TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

MOUTURE CAFE [11 records]

Record 1 2017-11-12

English

Subject field(s)
  • Household Articles - Various
  • Restaurant Equipment
CONT

Pressurized baskets have an internal screen that filters the coffee into a small holding area with a single tiny hole in the bottom. The espresso collects in the holding area and then the machine's pressure builds in order to force the coffee through this hole.

French

Domaine(s)
  • Articles ménagers divers
  • Équipement (Restaurants)
CONT

Filtre simple ou filtre pressurisé? [...] un filtre dit «pressurisé» permet d’obtenir un résultat plutôt intéressant sans forcément avoir recours à un moulin à café. [...] En effet, l'utilisation de ce type de filtre permet de créer une mousse sur le café(à ne pas confondre avec la créma que l'on retrouvera uniquement avec un filtre classique et un café fraîchement moulu) et ce, quelle que soit la finesse de la mouture.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Artículos domésticos varios
  • Equipo para restaurantes
CONT

El filtro a presión especial asegura una crema más duradera.

Save record 1

Record 2 2017-08-31

English

Subject field(s)
  • Household Articles - Various
  • Restaurant Equipment
CONT

Since non-pressurized baskets brew directly into the cup without forcing the espresso through a tiny hole, inconsistent or too coarse/fine grounds will result in poor shot extraction–it won't be pulled in the correct time or have any crema.

French

Domaine(s)
  • Articles ménagers divers
  • Équipement (Restaurants)
CONT

[...] un filtre dit «pressurisé» permet d’obtenir un résultat plutôt intéressant sans forcément avoir recours à un moulin à café. [...] En effet, l'utilisation de ce type de filtre permet de créer une mousse sur le café(à ne pas confondre avec la créma que l'on retrouvera uniquement avec un filtre classique et un café fraichement moulu) et ce, quelle que soit la finesse de la mouture.

CONT

Le filtre non préssurisé obtient un résultat café plus crémeux que mousseux [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Artículos domésticos varios
  • Equipo para restaurantes
CONT

Para baristas más experimentados, [la cafetera] incluye dos filtros de una sola pared; los filtros no presurizados le dan más espacio para experimentar con diferentes tamaños de molienda, cantidades de molienda y presión de apretado.

Save record 2

Record 3 2017-08-23

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
  • Small Household Appliances
CONT

The Saeco Classico uses a pressurized portafilter that eliminates the need to master the grinding and tamping of your coffee grounds, something that if not done properly can ruin your espresso shots on some other machines. The patented portafilter ensures a good extraction of espresso by pressurizing the brewing chamber, creating the perfect espresso brewing elements.

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
  • Petits appareils ménagers
CONT

Machine avec carrosserie en ABS [acrylonitrile-butadiène-styrène], dotée du porte-filtre pressurisé espresso crema(prédisposé pour l'emploi des pastilles de café) permet d’obtenir des cafés espresso crémeux, indépendamment du genre de mouture et de mélange employées [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Equipo para restaurantes
  • Aparatos domésticos pequeños
CONT

El portafiltro presurizado [...] posee un disco sellador, con un diminuto orificio que regula el flujo de agua, convirtiendo al portafiltro en una minicámara casi hermética, donde se alcanza la presión requerida para lograr el sabor y el cuerpo de un verdadero expreso profesional.

Save record 3

Record 4 2012-04-17

English

Subject field(s)
  • Small Household Appliances
DEF

A tool for firmly packing fresh espresso coffee into the filter basket held by the portafilter.

OBS

The best tampers are hand held and not connected to the grinder.

French

Domaine(s)
  • Petits appareils ménagers
DEF

Instrument dont la base sert à tasser la mouture dans le porte-filtre d’une machine à café espresso.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aparatos domésticos pequeños
CONT

Prensador para café [...] Cómo hacer el café. Dosificar el café en el filtro: para dos cafés llenar completamente dos medidas, para un café llenar sólo una. Comprimir el café con el prensador. Encajar el portafiltro en su asiento. Girar el portafiltro 40-45 grados en sentido contrario a las agujas del reloj hasta donde sea possible. Apretar bien el portafiltro después de haber verificado que el mismo se encuentra bien enganchado en el soporte.

Save record 4

Record 5 2011-10-28

English

Subject field(s)
  • Small Household Appliances

French

Domaine(s)
  • Petits appareils ménagers
CONT

La cafetière à filtre est le plus souvent en porcelaine brune ou blanche et est constituée de deux parties.

OBS

[...] constitué de deux parties : la partie supérieure destinée à recevoir la mouture est munie d’un filtre; la partie inférieure reçoit le liquide après qu'il a traversé le café [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aparatos domésticos pequeños
CONT

En las cafeteras de filtro, el agua se calienta dentro de un depósito y cuando alcanza la temperatura deseada, pasa a través del café que se encuentra sobre un filtro de papel o tela. El agua fluye lentamente a través del café molido en grano mediano para luego caer dentro de una jarra, generalmente de vidrio. Esta jarra se encuentra sobre una placa caliente, lo que ayuda a mantener la temperatura del café hasta que finalice su preparación. Las cafeteras de filtro son eléctricas.

Save record 5

Record 6 2011-09-15

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

The product obtained by grinding roasted coffee.

OBS

ground coffee: term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Produit obtenu par mouture du café torréfié.

OBS

café moulu : terme et définition normalisés par l’ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
Save record 6

Record 7 2010-05-03

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Beverages
DEF

A mechanical operation intended to produce fragmentation of roasted coffee beans, resulting in ground coffee.

OBS

grinding: term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Opération mécanique destinée à fragmenter le café torréfié en grains, en vue d’obtenir du café moulu.

OBS

mouture: terme et définition normalisés par l’ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Bebidas
DEF

Proceso [tras el tueste] durante el cual se reduce notablemente [el] tamaño [del grano de café] con el objetivo de aumentar la superficie de contacto y facilitar así, la extracción de los sólidos solubles.

CONT

La molienda. El grado de espesor de la molienda tiene un impacto importante en el proceso de elaboración de la bebida, y es crítico saber combinar la consistencia del grado de fineza del café con el método de elaboración para poder extraer un sabor óptimo de los granos tostados. Los métodos de la elaboración del café que exponen la molienda de café a agua calentada durante mucho tiempo necesita que las partículas tengan un mayor grosor que si, en cambio, se utilizan métodos más rápidos. Los granos que se muelen demasiado para un determinado método de elaboración expondrán demasiada área superficial al agua caliente y producirán un gusto amargo y áspero. En el otro extremo, si se muele poco y se dejan partículas excesivamente gruesas, se producirá un café débil, acuoso y falto de sabor.

Save record 7

Record 8 2005-06-23

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
  • Small Household Appliances
  • Beverages
DEF

The device inside an espresso machine that delivers high pressure water.

CONT

There are two primary ways to deliver water at pressures required for proper espresso brewing ... through the use of a rotary pump, or a vibratory pump. Most modern day semi automatic, automatic, and super automatic espresso machines use one of these two pump technologies.

CONT

The Classico boast a powerful vibratory pump rated at 15 BAR of pressure, the same pump found on top of the line Saeco espresso machines to pull maximum flavor from the coffee beans.

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
  • Petits appareils ménagers
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

L'eau est chauffée, puis forcée de traverser la mouture de café sous l'action d’une pompe mécanique. Celle-ci exerce une forte pression, ce qui accentue le transfert de saveur et donne des espressos plus goûteux que les modèles à vapeur. Le réservoir des machines à pompe est en plastique et amovible : il se nettoie donc facilement.

Spanish

Save record 8

Record 9 2004-02-20

English

Subject field(s)
  • Beverages
  • Restaurant Menus
OBS

Black coffee does not have milk in it.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Menus (Restauration)
CONT

L'express(espresso) est un café noir à l'italienne, également très répandu en Autriche, où il porte couramment le nom de «moka», même s’il ne s’agit pas de cette variété de graines de caféier; il est obtenu par passage de vapeur d’eau bouillante à travers la mouture, tassée dans un appareil sous pression.

Spanish

Save record 9

Record 10 2000-12-18

English

Subject field(s)
  • Small Household Appliances

French

Domaine(s)
  • Petits appareils ménagers
CONT

Le bol à mouture permet de récupérer tout le café moulu.

OBS

Partie du moulin à café.

Spanish

Save record 10

Record 11 1996-03-07

English

Subject field(s)
  • Small Household Appliances
OBS

... composed of two glass globes ... sealed together to create a vacuum. ... water is placed in the lower globe and heated .... When it vaporizes, it rises into the upper globe where the coffee grounds are. Then the heat is turned off, and as the liquid cools ... it is drawn back down to the lower pot through the filter.

French

Domaine(s)
  • Petits appareils ménagers
OBS

[...] se compose de deux globes de verre. [...] On remplit la boule inférieure à mi-hauteur [d’eau]. [...] on allume le brûleur [...] sous la boule inférieure. L'air chauffé produit une pression qui fait monter l'eau [...] se mélange à la mouture. [...] on éteint la flamme. La pression baissera et le café s’écoulera.

Spanish

Save record 11

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: