TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

POIS [100 records]

Record 1 2025-03-21

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
  • Agricultural Economics
CONT

... grading factor applied to peas with visibly cracked seed coats and peas with all or part of the seed coat removed.

OBS

cracked seed coat; CSDC: designations used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
  • Économie agricole
OBS

[Facteur de classement décrivant les] pois dont les téguments sont visiblement fendillés et [les] pois dont une partie du tégument ou le tégument entier est enlevé.

OBS

tégument fendillé; CSDC : désignations en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción vegetal
  • Economía agrícola
CONT

Se están observando semillas con tegumento rajado, semillas arrugadas, semilla abollada, semilla chica, semillas con picaduras de chinche (en aquellos lotes donde el monitoreo de plagas fue deficitario) y semillas verdes [...]

Save record 1

Record 2 2024-10-29

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Plant and Crop Production
CONT

Lentil, field pea, chickpea and faba bean all suffer from fungal diseases known as "ascochyta blight". Each crop is affected by a different species of ascochyta. As a result, lentil ascochyta will not spread to pea nor will pea ascochyta spread to lentil.

OBS

Heavily infected seeds usually are characterized by a half-moon shaped, light to reddish or reddish brown spot on the edge of the seed; occasionally, it appears as a brown spot on the cheek of the seed (Official Grain Grading Guide).

OBS

Name used by the Canadian Grain Commission (CGC).

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Cultures (Agriculture)
CONT

Les lentilles, les pois de grande culture, les pois chiches et les féveroles souffrent tous de maladies fongiques connues sous le nom d’«ascochytose» ou de «brûlure ascochytique». Chaque culture est attaquée par des espèces différentes d’Ascochyta, de sorte que l'ascochytose des lentilles ne peut se transmettre au pois et vice versa.

OBS

La graine fortement atteinte se caractérise habituellement par une tache en demi-lune d’une couleur allant du brun clair au brun rougeâtre sur son bord; la maladie se trahit également par une tache brune sur la joue de la graine (Guide officiel du classement des grains).

OBS

Nom en usage à la Commission canadienne des grains (CCG).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de las plantas
  • Producción vegetal
CONT

La ascochitosis del guisante es una enfermedad en cuya etiología acoge varias especies de hongos formadoras de picnidios [...]

Save record 2

Record 3 2024-09-20

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Plant and Crop Production
CONT

Ascochyta Blight of Chickpea. All aboveground portions of the plant are likely to show symptoms which begin as dark, sunken lesions. These soon erupt in pycnidia which often exhibit a pattern of concentric rings. Lesions may cause girdling of the stems or dieback of all plant parts above the lesions.

OBS

Ascochyta blight is caused by the fungus Ascochyta rabiei [and] it is considered to be the most important disease of chickpeas worldwide.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Cultures (Agriculture)
CONT

Ascochytose du pois chiche. Toutes les parties aériennes de la plante afficheront des symptômes qui débutent par l'apparition de lésions noires renfoncées. De celles-ci émergent des pycnides qui se manifestent souvent sous forme d’anneaux concentriques. Les lésions peuvent entraîner l'annélation des tiges ou le dépérissement de toutes les parties de la plante au-dessus des lésions.

OBS

L'ascochytose du pois chiche, causée par l'Ascochyta rabiei, constitue un problème majeur pour cette production [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de las plantas
  • Producción vegetal
Save record 3

Record 4 2024-02-22

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
Universal entry(ies)
OBS

An insect (order Hymenoptera) of the family Andrenidae.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Insecte (ordre des hyménoptères) de la famille des Andrenidae.

Spanish

Save record 4

Record 5 2023-08-31

English

Subject field(s)
  • Quality Control (Management)
  • Industrial Crops
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

The sample as it arrives is referred to as the uncleaned sample. ... Percentages by weight for grading feed peas refer to percentages of the uncleaned sample, or the gross weight.

French

Domaine(s)
  • Contrôle de la qualité (Gestion)
  • Culture des plantes industrielles
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

À sa réception, l'échantillon est considéré comme l'échantillon non nettoyé. [...] Les pourcentages en poids pour classer les pois fourragers se rapportent aux pourcentages de l'échantillon non nettoyé, ou le poids brut.

Spanish

Save record 5

Record 6 2023-05-16

English

Subject field(s)
  • Mathematics, Physics and Natural Sciences
  • Electronics and Informatics
  • Medicine and Health
  • Industries
DEF

A linear array of fullerenes enclosed in a carbon nanotube.

CONT

The top panel shows a TEM (transmission electron microscopy) image of a fullerene peapod: C60 encapsulated within a single wall nanotube.

CONT

A carbon peapod is a novel hybrid carbon material that traps fullerene inside a carbon nanotube. It can possess interesting magnetic properties with heating and irradiating. It can also be applied as an oscillator during theoretical investigations and predictions.

OBS

[The carbon nanopeapod] is an example of a composite nanofibre.

OBS

carbon nanopeapod: term describing specific types of carbon nanofibres and nanoplates.

OBS

carbon nanopeapod: term and definition standardized by the International Organization for Standardization (ISO).

Key term(s)
  • carbon nano-peapod

French

Domaine(s)
  • Mathématiques, physique et sciences naturelles
  • Électronique et informatique
  • Médecine et santé
  • Industries
DEF

Réseau linéaire de fullerènes enfermés dans un nanotube de carbone.

CONT

Le domaine du «carbone» a été marqué par les découvertes de deux nouveaux objets de dimensions nanométriques : celle des fullerènes en 1985, et celle des nanotubes monoparois, nano-cylindres découverts en 1993. L'observation de molécules de fullerènes dans les nanotubes en 1998 a offert aux chimistes et aux physiciens un nouvel objet d’étude «tout carbone»... Les nanostructures obtenues par l'insertion des fullerènes à l'intérieur des nanotubes sont appelées «cosses de petits pois»(«peapods» en anglais) puisqu'elles ressemblent à des cosses(les nanotubes) emplies de pois(les fullerènes). Différentes variétés de [cosses de] petits pois sont obtenues selon les molécules insérées, comme le C60, qui ressemble à un ballon de football, ou le C70, ballon de rugby, par exemple.

OBS

[Le nanotube de carbone de type «peapod» est] un exemple de nanofibre composite.

OBS

Le nouveau composé hybride de type C60[signe arobas] SWNT [single-wall nanotube] a été nommé «peapod», ce qui signifie [cosse de] petits pois en anglais, le nanotube jouant le rôle de la cosse et les fullerènes celui des pois [...] La méthode de synthèse précitée, dite «méthode de sublimation», a été par la suite largement utilisée afin de produire des peapods à l'aide de différents types de fullerènes(C70, C78, C60, C80, C82, etc.).

OBS

nano-cosse de carbone; nano-cosse carbonée; nano-peapod de fullerènes : Selon le Trésor de la langue française, les mots construits avec le préfixe nano- sont généralement soudés.

OBS

nanotube de carbone de type «peapod» : terme décrivant des types spécifiques de nanofibres et de nanofeuillets carbonés.

OBS

nanotube de carbone de type «peapod» : terme et définition normalisés par l’Organisation internationale de normalisation (ISO).

Key term(s)
  • nano-cosse de carbone
  • nanocosse carbonée
  • nano-cosse carbonée
  • nano-peapod de fullerènes

Spanish

Save record 6

Record 7 2022-09-21

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
Universal entry(ies)
OBS

A spider of the family Araneidae.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Araignée de la famille des Araneidae.

Spanish

Save record 7

Record 8 2022-07-19

English

Subject field(s)
  • Crustaceans
Universal entry(ies)
OBS

A decapod of the family Pinnotheridae.

French

Domaine(s)
  • Crustacés
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Décapode de la famille des Pinnotheridae.

Spanish

Save record 8

Record 9 2022-07-19

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
Universal entry(ies)
OBS

An insect (order Diptera) of the family Syrphidae.

OBS

Eristalis obscura: There is no common name for this species of flower fly.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Insecte (ordre des diptères) de la famille des Syrphidae.

Spanish

Save record 9

Record 10 2022-07-19

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Fabaceae.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Fabaceae.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
  • Producción hortícola
Entrada(s) universal(es)
DEF

Planta herbácea, anual, originaria de la región mediterránea, cultivada desde muy antiguo y difundida en todo el mundo para consumo humano y, en menor escala, para la alimentación del ganado.

OBS

guisante común: término utilizado para los fines del Codex Alimentarius.

Save record 10

Record 11 2022-04-08

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
  • Cropping Systems
  • Food Industries
DEF

An agricultural crop ... grown on large areas.

OBS

Major field crops grown in Canada include wheat, canola, barley, corn and soybeans.

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
  • Systèmes de culture
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Les céréales(blé, orge, maïs,...), les oléagineux(tournesol, colza, soja,...) et les protéagineux(pois, féveroles,...) composent le secteur des grandes cultures [en France].

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción vegetal
  • Sistemas de cultivo
  • Industria alimentaria
Save record 11

Record 12 2022-02-28

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Fabaceae.

OBS

asparagus bean: common name also used to refer to the species Psophocarpus tetragonolobus.

Key term(s)
  • yardlong cowpea

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Fabaceae.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
Entrada(s) universal(es)
Save record 12

Record 13 2022-02-28

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
DEF

A tropical Old World herbaceous annual vine (Psophocarpus tetragonolobus) bearing purplish or blue flowers in a close raceme and pods with four jagged wings.

OBS

A plant of the family Fabaceae.

OBS

asparagus pea: common name also used to refer to the species Tetragonolobus purpureus.

OBS

asparagus bean: common name also used to refer to the species Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis.

Key term(s)
  • wing bean
  • four-angle-bean

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Pois carré. [...] Les gousses, récoltées avant maturité, sont consommées à la manière des haricots verts, dont elles se rapprochent par la saveur; les graines mûres sont également comestibles, bien que de cuisson difficile. Les tubercules, à l'état jeune, se mangent crus, ils ont une saveur légèrement sucrée.

OBS

Plante de la famille des Fabaceae.

OBS

pois carré :

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
  • Producción hortícola
Entrada(s) universal(es)
Save record 13

Record 14 2021-12-01

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

Hay made from the climbing stem and foliage of the ... pea ...

Key term(s)
  • pea vine hay

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)

Spanish

Save record 14

Record 15 2021-12-01

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Pea forage harvested early in the season may allow a second crop of forage or possibly sunflowers. Peas will improve soil tilth and fix nitrogen. Peas or pea-cereal mix planted as forage can contribute to a profitable integrated crop-livestock farming operation.

Key term(s)
  • pea vine forage

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)

Spanish

Save record 15

Record 16 2021-11-29

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Forage Crops
CONT

Pea/cereal mixtures can produce better quality silage than cereals alone. Pea silage could be 13-18% protein so theoretically a pea/cereal mix should have higher protein than a cereal silage alone which is usually about 10% protein.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Culture des plantes fourragères

Spanish

Save record 16

Record 17 2021-11-22

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Dietetics
CONT

The use of pea protein in the food industry for the formulation of new food products is very interesting because of its nonallergenic characteristic, ... high nutritive value and good functional properties ...

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Diététique
CONT

[...] le projet commercialisera les premières protéines de canola et les nouveaux isolats de protéines de pois [...] avec une pureté de plus de 90 % et une solubilité de près de 100 % [...] Cette pureté supérieure améliore le profil aromatique des protéines de pois, tandis que la grande solubilité élimine le caractère granuleux des protéines moins solubles.

Spanish

Save record 17

Record 18 2021-11-22

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Dietetics
CONT

Whey protein is most prevalent in two forms, concentrate & isolate ... Whey protein has higher grams of protein per serving than pea protein. A pea protein isolate typically contains 21 g of protein per serving.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Diététique
CONT

[...] le projet commercialisera les premières protéines de canola et les nouveaux isolats de protéines de pois [...]

Spanish

Save record 18

Record 19 2021-11-22

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Pea hulls are an excellent high-fiber ingredient for dry pet food to produce calorie-restricted diets.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
OBS

Les pois se consomment cuits, légèrement passés au beurre, ou en salades. Les grains secs débarrassés de leur pellicule, nommés pois cassés, sont transformés en soupes et purées.

Spanish

Save record 19

Record 20 2021-11-22

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Dietetics
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Pea protein concentrate ... is produced by mechanically processing and separating de-hulled yellow and green peas. The result is a yellowish fine powder with the characteristic flavour of peas. ... The nutritional properties of pea protein concentrate ... make it an excellent choice for animal feed, piglet feed, aquafeed and pet food.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Diététique
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Le [...] concentré de protéines de pois [sera transformé] en un substitut de viande à forte teneur en humidité, en protéines végétales texturées, en tempeh, en tofu, en pâtes et en substitut de produits laitiers.

Spanish

Save record 20

Record 21 2021-11-22

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Dietetics
CONT

This is ... a review of the studies on the utilization of canola protein in human food, comprising the extraction processes for protein isolates and fractions, the molecular character of the extracted proteins, as well as their food functional properties.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Diététique
CONT

[...] le projet commercialisera les premières protéines de canola et les nouveaux isolats de protéines de pois [...]

Spanish

Save record 21

Record 22 2021-07-30

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Fabaceae.

OBS

lima bean; butter bean; sieva bean; rangoon bean: terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille Fabaceae.

OBS

haricot de Lima; pois du Cap; haricot de Madagascar; fève créole; pois chouche; pois doux; pois savon : termes normalisés par l'ISO.

OBS

pois doux : nom commun utilisé aussi pour désigner l'espèce Inga edulis.

Spanish

Save record 22

Record 23 2021-07-30

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Fabaceae.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille Fabaceae.

OBS

pois doux : nom commun utilisé aussi pour désigner l'espèce Phaseolus lunatus.

Spanish

Save record 23

Record 24 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

pea viner: an item in the "Agricultural Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

récolteuse de pois : objet de la classe «Outils et équipement agricoles» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 24

Record 25 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

pea huller: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

écosseuse de pois : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 25

Record 26 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

green pea combine: an item in the "Agricultural Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

cueilleuse-batteuse de petits pois : objet de la classe «Outils et équipement agricoles» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 26

Record 27 2021-01-21

English

Subject field(s)
  • Solid Fossil Fuels
  • Lignite, Graphite and Coal Mining
DEF

Pieces of coal of a very small size ...

French

Domaine(s)
  • Combustibles fossiles solides
  • Exploit. de charbons fossiles autres que la tourbe

Spanish

Save record 27

Record 28 2020-05-27

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Fabaceae.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Fabaceae.

Spanish

Save record 28

Record 29 2020-02-25

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Sapindaceae.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Sapindaceae.

Spanish

Save record 29

Record 30 2020-02-11

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Fabaceae.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Fabaceae.

Spanish

Save record 30

Record 31 2020-01-29

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Restaurant Menus
DEF

A firm cheese with small holes and a nutty flavor that is of Swiss origin.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Menus (Restauration)
DEF

Fromage fabriqué exclusivement avec du lait de vache emprésuré, à pâte ferme, cuite, pressée et salée en surface ou en saumure, de couleur ivoire à jaune pâle, présentant des «ouvertures» de dimensions allant de la grosseur d’un pois à celle d’une noisette [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Queso suave, de origen suizo, fabricado con leche de vaca y cuajo triturado.

Save record 31

Record 32 2020-01-06

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Fabaceae.

OBS

glory pea: common name also used to refer to the species Clianthus puniceus.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Fabaceae.

Spanish

Save record 32

Record 33 2019-05-07

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
OBS

An annual half-twining bean ... adapted to about the same area as the cowpea and cultivated for its seed to a limited extent in Asia and the East Indies.

OBS

Agricultural food products (pulse - food grains).

OBS

red bean; rice bean: terms standardized by ISO.

Key term(s)
  • ricebean

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante herbacée annuelle grimpante de la famille des fabacées cultivée surtout en Asie tropicale pour ses graines oblongues consommées comme légume sec.

OBS

Produit agricole alimentaire (légume sec - grains de plante).

OBS

haricot riz; haricot grain de riz; pois zombi; pois jaune : termes normalisés par l'ISO.

Spanish

Save record 33

Record 34 2018-07-31

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

[In the Processed Products Regulations,] broken pea means one that, while having little or none of its interior substance separated from it, is crushed or broken from the natural shape but does not include skins and cracked peas which do not materially affect the shape of the pea ...

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

[Dans le Règlement sur les produits transformés, ] pois brisé signifie un pois qui, tout en étant séparé d’une faible partie de sa substance intérieure ou n’ en étant pas séparé du tout, est broyé ou brisé par rapport à sa forme naturelle, mais ne comprend pas les peaux ni les pois fendillés qui ne modifient pas considérablement la forme du pois [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
Save record 34

Record 35 2018-03-14

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
Universal entry(ies)
CONT

This moth, common in Great Britain and Canada's West Coast, is often found in combination with the brown house moth. It is usually considered to be more of a stored product pest and less of a scavenger than the latter. The worst infestations occur in grain, cereals, and stored seeds such as peas and beans.

OBS

The adult is easily recognized by its conspicuous white head and thorax. The forewings are greyish-white with darker areas. The males have a wing-spread of about 1.2 centimetres and the females about 2 centimetres. Most of the adults are females, each of which lays about 100 eggs. Like the brown house moth, the females vary in size and the larger females lay more eggs. The eggs, dull white in colour, are laid in cracks and crevices and often adhere together. The larva, which requires a relative humidity of at least 80% for development, is about 1.2 centimetres in length and waxy-white in colour. The head and adjoining portion of the back of the adult are reddish-brown. This moth has no dormant stage and under summer conditions and 90% relative humidity, the life of this species takes about 62 days.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Ce papillon, commun en Grande-Bretagne et sur la côte Ouest du Canada, est souvent associé à l'œcophore bronzée. De façon générale, on le considère davantage comme un ravageur des produits entreposés et moins comme un coprophage, par rapport à l'œcophore bronzée. Les pires infestations ont lieu dans le grain, les céréales et les semences entreposées comme les pois et les fèves.

OBS

On reconnaît facilement l’adulte à sa tête et à son thorax de couleur blanche qui attirent la vue. Les ailes antérieures sont d’un blanc grisâtre, avec des zones plus foncées. Chez le mâle, l’envergure des ailes est de 1,2 cm environ et, chez la femelle, d’environ 2 cm. La plus grande partie de la population adulte est composée de femelles qui pondent, chacune, environ cent œufs. Comme pour l’œcophore bronzée, la taille des femelles varie, et les plus grosses pondent plus d’œufs. Les œufs, d’un blanc terne, sont déposés dans des fissures ou des anfractuosités et, souvent, ils adhèrent les uns aux autres. La chenille, qui a besoin d’une humidité relative de 80 % pour se développer, mesure environ 1,2 cm de longueur et est d’un blanc cireux. La tête et la partie attenante du dos de l’adulte sont brun roux. Ce papillon ne présente pas de diapause et, à des températures estivales et à une humidité relative de 90 %, le cycle évolutif exige environ soixante-deux jours.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Insectos, ciempiés, arañas y escorpiones
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
Entrada(s) universal(es)
CONT

La Endrosis sarcitrella (Linnaeus) (palomilla o polilla cabeza blanca) es una larva capaz de alimentarse de una gran variedad de productos secos de origen vegetal o animal, como granos de trigo, avena, maíz, cebada y los productos de su molienda, arvejas, fréjol, lupinas y sus harinas, nueces, tortas y harinas de oleaginosas, alimentos concentrados para el ganado. Es una plaga de menor importancia comparativamente con otras especies que son más dañinas a granos y productos almacenados. Generalmente se le encuentra en productos que han estado almacenados por largos períodos de tiempo o en malas condiciones de conservación.

Save record 35

Record 36 2018-02-21

English

Subject field(s)
  • Human Diseases
  • The Skin
DEF

A superficial granulomatous nodule rich in Mycobacterium leprae, and the characteristic lesion of lepromatous leprosy.

OBS

Plural: lepromas or lepromata (Greek plural).

Key term(s)
  • lepromas
  • lepromata

French

Domaine(s)
  • Maladies humaines
  • Appareil cutané
DEF

Nodosité cutanée typique à la lèpre lépromateuse, infiltrée, convexe et d’un volume variant entre celui d’un petit pois et celui d’un œuf.

Key term(s)
  • lésion papulo-nodulaire

Spanish

Save record 36

Record 37 2018-02-20

English

Subject field(s)
  • Vulcanology and Seismology
CONT

VOLCANIC FALLOUT ... Composite volcanos ... are very explosive and often send huge clouds of ash and other volcanic debris far up into the atmosphere. The ash clouds can cover large areas and can even drop several inches of as thousands of miles from the volcano.

CONT

The town was buried by volcanic ash and other material. In places the ash, which is called a volcanic fallout deposit, was more than ten feet thick.

CONT

The volcanic fallout from explosive eruptions like Pinatubo is preserved in the polar ice sheets of Antarctica and Greenland ... and is used to mark reference horizons in the dating of low accumulation ice cores, including those from Vostok, Dome C, and South Pole.

Key term(s)
  • volcanic fall-out
  • volcanic fall-out deposit

French

Domaine(s)
  • Volcanologie et sismologie
CONT

Si l’on veut mettre en évidence les fluctuations du climat dont les périodes dépassent le siècle, il convient de disposer d’informations débordant largement une telle durée. [...] Aussi les chercheurs ont-ils dû faire appel à des procédés d’investigation indirects qui se sont singulièrement perfectionnés au fil des années, tels que, l’analyse historique des chroniques anciennes, la dendroclimatologie, [...] la méthode du carbone 14 [...], l’analyse isotopique des composants des glaces polaires profondes, l’identification des trajectoires de retombées volcaniques anciennes.

CONT

L’étendue des zones touchées par les retombées volcaniques : cendres, bombes, lapilli (particules de lave de la taille de graviers) est plus ou moins vaste, selon les quantités des produits émis au cours de l’éruption par le volcan, leur fragmentation et leur dispersion.

CONT

Les volcans n’ éjectent pas que des blocs ou des bombes; les retombées volcaniques, que l'on classe d’après leur granulométrie, se répartissent des cendres(diamètre inférieur à 2 mm) aux lapilli(dont la taille varie de celle d’un pois à celle d’un œuf).

Key term(s)
  • retombée volcanique

Spanish

Save record 37

Record 38 2017-12-05

English

Subject field(s)
  • Applied Arts
CONT

A small degree of depth is desired, the popcorn stitch which is a sennit of square knots circled and tied back into itself will bring the surface forward. (Macramé.)

French

Domaine(s)
  • Arts appliqués
CONT

Le nœud à pois ou petite coquille de nœuds s’obtient en rabattant les fils sur une série de nœuds plats achevés.(Macramé.)

Spanish

Save record 38

Record 39 2017-11-23

English

Subject field(s)
  • Applied Arts
OBS

Square knot button. Tie at least three square knots. Bring the two filler cords over the knots and down between the filler cords at the top. Pull thru to form a button. Tie a square knot to hold button. [(Macramé.)]

French

Domaine(s)
  • Arts appliqués
OBS

Le nœud à pois ou petite coquille de nœuds s’obtient en rabattant les fils sur une série de nœuds plats achevés. [(Macramé.) ]

Key term(s)
  • petite coquille de nœuds
  • nœud à pois

Spanish

Save record 39

Record 40 2017-09-21

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

[An] oval-shaped bean, ivory in color with a small black spot referred to as the "eye."

OBS

This bean is available as a fresh or dried bean to be used in soups, side dishes and casseroles.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Légumineuse dont le hile forme une tache foncée, qui lui donne l’aspect d’un œil.

OBS

Les gousses du dolique à œil noir sont comestibles avant leur pleine maturité et sont servies comme les haricots verts. On met le dolique dans les soupes et les salades [...]

Spanish

Save record 40

Record 41 2017-06-07

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
DEF

A legume grown for food, forage, and green manure.

OBS

The names for the cowpea and the blackeye pea group are often confused or used interchangeably, especially in cooking.

OBS

cow pea; black-eyed bean; black-eyed pea; southern pea; bodi: terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Vigna sinensis, légumineuse vivrière : ne pas confondre avec «dolique asperge» (Vigna sesquipedalis).

OBS

pois à vache; dolique à vache : bien que non recommandés, on trouve ces termes à l'occasion.

OBS

haricot à œil noir; haricot à l’œil; cornille; niébé : termes normalisés par l’ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción hortícola
Entrada(s) universal(es)
Save record 41

Record 42 2017-05-11

English

Subject field(s)
  • Textile Weaving (Textile Industries)
CONT

birdseye: A generic term describing a cloth woven on a dobby loom, with a geometric pattern having a center dot resembling a bird's eye.

French

Domaine(s)
  • Tissage (Industries du textile)

Spanish

Save record 42

Record 43 2017-04-26

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production

French

Domaine(s)
  • Production légumière

Spanish

Save record 43

Record 44 2016-10-26

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Plant Biology
  • Genetics
CONT

... Rev. Gregor Mendel (1822-1884) ... grew peas, and saw that various traits (size, color, wrinkles) were passed from one generation to the next. Much more importantly, he saw that peas have pairs of some kind of hereditary factor. The pairs do not compromise with each other; either one or the other will be dominant. That is, if you cross a tall pea with a dwarf pea, you get some tall and some dwarf peas, but no peas of medium height. Further, in the first generation of cross-pollinated peas, they will all be tall, and in the next generation there will be three tall pea plants for every one dwarf.

CONT

'Little Marvel' is a dwarf pea that requires very little staking.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Biologie végétale
  • Génétique
CONT

Les pois nains restent très bas et ne nécessitent pas de tuteur.

OBS

pois nain : terme extrait du «Glossaire de l'agriculture» et reproduit avec l'autorisation de l'Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 44

Record 45 2016-10-26

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Vegetable Crop Production
CONT

... the cool, wet conditions are ideal for the disease Aschochyta blight, caused by the fungus A. (Mycosphaerella) rabiei, which may attack any part of the chick pea plant at any growing stage.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Production légumière
OBS

Due à Mycosphaerella rabiei.

OBS

anthracnose du pois chiche : terme extrait du «Glossaire de l'agriculture» et reproduit avec l'autorisation de l'Organisation de coopération et de développement économiques.

Key term(s)
  • anthracnose du pois-chiche

Spanish

Save record 45

Record 46 2016-10-26

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Vegetable Crop Production
OBS

Symptoms: Spots begin as shiny, watersoaked lesions that become darker and necrotic. ... Causal organism: Pseudomonas syringae var. pisi.

OBS

bacterial blight of pea: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Key term(s)
  • pea bacterial blight

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Production légumière
OBS

Due à Pseudomonas syringae pv. pisi.

OBS

Des taches d’aspect humide apparaissent au niveau des stipules puis s’agrandissent en forme d’éventail brun violacé paraissant infiltrer le réseau des nervures.

OBS

graisse du pois : terme extrait du «Glossaire de l'agriculture» et reproduit avec l'autorisation de l'Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 46

Record 47 2016-10-12

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Fabaceae.

OBS

tufted vetch: preferred common name in the Inventory of Canadian Agricultural Weeds (2003).

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Fabaceae.

OBS

vesce jargeau : nom à privilégier selon l’Inventaire des mauvaises herbes du Canada (2003).

OBS

vesce sauvage : nom vernaculaire employé pour désigner l’espèce Vicia sepium et, par certains auteurs, pour désigner l’espèce Vicia angustifolia.

Spanish

Save record 47

Record 48 2016-10-05

English

Subject field(s)
  • Market Prices
  • Production (Economics)
  • Agricultural Economics
CONT

In the context of liberalized and competitive markets, the simulated mill-gate price minus the cost of processing and the cost of marketing would determine the maximum producer price. The difference between that price and the actual producer price gives an idea of the volume of implicit transfer of income between the sectors of production and processing.

CONT

Following our closed-economy example, price stability is defined as the equalization between national producer price and the average actual producer price in a country.

OBS

Producer prices are actual transacted prices received by local producers for their output, net of any discounts, premiums, rebates or allowances given to buyers, but including surcharges.

French

Domaine(s)
  • Prix (Commercialisation)
  • Production (Économie)
  • Économie agricole
OBS

Enfin, le texte institutionnalise les aides d’urgences adoptées à partir de 1998 dans le cadre du FAIR Act [Federal Agriculture Improvement and Reform Act] par un dispositif de soutien contra-cyclique [...] pérenne visant à protéger les producteurs contre de possibles fortes baisses des prix du marché. Ces aides permettent ainsi de leur payer la différence entre le prix effectif(somme du prix moyen du marché ou du loan rate et des aides directes) et le prix d’objectif(target price) défini par le FSRIA [Farm Security and Rural Investment Act] pour chacune des productions(céréales, coton, oléagineux, laine, miel, pois secs, lentilles et pois chiches).

OBS

prix effectif à la production : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 48

Record 49 2016-05-20

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Animal Pests (Crops)
Universal entry(ies)

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Animaux nuisibles aux cultures
Entrée(s) universelle(s)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Insectos, ciempiés, arañas y escorpiones
  • Animales dañinos para los cultivos
Entrada(s) universal(es)
Save record 49

Record 50 2016-05-20

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Animal Pests (Crops)
Universal entry(ies)
Key term(s)
  • pea leaf weevil

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Animaux nuisibles aux cultures
Entrée(s) universelle(s)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Insectos, ciempiés, arañas y escorpiones
  • Animales dañinos para los cultivos
Entrada(s) universal(es)
Save record 50

Record 51 2016-05-19

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
Universal entry(ies)

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
Entrée(s) universelle(s)

Spanish

Save record 51

Record 52 2016-05-19

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
Save record 52

Record 53 2016-05-13

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Animal Pests (Crops)
Universal entry(ies)
CONT

To reduce storage losses in developing countries, protecting seeds by natural substances, which may be less toxic and less expensive than synthetic, may prove a worthwhile alternative. The present paper describes the results of laboratory testing of the effects of ester extracts of nine different plants against the cowpea weevil (Callosobruchus maculatus Fab.) and the rice weevil (Sitophilus oryzea L.).

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Animaux nuisibles aux cultures
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Les bruches des Légumineuses ont une importance économique certaine, car plusieurs espèces sont capables de détruire complètement un stock de graines en quelques générations. C’est le cas par exemple de la bruche du niébé, Callosobruchus maculatus, espèce cosmopolite étudiée en particulier à l’Université de Londres ou la bruche du haricot, Acanthoscelides obtectus, dont le site HYPP de l’Inra présente la fiche d’identité.

CONT

Le Callosobruchus maculatus, ou bruche à quatre taches, a été trouvé dans sept différentes espèces de légumineuses, à savoir vohème, pois du cap, ambérique, haricot, dolique, lentille et voandzo bory. Il est le plus répandu. À mentionner qu'il y a une nette préférence alimentaire pour les petits grains d’ambérique que pour le pois du cap.

CONT

La bruche maculée (Callosobruchus maculatus Fab.) et le charançon du riz (Sitophilus oryzae L.) ont été isolés à Yamoussoukro à partir de graines de Phaseolus et de Vigna pour la première, de graines de maïs pour le second; ils ont été élevés en boîtes de plastique sur niébé (Vigna unguiculata (L.) Walp.) pour la bruche et sur maïs (Zea mays L.) pour le charançon, à l’obscurité au laboratoire de l’École nationale supérieure agronomique de Yamoussoukro. La salle d’élevage était maintenue à 29 °C et 80% d’humidité relative.

Spanish

Save record 53

Record 54 2016-03-11

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
Universal entry(ies)
DEF

A tropical leguminous African creeping herb ... that ripens its edible fruits underground.

OBS

Agricultural food products (pulse - food grain).

Key term(s)
  • groundnut

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Légumineuse cultivée pour sa graine comestible, qui ressemble à un haricot, de grande importance dans l’alimentation humaine en Afrique tropicale. (Famille des papilionacées).

OBS

Etym. dérive d’un nom malgache, voandzou, signalé par Thouars en 1806.

OBS

Produit agricole alimentaire (légume sec - grain de plante).

OBS

voandzou; pistache de terre : termes normalisés par l’ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción hortícola
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
Entrada(s) universal(es)
Save record 54

Record 55 2016-03-11

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
  • Food Industries
Universal entry(ies)
OBS

A mexican root vegetable, looks like a giant-size brown-skinned turnip. White flesh, crisp texture and slightly sweet flavor, it is delicious raw or cooked.

OBS

A native of Mexico and central America, but is now commonly cultivated throughout the tropics, West Indies and China.

OBS

Not to be confused with Pachyrrhizus tuberosus, another herbaceous vine also sometimes called yam bean or potato bean (cf. Hortus Third : A Concise Dictionary of Plants Cultivated in the United States and Canada (BAIHO), 1976, p. 809).

Key term(s)
  • Pachyrhyzus erosus

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
  • Industrie de l'alimentation
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Légumineuse à racines tubéreuses utilisée pour l’alimentation humaine et comme source d’amidon.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción hortícola
  • Industria alimentaria
Entrada(s) universal(es)
Save record 55

Record 56 2016-02-29

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)
OBS

Mucuna Deeringiana (Bort.) Merrill; a plant of the family Leguminosae (Sub-family Faboideae). A Southern plant probably from tropical Asia.

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
Key term(s)
  • haricot de Floride

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
Save record 56

Record 57 2016-02-26

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Parks and Botanical Gardens
Universal entry(ies)
OBS

A tree of the family Cupressaceae. The scientific names Cupressus pisifera, Retinispora pisifera are obsolete.

Key term(s)
  • Sawara cypress

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Parcs et jardins botaniques
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Arbre de la famille des Cupressacées. Les noms scientifiques Cupressus pisifera, Retinispora pisifera sont caducs.

Spanish

Save record 57

Record 58 2016-02-24

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
DEF

A very popular bean consumed mostly in East Asian countries, Japan, China, Korea etc. as sweet pastes or whole beans.

OBS

adzuki bean: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Haricot d’origine asiatique fort cultivé en Chine et au Japon.

OBS

haricot anguleux : terme utilisé en Algérie.

OBS

Produit agricole alimentaire (légume sec - grains de plante).

OBS

haricot adzuki : terme normalisé par l’ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción hortícola
Entrada(s) universal(es)
Save record 58

Record 59 2016-02-24

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
Universal entry(ies)
CONT

Two related subspecies [of the cowpea (Vigna sinensis]) are the asparagus bean (Vigna sinensis var sesquipedalis) and the catjang (V. sinensis var. cylindrica).... Catjang cowpeas are erect semibushy plants with small oblong seeds borne is small pods 3 to 5 inches long.

OBS

catjang: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Le dolic mongette, très répandu en Chine, en Louisiane, un peu dans le sud de la France(où on l'appelle «bannette») et en Italie; il ressemble à un haricot à petits grains(on mange les jeunes gousses comme des haricots verts et les grains à maturité comme des pois secs.

OBS

Vigna catjang Walp.

OBS

vigna cylindrica (L.) Skeels.

OBS

catjang : termes normalisé par l’ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción hortícola
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
Entrada(s) universal(es)
Save record 59

Record 60 2016-02-24

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
OBS

Cajanus cajan (L.) Widely cultivated in tropical countries for the edible seeds.

OBS

Agricultural food product (pulse food grain).

OBS

pigeon pea; red gram; non-eye pea; Angola pea; terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Graine [...] originaire d’Asie, également cultivé en Afrique, aux Antilles et en Asie du Sud-est.

OBS

Cajanus cajan (L.)

OBS

Produit agricole alimentaire (légume sec-grain de plante).

OBS

ambrevade; pois cajan; pois d’Angole; pois du Congo; Cajanus cajan : termes normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción hortícola
Entrada(s) universal(es)
Save record 60

Record 61 2016-02-24

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
DEF

A tropical grain legume; less commonly known by its Arabic name "lubia."

OBS

The hyacinth bean is grown mainly as an ornamental bean in the United States.

OBS

Dolichos lablab L.; Lablab niger Medik.; L. purpureus (L.) Sweet; L. vulgaris Savi.

OBS

Agricultural food product (pulse - food grain).

OBS

hyacinth bean; lablab bean; bonavist bean; Egyptian bean; dolichos bean; Indian bean: terms standardized by ISO.

Key term(s)
  • Hyacynth bean

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
OBS

pois bourcoussou : terme utilisé en Guyane.

OBS

Produit agricole alimentaire (légume sec) grain de plantes.

OBS

dolique; dolique d’Égypte; dolique du Soudan; pois indien; antaque; lablab; termes normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción hortícola
Entrada(s) universal(es)
Save record 61

Record 62 2016-02-24

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Botany
Universal entry(ies)
OBS

A deciduous tropical tree grown for its edible fruit...

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Cette plante, appelée aux Antilles françaises, pois quénique, est originaire de l'Inde, mais elle est aujourd’hui cultivée dans la plupart des régions tropicales. Petit arbre à fleurs composées; le fruit en longue gousse à trois valves.

OBS

Des graines on retire l’huile de Ben, employée en parfumerie et en horlogerie. On consomme les feuilles, les fleurs et les gousses, ainsi que les racines qui ont une forte saveur de Raifort.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
Save record 62

Record 63 2016-02-17

English

Subject field(s)
  • Animal Pests (Crops)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
Universal entry(ies)

French

Domaine(s)
  • Animaux nuisibles aux cultures
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
Entrée(s) universelle(s)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Animales dañinos para los cultivos
  • Insectos, ciempiés, arañas y escorpiones
Entrada(s) universal(es)
Save record 63

Record 64 2016-02-17

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
Universal entry(ies)

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
Entrée(s) universelle(s)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Insectos, ciempiés, arañas y escorpiones
Entrada(s) universal(es)
Save record 64

Record 65 2016-02-17

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
Universal entry(ies)

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
Entrée(s) universelle(s)
Key term(s)
  • bruche des pois

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Insectos, ciempiés, arañas y escorpiones
Entrada(s) universal(es)
Save record 65

Record 66 2016-02-11

English

Subject field(s)
  • Crustaceans
Universal entry(ies)
DEF

A shallow-water crab brilliantly spotted with red and occurring along the coast from Maryland to Cuba and Texas.

French

Domaine(s)
  • Crustacés
Entrée(s) universelle(s)

Spanish

Save record 66

Record 67 2016-01-29

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
CONT

The bean weevil ... attacks dry beans and occasionally damages home-stored beans, but it very rarely has damaged large lots of beans.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Il existe 6 coléoptères ravageurs des cultures légumières : La bruche du haricot, la bruche du pois, les criocères de l'asperge, l'altise des crucifères, les ceutorhyngues, et enfin la sitone du pois.

Key term(s)
  • bruche des haricots

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Insectos, ciempiés, arañas y escorpiones
  • Producción hortícola
Entrada(s) universal(es)
Key term(s)
  • gorgojo de las judías
Save record 67

Record 68 2016-01-19

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
DEF

A tropical American leguminous plant (Canavalia ensiformis), that has clusters of purple flowers and long pods and is grown in the southern U.S. for forage.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Plante vivace herbacée à port de haricot à rames, répandues dans toutes les régions tropiques.

Key term(s)
  • pois sabre
  • haricot sabre

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción hortícola
Entrada(s) universal(es)
Save record 68

Record 69 2015-04-21

English

Subject field(s)
  • Economic Geology
  • Mineralogy
  • Ground-Drilling Facilities (Mining)
DEF

Cryptocrystalline material composed of diamond. It is compact, opaque, dark gray to black, lacking cleavage planes and very tough. Usually occurs in rounded masses, but is also found in angular broken pieces. Principal source is the State of Bahia, Brazil, but it occurs occasionally elsewhere in South America and in Africa. It was formerly in demand for diamond-drill bits.

French

Domaine(s)
  • Géologie économique
  • Minéralogie
  • Installations de forage minier
DEF

Variété impure de diamant noir, employé comme abrasif.

CONT

Plusieurs variétés de diamant peuvent être distinguées : 1) le diamant [...] 2) le ballas ou short bort [...] 3) le carbonado, fragments noirs, grenus à compacts, de la grosseur d’un pois et d’aspect de coke.

CONT

Le bort et le carbonado ont des applications [...] importantes pour leur dureté (têtes de forages et abrasif). Ce sont eux qui l’emportent sur le plan industriel.

Key term(s)
  • diamant noir industriel

Spanish

Save record 69

Record 70 2014-11-24

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Bean flour is gluten free and is more easily tolerated by people with gluten sensitivities. Commercial bean flours are often expensive, but you can grind your own at home for little cost.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Les farines de légumineuses(farine de haricots, de pois chiches, de lentilles, de pois et purée de légumineuses), ajoutées aux autres produits sans gluten augmentent leur qualité nutritionnelle.

Spanish

Save record 70

Record 71 2014-10-31

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
CONT

Cuire les petits pois à la menthe dans l'eau bouillante salée accompagnée d’un bouquet de menthe.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
Save record 71

Record 72 2014-10-20

English

Subject field(s)
  • Drying Techniques (Farming)
DEF

The process of drying out.

CONT

Desiccation of field peas is under way with some early swathing and harvesting having occurred.

French

Domaine(s)
  • Dessiccation (Techniques agricoles)
DEF

Suppression naturelle ou artificielle de l’humidité contenue dans un corps [...]

CONT

La dessiccation des champs de pois est en cours; on a procédé à un andainage et à une récolte précoces.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Desecación (Técnicas agrícolas)
DEF

Drenaje de zonas en las que se acumula agua.

OBS

Con frecuencia, tiene por finalidad ampliar superficies para cultivo.

Save record 72

Record 73 2014-09-10

English

Subject field(s)
  • Toxicology
  • Microbiology and Parasitology
DEF

The major ochratoxin component.

CONT

Ochratoxin A (OTA) is a toxic metabolite formed by Aspergillus ochraceus, Penicillium verrucosum and other mould species. It is one of the most commonly occurring mycotoxins in improperly stored food. OTA has been found in corn, peanuts and decaying vegetation. It has also been found in mouldy cereals such as wheat, rye, barley, oats, and other commodities, including bread, flour, beans, peas, rice, and coffee and in samples of meat where the slaughtered animal may have consumed feed contaminated with OTA.

French

Domaine(s)
  • Toxicologie
  • Microbiologie et parasitologie
CONT

L'ochratoxine A(OTA) est un métabolite toxique produit par Aspergillus ochraceus, Penicillium verrucosum et d’autres espèces de moisissures. C'est l'une des mycotoxines les plus fréquentes dans les aliments mal conservés. L'OTA se trouve dans le maïs, les arachides et la végétation en décomposition. Elle est aussi observée dans des céréales moisies comme le blé, le seigle, l'orge, l'avoine et dans d’autres denrées, notamment le pain, la farine, les haricots, les pois, le riz, le café et dans des échantillons de viande issus d’animaux ayant consommé des aliments contaminés à l'OTA.

Spanish

Save record 73

Record 74 2014-09-04

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
OBS

Pea early-browning virus occurs mostly on loamy sand soils, which are favoured by its nematode vectors. Unlike tobacco rattle virus, it infects pea systemically.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
OBS

[...] seul le gène sauvage de la réplicase du virus du brunissement précoce du pois est capable de doter des plants de tabac d’une résistance.

Spanish

Save record 74

Record 75 2014-02-03

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
DEF

Kinds and varieties of grass, forage, and field crop seeds that are or may be generally known and sold as agricultural seed.

OBS

agricultural seed: term usually used in plural.

OBS

agricultural seed: term and definition extracted from the Plant Health Glossary of Terms of the Canadian Food Inspection Agency.

Key term(s)
  • agricultural seeds

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
DEF

Sortes et variétés de semences de graminées, de plantes fourragères et de plantes de grande culture qui, en général, sont connues et vendues comme des semences agricoles ou peuvent l’être.

CONT

Pour reproduire les végétaux, l'agriculteur utilise des graines(luzerne, pois, colza), des fruits(betterave, blé), appelés également graines, des tubercules et bulbes. Tous ces organes sont considérés comme semences agricoles et divisés en deux groupes : a) Les semences sèches [...] b) Les semences aqueuses [...]

OBS

semence agricole : terme habituellement utilisé au pluriel.

OBS

semence agricole : terme et définition extraits du Glossaire - Division de la protection des végétaux de l’Agence canadienne d’inspection des aliments.

Key term(s)
  • semences agricoles

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción vegetal
Save record 75

Record 76 2013-11-28

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
Universal entry(ies)
OBS

An insect (order Coleoptera) of the family Chrysomelidae.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Insecte (ordre des coléoptères) de la famille des Chrysomelidae.

Spanish

Save record 76

Record 77 2013-11-27

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
Universal entry(ies)
OBS

An insect (order Coleoptera) of the family Curculionidae.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Insecte (ordre des coléoptères) de la famille des Curculionidae.

Spanish

Save record 77

Record 78 2013-08-16

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
Universal entry(ies)
OBS

An insect (order Lepidoptera) of the family Noctuidae.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Insecte (ordre des lépidoptères) de la famille des Noctuidae.

Spanish

Save record 78

Record 79 2013-03-06

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

To scald or parboil (foods) in boiling water or steam in order to remove the skin from (as almonds), whiten (as kidney), or stop enzymatic reaction in (as fruits and vegetables for canning or freezing).

OBS

Certain green vegetables, such as green cabbages, onions, etc., are blanched to reduce their pungency.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Soumettre des aliments crus, pendant un temps variable, à l’action de l’eau bouillante, nature, salée ou vinaigrée; les articles sont ensuite rafraîchis et égouttés, ou simplement égouttés; puis généralement soumis à une cuisson proprement dite.

OBS

Ce blanchiment peut répondre à divers besoins : raffermir, épurer, éliminer l'excès de sel, enlever de l'âcreté, permettre un épluchage, faire diminuer certains légumes de volume. [...] Parfois, le blanchiment correspond à une cuisson complète : épinards, haricots verts, petits pois frais.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
DEF

Pasar rápidamente las frutas o legumbres por un baño de vapor o de agua hirviente, con objeto de destruir las diastasas oxidantes y evitar que estos alimentos cambien de color durante su conservación.

Save record 79

Record 80 2012-11-26

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
CONT

Paella is a rice dish, originally from Valencia, Spain ... Paella is usually garnished with vegetables and with meat or seafood. The three main ingredients are rice, saffron, and olive oil.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
CONT

La paella est originaire de la région de Valence. Ses trois éléments de base sont le riz, le safran et l'huile d’olive. La garniture, qui cuit dans le riz, au bouillon, comprenait [traditionnellement] soit du poulet, des escargots, des haricots verts et des petits pois, soit de l'anguille, des grenouilles et des légumes, mais elle s’est considérablement enrichie et diversifiée lorsqu'elle s’est répandue dans toute l'Espagne et même au-delà.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Plato de arroz seco, con carne, pescado, mariscos, legumbres, etc., característico de la región valenciana, en España.

CONT

La paella es el plato tradicional de España. Es originario de Valencia, pero existen variaciones en las diferentes provincias españolas. Es una mezcla colorida de arroz aromatizado con azafrán y varias carnes. El nombre de la paella viene de la paellera, la sartén redonda donde se cocina. Tradicionalmente la paella se cocina al aire libre, sobre un fuego de leña. Para hacer una paella, primero dore las carnes, como el pollo, cerdo, conejo, o mariscos como almejas, gambas, mejillones, cangrejos, o calamares. Utilice aceite de oliva y sazone con cebollas, ajos e hierbas. A continuación, cocine el arroz, tomates, y azafrán, dejándolo cocinar a fuego lento. Finalmente, añada las carnes y adorne con guisantes, pimientos, y otras verduras.

Save record 80

Record 81 2012-10-23

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
DEF

Producto preparado con semillas[...] limpias, sanas, enteras, desgranadas y secas de variedades de guisantes (arvejas) verdes (cultivares), conforme con las características de la especie Pisum sativum L. [...]; envasado con agua a la que pueden haberse añadido edulcorantes nutritivos, aderezos y otros ingredientes apropiados para el producto; tratado térmicamente de manera apropiada antes o después de haber sido encerrado herméticamente en un recipiente para evitar su alteración.

Save record 81

Record 82 2012-08-27

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A Middle Eastern chickpea purée made from cooked crushed chickpeas flavoured with tahini (pounded sesame seeds), oil, garlic and lemon juice.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Purée de pois chiches, combinée à du tahini(beurre de sésame), de l'ail, du jus de citron et de l'huile d’olive.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
Save record 82

Record 83 2012-07-23

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A Middle Eastern specialty consisting of small, deep-fried croquettes or balls made of highly spiced, ground chickpeas [or fava beans].

CONT

They're generally tucked inside pita bread, sandwich-style, but can also be served as appetizers. A yogurt-based or tahini-based sauce is often served with falafel.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Boulette frite libanaise composée [habituellement] de pois chiches.

Spanish

Save record 83

Record 84 2012-03-16

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Vegetable Crop Production

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Production légumière

Spanish

Save record 84

Record 85 2012-03-16

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Vegetable Crop Production

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Production légumière

Spanish

Save record 85

Record 86 2012-03-16

English

Subject field(s)
  • Agricultural Chemicals
  • Crop Protection

French

Domaine(s)
  • Agents chimiques (Agriculture)
  • Protection des végétaux
CONT

On doit avoir recours à des antigraminées sélectifs à appliquer en post-levée sur le pois. Le séthoxydime et le fluazifop-butyl ont été utilisés à partir de 1980 et de 1981.

Spanish

Save record 86

Record 87 2012-03-01

English

Subject field(s)
  • Epidermis and Dermis
DEF

A large multiple hemangioma on the scalp.

French

Domaine(s)
  • Épiderme et derme
DEF

Cylindromes localisés au cuir chevelu, ayant l'aspect de grappes de raisin et dont la taille varie de la grosseur d’un pois à celle d’une tomate.

Spanish

Save record 87

Record 88 2011-10-07

English

Subject field(s)
  • Planting Techniques (Farming)
CONT

Hills, in gardeners' terminology, are more or less widely separated stations, usually arranged in rows, at each of which is sown a few (generally five or six) seeds. (For) some crops, such as cucumbers and melons, they may be mounded higher than the general surface of the ground ... Sowing in hills has the advantages of facilitating weed control by hoeing, cultivating (and) of not being unduly wasteful of seeds of plants that need considerable space.

French

Domaine(s)
  • Techniques de plantation
CONT

Le semis en poquets consiste à placer les graines dans des trous espacés régulièrement. C'est un procédé encore utilisé pour les semis de haricots, pois, courges et potirons, quelquefois bettes et betteraves.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas de plantación
DEF

A golpe se siembran los granos gruesos abriendo previamente el hoyo, donde han de colocarse, en número variable, por medio de un plantador o la misma azada, que se clava para ahuecar la tierra tirando hacia atrás y aprisionar el grano cuando se saca aquélla.

Save record 88

Record 89 2011-07-22

English

Subject field(s)
  • Harvesting Equipment (Agriculture)
DEF

A mechanical device consisting of a winged drum revolving rapidly which knocks the pods back onto a platform from which they are elevated into a box or bag.

French

Domaine(s)
  • Machines de récolte (Agriculture)

Spanish

Save record 89

Record 90 2011-06-08

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
  • Food Preservation and Canning
CONT

Green Peas. Preparation - Harvest when pods are filled with young, tender peas that have not become starchy. Wash and shell; water blanch 1 1/2 minutes, cool and drain. Package, leaving 1/2-inch headspace. Seal and freeze.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
  • Conservation des aliments et conserverie
CONT

Les petits pois sont des graines contenues dans une cosse. La cosse est le fruit d’une plante grimpante à fleurs blanches. La cosse peut contenir quatre à dix graines. Les petits pois viennent juste après le maïs dans le processus de mise en conserve. Un faible pourcentage est mangé frais, la majorité est en conserve et le reste est surgelé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción hortícola
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
CONT

Los guisantes, arvejas o chícharos son los frutos de una planta del mismo nombre, (Pisum sativum) de la familia de las papilionáceas [en forma de] vainas de hasta 10 cm de longitud de color verde. [...] las semillas (guisantes) en número de 4 a 10 y pueden ser lisas o rugosas, dependiendo de la variedad. [...] los guisantes producidos en el mundo en la actualidad se destinan a la fabricación de piensos para animales y solamente una pequeña proporción está destinada al consumo humano.

Save record 90

Record 91 2011-02-22

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Fabaceae.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Fabaceae.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
Entrada(s) universal(es)
Save record 91

Record 92 2011-02-22

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Fabaceae.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante vivace [de la famille des Fabaceae] à très fort rhizome courant dans les sables maritimes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
Entrada(s) universal(es)
Save record 92

Record 93 2011-02-22

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
CONT

These dark brown mottled peas are cooked and eaten in Lancashire county, England and not much anywhere else. They are commonly provided by mobile food vendors at fairs and other events as "Black Peas," sometimes served in cups with a little vinegar. Even in Lancashire they are of uneven availability, mostly in October and November, but are also grown in Canada as a minor crop.

OBS

The name "Carlin peas" was given because it was traditional for British people to eat that kind of peas on Carlin Sunday.

OBS

maple pea: term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
CONT

Les pois verts représentaient 30 % de la production, et le reste(2 %) était composé de pois perdrix, de pois fourragers, de pois ridés verts et de pois jaunes de petit calibre.

OBS

pois perdrix : terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 93

Record 94 2011-02-22

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Fabaceae.

OBS

everlasting pea: preferred common name in the Inventory of Canadian Agricultural Weeds (2003).

OBS

everlasting pea; perennial pea: common names also used when referring to the species Lathyrus sylvestris and Lathyrus tuberosus.

Key term(s)
  • broad-leaved everlasting pea
  • broad leaved everlasting-pea
  • broad leaved everlasting pea

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Fabaceae.

OBS

gesse à feuilles larges : nom à privilégier selon l’Inventaire des mauvaises herbes du Canada (2003).

OBS

gesse à fleurs jaunes : nom vernaculaire utilisé aussi pour désigner l’espèce Lathyrus ochroleucus.

Spanish

Save record 94

Record 95 2011-02-14

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Fabaceae.

OBS

caragana: preferred common name in the Inventory of Canadian Agricultural Weeds (2003).

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Fabaceae.

OBS

caragana arborescent : nom à privilégier selon l’Inventaire des mauvaises herbes du Canada (2003).

Spanish

Save record 95

Record 96 2011-02-11

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Fabaceae.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Fabaceae.

Spanish

Save record 96

Record 97 2011-01-13

English

Subject field(s)
  • Soils (Agriculture)
  • Plant and Crop Production
CONT

Main crops grown [in China] are corn, soybean, and rice, with sown areas in 2001 of 2.132, 3.36, and ...

OBS

seed: To sow seeds of a crop in a field.

French

Domaine(s)
  • Sols (Agriculture)
  • Cultures (Agriculture)
DEF

Surface consacrée à une culture quelconque dans une exploitation.

CONT

[...] l'expansion prévue pour les emblavures de haricots secs, de graines de tournesol et de pois chiches n’ arrivera pas à compenser le repli probable des ensemencements en graine de moutarde, en lentille et en graine à canaris.

OBS

emblavure : terme habituellement utilisé au pluriel («emblavures»).

Key term(s)
  • emblavures

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Suelos (Agricultura)
  • Producción vegetal
DEF

Superficie agrícola en la cual se deposita la semilla de cualquier cultivo, previa preparación del suelo.

Save record 97

Record 98 2011-01-12

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Agricultural Chemicals
  • Crop Protection
Universal entry(ies)
C17H24NNaO5
formula, see observation
55635-13-7
CAS number
OBS

Chemical formula: C17H24NNaO5

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Agents chimiques (Agriculture)
  • Protection des végétaux
Entrée(s) universelle(s)
C17H24NNaO5
formula, see observation
55635-13-7
CAS number
CONT

A partir de 1977, l'alloxydime-sodium, un nouvel antigraminée foliaire à action systémique, développé pour les betteraves, a été également expérimenté sur le pois [...]

OBS

Formule chimique : C17H24NNaO5

Spanish

Save record 98

Record 99 2010-12-09

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
  • Botany
DEF

Said of a flower that self-pollinate without opening.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
  • Botanique
DEF

Se dit d’une fleur qui, à maturité, reste close et dont la fécondation se fait par autogamie

CONT

Les fleurs qui restent fermées ou cléistogames(pois, lupin, jonc, violette,...) sont pollinisées par leur propre pollen et sont donc obligatoirement hermaphrodites.

Spanish

Save record 99

Record 100 2010-06-23

English

Subject field(s)
  • Recipes

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
CONT

Mélange pour soupe aux haricots, composé de petits haricots rouges, blancs et roses, de lentilles orange et brunes, de pois cassés.

Spanish

Save record 100

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