TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

NON EMBALLE [10 records]

Record 1 2022-04-14

English

Subject field(s)
  • Customs and Excise
CONT

An excise warehouse is any place of security approved by [customs] where goods liable for excise duty can be stored without payment of the duty for such periods and subject to such conditions as they see fit.

French

Domaine(s)
  • Douanes et accise
CONT

[...] le ministre peut délivrer, sur demande, l'agrément d’exploitant d’entrepôt d’accise à la personne qui n’ est pas un vendeur au détail d’alcool l'autorisant à posséder dans son entrepôt d’accise des cigares, des produits de vapotage ou du tabac fabriqué non estampillés ou de l'alcool emballé non acquitté.

Spanish

Save record 1

Record 2 2017-01-20

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

If the package says “keep refrigerated,” or similar wording, refrigerate the food or beverage at all times. This includes before and after you open the food package.

OBS

[According to the Processed Products Regulations (C.R.C., c. 291)] The words "keep refrigerated" if the product is a fruit juice packed in a non-hermetically sealed container.

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

[Aux fins du Règlement sur les produits transformés(C. R. C., ch. 291) ] La mention «garder réfrigéré» s’il s’agit d’un jus de fruits emballé dans un contenant non hermétiquement scellé.

Spanish

Save record 2

Record 3 2015-04-09

English

Subject field(s)
  • Special Packaging
  • Food Industries
CONT

Foods that bear a packaging date and are repackaged by a retailer must maintain the original packaging date applied when the product was first packed or weighed ...

French

Domaine(s)
  • Emballages spéciaux
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Les aliments qui portent une date d’emballage et qui sont remballés par un détaillant doivent porter la date d’emballage originale indiquée quand le produit a été emballé ou pesé pour la première fois [...]

CONT

L'étiquette du bœuf marqué d’une date «emballé le» puis réemballé au détail doit toujours indiquer la date d’emballage initiale et non la date de réemballage.

Spanish

Save record 3

Record 4 2015-04-08

English

Subject field(s)
  • Law of the Sea
  • Transportation Insurance
  • Regulations (Water Transport)
CONT

... the word "package" is clearly not appropriate to describe a truck ... the word "unit" would ... normally apply to a shipping unit, that is a unit of goods ...

OBS

Context quoted from Canada Supreme Court Reports, 1959, page 372.

French

Domaine(s)
  • Droit de la mer
  • Assurance transport
  • Réglementation (Transport par eau)
CONT

En l'absence de dispositions contraires dans le connaissement, le terme unité ou «shipping unit» vise tout objet non emballé(auto, tracteur, yacht, etc.). [...] L'unité [...] s’applique aux marchandises qui, dans le langage courant, ne reçoivent pas le nom de colis parce qu'elles sont conditionnées dans des emballages portant un nom différent : balles, fûts, etc., soit parce qu'il s’agit d’objets qui en raison de leurs dimensions ou de leur nature propre, ne sont pas remis au transporteur dans un emballage [...]

OBS

L’analyse de la jurisprudence montre très bien l’ambiguïté du terme unité: elle provient de la distinction qu’il convient d’établir très clairement entre l’unité (shipping unit) visée dans la Convention de Bruxelles et dans la très grande majorité des lois nationales, et la notion de freight unit (unité de fret).

Spanish

Save record 4

Record 5 2002-12-19

English

Subject field(s)
  • Freezing and Refrigerating
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

The application of a layer of ice to the surface of a frozen product by spraying, brushing on water or by dipping, is widely used to protect the product from the effects of dehydration and oxidation during cold storage.

French

Domaine(s)
  • Congélation, surgélation et réfrigération
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

Enrobage d’un produit congelé non emballé par une pellicule de glace.

CONT

Développement du givrage pour les produits de la pêche.

Spanish

Save record 5

Record 6 1998-04-29

English

Subject field(s)
  • Types of Paper
DEF

A general reference to clean types of waxed, coated, or lacquered finish papers which have characteristics making them suitable for packaging food products.

Key term(s)
  • food wrapper

French

Domaine(s)
  • Sortes de papier
CONT

Les papiers pour usage alimentaire sont soumis à une réglementation [...] qui concerne en particulier la non migrations des produits de composition du papier vers l'aliment emballé. [...] sont visés ceux en contact direct(non ceux isolés par un plastique interposé). On distingue les produits alimentaires secs, humides, gras; ces deux dernières catégories étant beaucoup plus sensibles aux souillures par odeur et par migration.

OBS

On trouvera le contexte ci-haut ainsi que les syntagmes «papier pour usage alimentaire» et «papier à usage alimentaire» dans le «Cours de formation papetière» (CTD-1) de Jean Vilars sous l’article 12.3.5 et dans le résumé des articles 12.3 à 12.3.5.

Spanish

Save record 6

Record 7 1998-03-19

English

Subject field(s)
  • Freezing and Refrigerating
  • Food Industries
DEF

Freezing of produce by direct contact with a refrigerated surface.

OBS

In food processing the temperature reduction is achieved by placing the product between cold metal plates or surfaces.

French

Domaine(s)
  • Congélation, surgélation et réfrigération
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Congélation résultant d’un contact direct entre les surfaces froides et les produits à congeler.

OBS

Le produit, emballé ou non, est congelé par contact avec une surface métallique maintenue froide par circulation d’un fluide réfrigérant [...]

OBS

Technique de surgélation par contact.

Spanish

Save record 7

Record 8 1998-03-19

English

Subject field(s)
  • Freezing and Refrigerating
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Congélation, surgélation et réfrigération
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Mettre un produit, emballé ou non, en contact avec de la glace pour le refroidir ou le conserver.

Spanish

Save record 8

Record 9 1993-10-25

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

Said of unwrapped frozen produce covered with a coating of ice, e.g. glazed frozen fish. (based on DIFRA, 1978, p. 248).

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Se dit d’un produit congelé non emballé enrobé d’une pellicule de glace, p. ex. poisson givré.(d’après DIFRA, 1978, p. 248).

Spanish

Save record 9

Record 10 1980-07-02

English

Subject field(s)
  • Freight Service (Rail Transport)

French

Domaine(s)
  • Trafic marchandises (Transport par rail)
CONT

Les marchandises à nu, isolées ou attachées ensemble, telles que ferrailles, tuyaux, cuirs, etc. [...], [...] conviennent aux marchandises non emballées, telles que les fers à nu ou en bottes, rouleaux de grillage [...]

Spanish

Save record 10

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: