TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

PIMENTA [6 records]

Record 1 2024-03-13

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Industries
  • Cosmetology
CONT

Bay oil ... can occur naturally in food and may be used as a food-flavouring agent. It's also used as a fragrance ingredient in a variety of products available to consumers ...

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Industrie de l'alimentation
  • Cosmétologie
CONT

L’huile de Bay [...] est connue sous forme d’huile essentielle. On peut la trouver naturellement dans les aliments et on peut l’utiliser comme agent aromatisant pour les aliments. On peut également l’utiliser comme ingrédient de parfum dans une variété de produits de consommation [...]

Spanish

Save record 1

Record 2 2016-05-18

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
Save record 2

Record 3 2016-03-02

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)
DEF

A genus of tropical American aromatic trees (family Myrtaceae) having large coriaceous pinnately veined leaves, small cymose flowers, and 1 to 6 pendulous ovules.

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Arbre de l’Amérique tropicale, très odoriférant, à grandes feuilles opposées coriaces, à nombreuses fleurs disposées en cymes à l’aisselle des feuilles supérieures. (Les fruits, bacciformes, sont employés comme condiment sous les noms de «quatre-épices, piment âcre, toute-épice, poivre de la jamaïque». Famille des myrtacées.

Spanish

Save record 3

Record 4 1999-11-04

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Quebec Laws and Legal Documents
DEF

The dried unripe fruits of a small, tropical, evergreen tree, Pimenta officinalis, of the myrtle family (Myrtaceae) ...

OBS

Allspice is so named because its flavor resembles that of a combination of cloves, cinnamon, and nutmeg.

Key term(s)
  • allspice tree
  • Jamaica pimento
  • Jamaica pepper
  • Jamaica pepper tree

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Lois et documents juridiques québécois
CONT

Le poivre anglais ou piment de la Jamaïque est le fruit du Pimenta officinalis(Myrtacées), arbre toujours vert croissant aux Antilles et cultivé surtout à la Jamaïque. On l'appelle également toute-épice parce qu'il possède une saveur aromatique et piquante qui rappelle la girofle, la muscade, le poivre et la cannelle.

OBS

[Le nom officiel français est] piment de la Jamaïque. Il [...] est souhaitable que disparaissent du commerce des appellations aussi imprécises que toute épice et quatre-épices.

Key term(s)
  • poivrier de la Jamaïque
  • myrte-piment

Spanish

Save record 4

Record 5 1994-03-21

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Spices and Condiments
OBS

Nomenclature on spices and condiments: Natural vegetable products or mixtures thereof, free from extraneous matter, used for flavouring, seasoning and imparting aroma to foods.

OBS

The term applies equally to the product in the whole form or in the ground form.

OBS

Terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Épices et condiments
OBS

Nomenclature sur les épices : Produits végétaux ou mélanges de ceux-ci, exempts de matières étrangères, utilisés pour donner de la saveur et de l’arôme et pour assaisonner les aliments.

OBS

Le terme est applicable à la fois au produit entier et au produit en poudre.

OBS

Termes normalisés par l’ISO.

Spanish

Save record 5

Record 6 1986-05-01

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
OBS

Le Pimenta officinalis Lindl.-syn. Eugenia pimenta D. C., Pimenta dioica(L.) Merr.-s’appelle officiellement en français piment de la Jamaïque(ISO/CT 34 «Produits agricoles alimentaires», sous-comité 7 «Épices»). Il est donc souhaitable que disparaissent du commerce des appellations aussi imprécises que toute-épice et quatre-épices. Autrefois, cette dernière expression s’appliquait à des graines aromatiques comme la nigelle et le genièvre qui pouvaient, à elles seules, tenir lieu de mélanges d’épices.

Spanish

Save record 6

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: