication de Féta, des fromages en faisselles et de fromages à pâtes molles.

Spanish

Save record 13

Record 14 2003-06-17

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Biotechnology
DEF

The residue from milk after removal of the casein and most of the fat (as in cheese making).

CONT

... the product that remains after the removal of most of the casein and fat from milk. It is a by-product in the manufacture of cheese and casein. The greater part of the albumin, the lactose, and mineral matter of the milk remains in whey.

Key term(s)
  • lactoserum

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Biotechnologie
DEF

Liquide restant après la coagulation du lait, qui est dépourvu de caséine mais contient encore de la lactalbumine, de la lactoglobuline, du lactose et des sels minéraux.

CONT

Le lactosérum est un produit dérivé des industries fromagère et caséinière. Sa composition et ses caractéristiques physico-chimiques varient selon le processus dont il est issu.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Biotecnología
Save record 14

Record 15 2001-06-27

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Dry Extraction of Potato Starch Eliminates Waste Water Generated in Standard Process. ... IMPACT: Elimination of wastewater generated from wash water and internal vegetation water in the standard starch process. In the low-pollution process of potato powder production, one obtains undiluted potato cell fluid which undergoes direct processing.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Minoterie et céréales
DEF

En féculerie, résidu liquide éliminé lors de l'essorage du lait de fécule.

Spanish

Save record 15

Record 16 1996-01-11

English

Subject field(s)
  • Air Pollution
OBS

"The wet-dry system. In this mode, the hot flue gas enters the top of the wet-dry scrubber directly, where it is cooled to a predetermined temperature with a finely atomized lime slurry (lime and water) spray. Water from the slurry and flue gas products are evaporated to dryness in the scrubber and passed into the fabric filter for final treatment." (Municipal Incinerators - Pollution Control Systems (Fact Sheet prepared by Environment Canada)).

French

Domaine(s)
  • Pollution de l'air
OBS

«La voie semi-sèche et la voie semi-humide. Dans ces procédés, la réaction de neutralisation s’effectue partiellement en phase liquide, soit par utilisation de lait de chaux concentré(voie semi-humide), soit par injection simultanée d’eau et de chaux pulvérulente(voie semi-sèche). »(Pollution atmosphérique, avril-juin 1990, p. 132).

Spanish

Save record 16

Record 17 1995-05-15

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

The "Bactocatch" process concentrates the bacteria to a small amount of retentate which is then sterilised and recycled with the low-count milk.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Procédé d’épuration bactérienne du lait au cours duquel celui-ci subit une microfiltration, qui permet de retenir les bactéries dans une petite fraction du liquide(rétentat), celle-ci pouvant être réincorporée au perméat après un traitement thermique de décontamination.

OBS

Brevet Alfa-Laval (1974).

OBS

Dans le procédé bactocatch, la technique de microfiltration est caractérisée par le maintien d’une différence de pression transmembranaire faible et uniforme tout au long de la surface membranaire grâce à la circulation à contre-courant d’une partie du perméat.

OBS

Le procédé bactocatch permet : - de réduire la charge microbienne (2 à 3 réductions décimales); - de réduire le volume de lait subissant un choc thermique (5% au lieu de 100% en pasteurisation classique) et de respecter ainsi les caractéristiques natives et les qualités organoleptiques du lait.

OBS

Dans le procédé bactocatch, il est préférable d’écrémer le lait avant microfiltration, car les globules gras du lait entier ont tendance à colmater les pores des membranes.

Spanish

Save record 17

Record 18 1988-09-26

English

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy (General)
  • Recipes
DEF

A sauce for salads and other dishes.

French

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie (Généralités)
  • Recettes de cuisine
DEF

préparation liquide ou onctueuse, formée d’éléments gras(beurre, huile, etc. ] et aromatiques(sel, poivre] plus ou moins liés et étendus [d’eau, de lait, de vin] et qui sert à accommoder certains mets.

Spanish

Save record 18

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