TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

LAITERIE [50 records]

Record 1 2024-12-31

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Collaboration with the FAO
CONT

All plant supply quotas that are allotted by Dairy Farmers of Ontario to industrial milk plants shall be the property of Dairy Farmers of Ontario and shall be allotted to licenced industrial milk plants for their use.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Collaboration avec la FAO

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Colaboración con la FAO
CONT

Suiza Dairy Corp. invertirá $40 millones en una planta lechera industrial en el Parque Industrial Borinquen, en Aguadilla.

Save record 1

Record 2 - external organization data 2023-04-27

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 2

Record 3 - external organization data 2023-03-09

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 3

Record 4 - external organization data 2022-12-15

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 4

Record 5 2022-11-28

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Cheese and Dairy Products
  • National and International Economics
OBS

IDF is the leading source of scientific and technical expertise for all stakeholders of the dairy chain. Since 1903, IDF's network of dairy experts has provided a mechanism for the dairy sector to reach global consensus on how to help feed the world with safe and sustainable dairy products.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Économie nationale et internationale
OBS

La Fédération internationale du lait est la principale source d’expertise scientifique et technique pour tous les acteurs de la chaîne laitière. La mission de la FIL est d’aider à nourrir le monde avec des produits laitiers sûrs et durables.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités internacionales
  • Productos lácteos
  • Economía nacional e internacional
Save record 5

Record 6 2022-10-28

English

Subject field(s)
  • Industrial Establishments
  • Cheese and Dairy Products
  • Collaboration with the FAO
DEF

A place where milk is pasteurized, bottled, and distributed for sale, and where milk products are made.

French

Domaine(s)
  • Établissements industriels
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Collaboration avec la FAO
DEF

Usine où le lait est pasteurisé, embouteillé et mis sur le marché et où des produits laitiers sont fabriqués.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Establecimientos industriales
  • Productos lácteos
  • Colaboración con la FAO
DEF

Lugar o establecimiento en donde la leche o productos lácteos se colectan, manipulan, se procesan y se almacenan, embotellan o envasan, se pasteurizan, esterilizan y se preparan para distribución y consumo humano.

CONT

La planta de lácteos [...] tiene dos zonas de acceso principales que se emplean para el ingreso de materia prima y para la salida de los productos. La leche se ingresa en porongos. La planta cuenta con las siguientes áreas: Sala de proceso con las siguientes zonas: Recepción de leche, tratamiento térmico, pasteurización, homogenización, embolsado, elaboración de quesos, elaboración de yogurt, refrigeración.

Save record 6

Record 7 2022-06-17

English

Subject field(s)
  • Farm Buildings
  • Milking Equipment (Agriculture)
CONT

The milking centre consists of a holding area, the milking parlour, a milk tank room, a mechanical room and optional areas such as a storage, supply room or employee area.

French

Domaine(s)
  • Constructions rurales
  • Traite mécanique (Agriculture)
CONT

Le centre de traite comprend l'aire d’attente, la salle de traite, la [laiterie et] le local des installations mécaniques[. Il] peut aussi comprendre d’autres endroits comme un entrepôt, une salle de fournitures et un local pour les employés.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Construcciones rurales
  • Ordeñadora mecánica (Agricultura)
CONT

El recorrido de las vacas desde el establo hasta el centro de ordeño (y viceversa) debe tener la menor cantidad de giros o cambios de dirección.

Save record 7

Record 8 2022-06-17

English

Subject field(s)
  • Milking Equipment (Agriculture)
CONT

The milk tank room is used to house the bulk milk tank and related equipment.

Key term(s)
  • milk room

French

Domaine(s)
  • Traite mécanique (Agriculture)
DEF

[…] local d’une ferme où le lait est entreposé après la traite […]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ordeñadora mecánica (Agricultura)
CONT

Está previsto que la pila y lavamanos de la sala de recepción de la leche desagüe en un bote sifónico dispuesto a tal efecto.

Save record 8

Record 9 2021-10-26

English

Subject field(s)
  • Titles of Monographs
  • Cattle Raising
  • Cheese and Dairy Products
OBS

Title of the Proceedings from the International Dairy Congress held in Montreal on October 8-12, 1990.

French

Domaine(s)
  • Titres de monographies
  • Élevage des bovins
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Titre des actes du Congrès international de laiterie qui a eu lieu à Montréal du 8 au 12 octobre 1990.

Spanish

Save record 9

Record 10 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

dairy tool: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

équipement de laiterie : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 10

Record 11 2018-03-09

English

Subject field(s)
  • Commercial Establishments
  • Cheese and Dairy Products
DEF

A store where milk and milk products are sold.

French

Domaine(s)
  • Établissements commerciaux
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Magasin où l’on vend principalement du lait, des produits laitiers, du fromage et des œufs.

OBS

On écrirait mieux «crèmerie».

OBS

crèmerie : Cette graphie, puisée des Rectifications de l’orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Spanish

Save record 11

Record 12 2017-11-09

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

In the National Occupational Classification (NOC), an official occupational title in Group 9617 - Labourers in Food, Beverage and Tobacco Processing.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Dans la Classification nationale des professions (CNP), titre de profession officiel dans le Groupe 9617 - Manœuvres dans la transformation des aliments, des boissons et du tabac.

Spanish

Save record 12

Record 13 2017-01-11

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Trade
  • Cheese and Dairy Products
OBS

Pursuant to the World Trade Organization Agreement Implementation Act.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Commerce
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

En vertu de la Loi de mise en œuvre de l’Accord sur l’Organisation mondiale du commerce.

Spanish

Save record 13

Record 14 2016-10-31

English

Subject field(s)
  • Milking Equipment (Agriculture)
  • Farm Buildings
DEF

A room where the cows are milked but not housed.

OBS

It is an essential part of loose housing but optional with a stall barn.

OBS

milking parlour: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Traite mécanique (Agriculture)
  • Constructions rurales
DEF

Dans une laiterie, désigne une salle servant à accueillir plusieurs vaches, chèvres, etc. pour la traite.

OBS

salle de traite : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ordeñadora mecánica (Agricultura)
  • Construcciones rurales
Save record 14

Record 15 2015-05-26

English

Subject field(s)
  • Wastewater Treatment
CONT

The following table shows the extraction rates and cake dryness rates which may be expected with various types of sludge treated in continuous centrifuges. Type of sludge: electro-plating sludge (metallic hydroxides), stabilized sludge from biological treatment of dairy effluent, liquid pig-farm manure.

OBS

The term "sludge" is considered to be an uncountable noun. However, it is often found in the plural form (sludges), particularly when speaking of different types of sludge.

Key term(s)
  • electro-plating sludges
  • electroplating sludge
  • electroplating sludges

French

Domaine(s)
  • Traitement des eaux usées
CONT

Le tableau ci-dessous donne les rendements d’extraction et les siccités de gâteau que l'on peut escompter sur différents types de boues traitées avec décanteuses continues. Type de boue : boues de galvanoplastie(hydroxydes métalliques), boues stabilisées d’épuration biologique d’eaux de laiterie, lisier de porcherie.

Key term(s)
  • boue de galvanoplastie

Spanish

Save record 15

Record 16 2013-06-12

English

Subject field(s)
  • Organizations, Administrative Units and Committees

French

Domaine(s)
  • Organismes, unités administratives et comités

Spanish

Save record 16

Record 17 2013-06-12

English

Subject field(s)
  • Titles of Provincial and Territorial Laws and Regulations (Canadian)

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements provinciaux et territoriaux canadiens

Spanish

Save record 17

Record 18 2010-12-16

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

In a milkhouse operation.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Traitement des eaux de lavage dans une laiterie.

Spanish

Save record 18

Record 19 2010-06-21

English

Subject field(s)
  • Farm Buildings
  • Milking Equipment (Agriculture)
DEF

A building for the cooling, handling, or bottling of milk.

French

Domaine(s)
  • Constructions rurales
  • Traite mécanique (Agriculture)
DEF

Lieu où l’on traite le lait à l’échelle industrielle (usine) ou artisanale (ferme).

Spanish

Save record 19

Record 20 2009-04-22

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Milking Equipment (Agriculture)

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Traite mécanique (Agriculture)
CONT

La conception, la fabrication et l'installation de l'équipement de traite et de laiterie doivent être conformes aux normes et aux pratiques [...] reconnues.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Ordeñadora mecánica (Agricultura)
Save record 20

Record 21 2008-07-10

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

Milk that has gelled because of the addition of lactic acid bacteria cultures; enzymes such as rennet; food grade acid; or a combination of all three of these items.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

En laiterie, gel résultant de modifications physicochimiques des micelles de caséine sous l'action d’enzymes et(ou) d’acide lactique.

OBS

Pluriel : des coagulums.

OBS

coagulum; coagulums (pl.) : Ces graphies, puisées des Rectifications de l’orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, sont attestées dans le Petit Robert (2004).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
CONT

Cuajada. Se obtiene a partir de la leche, con mayor o menor contenido en grasa, que ha sido sometida a algún tratamiento térmico y adicionada de cuajo o enzimas coagulantes. [...] Las enzimas del cuajo actúan sobre las micelas de la caseína desestabilizándola y haciendo que se repelan unas a otras, de este modo se forma una red tridimensional. Se forma un gel, este proceso es irreversible.

Save record 21

Record 22 2008-03-11

English

Subject field(s)
  • Building Names
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Noms d'édifices et de bâtiments
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Saint-Hyacinthe, Québec. L’édifice est reconnu monument historique en 1979 par le ministère de la Culture [du Québec] qui a reçu le dossier de la Société d’histoire régionale de Saint-Hyacinthe. L’école est incendié le 28 novembre 1984.

Spanish

Save record 22

Record 23 2007-11-14

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Milking Equipment (Agriculture)
DEF

Sanitary container used for cool and store milk in farm milkhouse.

CONT

Main requirements of a good bulk tank include ease of cleaning, an effective and trouble-free refrigeration unit and good insulation. The road tanker carries its own pump and the necessary sampling equipment.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Traite mécanique (Agriculture)
DEF

Récipient collecteur calorifugé de grande contenance muni le plus souvent d’un système de refroidissement par serpentins intégrés.

OBS

La cuve à lait sert à stocker le lait en attendant le passage du camion de la laiterie.

OBS

Dans le domaine laitier, on ne précise pas toujours «à lait», puisqu’en contexte c’est sous-entendu.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Ordeñadora mecánica (Agricultura)
Save record 23

Record 24 2004-11-03

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

In terms of food and chemical products, homogenization is a process for reducing the size of particles in a liquid.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Opération ayant pour but de donner à un mélange et particulièrement à une émulsion, des proportions et des dimensions égales dans toutes ses parties.

CONT

En laiterie, l'homogénéisation a pour but d’empêcher la décantation en diminuant la grosseur des globules gras pour qu'ils aient un diamètre inférieur à 1 micron.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Tratamiento a que se somete la leche para evitar la separación de la nata y del suero y que consiste en reducir todas las gotitas de grasa a dimensiones de menos de una milésima de milímetro.

Save record 24

Record 25 2004-04-19

English

Subject field(s)
  • Industrial Establishments
  • Cheese and Dairy Products
DEF

An establishment (often worked on the co-operative or joint-stock principle) in which butter (and cheese) is manufactured on a large scale from milk supplied by a number of producers.

French

Domaine(s)
  • Établissements industriels
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Usine où l’on traite le lait de consommation et où l’on fabrique des produits dérivés, en particulier du beurre et des fromages frais.

Spanish

Save record 25

Record 26 2001-11-06

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Dairy farmers may do much to maintain the performance of their miling and milk handling equipment but to locate many faults, regular checks by a person skilled in the use of the necessary scientific testing equipment are necessary. Milking machine efficiency often deteriorates gradually, unnoticed by the farmer. It is for this reason that it is advisable to have the system tested at least twice a year. These tests are designed to locate faults in the operation of the vacuum pump, vacuum regulator, vacuum gauge, pulsators and inflations. The air reserve is measured and if inadequate the reason for the low reserve is determined.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

La Nova Scotia Milk Producers Association a entrepris de tester l'efficacité d’un prototype de lactoduc du point de vue de la réduction des quantités d’eau, d’énergie et de produits chimiques utilisés pour nettoyer le lactoduc et le matériel de laiterie dans les conditions réelles d’une exploitation laitière.

Spanish

Save record 26

Record 27 2001-07-30

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
CONT

Basically, the liquid ferment or brew process is similar to the sponge-and-dough method except that instead of a sponge, a liquid or pumpable ferment, which may or may not contain varying proportions of the total flour, is used. This ferment, after the required period of fermentation of about three hours, is pumped into the mixer along with the remainder of the ingredients. The resulting dough is mixed until developed, then processed as in the sponge-and-dough method. Only very large bakeries can afford the large stainless-steel tanks and other complex dairy-type equipment used in this process.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
CONT

Dans ses grandes lignes, le travail sur ferment liquide est semblable à celui sur levain-levure, sauf qu'on utilise, au lieu d’un levain, un ferment liquide ou pompable qui peut, ou non, contenir diverses proportions de la farine totale. Après la période de fermentation nécessaire, soit environ trois heures, le ferment est pompé dans le pétrin en même temps que le reste des ingrédients. La pâte obtenue est malaxée jusqu'à son élaboration complète, puis traitée comme dans la panification sur levain-levure. Seules les très grandes boulangeries peuvent se payer les grandes cuves en acier inoxydable ainsi que l'appareillage, semblable à celui d’une laiterie, exigés par le procédé.

Spanish

Save record 27

Record 28 2001-06-19

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Leader in the development and commercialisation of functional dairy ingredients, Ingredia is the partner of food industries throughout the world. Specialist in the technologies of milk cracking, drying and recombination, Ingredia is the authorised supplier to the major food groups.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

En laiterie, décomposition du lait en ses éléments, lesquels sont recombinés pour former divers produits alimentaires ou pharmaceutiques.

Spanish

Save record 28

Record 29 1999-11-08

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

Butter produced in a factory or creamery from cream or milk gathered from many dairy farms, as contrasted with home-churned or farm-made butter.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Save record 29

Record 30 1997-07-02

English

Subject field(s)
  • Organizations, Administrative Units and Committees
  • Educational Institutions

French

Domaine(s)
  • Organismes, unités administratives et comités
  • Établissements d'enseignement

Spanish

Save record 30

Record 31 1996-07-08

English

Subject field(s)
  • Wastewater Treatment
  • Cheese and Dairy Products
CONT

The following table shows the extraction rates and cake dryness rates which may be expected with various types of sludge treated in continuous centrifuges. Type of sludge: electro-plating sludge (metallic hydroxides), stabilized sludge from biological treatment of dairy effluent, liquid pig-farm manure.

French

Domaine(s)
  • Traitement des eaux usées
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Le tableau ci-dessous donne les rendements d’extraction et les siccités de gâteau que l'on peut escompter sur différents types de boues traitées avec décanteuses continues. Type de boue : boues de galvanoplastie(hydroxides métalliques), boues stabilisées d’épuration biologique d’eaux de laiterie, lisier de porcherie.

Spanish

Save record 31

Record 32 1996-04-17

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Source : Dictionnaire laitier Féd. int. de laiterie.

Spanish

Save record 32

Record 33 1996-03-14

English

Subject field(s)
  • Collection Items (Museums and Heritage)
  • Ceramics (Industries)

French

Domaine(s)
  • Objets de collection (Muséologie et Patrimoine)
  • Céramique (Industries)
OBS

Cet accessoire jouait le rôle à la fois d’un entonnoir et d’une passoire par adjonction d’un linge pour passer le lait après la traite. Affecte la forme d’une écuelle ou d’une calotte de ligne basse, mais sans fond, rebord rentrant. La plupart du temps deux petits trous juxtaposés dans le rebord permettant de passer une cordelette pour accrocher l'objet au mur de la laiterie [...]

OBS

Soulignons aussi l’existence du «couloir» appelé aussi «couloire» au sens de «sorte de vaisseau percé de trous servant à égoutter certaines substances, telles le lait ou le fromage». [Les objets familiers de nos ancêtres, Éditions de l’Homme, 1974, p. 92.]

Spanish

Save record 33

Record 34 1994-03-01

English

Subject field(s)
  • Various Proper Names

French

Domaine(s)
  • Appellations diverses
OBS

Résidence du gouverneur général (Rideau Hall).

Spanish

Save record 34

Record 35 1992-04-01

English

Subject field(s)
  • Titles of Intergovernmental Programs

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes intergouvernementaux
OBS

La société Progressive Dairy Techniques International de Ayr, en Ontario, va former pendant deux ans, à compter de l'hiver 1992 et jusqu'en 1994, un groupe d’instructeurs de Shapovo(région de Moscou) qui, avec le personnel de la société, donneront une formation pratique à leurs collègues et à ceux d’autres exploitations de la région. Bien que l'on insistera surtout sur les aliments pour le bétail et les activités à la laiterie, la formation et les démonstrations couvriront tous les aspects de la production de produits laitiers.

OBS

Cette entente a été signée lors de la visite du Président russe Boris Eltsine au début de 1992

Spanish

Save record 35

Record 36 1991-10-10

English

Subject field(s)
  • Industrial Establishments
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Établissements industriels
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Citons les industries alimentaires(mises à part les sucreries et les rhumeries) : brasserie, huilerie, margarinerie, conserverie, laiterie, glace, etc....

Spanish

Save record 36

Record 37 1991-09-01

English

Subject field(s)
  • Titles of Documents and Works
  • Cheese and Dairy Products
  • Agriculture - General
OBS

IDF [International Dairy Federation]

Key term(s)
  • International Dairy Federation News

French

Domaine(s)
  • Titres de documents et d'œuvres
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Agriculture - Généralités
OBS

Source(s) : Secrétariat de l'IDF/FIL [Fédération internationale de laiterie].

Key term(s)
  • Nouvelles de la Fédération internationale de laiterie

Spanish

Save record 37

Record 38 1991-04-12

English

Subject field(s)
  • Milking Equipment (Agriculture)
OBS

Used ... for the filling of milk containers in a dairy for example.

French

Domaine(s)
  • Traite mécanique (Agriculture)
OBS

Utilisé... pour le remplissage des contenants dans une laiterie.

Spanish

Save record 38

Record 39 1991-03-22

English

Subject field(s)
  • Organizations, Administrative Units and Committees
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Organismes, unités administratives et comités
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Save record 39

Record 40 1988-09-30

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

Source: Surimi Development Workshop, Proc., Fisheries & Oceans, general Ed. Series no 4, p. 20, 1987.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

D'après documentation "Centrifugeuses en laiterie", société Alfa-Laval, p. 7.

Spanish

Save record 40

Record 41 1987-12-10

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
OBS

Official title no. 8210-138 of the Canadian Classification of Occupations.

OBS

(DAIRY)

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
OBS

Appellation officielle no 8210-138 de la Classification canadienne descriptive des professions.

OBS

(PROD. LAITIERS)

Spanish

Save record 41

Record 42 1987-12-02

English

Subject field(s)
  • Milking Equipment (Agriculture)
DEF

An opening, usually with a self-closing door, in the exterior milkhouse wall to accommodate the transfer hose and electric motor cord during the milk transfer operation from the bulk tank to the tanker truck.

French

Domaine(s)
  • Traite mécanique (Agriculture)
DEF

Orifice pratiqué dans le mur extérieur d’une laiterie de ferme pour le passage du cordon du moteur électrique et du tuyau servant à acheminer le lait du réservoir au camion-citerne.

Spanish

Save record 42

Record 43 1986-08-15

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Cheese and Dairy Products
CONT

... the energy inputs required for production of inorganic fertilizer equivalent to the N, P and K in 1 tonne of dairy slurry solids is estimated at approximately 3GJ ....

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
Key term(s)
  • déchet de laiterie solide

Spanish

Save record 43

Record 44 1986-06-02

English

Subject field(s)
  • Pollutants
  • Water Pollution

French

Domaine(s)
  • Agents de pollution
  • Pollution de l'eau
DEF

Déchets solides provenant de la préparation du lait et des autres produits laitiers, tels que le beurre et le fromage.

Spanish

Save record 44

Record 45 1986-05-22

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

see: butter

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Save record 45

Record 46 1986-05-22

English

Subject field(s)
  • Water Pollution

French

Domaine(s)
  • Pollution de l'eau
DEF

Eaux résiduaires provenant des laiteries et comprenant les eaux de lavage de l’outillage, des planchers, des contenants, et certains rejets accidentels ou voulus de sous-produits du lait.

Spanish

Save record 46

Record 47 1986-05-13

English

Subject field(s)
  • Opening and Closing Devices (Packaging)

French

Domaine(s)
  • Modes d'ouverture et de fermeture (Emball.)
CONT

Spécialiste du thermoformage. Mecaplastic présente toute sa gamme de machines d’emballage pour les produits alimentaires [...] : la 320 Laiterie(thermoformeuse et couvercleuse de pots de yaourt avec doseurs intégrés) [...]

Spanish

Save record 47

Record 48 1986-01-21

English

Subject field(s)
  • Farm Equipment

French

Domaine(s)
  • Matériel agricole
OBS

(laiterie) RA

Spanish

Save record 48

Record 49 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Save record 49

Record 50 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Farm Buildings
OBS

A small structure built over a spring and used as a cooling place (as for dairy products or meat).

French

Domaine(s)
  • Constructions rurales

Spanish

Save record 50

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: