TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

NON ALIMENTAIRE [74 records]

Record 1 2025-04-14

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
  • Agricultural Economics
DEF

Crop used in applications other than for human food or animal feed.

CONT

The production of non-food crops has a long tradition in the European Community agriculture. Existing production has been traditionally very often limited to textile fibres (flax, cotton and hemp), starch for industrial use, vegetable oils, chemical and pharmaceutical products and also medicinal plants.

Key term(s)
  • SUSTAGRIDUR2025

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
  • Économie agricole
CONT

Les systèmes de culture non vivrière pourraient enrichir la diversité agrobiologique. La promotion de systèmes locaux intégrés de production aliments-énergie, par exemple en associant la production de matières premières à la production agricole peut éviter les gaspillages et accroître l'ensemble de la productivité de systèmes à vocation alimentaire et énergétique.

CONT

Trois cultures alimentaires sont possibles : le blé, l’orge d’hiver et le colza. Deux cultures non alimentaires sont envisagés, le colza énergétique et une culture ligno-cellulosique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción vegetal
  • Economía agrícola
CONT

Los cultivos no alimentarios [...] son aquellos que no forman parte de la cadena alimentaria y que son utilizados para producir un amplio abanico de productos de base biológica.

Save record 1

Record 2 2024-11-25

English

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
  • Social Services and Social Work
  • Social Problems
OBS

The Renfrew and District Food Bank is a community-based organization focused on providing food to people in need.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
  • Services sociaux et travail social
  • Problèmes sociaux
OBS

Banque alimentaire du district de Renfrew : traduction non officielle donnée à titre d’information seulement.

Spanish

Save record 2

Record 3 2024-11-25

English

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
  • Social Services and Social Work
  • Social Problems
OBS

Founded on March 6, 1983, by the congregations of St. Alban's Anglican Church and Richmond Presbyterian, the Richmond Food Bank has continuously provided nutritious food for our neighbours in need.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
  • Services sociaux et travail social
  • Problèmes sociaux
OBS

Banque alimentaire de Richmond : traduction non officielle donnée à titre d’information seulement.

Spanish

Save record 3

Record 4 2024-10-29

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Plant and Crop Production
OBS

The Association of International Research and Development Centers for Agriculture (AIRCA) [was] formed, with the assistance of GFAR [Global Forum on Agricultural Research], in 2012 ...

OBS

AIRCA ... is a nine-member alliance focused on increasing global food security by supporting smallholder agriculture within healthy, sustainable and climate-smart landscape.

Key term(s)
  • Association of International Research and Development Centres for Agriculture

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Cultures (Agriculture)
OBS

L'AIRCA [...] a été créée par un consortium de neuf institutions de recherche et de développement [...] en tant que plateforme pour permettre à ces organisations d’avoir un impact combiné sur les Objectifs du millénaire pour le développement(OMD) du Programme des Nations Unies pour le développement, en particulier sur l'Objectif 1, à savoir : l'éradication de la faim et de l'extrême pauvreté. L'AIRCA est dévouée à l'intensification agricole durable en s’attaquant aux défis de la sécurité alimentaire et de la pauvreté [...] en créant des solutions qui tiennent compte de la diversité des interactions entre le peuple et l'environnement, les systèmes agricoles et non agricoles, ainsi que d’autres facteurs du contexte agricole global.

Key term(s)
  • Association of International Research and Development Centres for Agriculture

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités internacionales
  • Producción vegetal
Save record 4

Record 5 2024-08-19

English

Subject field(s)
  • Human Diseases - Various
CONT

Monogenic non-syndromic obesity is described as rare and severe early onset obesity associated with endocrine disorders. It is mainly due to mutations in genes of the leptin/melanocortin pathway ...

French

Domaine(s)
  • Maladies humaines diverses
CONT

Obésités monogéniques non syndromiques. L'impact de la génétique est ici majeur et très peu dépendant des facteurs environnementaux. Ces obésités sont principalement causées par des mutations dans les gènes de la voie leptine-mélanocortines qui joue un rôle clé dans le contrôle de la prise alimentaire [...]

Spanish

Save record 5

Record 6 2023-03-30

English

Subject field(s)
  • Epidemiology
CONT

Trawling questionnaire: This term commonly refers to interview forms designed to capture a wide range of exposures. They are sometimes called “hypothesis-generating” or ... shotgun questionnaires. These forms may be designed with embedded questions focused on disease-specific hypotheses, which may serve to consolidate the hypothesis generation and testing processes into a single step. For instance, the trawling questionnaire for an outbreak of E. coli O157:H7 may contain questions about standard transmission mechanisms for this agent such as hamburger consumption, day-care attendance, recreational pool use, animal exposures ...

CONT

The nurses asked those who had become ill a battery of questions from a 20-page survey known as a "shotgun" questionnaire that explores potential sources of disease, from animal contact to sources of drinking water to attendance at various locations that could be contaminated. The nurses went through what each person had eaten during the week before the illness struck to attempt to identify what caused the outbreak ... The goal was to find a common element, whether it was a food item or some kind of contact or common location. "It's like shooting in a barrel hoping to hit something," ... But they did hit something. ... 84% of those who were sickened had eaten a tomato ...

OBS

A shotgun questionnaire aims at hypothesis generation and may be followed by a targeted questionnaire designed for hypothesis testing.

French

Domaine(s)
  • Épidémiologie
CONT

Au moment de l’alerte, les cas les plus récemment identifiés ont été interrogés [...] à l’aide d’un questionnaire exploratoire qui recensait la consommation et l’achat d’aliments dans les 7 jours précédant les symptômes. Le questionnaire portait également sur les symptômes, les éventuelles autres expositions telles qu’un contact avec d’autres cas de diarrhée dans la famille, avec des animaux de compagnie ou sauvages, l’existence d’un voyage récent, etc.

CONT

Enquête exploratoire : Cette phase a pour objectifs de confirmer ou non la nature épidémique du phénomène signalé, de définir la période épidémique et la population touchée et d’émettre une ou plusieurs hypothèses quant au véhicule en cause dans la transmission. [...] Un questionnaire alimentaire détaillé est rempli [...] afin d’identifier un ou plusieurs aliments communs ou lieux d’achat ou de consommation communs. [...] Le questionnaire exploratoire montrait que la consommation d’un certain fromage de chèvre au lait cru était souvent citée.

OBS

Une fois l’hypothèse formulée à partir des résultats obtenus au moyen du questionnaire exploratoire, on peut utiliser un questionnaire plus ciblé pour faire l’enquête cas-témoin qui permettra de vérifier l’hypothèse.

Spanish

Save record 6

Record 7 2023-03-30

English

Subject field(s)
  • Endocrine System and Metabolism
  • Hygiene and Health
DEF

A condition characterized by obesity, type-2 diabetes and associated complications.

CONT

Obesity and type-2 diabetes (diabesity) are a major global health problem ... Obesity, which is a major recognised risk factor for type 2 diabetes, is rapidly increasing in prevalence, resulting in a diabesity epidemic ... To treat diabesity, we must develop approaches to modulate the ways in which the brain controls metabolism, body weight and composition.

French

Domaine(s)
  • Systèmes endocrinien et métabolique
  • Hygiène et santé
DEF

[...] obésité couplée à un diabète [de type 2].

CONT

Sur le plan médical, les [...] recherches ont mis en évidence le lien -- de cause à effet ou l’inverse, on n’est guère encore fixé sur ce point -- entre obésité et diabète de type 2. On estime, en effet, que 80 % des personnes atteintes par ce diabète [...] souffrent en même temps d’une surcharge pondérale caractéristique. Cette association baptisée «diabésité» peut provoquer une aggravation sévère des risques cardiovasculaires classiquement liés au surpoids et entraîner des pathologies lourdes affectant, par exemple, la vue, les fonctions rénales, la résistance aux infections et le système nerveux.

CONT

[Le gène] ENPP1 est le premier déterminant génétique commun entre obésité de l'enfant, obésité morbide de l'adulte et diabète de type 2 [...] La découverte de ce gène de «diabésité» [...] montre qu'au-delà des perturbations de la prise alimentaire et de la satiété, il existe des obésités très diabétogènes d’origine purement métabolique. [...] Ainsi des régimes moins «insulino-résistants», une activité physique importante voire des médicaments spécifiques pourraient être très efficaces pour lutter contre la «diabésité», première épidémie d’origine non infectieuse de l'histoire de l'humanité.

Spanish

Save record 7

Record 8 2023-03-08

English

Subject field(s)
  • Ecology (General)
  • Environmental Management
  • Fish
CONT

Internationally, illegal, unreported and unregulated (IUU) fishing is a major contributor to the decline of fish stocks and marine habitat destruction. It also undermines the livelihoods of ... legitimate fish harvesters. [A new] program will provide state-of-the-art satellite data and analysis to small island nations and coastal states around the world where IUU fishing has a major impact on local economies, food security and the health of fish stocks. One major concern for our government is the impact IUU fishing has on food security, where fish resources of vulnerable coastal communities are threatened by the illegal fishing, affecting millions of people.

OBS

fish resource: designation usually used in the plural.

Key term(s)
  • fish resources

French

Domaine(s)
  • Écologie (Généralités)
  • Gestion environnementale
  • Poissons
CONT

À l'échelle mondiale, la pêche illicite, non déclarée et non réglementée(INN) contribue de manière significative à la diminution des stocks de poissons et à la destruction de l'habitat marin, et sape les moyens de subsistance des pêcheurs légitimes. [Un nouveau programme] fournira des données satellitaires et des analyses à la fine pointe de la technologie aux petits États insulaires et aux États côtiers du monde entier où la pêche INN a des répercussions majeures sur les économies locales, la sécurité alimentaire, et la santé des stocks de poissons. Ses répercussions sur la sécurité alimentaire sont tout particulièrement préoccupantes, car les ressources en poissons des communautés côtières vulnérables sont menacées par la pêche INN, et cela concerne des millions de personnes.

OBS

ressource en poissons : désignation habituellement utilisée au pluriel.

Key term(s)
  • ressources en poissons

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ecología (Generalidades)
  • Gestión del medio ambiente
  • Peces
Save record 8

Record 9 2021-12-23

English

Subject field(s)
  • Dietetics

French

Domaine(s)
  • Diététique
CONT

Avec l'alimentation autonome, l'introduction des aliments complémentaires se fait sous forme d’aliments en morceaux, et non en purée. De plus, selon cette approche, les parents ne nourrissent pas leur bébé à la cuillère. C'est plutôt le bébé qui prend les aliments avec ses mains pour les porter lui-même à sa bouche. Cette approche, qui gagne en popularité, est aussi appelée diversification alimentaire menée par l'enfant(DME).

Spanish

Save record 9

Record 10 2020-02-14

English

Subject field(s)
  • Food Safety
DEF

[A surface, an equipment piece or a utensil] that may come into contact with food products during production, processing, and packaging.

CONT

Food contact surfaces are anywhere an exposed surface or object has direct contact with the unpackaged RTE [ready-to-eat] product.

French

Domaine(s)
  • Salubrité alimentaire
CONT

Une surface de contact alimentaire ou SCA est une surface ou un objet exposé qui entre en contact direct avec des produits PAM [prêt-à-manger] non emballés.

Spanish

Save record 10

Record 11 2019-05-09

English

Subject field(s)
  • Scientific Measurements and Analyses
  • Dietetics
  • Collaboration with the FAO
CONT

Food intake assessment addresses complex foods and not individual chemical compounds[.]

French

Domaine(s)
  • Mesures et analyse (Sciences)
  • Diététique
  • Collaboration avec la FAO
CONT

L'étude de l'ingestion alimentaire porte sur des aliments complexes, et non sur des composés chimiques séparés[. ]

Spanish

Save record 11

Record 12 2018-09-10

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Hygiene and Health
  • Collaboration with the FAO
OBS

[Food and nutrition security] exists when all people at all times have physical, social and economic access to food of sufficient quantity in calories and quality in terms of variety, diversity, nutrient content and safety to meet their dietary needs and food preferences for an active and healthy life, coupled with a sanitary environment, adequate health, education and care.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Hygiène et santé
  • Collaboration avec la FAO
OBS

Le terme «sécurité alimentaire et nutritionnelle» est une autre manière de combiner les notions de sécurité alimentaire et de sécurité nutritionnelle. Son utilisation s’est répandue ces dernières années et les communautés spécialisées dans la santé publique et la nutrition, en particulier, l'ont préconisé afin de souligner la nécessité d’intégrer plus étroitement la nutrition dans les politiques et programmes de sécurité alimentaire. Il est privilégié par ceux qui souhaitent mettre en avant l'ensemble des liens existant entre la sécurité alimentaire et la sécurité nutritionnelle, non seulement sur le plan linguistique, mais aussi sur le plan conceptuel, en particulier au niveau des ménages et des individus. Le fait d’adjoindre le qualificatif «nutritionnelle» au terme «sécurité alimentaire» souligne que le relèvement des niveaux de nutrition est l'objectif ultime.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Higiene y Salud
  • Colaboración con la FAO
Save record 12

Record 13 2018-02-13

English

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
  • Social Problems
  • Food Industries
OBS

A small local organization overseen by Food Banks British Columbia, [whose mission is to provide] food to the needy in the Lillooet area.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
  • Problèmes sociaux
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Banque alimentaire de Lillooet : traduction non officielle donnée à titre d’information seulement.

Spanish

Save record 13

Record 14 2017-11-03

English

Subject field(s)
  • Human Diseases - Various
  • Nervous System
  • Clinical Psychology
CONT

Individuals with sleep-related eating experience unwanted recurrent episodes of eating with varying degrees of amnesia, ranging from no awareness to full awareness without the ability to not eat. During these episodes, inappropriate foods may be ingested.

Key term(s)
  • sleep-related eating behaviour

French

Domaine(s)
  • Maladies humaines diverses
  • Système nerveux
  • Psychologie clinique
CONT

Les individus présentant un comportement alimentaire lié au sommeil font l'expérience d’épisodes récurrents non souhaités d’alimentation, avec des degrés variables d’amnésie, allant de l'absence de conscience jusqu'à une pleine conscience sans la possibilité de ne pas manger. Pendant ces épisodes, des aliments inappropriés peuvent être ingérés.

Spanish

Save record 14

Record 15 2017-08-11

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Labelling (Packaging)
CONT

If any meat product is not a ready-to-eat meat product but has the appearance of or could be mistaken for a ready-to-eat meat product, the meat product shall bear the following information on its label: the words "must be cooked", "cook and serve", "raw product", "uncooked" or any equivalent words or word as part of the common name of the product to indicate that the product requires cooking before consumption ...

PHR

uncooked food product; uncooked product

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Étiquetage (Emballages)
CONT

Tout produit de viande qui n’est pas un produit prêt-à-manger, mais qui en a l’apparence ou qui pourrait passer pour tel, porte sur son étiquette les renseignements suivants : les expressions «doit être cuit», «cuire et servir», «produit cru» ou «non cuit», selon le cas, ou un terme équivalent faisant partie du nom usuel du produit afin d’indiquer que le produit doit être cuit avant d’être consommé [...]

PHR

produit alimentaire non cuit; produit non cuit

Spanish

Save record 15

Record 16 2017-07-31

English

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Food Safety
DEF

Referring to something that is not intended for use in or on food.

French

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Salubrité alimentaire
CONT

Pour éliminer [les] risques [de contamination], il convient, en toute circonstance, de laver les fruits et légumes avant transformation ou consommation; d’utiliser exclusivement de l'eau potable dans l'espace cuisine; de rincer le matériel de cuisine après lavage et d’exclure les ustensiles et récipients de qualité non alimentaire de l'espace cuisine.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
  • Inocuidad Alimentaria
CONT

Los biocombustibles de segunda generación ofrecen algunas ventajas claras. Las plantas pueden cultivarse por sus características energéticas y no para uso alimentario, y una gran parte de la planta podría transformarse en combustible.

Save record 16

Record 17 2017-05-15

English

Subject field(s)
  • Various Proper Names
  • Trade
  • News and Journalism (General)
Universal entry(ies)
0015
classification system code, see observation
OBS

Senior managers in this unit group plan, organize, direct, control and evaluate, through middle managers, trade, broadcasting and other service companies not elsewhere classified. They formulate policies which establish the direction to be taken by these companies, either alone or in conjunction with a board of directors. They work in establishments in broadcasting and related media services, wholesale trade, retail trade, accommodation and food service, and other services not elsewhere classified or they may own and operate their own business.

OBS

n.e.c.: not elsewhere classified.

OBS

0015: classification system code in the National Occupational Classification.

Key term(s)
  • Senior managers - trade, broadcasting and other services, not elsewhere classified

French

Domaine(s)
  • Appellations diverses
  • Commerce
  • Information et journalisme (Généralités)
Entrée(s) universelle(s)
0015
classification system code, see observation
OBS

Les cadres supérieurs de ce groupe de base planifient, organisent, dirigent, contrôlent et évaluent, par l'entremise de cadres intermédiaires, les compagnies des secteurs du commerce, de la radiotélédiffusion et des autres services non classés ailleurs. Ils formulent les politiques qui établissent la direction à suivre par ces compagnies, seuls ou conjointement avec un conseil d’administration. Ils travaillent dans des établissements en matière de radiodiffusion et les services connexes des médias, le commerce de gros, le commerce de détail, l'hébergement et le service alimentaire, et d’autres services non classés ailleurs ou ils peuvent être gérants et propriétaires de leur propre organisation.

OBS

n.c.a. : non classé ailleurs.

OBS

0015 : code du système de classification de la Classification nationale des professions.

Key term(s)
  • Cadres supérieurs/cadres supérieures - commerce, radiotélédiffusion et autres services, non classé ailleurs

Spanish

Save record 17

Record 18 2017-03-08

English

Subject field(s)
  • Food Safety
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

Stores personal items in a designated non-food area ... Does not smoke or engage in an activity that might contaminate food ...

OBS

in a food processing plant.

French

Domaine(s)
  • Salubrité alimentaire
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
DEF

Zone ne venant jamais en contact avec les aliments dans une usine de transformation ou de préparation des aliments.

Spanish

Save record 18

Record 19 2017-02-28

English

Subject field(s)
  • Immunology
  • Food Safety
  • Labelling (Packaging)
CONT

Positive results were evaluated to determine if the level of undeclared allergen represented a health concern to allergic individuals.

French

Domaine(s)
  • Immunologie
  • Salubrité alimentaire
  • Étiquetage (Emballages)
CONT

Les résultats positifs ont été évalués pour déterminer si la concentration d’allergènes non déclarés représentait un risque pour la santé des personnes allergiques.

CONT

Chez une personne allergique mise en contact avec un allergène non déclaré, tel que des arachides dans un produit alimentaire, des symptômes peuvent se manifester rapidement et passer, en peu de temps, de légers à graves.

Spanish

Save record 19

Record 20 2017-02-13

English

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
  • Food Industries
OBS

GFTC is Canada's only not-for-profit, non-subsidized food technology centre, GFTC provides creative, confidential technical solutions, training, consulting and auditing to the Canadian agri-food industry in the areas of R&D, product development, packaging, shelf-life, food safety, quality, and productivity improvement.

Key term(s)
  • Guelph Food Technology Center

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Le centre GFTC est l'unique centre de technologie alimentaire au Canada, non axé sur les profits et sans but lucratif. Il fournit des solutions techniques confidentielles novatrices, de la formation et des services de consultation à l'industrie agroalimentaire canadienne. Il œuvre surtout dans le domaine de la recherche et du développement, de l'élaboration des produits, des emballages, de la durée de conservation, de l'innocuité alimentaire, et de l'alimentation de la qualité et de la productivité.

Spanish

Save record 20

Record 21 2017-01-04

English

Subject field(s)
  • Economic Co-operation and Development
OBS

bulk food aid: term extracted from the “Glossaire de l’économie” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Coopération et développement économiques
OBS

aide alimentaire non affectée à des projets déterminés; aide alimentaire non liée à des projets déterminés : termes extraits du «Glossaire de l'économie» et reproduits avec l'autorisation de l'Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 21

Record 22 2016-10-31

English

Subject field(s)
  • Agricultural Economics
CONT

The factors considered include type of forage, steer requirements and performance, and cost of non-feed inputs including fertilizers.

CONT

The costs associated with the non-feed components of production represent from 20% to 45% of total costs.

French

Domaine(s)
  • Économie agricole
CONT

Une solution semble résider dans la valorisation non alimentaire des productions agricoles.

OBS

non alimentaire : terme extrait du «Glossaire de l'agriculture» et reproduit avec l'autorisation de l'Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 22

Record 23 2016-10-26

English

Subject field(s)
  • Environmental Economics
  • Farm Management and Policy
  • Grain Growing
CONT

For IRRI [International Rice Research Institute], the task is especially challenging: to spearhead a 'double green revolution' (an increase in grain supplies with protection of the environment) in rice, the staple food on which nearly two and a half billion people already depend.

CONT

In the 21st century, ecological access to food seems to be the biggest challenge because of the damage being done to land, flora and the atmosphere. What we need is a new "double green revolution" - environmentally sustainable as well as yield-increasing.

French

Domaine(s)
  • Économie environnementale
  • Gestion et politique agricole
  • Culture des céréales
CONT

La révolution doublement verte est une réponse par anticipation aux risques de dégradation à long terme de la situation alimentaire mondiale et des ressources naturelles.

OBS

C'est parce qu'elle devra associer productivité élevée et viabilité écologique que la nouvelle révolution est dite «doublement verte». Fondamentalement destinée à réduire la pauvreté et l'insécurité alimentaire, elle ne s’appuie plus sur des bases purement techniques. Elle doit partir de la demande des populations pauvres, créer des emplois pour ceux qui n’ ont que peu ou pas de terre, s’occuper autant des petites exploitations que des autres, de l'ensemble des régions agricoles et non plus seulement des régions à potentiel élevé. Elle doit impliquer fortement les politiques agricoles de façon à créer, à toutes les échelles, des environnements économiques favorables.

OBS

révolution doublement verte : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Economía del medio ambiente
  • Gestión y política agrícola
  • Cultivo de cereales
Save record 23

Record 24 2016-05-30

English

Subject field(s)
  • Bacterial Diseases
  • Food Safety
Universal entry(ies)
A05
classification system code, see observation
OBS

A05: code used in the International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems.

French

Domaine(s)
  • Maladies bactériennes
  • Salubrité alimentaire
Entrée(s) universelle(s)
A05
classification system code, see observation
OBS

A05 : code de la Classification statistique internationale des maladies et des problèmes de santé connexes.

Spanish

Save record 24

Record 25 2016-04-21

English

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Hygiene and Health
DEF

Recent, severe weight loss as a result of acute food deprivation with or without illness ...

OBS

... it refers to wasting and/or nutritional oedema.

French

Domaine(s)
  • Diététique
  • Hygiène et santé
DEF

Perte de poids sévère et récente causée par un déficit aigu d’apport alimentaire et accompagnée ou non de complication médicale [...]

OBS

[...] elle se manifeste sous forme de dépérissement ou d’œdème nutritionnel, ou des deux.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
  • Higiene y Salud
DEF

Pérdida de peso reciente y grande como resultado de una grave privación de alimentos, con o sin enfermedad [...]

OBS

[...] se refiere a la emaciación o al edema nutricional.

Save record 25

Record 26 2016-03-07

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Marketing
DEF

A merchant wholesaling middleman who performs a limited number of the usual wholesaling functions.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Commercialisation
OBS

Les grossistes sont spécialisés soit dans les produits agricoles et alimentaires, soit au contraire dans le commerce non alimentaire. En France, c'est en fonction du produit [...] qu'est déterminée la spécialisation du grossiste. Aux États-Unis c'est vers la clientèle qu'est orientée la spécialisation.

Spanish

Save record 26

Record 27 2015-12-18

English

Subject field(s)
  • Economic Co-operation and Development
CONT

We emphasize the need for increased investment and financial support for agricultural development and welcome commitments made through the Global Agriculture and Food Security Program (GAFSP) and other bilateral and multilateral channels. We encourage additional contributions by the private sector, the G20 and non-G20 actors to support country-led plans and ensure predictable financing.

OBS

country-led plan: term usually used in the plural.

Key term(s)
  • country-led plans

French

Domaine(s)
  • Coopération et développement économiques
CONT

Dans le respect de cet engagement, l'ACDI [Agence canadienne de développement international] collabore avec des partenaires clés et des pays partenaires pour combler non seulement les besoins immédiats dans les secteurs de la sécurité alimentaire et de l'agriculture, mais également les besoins à moyen et long terme, en appui aux plans pris en charge par les pays.

OBS

plan pris en charge par les pays; plan mené par les pays; plan dirigé par les pays : termes habituellement employés au pluriel.

Key term(s)
  • plans pris en charge par les pays
  • plans menés par les pays
  • plans dirigés par les pays

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cooperación y desarrollo económicos
CONT

[…] la FAO [Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura], la OMS [Organización Mundial de la Salud] y el UNICEF [Fondo de las Naciones Unidas para la Infancia] pusieron en marcha la iniciativa de Esfuerzos Renovados contra el Hambre Infantil (REACH) para intensificar las medidas destinadas a combatir la desnutrición infantil mediante una acción coordinada de los organismos de las Naciones Unidas, la sociedad civil, los donantes y el sector privado en el marco de planes liderados por los países.

OBS

plan liderado por los países: término utilizado generalmente en plural.

Key term(s)
  • planes liderados por los países
Save record 27

Record 28 2015-09-25

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Animal Feed (Agric.)
  • Biochemistry

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Biochimie
OBS

Le supplément d’enzyme est un additif alimentaire non médicamenteux qui peut dans certains cas, fournir une alternative aux antibiotiques.

Spanish

Save record 28

Record 29 2015-09-18

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Minerals and vitamins as well as non-nutritive feed additives such as medications, biologics, pellet binders, enzyme supplements, anti-caking agents, flavouring agents, etc., may be added regardless of origin.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Les minéraux et les vitamines, de même que les additifs alimentaires non nutritifs comme les médicaments, les produits biologiques, les liants des granulés, les suppléments d’enzyme, les agents antiagglomérants, les aromatisants, etc., peuvent être ajoutés quelle que soit leur origine.

Spanish

Save record 29

Record 30 2015-08-19

English

Subject field(s)
  • The Product (Marketing)

French

Domaine(s)
  • Produit (Commercialisation)
CONT

Ce pourcentage ne comprend toutefois que certaines catégories de produits non alimentaires : les produits du tabac, d’entretien domestique [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producto (Comercialización)
Save record 30

Record 31 2015-04-29

English

Subject field(s)
  • Food Safety
  • Hygiene and Health

French

Domaine(s)
  • Salubrité alimentaire
  • Hygiène et santé

Spanish

Save record 31

Record 32 2015-04-10

English

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Food Safety
  • Hygiene and Health
CONT

The Canadian food supply is one of the safest in the world. However, no food safety system can guarantee zero risk. At any point in the production system, food can become contaminated with bacteria, viruses, parasites, chemicals, undeclared allergens or material such as glass or metal fragments.

French

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Salubrité alimentaire
  • Hygiène et santé
CONT

L'approvisionnement alimentaire du Canada est l'un des plus sûrs au monde. Cependant, aucun système de salubrité alimentaire ne garantit l'absence de risque. Des bactéries, des virus, des parasites, des produits chimiques, des allergènes non déclarés ou des matières, comme des fragments de verre ou de métal, peuvent contaminer des aliments, et ce, à n’ importe quelle étape du système de production.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
  • Inocuidad Alimentaria
  • Higiene y Salud
CONT

El incremento del comercio internacional de alimentos y la aplicación de nuevas tecnologías a la producción, elaboración y distribución de ellos presentan [...] nuevos desafíos para las políticas, la institucionalidad y la industria alimentaria. Estos elementos [...] nos obligan a resolver los más importantes déficits de nuestro sistema de inocuidad de los alimentos como es la debilidad del proceso de evaluación de riesgos [...]. Los nuevos contextos nacionales e internacionales nos exigen, entonces, dar mayor articulación y coherencia a la política, a la institucionalidad y a los programas de control e higiene de los alimentos.

Save record 32

Record 33 2015-02-05

English

Subject field(s)
  • Economic Co-operation and Development
  • Agricultural Economics
CONT

Three outstanding, inter-related, developments of the last three decades are the emergence of the Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR), the emergence of the international agricultural research centres (IARCs), and the re-organization and strengthening of national agricultural research systems (NARS), all of which have revolutionized agriculture in the developing countries.

Key term(s)
  • international agricultural research center

French

Domaine(s)
  • Coopération et développement économiques
  • Économie agricole
CONT

Les participants au Forum mondial de la recherche agricole qui [...] représentent les systèmes nationaux de recherche agricole, [...] les universités, les institutions de recherche avancée, les organisations non gouvernementales, le secteur privé, les organisations de producteurs, les agences multilatérales et de donateurs, et les centres internationaux de recherche agricole reconnaissent l'importante contribution des ressources phytogénétiques pour l'alimentation et l'agriculture à la sécurité alimentaire, à l'élimination de la pauvreté et à la durabilité de l'environnement.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cooperación y desarrollo económicos
  • Economía agrícola
Save record 33

Record 34 2015-02-05

English

Subject field(s)
  • Economic Co-operation and Development
  • Agricultural Economics
CONT

... national agricultural research systems - broadly defined to include national research institutes, universities, the private sector, and nongovernmental organizations.

CONT

The need for NARS and their strengthening in developing countries over the last three decades was stimulated by the need to increase food production by making science and technology available for transformation of traditional agriculture. ... NARS encompass a wide range of institutions and activities in a given country, all institutions and organizations actually or potentially involved in agricultural research and technology development together constitute the NARS of that country.

OBS

national agricultural research system; NARS: term and abbreviation usually used in the plural.

Key term(s)
  • national agricultural research systems

French

Domaine(s)
  • Coopération et développement économiques
  • Économie agricole
CONT

Les systèmes nationaux de recherche agricole des pays en développement [...] sont, et continueront d’être, la pierre angulaire du système mondial de recherche agricole au fur et à mesure qu'ils s’efforcent d’accroître la productivité et la rentabilité dans leur propre pays. Les SNRA sont constitués par divers instituts nationaux de recherche agricole(INRA), des universités, des entreprises du secteur privé, des ONG [organisations non gouvernementales] et des organisations d’agriculteurs. [...] Étant donné la diversité des conditions agroécologiques et la spécificité de la petite agriculture locale et des problèmes d’aménagement des ressources naturelles, les SNRA des pays en développement doivent jouer un rôle encore plus important pour favoriser la production alimentaire et la croissance économique.

OBS

système national de recherche agricole; SNRA : terme et abréviation habituellement utilisés au pluriel.

Key term(s)
  • systèmes nationaux de recherche agricole

Spanish

Save record 34

Record 35 2014-10-20

English

Subject field(s)
  • Food Safety
  • Risks and Threats (Security)
DEF

A systematic approach to risk analysis and control that uses a set of procedures for identifying and analyzing specific risks, determining risk control points for these risks and developing preventive measures to adopt in order to control them.

OBS

In food safety, the hazard analysis critical control point is a preventive tool used in the agri-food sector at all stages of food production and preparation that helps target and control unsafe practices.

OBS

HACCP is an approach adopted by the Codex Alimentarius Commission for food safety that is recognized globally and has been in use since the 1960s.

OBS

hazard analysis critical control point; hazard analysis critical control point system; HACCP system; HACCP: terms, shortened form, abbreviation and definition standardized by the Canadian Capability-Based Planning Terminology Committee and the Translation Bureau.

French

Domaine(s)
  • Salubrité alimentaire
  • Risques et menaces (Sécurité)
DEF

Approche systématique d’analyse et de maîtrise des risques utilisant un ensemble de procédures qui visent à cerner et à analyser des risques spécifiques, à déterminer des points de contrôle de ces risques et à définir des mesures préventives à adopter en vue de les maîtriser.

OBS

En sécurité alimentaire, l'analyse des risques aux points critiques est un outil de prévention des risques pour la salubrité du secteur agroalimentaire utilisé à tous les stades de la production et de la préparation des aliments, qui permet de cibler et de maîtriser les pratiques non sécuritaires.

OBS

L’acronyme anglais «HACCP» est utilisé internationalement.

OBS

analyse des risques aux points critiques; système d’analyse des risques aux points critiques; système HACCP; HACCP : termes, forme abrégée, abréviation et définition normalisés par le Comité de terminologie de la planification axée sur les capacités au Canada et le Bureau de la traduction.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Inocuidad Alimentaria
  • Riesgos y amenazas (Seguridad)
OBS

HACCP por sus siglas en inglés.

Save record 35

Record 36 2014-07-28

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Cosmetology
  • Food Additives
Universal entry(ies)
DEF

A chemical product consisting of dimethylsiloxane polymers which appears under the form of a colorless silicone oil and is used in cosmetology and as an antifoaming agent when processing some foods such as beverages, syrups and soups.

OBS

Each dimeticone name is followed by a number referring to the viscosity of the substance: e.g. dimeticone 20 (viscosity of 17.0 to 23.0 centistokes).

OBS

alpha-(trimethylsilyl)-omega-methylpoly[oxy(dimethylsilylene)]: The words "alpha" and "omega" must be replaced by the corresponding Greek letters or italicized.

OBS

dimeticone: international nonproprietary name (INN).

OBS

dimethicone: British approved name (BAN).

OBS

dimethyl polysiloxane; dimethylpolysiloxane; dimethyl silicone: commercial names.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Cosmétologie
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Produit de polymérisation du diméthylsiloxane se présentant sous la forme d’un liquide visqueux et huileux, insoluble dans l'eau et l'alcool, miscible avec l'éther et le chloroforme, utilisé comme agent protecteur de la peau, qu'il rend non mouillable lorsqu'on l'incorpore à de la vaseline, et comme additif alimentaire.

OBS

alpha-(triméthylsilyl)-oméga-méthylpoly[oxy(diméthylsilylène)] : Les mots «alpha» et «oméga» doivent être remplacées par les lettres grecques correspondantes ou s’écrire en italique.

OBS

diméticone : dénomination commune internationale (DCI).

OBS

polysilane : dénomination commune française (DCF).

OBS

diméthyl polysiloxane; diméthylpolysiloxane; diméthyl silicone; méthylpolysiloxane : noms commerciaux.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Productos de belleza
  • Aditivos alimentarios
Entrada(s) universal(es)
OBS

Dimeticona. Propiedades. Es un aceite de silicona compuesto por polímeros de siloxano. Aplicado sobre la piel ejerce un efecto que se ha relacionado con una reducción en la formación de escaras en pacientes que deben permanecer en reposo. Ingerido desarrolla un efecto espumolítico-antiflatulento al actuar como un tensioactivo disminuyendo la tensión superficial de las islas espumantes o burbujas de moco y aire localizadas en el tracto gastrointestinal.

Save record 36

Record 37 2013-01-08

English

Subject field(s)
  • Nuclear Waste Materials
CONT

In April 1986, reactor number four at the Chernobyl nuclear power plant exploded. After the accident, traces of radioactive deposits were found in nearly every country in the northern hemisphere.

OBS

Radiation in small amounts do not cause any lasting damage as humans are exposed to natural radiation from radioactive deposits occurring naturally beneath the earth.

OBS

radioactive deposit: term usually used in the plural.

Key term(s)
  • radioactive deposits

French

Domaine(s)
  • Déchets nucléaires
CONT

Les conséquences post-accidentelles à court terme : dépôts radioactifs et contamination de la chaîne alimentaire. [...] Ainsi, l'importance du dépôt [...] dépend aussi du relief et du lieu où ont eu lieu ces précipitations pendant les rejets. [...] Dès que le dépôt s’est formé, les résidents ont un risque d’exposition par ingestion de denrées issues de cultures locales et par exposition externe au rayonnement émis par le dépôt. Il existe enfin un risque d’ingestion involontaire de particules radioactives non fixées sur les surfaces(dépôt labile) [...]

OBS

dépôt radioactif : terme habituellement utilisé au pluriel.

Key term(s)
  • dépôts radioactifs

Spanish

Save record 37

Record 38 2012-09-26

English

Subject field(s)
  • Industries - General
  • Agricultural Economics
DEF

An industrial sector that transforms agricultural raw materials as well as raw materials from the fishery, aquaculture and forestry sectors into food or non-food products, as the case may be.

OBS

agri-industry; agro-industry; agro-based industry: terms and definition standardized by the Canadian Capability-Based Planning Terminology Committee and the Translation Bureau.

Key term(s)
  • agroindustry
  • agrobased industry
  • agribased industry

French

Domaine(s)
  • Industries - Généralités
  • Économie agricole
DEF

Secteur industriel qui transforme les matières premières provenant des secteurs de l’agriculture, de la pêche, de l’aquaculture et de la sylviculture en produits alimentaires ou non alimentaires, selon le cas.

CONT

Dans l'agro-industrie, on distingue le secteur agro-alimentaire, dans lequel plus de 50 % des produits créés sont destinés à l'alimentation humaine ou animale [...] et le secteur non alimentaire dont les produits sont destinés pour plus de 50 % à d’autres usages [...]

OBS

agro-industrie : terme et définition normalisés par le Comité de terminologie de la planification axée sur les capacités au Canada et le Bureau de la traduction.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industrias - Generalidades
  • Economía agrícola
DEF

Sector dedicado a la transformación o conservación de todo tipo de productos de procedencia agrícola, ganadera y forestal.

CONT

Algunos ejemplos de industria agraria serían las fábricas de harina, la industria conservera, las azucareras, las madereras, las tabaqueras, los aceites, la fabricación de galletas, de productos lácteos, cárnicos y vinos.

OBS

El adjetivo agrario cubre lo relativo al campo. Por su parte, el adjetivo agrícola denomina lo relativo a la agricultura. En general, agricultura se reserva para hablar únicamente de los cultivos, pero también abarca lo relacionado a la ganadería.

Save record 38

Record 39 2012-07-03

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Sugar Industry
  • Animal Feed Processing Equipment
CONT

Integral high-test molasses is produced from unclarified sugarcane juice which has been partially inverted to prevent crystallization, then concentrated by evaporation until approximately 80% of DM [dry matter] content. Because it is concentrated from unclarified sugarcane juice, heavy incrustations and scum deposits lead to frequent mill interruptions and therefore to increased factory maintenance costs.

OBS

High-test molasses is basically the same as integral high-test molasses; however, since the sugarcane juice has been clarified before evaporation and therefore the impurities removed, the negative factors associated with integral high-test molasses are not present.

Key term(s)
  • high-test molasses
  • H.T.M.
  • integral molasses
  • unclarified molasses

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Alimentation des animaux (Matériel)
CONT

La mélasse qualité fantaisie a) doit être le produit alimentaire sirupeux obtenu par évaporation et inversion partielle du jus de la canne à sucre, clarifié ou non, et dont aucun sucre n’ a été extrait auparavant; b) peut renfermer de l'acide sulfureux ou ses sels; c) doit contenir au plus(i) 25 pour cent d’humidité, et(ii) trois pour cent de cendres sulfatées.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Industria azucarera
  • Equipo de elaboración de piensos
DEF

[Melaza que] se prepara mediante la inversión parcial del jugo de caña de azúcar para evitar la cristalización de la sacarosa, concentrándolo hasta 80-85 Brix.

Save record 39

Record 40 2012-03-12

English

Subject field(s)
  • Inventory and Material Management
  • Regulations and Standards (Food)
  • Food Safety
DEF

A firm's removal or correction of a violative [food] product that has not been marketed or that has not left the direct control of the firm.

OBS

Stock recovery is not considered to be a food recall.

French

Domaine(s)
  • Gestion des stocks et du matériel
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Salubrité alimentaire
DEF

[Retrait ou] correction, par une entreprise, d’un produit [alimentaire] non conforme qui n’ a pas été commercialisé ou n’ a jamais cessé d’être sous son contrôle direct.

OBS

Le recouvrement de stock n’est pas considéré comme un rappel d’aliments.

Spanish

Save record 40

Record 41 2011-05-05

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Medication
Universal entry(ies)
C10H12O2
formula, see observation
97-53-0
CAS number
DEF

A chemical product which appears under the form of an oily, colorless to pale-yellow liquid, is immiscible with water, is extracted from clove oil and is used as an antiseptic and an anaesthetic, as well as a flavoring agent in the food industry (beverages, ice cream, etc.)

OBS

2-methoxy-4-(prop-2-en-1-yl)phenol: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry).

OBS

Also known under various other names, such as: FA 100; Fema no. 2467; NCI-C50453.

OBS

Chemical formula: C10H12O2

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Médicaments
Entrée(s) universelle(s)
C10H12O2
formula, see observation
97-53-0
CAS number
DEF

Produit chimique de formule C10H12O2 se présentant sous la forme d’un liquide huileux, incolore ou jaune pâle, non miscible à l'eau, extrait de l'essence de girofle, utilisé comme antiseptique, comme anesthésique et comme aromatisant dans l'industrie alimentaire(boissons, crèmes glacées, etc.).

OBS

2-méthoxy-4-(prop-2-én-1-yl)phénol: forme recommandée par l’UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée).

OBS

Formule chimique : C10H12O2

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Medicamentos
Entrada(s) universal(es)
C10H12O2
formula, see observation
97-53-0
CAS number
OBS

Fórmula química: C10H12O2

OBS

Líquido oleoso incoloro o amarillento, con sabor y olor picante. Soluble en cloroformo, éter y aceites volátiles, muy poco soluble en agua. Poco tóxico. Combustible.

Save record 41

Record 42 2011-03-16

English

Subject field(s)
  • Food Additives
DEF

Any substance or material, not including apparatus or utensils, and not consumed as a food ingredient by itself, intentionally used in the processing of raw materials, foods or its ingredients, to fulfil a certain technological purpose during treatment or processing and which may result in the non-intentional but unavoidable presence of residues or derivatives in the final product.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
DEF

Substance ou matière, à l'exclusion des appareils ou instruments, non consommée comme ingrédient alimentaire en soi et volontairement utilisée dans la transformation des matières premières, des denrées alimentaires ou de leurs ingrédients, pour répondre à un certain objectif technologique pendant le traitement ou la transformation et pouvant avoir pour résultat la présence non intentionnelle mais inévitable de résidus ou de dérivés dans le produit fini.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
Save record 42

Record 43 2011-01-20

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Pollutants
Universal entry(ies)
SO2
formula, see observation
O2S
formula, see observation
7446-09-5
CAS number
OBS

Colorless gas or liquid with sharp pungent odor. Soluble in water, alcohol, and ether. Forms sulfurous acid H2SO3.

OBS

Sulfur dioxide is found in trace quantities in the atmosphere as a result of industrial combustion processes and volcanic eruptions.

OBS

sulfur dioxide: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) for the systematic name corresponding to the CAS number indicated on the present record.

OBS

sulphur dioxide: term adopted by Environment Canada; used in the list of pollutants measured in the National Air Pollution Surveillance Network (NAPS). It is to be noted by the International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) recommends the form "sulfur, sulfurous" rather than "sulphur, sulphurous."

OBS

Also known under the following commercial designations: Fermenicide Liquid; Fermenicide Powder; UN 1079.

OBS

Chemical formula: SO2 or O2S

Key term(s)
  • sulphurous acid anhydride
  • sulphur oxide

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Agents de pollution
Entrée(s) universelle(s)
SO2
formula, see observation
O2S
formula, see observation
7446-09-5
CAS number
DEF

Composé incolore se présentant à l’état solide ou gazeux, et possédant une odeur suffocante.

OBS

Applications :-Industrie chimique : Le dioxyde de soufre est le produit de base dans la synthèse de l'acide sulfurique(H2SO4).-Alimentaire et boissons : Le dioxyde de soufre est utilisé comme fumigeant, agent de préservation, agent de blanchiment et agent de conservation des céréales. De petites quantités de dioxyde de soufre sont utilisées pour préserver la vigne et éviter l'oxydation poussée et l'attaque microbienne du vin.-Laboratoires et analyses : Le dioxyde de soufre est utilisé pour calibrer les analyseurs d’impuretés en trace, les analyseurs de contrôle de l'environnement, les analyseurs de contrôle des atmosphères de travail ou des procédés en pétrochimie.-Pâtes et papiers. Le dioxyde de soufre est un agent de blanchiment de la pâte à papier.-Métaux non ferreux. Le dioxyde de soufre est utilisé dans l'industrie minière pour la flottation de minerais sulfurés.

CONT

Les hommes rejettent dans l’atmosphère de grandes quantités de soufre sous des formes diverses. Aussi le débat sur les pluies acides dues au dioxyde de soufre a-t-il été, ces dernières années, l’un des plus importants en matière de pollution.

OBS

Le dioxyde de soufre est considéré comme un gaz à effet de serre mineur.

OBS

dioxyde de soufre : forme recommandée par l’UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée) pour le nom systématique correspondant au numéro CAS indiqué sur la présente fiche; terme retenu par Environnement Canada, utilisé dans la liste des polluants mesurés par le Réseau national de surveillance de la pollution atmosphérique (RNSPA).

OBS

Formule chimique : SO2 ou O2S

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Agentes contaminantes
Entrada(s) universal(es)
SO2
formula, see observation
O2S
formula, see observation
7446-09-5
CAS number
OBS

Fórmula química: SO2 o O2S

Save record 43

Record 44 2010-12-22

English

Subject field(s)
  • National Bodies and Committees (Canadian)
  • Food Industries
OBS

Titles and abbreviations confirmed by the association.

OBS

The Canadian Council of Grocery Distributors (CCGD) is a not-for-profit organization committed to advancing and promoting the grocery and foodservice distribution industry in Canada, at both the regional and national levels. The CCGD's mission: To be the voice and information hub for the grocery industry in Canada, providing best in class services for member companies, by effectively advocating best practices, industry standards and a common position on issues to: enhance the industry's competitiveness; profile a pro-consumer position; provide members eith an early warning on issues; create an international data source of non-proprietary business information; protect and enhance the industry's profile. CCGD's goals and objectives will be realized through domestic and international alliances, representing consumers, distributors and trading partners.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités nationaux canadiens
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Appellations et abréviations confirmées par l’organisme.

OBS

Le Conseil canadien des distributeurs en alimentation(CCDA) est un organisme sans but lucratif voué à l'essor et à la promotion de l'industrie de l'alimentation au détail et des services alimentaires au Canada, tant à l'échelle régionale qu'au niveau national. La mission du Conseil est de constituer le porte-parole et la plaque tournante de l'industrie de la distribution alimentaire au Canada en matière d’information, fournir des services de premier ordre aux entreprises membres de notre association et promouvoir efficacement les meilleures pratiques, les normes de l'industrie et une position commune dans différents dossiers, de manière à : accroître la compétitivité de l'industrie; démontrer que nous servons les intérêts des consommateurs; avertir rapidement nos membres lorsque des problèmes surgissent; créer une base de données commerciales non exclusives pour l'ensemble de l'industrie; protéger et rehausser l'image de marque de l'industriel. Les objectifs du CCDA sont réalisés dans le cadre d’alliances nationales et internationales auxquelles sont associés des consommateurs, des distributeurs, des partenaires commerciaux et des groupes d’intérêts.

Spanish

Save record 44

Record 45 2010-03-15

English

Subject field(s)
  • Veterinary Medicine
CONT

A phosphate lick block that not only provides supplemental phosphate, but also non-protein nitrogen (NPN) to the diet of ruminants, by the inclusion of one or more sources of dietary phosphates in which animal feed grade mono-ammonium-phosphate (NH4H2PO4) [...] is the dominant ingredient and provides both phosphate and NPN supplementation.

French

Domaine(s)
  • Médecine vétérinaire
CONT

[…] un bloc à lécher à base de phosphates apportant des phosphates en complément et de l'azote non protéinique dans l'alimentation des ruminants, par incorporation d’une ou plusieurs sources de phosphates alimentaires ayant comme ingrédient majeur du mono-ammonium-phosphate(NH4H2PO4) de qualité alimentaire qui apporte des phosphates en complément et de l'azote non protéinique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicina veterinaria
Save record 45

Record 46 2009-03-24

English

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Food Industries
DEF

A non-digestible food ingredient which stimulate the growth of lactobacii or bifidobacteria in the colon, thereby improving health.

French

Domaine(s)
  • Diététique
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Ingrédient alimentaire non digestible qui exerce une action bénéfique sur la santé en stimulant sélectivement la croissance et/ou l'activité métabolique d’un nombre limité de bactéries de l'intestin.

Spanish

Save record 46

Record 47 2009-01-26

English

Subject field(s)
  • Food Additives
CONT

There are many occasions when it is technologically necessary to use an imitation rather than a natural flavor and in consequence, most naturally flavorful foods have been imitated using a mixture of natural and synthetic components. A very wide range of chemicals is now available for the recreation of flavorings, although usage may be specifically restricted by legislation depending on the toxicological acceptance of the chemical ... Classification of flavoring chemicals: The joint FAO/WHO Codex Committee on Food Additives has classified flavoring substances as follows: 1. Natural flavors or flavoring substances ... 2. Nature-identical flavoring substances ... 3. Artificial flavoring substances - substances not yet identified in natural products intended for human consumption.

CONT

Artificial. Similar to imitation. It is possible to have a flavor that contains all naturals, but it must be called artificial because it has no counterpart in nature.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
DEF

Produit chimique ayant ou non un équivalent naturel, employé, en technologie alimentaire, pour communiquer à certaines denrées une saveur particulière.

OBS

Dans cette catégorie entrent les acétates, l’acétoïne, les butyrates, l’isovalérate d’amyle, l’anéthol, le menthol, la vanilline, etc.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
DEF

Compuesto químico obtenido por síntesis, aún no identificado en productos de origen animal, vegetal o microbiano, utilizado en su estado primario o preparado para el consumo humano.

Save record 47

Record 48 2008-02-07

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
OBS

Action Against Hunger (known internationally as Action Contre la Faim, or ACF) is an international relief and development organization committed to saving the lives of malnourished children and families while seeking long-term, sustainable solutions to hunger. Recognized as a world leader in the fight against hunger and malnutrition, Action Against Hunger specializes in responding to emergency situations of war, conflict, and natural disaster.

Key term(s)
  • International Action Against Hunger

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
OBS

Action Contre la Faim(ACF) est une organisation non gouvernementale internationale, créée en 1979 sous le nom d’Action Internationale Contre la Faim(AICF). Elle a pour mission de lutter contre la faim dans le monde. Son action s’étend des problèmes de nutrition et de sécurité alimentaire jusqu'aux domaines de la santé et de l'accès à l'eau potable.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités internacionales
OBS

Acción contra el Hambre (ACH) es una organización internacional no gubernamental, privada, apolítica, aconfesional y no lucrativa, creada en 1979 para intervenir en todo el mundo.

Save record 48

Record 49 2007-12-18

English

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Breadmaking
OBS

A few years later, the result is Vinifera For Life flour, a red wine coloured powder that has numerous industries clamoring for samples of the delectable and tasty ingredient. The flour comes in three tasty flavours – Cabernet, Chardonnay and Ice Wine, a sweet wine native to Canada.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Boulangerie
OBS

Un produit alimentaire essentiel vient de recevoir toute une amélioration de la part d’une source surprenante, soit la pelure des raisins. [M. X] est le concepteur d’un nouveau produit appelé Vinifera for Life, une farine à base de vin. Il a réussi à faire de la pelure des raisins un ingrédient du pain, créant ainsi un tout nouveau produit qui est non seulement plaisant à regarder et à manger, mais est également bon pour la santé.

Spanish

Save record 49

Record 50 2007-11-01

English

Subject field(s)
  • Pollutants
  • Crop Protection
CONT

DDT is a hard pesticide that has been restricted in its use because of its stability; it can get attached to small soil particles, easily moved by wind and water to any part of the world.

CONT

The objective of this invention was to develop a pesticide comprised of naturally occurring components that poses no harm to the environment or to those applying the pesticide. Pesticides of this nature are often referred to as "soft" pesticides as opposed to "hard" pesticides represented by many synthetically developed pesticides.

French

Domaine(s)
  • Agents de pollution
  • Protection des végétaux
CONT

Les pesticides non biodégradables menacent la faune et la flore. Ces produits concentrés se fixent sur les bactéries qui sont absorbées par des petits organismes, qui nourrissent ensuite d’autres consommateurs de la chaîne alimentaire comme les poissons.

Spanish

Save record 50

Record 51 2007-06-29

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Bioengineering
DEF

A life sciences industry that includes all products of plant or animal (non-human) origin that have been cultivated, grown or harvested, and all foods and beverages of non-living origin that have been processed only once, and the services related to this industry, excluding the forest industry.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Technique biologique
DEF

Industrie des sciences de la vie qui comprend tout produit d’origine végétale ou animale(non humaine), cultivé, élevé ou récolté, et tout produit alimentaire ou boisson d’origine non vivante, ayant été transformé à une seule reprise, et les services connexes à cette industrie, excluant l'industrie forestière.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Bioingeniería
Save record 51

Record 52 2006-09-22

English

Subject field(s)
  • Epidemiology
  • Hygiene and Health
  • Food Industries
CONT

Grocers such as H-E-B Foods "want high-quality fresh products but don't want to compromise on safety," and they are very receptive to HPP [Hydrostatic/High Pressure Processing] because of its effectiveness against bacteria, viruses, mold, yeast-virtually every foodborne microorganism with the exception of spore formers ...

OBS

food-borne disease: A disease which is contracted from eating contaminated food.

French

Domaine(s)
  • Épidémiologie
  • Hygiène et santé
  • Industrie de l'alimentation
CONT

La mission de l'Équipe des technologies de conservation des aliments est d’améliorer la qualité et la salubrité de l'approvisionnement alimentaire canadien par l'innovation ainsi que par le développement et l'évaluation de techniques de conservation [...] Cet objectif comprendra : la mise au point, l'adaptation et la modification de procédés thermiques et non thermiques de pasteurisation et de stérilisation(p. ex. fréquences radio, haute pression, champ électrique pulsé) pour le traitement des produits alimentaires visqueux et non visqueux; l'application de combinaisons de telles barrières comme la température, le pH, l'activité de l'eau, les agents antimicrobiens, l'atmosphère modifiée, la transformation ainsi que l'emballage; l'établissement de modèles mathématiques pour étudier la survie, la croissance et la mort des micro-organismes d’origine alimentaire durant la transformation des aliments ou la conservation de la nourriture transformée.

Spanish

Save record 52

Record 53 2006-03-09

English

Subject field(s)
  • Agricultural Economics
  • Plant and Crop Production
  • Rural Law
CONT

Extra plant capacity at Moccasin's and Cavendish Farms in the Prince County area has resulted in more producers switching away from traditional seed and table export markets to "contract growing".

French

Domaine(s)
  • Économie agricole
  • Cultures (Agriculture)
  • Droit rural
OBS

Les cultures de colza non alimentaire réalisées sur des terres mises en jachère sont soumises à un contrat conclu entre un producteur et un négociant. Ce contrat mentionne une quantité de matière première à livrer basée sur le rendement minimum régional fixé avant les semis.

Spanish

Save record 53

Record 54 2005-11-24

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

In developed countries, the term snacking, derived from the English notion of "snack", denotes repeated and short-duration food intake, often between meals or as a replacement for them. Thus "snacking" is the opposite of institutionalized "meals," by definition outside of meals and often outside of a social context.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Le grignotage est un comportement alimentaire [...] constitué de prises alimentaires par petites quantités et à intervalles réguliers. Il se produit en dehors des repas et peut s’étendre sur toute la journée. La sensation de faim n’ est généralement pas présente. Un aliment spécifique peut être recherché, le plus souvent un produit consommable sans préparation : biscuits, chips, petits snacks, sucreries... La personne consomme ces aliments sans utiliser de couverts mais directement avec les doigts, sur place, durant certaines de ses activités(le plus souvent non physiques) telles que lecture, activités scolaires, télévision... Le grignotage s’effectue bien souvent lorsque la personne se retrouve seule.

Spanish

Save record 54

Record 55 2005-10-20

English

Subject field(s)
  • Flexography (Printing)
CONT

UV [ultraviolet] flexo undeniably offers new entrants the lowest cost of entry. With conventional flexo and flexo/screen combinations, it dominates new press sales in most of Europe, as in North America.

French

Domaine(s)
  • Flexographie (Imprimerie)
DEF

Procédé classique d’impression flexographique au moyen d’encre à base d’eau et à base de solvant.

OBS

Dans la flexographie traditionnelle, on se sert d’encres à séchage rapide et à fortes teneurs en solvants. La technique convient tout à fait à l'impression sur des substrats non poreux comme les sacs de plastique et l'emballage alimentaire. Elle est souvent employée dans la fabrication d’étiquettes, de papiers pour usage alimentaire, de sacs de plastique et de cartons d’emballage.

OBS

flexo traditionnelle; flexographie traditionnelle : termes et définition tirés du Vocabulaire de la flexographie de France Brodeur. Reproduction autorisée par l’Institut des communications graphiques du Québec.

Spanish

Save record 55

Record 56 2004-12-07

English

Subject field(s)
  • Types of Trade Goods
  • Food Industries
Key term(s)
  • non food commodity
  • nonfood item
  • non-food commodities

French

Domaine(s)
  • Types d'objets de commerce
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Différents articles que l'on vend dans un magasin d’alimentation et que l'on appelle par opposition aux produits alimentaires, le non alimentaire.

OBS

article : tout objet de commerce.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Tipos de bienes comerciales
  • Industria alimentaria
Save record 56

Record 57 2004-10-04

English

Subject field(s)
  • Federal Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Hygiene and Health
OBS

The Integrated Enteric Pathogen Surveillance Section facilitates decisions made by policy makers, regulators, public health departments, industry and the scientific community relative to the health risks associated with zoonotic microorganisms. This section provides input to the National Surveillance Program for Foodborne, Waterborne, and Enteric Disease through reference laboratory activities for Salmonella (OIÉ Reference Laboratory for Salmonella serotyping of non-human isolates in North America) and E.coli (VTEC) serotyping and molecular typing (linked to PulseNet North). It supports the National Health Surveillance Info-Structure (NHSI) initiative of Health Canada in its development of software tools for the management and exchange of surveillance data.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Hygiène et santé
OBS

La Section de la surveillance intégrée des agents entéro-pathogènes facilite la prise de décisions des décideurs, des autorités de réglementation, des services de santé publique, de l'industrie et de la communauté scientifique en ce qui concerne les risques pour la santé associés aux microorganismes zoonotiques. Cette section fournit des renseignements au Programme national de surveillance des maladies d’origine alimentaire ou hydrique et des maladies entériques en servant de laboratoire de référence pour le sérotypage et le typage moléculaire(lié à PulseNet North) de la salmonelle(laboratoire de référence de l'OIE pour le sérotypage des isolats de la salmonelle non humaine en Amérique du Nord) et de E. coli(ECPV). Elle appuie l'initiative Infostructure nationale de surveillance de la santé(INSS) de Santé Canada par le truchement de l'élaboration d’outils logiciels prévus pour la gestion et l'échange de données sur la surveillance.

Spanish

Save record 57

Record 58 2004-10-04

English

Subject field(s)
  • Federal Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Pharmacy
  • Microbiology and Parasitology
OBS

Laboratory for Foodborne Zoonoses, Public Health Agency of Canada. The Antimicrobial Resistance in Agri-Food and Aquaculture and the Impact on Human Health Section provides policy makers and other governmental and non-governmental stakeholders with scientific information and advice to reduce or eliminate the impact on human health from antimicrobial resistant microorganisms resulting from the use of antimicrobials in agri-food and aquaculture.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Pharmacie
  • Microbiologie et parasitologie
OBS

Laboratoire de lutte contre les zoonoses d’origine alimentaire, Agence de santé publique du Canada. La Section sur la résistance aux antimicrobiens en agroalimentaire et en aquaculture et son impact sur la santé humaine fournit aux décideurs et aux autres intervenants gouvernementaux et non gouvernementaux de l'information et des conseils scientifiques sur la façon de réduire ou d’éliminer les répercussions sur la santé humaine des microorganismes résistants aux antimicrobiens en raison de l'utilisation d’antimicrobiens en agroalimentaire et en aquaculture.

Spanish

Save record 58

Record 59 2002-09-26

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
CONT

A sterol called sitostanol, also called stanol, is now being used in margarines (Benecol, Take Control). Benecol is derived from pine bark and Take Control from soybeans; both are effective. Studies on stanol margarines have reported lower LDL and total cholesterol with their use, including children with inherited high cholesterol levels, although not all studies are positive. In one 1999 study, sitostanol was significantly effective in reducing cholesterol absorption, but only when it was mixed in a solution containing lecithin. Of concern is the possibility that stanol may block absorption of important fat-soluble nutrients. One study suggested that it may impair absorption of beta carotene and vitamin E but has no effect on vitamins A and D, two other fat soluble vitamins.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
CONT

Quelle est la différence entre les stérols et les stanols? Depuis des décennies, les recherches appuient la capacité des stérols végétaux à réduire le cholestérol sanguin. Les stanols végétaux(ou phytostanols), qui sont formés par l'hydrogénation des stérols végétaux dérivés de la pulpe de bois, sont très peu présents dans le régime alimentaire et n’ ont pas été soumis à une recherche aussi intensive. Des essais cliniques indépendants ont montré que les stérols(la forme naturelle et non saturée) et les stanols(la forme hydrogénée et saturée) végétaux sont tout aussi efficaces à réduire le cholestérol et peuvent procurer des bienfaits sur la santé cardiaque. Une étude récente par Jones et al, de l'université McGill, a toutefois révélé que les stérols sont sensiblement plus efficaces que les stanols pour abaisser les taux sanguins de cholestérol total et de cholestérol LDL.

CONT

L’étude de référence [...] montre une réduction modérée mais significative du LDL-Cholestérol, sur de petits échantillons de populations et sur de brèves périodes de suivi. Nous n’avons pas trouvé d’études de réduction de morbidité et de mortalité concernant les margarines enrichies en stérols ou en stanols. Il convient donc de rester vigilant avant de conseiller ces margarines à nos patients présentant une hypercholestérolémie.

Spanish

Save record 59

Record 60 2002-07-03

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Drainage and Irrigation (Agric.)
OBS

The International Commission on Irrigation and Drainage (ICID) was established on 24 June, 1950 as a scientific, technical and voluntary not-for-profit non-governmental international organization (NGO) with headquarters in New Delhi, India. The Commission is dedicated to enhancing the worldwide supply of food and fibre for all people by improving water and land management and productivity of irrigated and drained lands through appropriate management of water, environment and application of irrigation, drainage and flood management techniques.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Drainage et irrigation (Agriculture)
OBS

La Commission Internationale des Irrigations et du Drainage(CIID) a été établie le 24 juin 1950 en tant qu'organisation internationale non gouvernementale(ONG) scientifique, technique et bénévole et non lucrative ayant son siège social à New Delhi en Inde. La Commission se consacre à la tâche d’accroître la production alimentaire et des fibres textiles pour tout le peuple grâce à l'amélioration de la gestion d’eau et de la terre et de la productivité des terres irriguées et drainées, et par une gestion appropriée de l'eau, de l'environnement, et l'application des techniques d’irrigation, de drainage et de maîtrise des crues.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités internacionales
  • Drenaje y riego (Agricultura)
Save record 60

Record 61 2000-10-11

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Research conducted by Dornblaser and others has found that the three-square-meals-a-day philosophy, which has long been declining in popularity, is dead. Even families with children, or those who aren't on the go all the time, are choosing more frequent, smaller meals throughout the day. Nutritional advice and high-profile diet books, like The Zone, continue to recommend the grazing style of many little meals throughout the day as the preferable choice.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Nous avons montré qu'une prise alimentaire non motivée par la sensation de faim n’ est pas ou est bien peu satiétogène et nous avons apporté des arguments métaboliques qui l'expliquent. Nous proposons alors que le mot grignotage désigne les prises faites en état de «non-faim physiologique» ou «état de satiété», c'est-à-dire les prises suscitées par l'ennui, le stress, l'occasion sociale... Un goûter régulier n’ est donc en aucun cas assimilable à un grignotage.

CONT

Il n’existe aucune définition consensuelle de ce que constitue un «repas» et un «grignotage» et de toutes les définitions citées, aucune ne prend en considération la physiologie du comportement alimentaire.

Spanish

Save record 61

Record 62 1999-10-26

English

Subject field(s)
  • Economic Co-operation and Development
  • Food Industries
OBS

Food and Agriculture Organization of the United Nations.

French

Domaine(s)
  • Coopération et développement économiques
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Organisation des Nations Unies pour l’alimentation et l’agriculture.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cooperación y desarrollo económicos
  • Industria alimentaria
OBS

Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación.

Save record 62

Record 63 1999-10-26

English

Subject field(s)
  • Economic Co-operation and Development
  • Food Industries
OBS

Food and Agriculture Organization of the United Nations.

Key term(s)
  • non-governmental food aid program

French

Domaine(s)
  • Coopération et développement économiques
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Organisation des Nations Unies pour l’alimentation et l’agriculture.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cooperación y desarrollo económicos
  • Industria alimentaria
OBS

Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación.

Save record 63

Record 64 1998-04-29

English

Subject field(s)
  • Types of Paper
DEF

A general reference to clean types of waxed, coated, or lacquered finish papers which have characteristics making them suitable for packaging food products.

Key term(s)
  • food wrapper

French

Domaine(s)
  • Sortes de papier
CONT

Les papiers pour usage alimentaire sont soumis à une réglementation [...] qui concerne en particulier la non migrations des produits de composition du papier vers l'aliment emballé. [...] sont visés ceux en contact direct(non ceux isolés par un plastique interposé). On distingue les produits alimentaires secs, humides, gras; ces deux dernières catégories étant beaucoup plus sensibles aux souillures par odeur et par migration.

OBS

On trouvera le contexte ci-haut ainsi que les syntagmes «papier pour usage alimentaire» et «papier à usage alimentaire» dans le «Cours de formation papetière» (CTD-1) de Jean Vilars sous l’article 12.3.5 et dans le résumé des articles 12.3 à 12.3.5.

Spanish

Save record 64

Record 65 1998-01-28

English

Subject field(s)
  • Economic Co-operation and Development

French

Domaine(s)
  • Coopération et développement économiques

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cooperación y desarrollo económicos
Save record 65

Record 66 1998-01-28

English

Subject field(s)
  • Economic Co-operation and Development

French

Domaine(s)
  • Coopération et développement économiques

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cooperación y desarrollo económicos
Save record 66

Record 67 1998-01-28

English

Subject field(s)
  • Finance

French

Domaine(s)
  • Finances

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Finanzas
Save record 67

Record 68 1997-11-11

English

Subject field(s)
  • Symposium Titles
  • Agricultural Economics
OBS

Lyongyang, August 1981

French

Domaine(s)
  • Titres de symposiums
  • Économie agricole

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Títulos de simposios
  • Economía agrícola
Save record 68

Record 69 1997-05-21

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
OBS

Three pre-processed wheat bran fractions were evaluated for soluble and insoluble dietary fibre, ß-D-glucan content and starch levels.From the results up-to-date, we found that: (i) ß-D-glucan content of pre-processed wheat bran Fraction (A1) was enriched from 0.5% in the wheat to 2.6%; ... an enzymatic procedure was developed for the purification of ß-D-glucan, which allow us to compare the chemical and physical (rheological) properties of wheat ß-D-glucan against other cereals (e.g. oat and barley). These results suggest that pre-processed wheat bran is a potential functional food ingredient or a potential soluble/insoluble fibre source, which can be used in food as is or by minor modification to increase fibre solubility. [Source: ethanol project - Lkstarwk.en p. 1].

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
OBS

Nous avons déterminé la teneur en fibres alimentaires solubles et insolubles, en ß-D-glucane et en amidon de trois fractions de son de blé prétraité. [...] D'après les résultats que nous avons obtenus jusqu'ici, nous pouvons faire les constatations suivantes : i) la fraction de son de blé prétraité A1 s’est enrichie en ß-D-glucane, la concentration de ce composé passant de 0, 5 %, dans le blé non traité, à 2, 6 % dans le son; [...] nous avons mis au point un procédé enzymatique pour purifier la ß-D-glucane, de façon à comparer les propriétés chimiques et physiques(rhéologiques) de la ß-D-glucane du blé à celles de la glucane d’autres céréales(p. ex. l'avoine et l'orge). D'après ces résultats, le son de blé prétraité pourrait être un ingrédient alimentaire fonctionnel ou une source de fibres solubles et insolubles s’utilisant tel quel dans les aliments ou après une modification mineure destinée à augmenter la solubilité des fibres. [Source : projet éthanol-Lkstarwk. fr p. 1].

Spanish

Save record 69

Record 70 1996-08-09

English

Subject field(s)
  • Convention Titles (Meetings)
OBS

October 8-10, 1995, Quebec City, Canada. Over two hundred representatives of nongovernmental organizations and Civil Society Organizations from Africa, Asia, Europe, Latin America, the Caribbean, and North America met in Quebec City at the Global Assembly on Food Security. They offer to the Symposium FAO and Ministerial Meeting the principles and recommendations.

French

Domaine(s)
  • Titres de conventions (Réunions)
OBS

Plus de deux cents représentants d’organisations non gouvernementales d’Afrique, d’Asie, d’Europe, d’Amérique latine, des Caraïbes et d’Amérique du Nord ont participé à l'Assemblée mondiale sur la sécurité alimentaire, à Québec, du 8 au 10 octobre 1995. Ils ont convenu d’offrir au Symposium de la FAO et à la réunion ministérielle, le fruit de leurs délibérations sous forme d’accords de principes et de recommandations.

Spanish

Save record 70

Record 71 1994-05-03

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Société africaine du développement de l'industrie alimentaire du millet et du sorgho(non officiel)

Spanish

Save record 71

Record 72 1991-03-26

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Dietetics

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Diététique
OBS

rapport entre les acides aminés essentiels et les acides aminés non essentiels d’une protéine alimentaire. FAO/OMS

OBS

E : essentiel. N : non essentiel.

Spanish

Save record 72

Record 73 1988-06-07

English

Subject field(s)
  • Various Industries

French

Domaine(s)
  • Industries diverses
CONT

Nielsen a calculé qu'à l'heure actuelle, le marché du non alimentaire représente environ 17 % des ventes en dollars dans ces mêmes magasins.

Spanish

Save record 73

Record 74 1983-01-25

English

Subject field(s)
  • Economic Co-operation and Development
OBS

Terms used by CIDA (ACDI). For the purchase of food from any country in the world.

French

Domaine(s)
  • Coopération et développement économiques

Spanish

Save record 74

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