TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

MOYENNE VARIETES [12 records]

Record 1 2025-04-14

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
  • Agriculture - General
  • Silviculture
CONT

"Parent" varieties are paired to complement strengths and weaknesses and develop new cultivars with each parents' most desired characteristics. For example, one parent may be disease resistant but not crisp and the other parent may be crisp but not disease resistant.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
  • Agriculture - Généralités
  • Sylviculture
CONT

Depuis quelques années, on observe un retour en force des céréales d’automne et plus récemment, la venue d’un nouveau joueur au Québec : le seigle hybride. Comme le maïs, il est issu d’un croisement de deux variétés parentales et offre, par rapport à un seigle d’automne régulier, une augmentation de rendement en grains de 32 % en moyenne [...]

Spanish

Save record 1

Record 2 2016-11-09

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

In 1926, the Japanese varieties adapted to Taiwan's conditions through crosses with native Taiwan varieties, were officially designated as ponlai (which means heavenly rice). An important feature of the ponlai varieties is early maturity.

CONT

In the mid-1920s, a new breed of rice, called Ponlai, was developed in Taiwan, which fit the taste of the Japanese very well.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
DEF

Variétés de riz asiatiques.

CONT

La classification des variétés de riz de Jacquot et Arnaud(1979), effectuée à partir de caractères morphophysiologiques relevés sur un échantillon de variétés d’origine tropical ou adaptées à ces conditions, définit quatre grands groupes : un groupe G2 subdivisé en 2 sous-groupes G2A et G2B correspondant respectivement aux variétés du Japon(Japonica vrais) et de Taïwan(Japonica «ponlai») ;ces variétés sont caractérisées par un faible diamètre de chaume, des feuilles étroites, une paille courte à moyenne, un tallage modéré, des panicules compactes et un grain de format rond à medium [...]

OBS

ponlai : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
CONT

Aunque las variedades japonesas de arroz fueron introducidas en Taiwán desde 1912, no daban rendimientos tan buenos como las nativas, especialmente en el sur de la isla y en general en las tierras bajas. A principios de 1926 comienza un programa completo de hibridación y prueba para desarrollar variedades de arroz del tipo japónica apropiadas al clima tropical de Taiwán. Entre 1931 y 1943 los investigadores desarrollaron una serie de variedades del tipo japónica llamadas ponlais (arroz celestial), que daban rendimientos tan buenos como las variedades locales o aun mejores, y producían granos de la calidad que atraía a los japoneses.

Save record 2

Record 3 2011-11-09

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

This class of wheat is grown in the Great Plains area of the U.S. which includes the states of Kansas, Nebraska, Colorado, Oklahoma, Texas, Montana, South Dakota and Wyoming. In 1981, it formed about 40% of total U.S. wheat production. The wheat is a strong type (gluten quality) and its flour produces good bread. Its average protein content is in the range of 12 to 13%; normally it has good test weight (75 to 77 kilograms per hectolitre) and is low in moisture content (11 to 12%). With proper conditioning it gives good milling results. The most prominent varieties of this group in 1981 were Newton, Larned, Eagle and Scout. Hard red winter wheat has no subclasses for grading purposes. It is assigned numerical grades but has somewhat higher (2 pounds for No. 1 and 1 pound for other grades) test weights.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Cette classe de blé est cultivée dans la Prairie américaine(Kansas, Nebraska, Colorado, Oklahoma, Texas, Montana, Dakota du Sud et Wyoming). En 1981, elle représentait environ 40% de la production américaine totale de blé. Ce type de blé est fort en gluten et sa farine donne un bon pain. Pour les protéines, sa teneur moyenne oscille entre 12 et 13%. Son poids spécifique est généralement bon(75 à 77 kg/hl) et sa teneur en eau est faible(11 à 12%). Conditionné convenablement, ce blé possède de bonnes qualités meunières. Les variétés les plus en évidence dans ce groupe, en 1981, étaient le Newton, le Larned, l'Eagle et le Scout(dont le Scout 66). Le blé de force rouge d’hiver n’ a pas de sous-classe. On lui attribue des grades numériques, mais il a des poids spécifiques quelque peu plus élevés(2 livres pour le no 1 et 1 livre pour les autres grades).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
CONT

Clasificación de los trigos estadounidenses. [...] Hard Red Winter Wheat. Todas la variedades de trigo duro rojo de invierno. Esta clase no posee subclases.

Save record 3

Record 4 2003-10-03

English

Subject field(s)
  • Poultry Production
CONT

The Silver Spangled Hamburg is a member of the Continental Class of poultry and was first recognized by the standard in 1874 making it one of the oldest breeds around. They are good layers of white eggs and a great foyager to keep on the farm

French

Domaine(s)
  • Élevage des volailles
OBS

Volaille élégante et svelte, allongée, recouverte d’un plumage riche et long, port d’une hauteur moyenne; perfection des ornements de la tête; allure fière; active, d’une grande vitalité. Comme toutes les poules légères, la Hambourg vole bien. Pour les variétés noire et argenté pailleté, masse du coq : 2 à 2, 5 kg; de la poule : 1, 5 à 2 kg.

Spanish

Save record 4

Record 5 2001-08-27

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
CONT

Patin is a popular form of smaller roll. All these varieties are produced from a standard basic dough in medium-sized traditional bakeries throughout the island. The traditional process, still widely used, is a seven hour sponge-and-dough system with final dough development on a dough brake.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
CONT

Le patin est une forme de petit pain très en faveur auprès des consommateurs. Toutes ces variétés sont produites à partir d’une pâte de base uniforme dans des boulangeries traditionnelles de taille moyenne partout dans l'île. La panification traditionnelle, encore largement utilisée, se fait sur levain-levure de 7 heures avec développement final de la pâte par un cylindre laminoir.

Spanish

Save record 5

Record 6 2001-07-23

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Botany
  • Milling and Cereal Industries
CONT

At this stage, it is timely to make a closer examination of the structure of a grain of wheat; the starting material of the milling process. The wheat seed varies in length from 4.8 millimetres to 9.5 millimetres, depending on variety and degree of maturity. Its shape ranges from spherical to oblong. Running along the full length of the wheat seed is the crease, which reaches in depth almost to the middle of the grain. The seed, or berry as it is sometimes called, is made up of three main parts: the interior starchy endosperm, the seed coat or bran, and the embryo called the germ. An average well matured grain of wheat has approximately the following compositions: endosperm, 85%, bran, 13%; and germ, 2%.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Botanique
  • Minoterie et céréales
CONT

Le moment est venu d’examiner de plus près la structure du grain de blé, point de départ des opérations de mouture. Le grain de blé mesure de 4, 8 mm à 9, 5 mm de long, selon les variétés et le degré de maturité. Sa forme varie de sphérique à allongée. Sa surface est parcourue d’un sillon longitudinal dont la profondeur atteint près de la moitié de l'épaisseur du grain. La graine est constituée de trois éléments principaux : l'albumen farineux interne, les membranes(le son) et l'embryon, qu'on appelle germe. La composition moyenne du grain bien développé est à peu près la suivante : albumen 85%, son 13% et germe 2%.

Spanish

Save record 6

Record 7 2001-07-23

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
  • Food Industries
  • Milling and Cereal Industries
CONT

At this stage, it is timely to make a closer examination of the structure of a grain of wheat; the starting material of the milling process. The wheat seed varies in length from 4.8 millimetres to 9.5 millimetres, depending on variety and degree of maturity. Its shape ranges from spherical to oblong. Running along the full length of the wheat seed is the crease, which reaches in depth almost to the middle of the grain. The seed, or berry as it is sometimes called, is made up of three main parts: the interior starchy endosperm, the seed coat or bran, and the embryo called the germ. An average well matured grain of wheat has approximately the following compositions: endosperm, 85%, bran, 13%; and germ, 2%.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
  • Industrie de l'alimentation
  • Minoterie et céréales
CONT

Le moment est venu d’examiner de plus près la structure du grain de blé, point de départ des opérations de mouture. Le grain de blé mesure de 4, 8 mm à 9, 5 mm de long, selon les variétés et le degré de maturité. Sa forme varie de sphérique à allongée. Sa surface est parcourue d’un sillon longitudinal dont la profondeur atteint près de la moitié de l'épaisseur du grain. La graine est constituée de trois éléments principaux : l'albumen farineux interne, les membranes(le son) et l'embryon, qu'on appelle germe. La composition moyenne du grain bien développé est à peu près la suivante : albumen 85%, son 13% et germe 2%.

Spanish

Save record 7

Record 8 1992-03-27

English

Subject field(s)
  • Genetics
  • Plant and Crop Production

French

Domaine(s)
  • Génétique
  • Cultures (Agriculture)

Spanish

Save record 8

Record 9 1992-03-27

English

Subject field(s)
  • Genetics
  • Plant and Crop Production
OBS

The strictly average variety will tend to agree with the mean, so its line will pass through zero and have a slope of unity. Interacting varieties, whose responsible for the GE items in the analysis of variance, will have slopes not equal to one; a 'stable' variety, one unresponsive to environments, will have a low slope (b<1), an unstable or responsive variety a steep slope (b>1).

French

Domaine(s)
  • Génétique
  • Cultures (Agriculture)
OBS

La variété moyenne tendra à se rapprocher des moyennes, sa ligne passera donc par 0 et sa pente sera l'unité. Les variétés avec interactions, celles qui sont responsables des effets GE dans l'analyse de variance, auront des pentes qui s’éloigneront de 1; une variété stable, qui ne répond pas aux environnements, aura une pente faible(b<1), une variété non stable ou qui répond aura une forte pente(b>1).

Spanish

Save record 9

Record 10 1992-03-27

English

Subject field(s)
  • Horticulture
OBS

The strictly average variety will tend to agree with the mean, so its line will pass through zero and have a slope of unity. Interacting varieties, whose responsible for the GE items in the analysis of variance, will have slopes not equal to one; a 'stable' variety, one unresponsive to environments, will have a low slope (b<1), an unstable or responsive variety a steep slope (b>1).

French

Domaine(s)
  • Horticulture
OBS

La variété moyenne tendra à se rapprocher des moyennes, sa ligne passera donc par 0 et sa pente sera l'unité. Les variétés avec interactions, celles qui sont responsables des effets GE dans l'analyse de variance, auront des pentes qui s’éloigneront de 1; une variété stable, qui ne répond pas aux environnements, aura une pente faible(b<1), une variété non stable ou qui répond aura une forte pente(b>1).

Spanish

Save record 10

Record 11 1992-01-27

English

Subject field(s)
  • Genetics
CONT

The strictly average variety will tend to agree with the mean, so its line will pass through zero and have a slope of unity. Interacting varieties, whose responsible for the GE items in the analysis of variance, will have slopes not equal to one; a "stable" variety, one unresponsive to environments, will have a low slope (b<1), an unstable or responsive variety a steep slope (b>1).

French

Domaine(s)
  • Génétique
CONT

La variété moyenne tendra à se rapprocher des moyennes, sa ligne passera donc par 0 et sa pente sera l'unité. Les variétés avec interactions, celles qui sont responsables des effets GE dans l'analyse de variance, auront des pentes qui s’éloigneront de 1; une variété stable, qui ne répond pas aux environnements, aura une pente faible(b<1), une variété non stable ou qui répond aura une forte pente(b>1).

Spanish

Save record 11

Record 12 1990-11-19

English

Subject field(s)
  • General Vocabulary
CONT

The strictly average variety will tend to agree with the mean, so its line will pass through zero and have a slope of unity. Interacting varieties, those responsible for the GE items in the analysis of variance, will have slopes not equal to one; a "stable" variety, one unresponsive to environments, will have a low slope (b<1), an unstable or responsive variety a steep slope (b>1).

French

Domaine(s)
  • Vocabulaire général
CONT

La variété moyenne tendra à se rapprocher des moyennes, sa ligne passera donc par 0 et sa pente sera l'unité. Les variétés avec interactions, celles qui sont responsables des effets GE dans l'analyse de variance, auront des pentes qui s’éloigneront de 1; une variété stable, qui ne répond pas aux environnements, aura une pente faible(b<1), une variété non stable ou qui répond aura une forte pente(b>1).

Spanish

Save record 12

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