TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

PRODUIT AGREE [9 records]

Record 1 2022-04-14

English

Subject field(s)
  • Customs and Excise
CONT

Every excise warehouse licensee is liable to a penalty on an imported vaping product that is removed from the excise warehouse of the licensee for a purpose described in subsection 158.69(2) if the product is not delivered or exported, as the case may be, for that purpose.

French

Domaine(s)
  • Douanes et accise
CONT

L'exploitant agréé d’entrepôt d’accise est passible d’une pénalité sur un produit de vapotage importé qui est sorti de son entrepôt d’accise à une fin visée au paragraphe 158. 68(3), mais qui n’ est pas livré ou exporté, selon le cas, à cette fin.

Spanish

Save record 1

Record 2 2021-09-28

English

Subject field(s)
  • Commercial Fishing
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
CONT

The Quality Management Program is a fish inspection and control system that includes procedures, inspections and records, for the purpose of verifying and documenting the processing of fish and the safety and quality of fish processed in and exported from Canada. All federally registered fish processing establishments in Canada are legally required under the Fish Inspection Regulations to adhere to the QMP [Quality Management Program].

French

Domaine(s)
  • Pêche commerciale
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
CONT

Le plan de PGQ [Programme de gestion de la qualité] est un document préparé par un établissement de transformation du poisson agréé, selon les exigences du Manuel d’inspection des installations, et qui décrit les contrôles mis en œuvre afin d’assurer que les produits du poisson ont été transformés dans des conditions de salubrité et que le produit du poisson obtenu est sain et respecte la réglementation fédérale.

Spanish

Save record 2

Record 3 2015-11-05

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Transport of Goods
  • Foreign Trade
DEF

A meat product in a transport container that has moved away from the shipping dock of a registered establishment.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Transport de marchandises
  • Commerce extérieur
DEF

Produit de viande se trouvant dans un conteneur de transport qui a quitté le quai de chargement d’un établissement agréé.

Spanish

Save record 3

Record 4 2015-11-03

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Foreign Trade
DEF

A meat product removed from a transport container and brought into a registered establishment.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Commerce extérieur
DEF

Produit de viande sorti d’un conteneur de transport et introduit dans un établissement agréé.

Spanish

Save record 4

Record 5 2015-09-11

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Animal Pests (Crops)
  • Crop Protection
  • Foreign Trade
DEF

Of a consignment, field, or place of production, without pests (or a specific pest) in numbers or quantities in excess of those that can be expected to result from and be consistent with good cultural and handling practices employed in the production and marketing of the commodity.

CONT

To certify plants or products practically free from other pests, the [authorized certification official] certifying the shipment must be satisfied that: the pest(s) occurs at levels no greater than is commonly accepted; or the shipment meets the level of tolerance for the pest(s) set by the importing country for that plant or plant product.

OBS

practically free: term and definition officially approved by the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) in 2015.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Animaux nuisibles aux cultures
  • Protection des végétaux
  • Commerce extérieur
DEF

S’applique à un envoi, un champ ou un lieu de production, dépourvu d’organismes nuisibles (ou d’un organisme nuisible déterminé) en nombre ou en quantité supérieure à ce qui résulterait de l’application de bonnes pratiques culturales et de manipulation lors de la production et de la commercialisation de la marchandise.

CONT

Pour certifier que les végétaux ou les produits végétaux sont pratiquement exempts d’autres organismes nuisibles, le [certificateur officiel agréé] chargé de certifier l'envoi doit s’assurer que les produits expédiés répondent à au moins une des conditions suivantes : les organismes nuisibles ne sont pas présents à un taux supérieur à ce qui est couramment accepté; ou les produits expédiés respectent le seuil de tolérance fixé par le pays importateur en ce qui concerne le végétal ou le produit végétal et le ou les organismes nuisibles.

OBS

pratiquement exempt : terme et définition uniformisés par l’Organisation des Nations Unies pour l’alimentation et l’agriculture (FAO) en 2015.

Spanish

Save record 5

Record 6 2005-01-25

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

A meat substitute made from defatted soy flour, a by-product of making soybean oil.

CONT

Thus the development of textured vegetable proteins may eventually influence the choice of crop for starch production. (McNichol et al., Grain Starch Utilization Study, Canadian Wheat Board, Sept. 1972, p. 69)

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Euresia est le seul producteur agréé de protéine végétale texturée en Suisse. L'entreprise produit et distribue des produits de remplacement de la viande, et commercialise des ingrédients alimentaires et des condiments naturels.

Spanish

Save record 6

Record 7 2004-06-09

English

Subject field(s)
  • Customs and Excise
DEF

An independent warehousing and distribution specialist who offers professional storage services to multiple depositors.

OBS

The public warehouseman takes possession of responsibility for, but not ownership of the goods stored.

French

Domaine(s)
  • Douanes et accise
CONT

Le warrantage orthodoxe fait appel à un entreposeur agréé par la banque. Cet entreposeur garde les stocks des OP [organisations de producteurs] et délivre un certificat de dépôt qui vaut billet à ordre(le «warrant»). Ce certificat de dépôt est gardé par la banque lors de la demande de crédit. Il est rendu à l'OP lors du remboursement du crédit. Le producteur peut alors le «vendre» à un commerçant. Seul le détenteur du certificat peut retirer le stock. Sa valeur varie donc en fonction du prix du produit qu'il représente. Ce système n’ est pas encore appliqué au Niger.

Spanish

Save record 7

Record 8 1997-07-04

English

Subject field(s)
  • Food Industries
OBS

Trade name for micoprotein from the mould Fusarium graminearum. A 150-g portion is a good source of protein and niacin; a source of vitamin B2; contains 4 g of fat, of which a quarter is saturated and half polyunsaturated; provides 7 g of dietary fibre; supplies 130 kcal (550 kJ).

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Officiellement agréé pour la vente en 1985, Quorn est un produit végétal au goût peu prononcé qui se même facilement à la saveur des herbes, épices et sauces avec lesquelles, il est cuisiné, ce qui permet de l'incorporer dans des plats très divers, ragoûts et curry épicés, sautés ou plats traditionnels comme le hachis Parmentier.

Spanish

Save record 8

Record 9 1990-02-05

English

Subject field(s)
  • Inventory and Material Management
DEF

A product conforming to the requirements of a specific standard.

OBS

Standardized by the CGSB.

French

Domaine(s)
  • Gestion des stocks et du matériel
DEF

Produit qui satisfait aux exigences d’une norme particulière.

Spanish

Save record 9

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: