TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

NON FERMENTE [12 records]

Record 1 2016-02-26

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Fermented milks are cultured dairy products made from skim, whole or slightly concentrated milk that require specific lactic acid bacteria to develop their characteristic flavor and texture. Fermented milks are usually fluid or semifluid ... and all contain lactic acid in varying proportions.

OBS

Milk ... prepared by lactic acid fermentation (e.g. yogurt) or a combination of this and yeast fermentation (e.g. kefir) ...

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

[...] produit laitier préparé avec des laits (écrémés ou non) ou des laits concentrés ou en poudre (écrémés ou non) ayant subi la pasteurisation, la stérilisation ou l’ébullition, homogénéisés ou non, ensemencés avec des bactéries lactiques (...)

OBS

Le yaourt ou yogourt est un lait fermenté, préparé avec des laits écrémés ou non, pasteurisés, éventuellement additionnés de poudre de lait(pour en améliorer la consistance) et ensemencés avec deux bactéries lactiques spécifiques [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 1

Record 2 2010-11-23

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Beverages
DEF

A greenish-grey China tea made in China, Taiwan and Japan, the leaves of green or gunpowder tea are characteristically rolled in pellets. Unfermented, it has a delicate taste and fine aroma, and is best drunk on its own.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
OBS

[...] et diversement présentée qui seront finalement utilisés pour la préparation du liquide désiré, thé noir fermenté, thé vert non fermenté

Spanish

Save record 2

Record 3 2005-11-25

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

Unfermented juice of unripe grapes.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Jus acide, non fermenté, de raisins cueillis verts, entrant dans la préparation de certains mets et condiments.

Spanish

Save record 3

Record 4 2002-01-12

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

A wine that is naturally carbonated by a second fermentation.

CONT

Sparkling wines are made effervescent by the presence of carbon dioxide in the bottle ....

CONT

The Wine Spectator ... gave L'Ermitage the number-one ranking in their recent poll of California sparklers.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Vin qui a eu une seconde fermentation après le bouchage. Ce vin contient un degré plus ou moins élevé de sucre non fermenté.

OBS

Tous les vins français de ce type portent ce nom [mousseux], à l’exception des mousseux produits dans la région de Champagne qui sont les seuls à avoir droit à l’appellation Champagne.

Key term(s)
  • vin pétillant

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
Save record 4

Record 5 2001-01-26

English

Subject field(s)
  • Food Industries
OBS

Grape juice, unfermented (excl. concentrated) (S.C.C., STACAN 12-502, Item 07 4 18), for/10.10.74 xad; 73;

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

jus non fermenté(2)(aliment.) Jus de raisin, non fermenté(sauf concentré)(C. T. P., STACAN 12-502, poste 07 4 18), for/10. 10. 74

Spanish

Save record 5

Record 6 2001-01-10

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Sugar Industry
  • Chemical Elements and Compounds
DEF

Any of the acyclic linear polyhydric alcohols; may be considered sugars in which the aldehydic group of the first carbon atom is reduced to a primary alcohol; classified according to the number of hydroxyl groups in the molecule; sorbitol (D-glucitol, sorbite) is one of the most widespread of all the naturally occurring sugar alcohols.

CONT

As a group, the sugar alcohols are crystalline substances, having low specific rotations, and ranging in taste from faintly sweet to very sweet. Their distribution in nature is limited exclusively to plants.

CONT

There are two major categories of sugar substitutes. One is sugar alcohols. The other is artificial sweeteners. Sugar alcohols ... supply as much, if not more, caloric energy than regular sugar. Artificial sweeteners provide virtually no caloric energy. ... There are four sugar alcohols currently available in the US: mannitol, sorbitol, xylitol, and maltitol.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Éléments et composés chimiques
DEF

Nom générique des polyalcools obtenus par hydrogénation des oses.

CONT

Le xylitol, alcool de sucre naturel non fermenté par les streptocoques oraux, s’est révélé être un sucre de substitution efficace contre la carie [...] Il est souvent utilisé dans les gommes à mâcher «sucrées sans sucre».

OBS

D’après QUENC 1969, vol. 4, p. 3554 et DCHIM 1978, p. 605, le terme «ite» est masculin, alors que d’après LGRAN 1970, vol. 6, p. 285, il est féminin.

OBS

Le sorbitol, un polyol hexavalent [...] peut s’obtenir par hydrogénation du glucose. [...] À l’état naturel, le sorbitol est contenu dans les fruits de nombreuses Rosacées et dans certaines Algues.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Industria azucarera
  • Elementos y compuestos químicos
Save record 6

Record 7 2000-03-07

English

Subject field(s)
  • Winemaking

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
OBS

Moût : jus de raison non encore fermenté.

Spanish

Save record 7

Record 8 1999-08-25

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Sugar Industry
DEF

A pentahydric alcohol derived from xylose, the latter being extracted from peanut pods, birchwood, or other woods. Currently made synthetically, (wastes from the pulp and paper industry). A sweetener and probable diuretic.

CONT

... Trident with Dentec (the trademark for xylitol) had just been recognized by the Canadian Dental Association as beneficial to dental health.

CONT

Xylitol has the same relative sweetness as sugar. This benefit, as well as it's reported reputation of preventing dental caries, is far outweighed by studies which link it to tumor formation in animals. For this reason, the US has voluntarily curtailed its use in food products. Xylitol was a popular ingredient in chewing gums.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

Pentaalcool dérivé du xylose, lui-même tiré des écales d’arachides, du bouleau, de divers bois. On le produit le plus souvent par synthèse (déchets de l’industrie papetière). Édulcorant. Diurétique probable.

CONT

La compagnie Trident a commercialisé une gomme avec xylitol (identifié sous le nom commercial de Dentec), et l’Association dentaire canadienne a apposé son précieux sceau sur la gomme.

CONT

Le xylitol, alcool de sucre naturel non fermenté par les streptocoques oraux, s’est révélé être un sucre de substitution efficace contre la carie [...] Il est souvent utilisé dans les gommes à mâcher «sucrées sans sucre».

Spanish

Save record 8

Record 9 1988-03-30

English

Subject field(s)
  • Beverages
CONT

The home version of blueberry juice is more viscous than commercial brands, whether they are juice or cocktail, single strength or frozen concentrate.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

La dénomination jus d’abricot s’applique au liquide non concentré, non dilué et non fermenté(...)

Spanish

Save record 9

Record 10 1975-03-11

English

Subject field(s)
  • Beverages
OBS

there are many ways of preparing the tea leaf but most tea is designated green or black, the former also being known as unfermented and the latter as fermented tea.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
OBS

(...) et diversement présentés qui seront finalement utilisés pour la préparation du liquide désiré, thé noir fermenté, thé vert non fermenté

Spanish

Save record 10

Record 11 1975-03-11

English

Subject field(s)
  • Beverages
OBS

there are many ways of preparing the tea leaf but most tea is designated green or black, the former also being known as unfermented and the latter as fermented tea.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
OBS

(...) et diversement présentée qui seront finalement utilisés pour la préparation du liquide désiré, thé noir fermenté, thé vert non fermenté

Spanish

Save record 11

Record 12 1975-03-11

English

Subject field(s)
  • Beverages
OBS

there are many ways of preparing the tea leaf but most tea is designated green or black, the former also being known as unfermented and the latter as fermented tea.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
OBS

(...) et diversement présentée qui seront finalement utilisés pour la préparation du liquide désiré, thé noir fermenté, thé vert non fermenté

Spanish

Save record 12

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