TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

LAIT STERILISE [7 records]

Record 1 2011-05-17

English

Subject field(s)
  • Chemical Engineering
  • Food Additives
DEF

A substance which reduces the change in hydrogen ion concentration (pH) that otherwise would be produced when adding acids or bases to a solution.

CONT

Calcium carbonate is the calcium salt of carbonic acid which is used as an anticaking agent and dough strengthener. It is also used as a filler in baking powder and as a mild buffering agent in doughs.

OBS

"Buffering agent" (or "buffer") is a generic term for both salts and acids used to adjust pH. When only solutions are used, these are said to be "buffer solutions".

French

Domaine(s)
  • Génie chimique
  • Additifs alimentaires
DEF

Sel ou acide utilisés dans l’industrie alimentaire pour stabiliser ou modifier le pH des denrées en cours de traitement.

CONT

[Les] tampons [tels que] acétate, citrate, phosphates, pyrophosphates de sodium, acide acétique, citrique et lactique [sont utilisés dans les] marmelades, conserves, boissons, confitures, produits amylacés, lait stérilisé, fromages fondus, produits végétaux en boîtes.

OBS

«Tampon», terme générique, s’emploie indifféremment pour les sels et les acides. Toutefois, dans le cas précis des solutions, on parlera de «solution tampon» (ou «solution-tampon»).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ingenieria química
  • Aditivos alimentarios
CONT

Soluciones amortiguadoras del pH (tampón, «buffer»).

Save record 1

Record 2 2008-10-10

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Save record 2

Record 3 2007-03-27

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

Dairy product obtain from cows in a liquid form after processing.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Les laits de consommation sont des laits non modifiés(hormis l'influence du chauffage et parfois, un écrémage partiel) ;ils comprennent le lait cru, le lait pasteurisé et le lait stérilisé.(D'après R. Veisseyre, Technologie du lait, La Maison rustique, Paris, 1975).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 3

Record 4 2002-04-10

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

Legally milk that has been filtered, homogenized and maintained at a temperature not less than 212 F until it complies with the turbidity test.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Lait conditionné dans un récipient hermétique, étanche aux liquides et aux microorganismes, puis traité par la chaleur ou selon un autre mode autorisé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 4

Record 5 2002-03-06

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
Key term(s)
  • UHT sterilized milk

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
Key term(s)
  • lait stérilisé UHT

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Key term(s)
  • leche esterilizada a ultra alta temperatura
Save record 5

Record 6 1999-02-11

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

According to dairy specialists, U.H.T. milk is milk which has been pasteurized by heating it at 235° F (113° C) for 2 or 3 seconds.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

UHT : Technique de stérilisation du lait entre 140 et 150° C pendant 1 à 5 secondes. [...] La stabilité du lait UHT est moins grande que celle du lait stérilisé classique [...]

Spanish

Save record 6

Record 7 1987-12-08

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Grosse marmite qui servait à la pasteurisation du lait : "Pasteurisation à la topette", ce terme s’emploie surtout pour la fabrication des levains.

CONT

Conditionnement des ferments thermophiles lyophilisés. Culture mère :lait stérilisé contenu dans un ballon ou un flacon de verre. Levain :lait pasteurisé contenu dans une topette ou une cuve à levains.

Spanish

Save record 7

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