TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

PRODUIT ANTIMOUSSE [3 records]

Record 1 2017-01-25

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Additives
  • Pollutants
  • Pulp Preparation (papermaking)
DEF

An additive used in low percentages to retard foaming of liquids, i.e. silicones, [fats, polysilicone] octanol, sulfonated oils.

CONT

Antifoaming agents. In the manufacture of certain foods, objectional foaming can often cause production difficulties. Adding a small amount of a foam inhibitor prevents foaming and in some cases assists in filling the container completely.

OBS

anti-foaming agent; anti-foamer: terms standardized by ISO.

OBS

foam inhibitor: term officially approved by the Lexicon Project Committee (New Brunswick).

Key term(s)
  • defrother
  • antibubbling agent
  • foam preventer

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Additifs alimentaires
  • Agents de pollution
  • Préparation de la pâte à papier
CONT

On utilise les antimousses dans la cuisson des huiles et des vernis, le broyage des pigments, la préparation de peintures, d’émulsions, l’industrie du latex, les industries alimentaires [...] On emploie aussi les antimousses dans l’opération d’aération des eaux usées.

OBS

Dans le Cours de formation papetière (code CTD-1), on trouvera les termes «antimousse» et «démoussant» sous l’article 10.5.

OBS

antimousse; agent antimoussant : termes normalisés par l’ISO.

OBS

agent antimoussant : terme normalisé par l’AFNOR.

OBS

agent antimousse : terme uniformisé par le Comité du projet de lexiques (Nouveau-Brunswick).

Key term(s)
  • produit antimoussant
  • anti-mousse
  • agent anti-moussant

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Aditivos alimentarios
  • Agentes contaminantes
  • Preparación de la pasta (fabricación de papel)
DEF

Sustancia que a causa de su baja tensión superficial provoca la destrucción de las burbujas de espuma.

Save record 1

Record 2 2011-06-06

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Pharmacy
DEF

Any of numerous polysaccharides (C6H10O5)n that yield only glucose on hydrolysis [and are] of very high molecular weight usually obtained by fermentation of sugar with bacteria of the genus Leuconostoc (as L. mesenteroides).

OBS

Used in the brewing industry (antifoaming agent) and in candy. A barley malt substitute.

OBS

It is also used in the production of media for gel filtration chromatography (Sephadex), plasma volume expanders, ion exchangers and flow improvers. It also causes fouling problems and distorts crystal shape, producing long needles, in sugar processing. Dextran is produced commercially by growing Leuconostoc mesenteroides on sucrose-based media.

OBS

Clinical dextran has been standardized to a low molecular weight (75,000).

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Pharmacie
DEF

Polysaccharide de haut poids moléculaire, produit par la fermentation du saccharose sous l'action de certaines bactéries(Leuconostoc, Acetobacter, etc.). Employé en brasserie(antimousse) et en confiserie. Substitut du malt d’orge.

OBS

Certains dextranes servent en confiserie.

OBS

Le dextrane de synthèse (dextran) est utilisé dans les transfusions sanguines. Les propriétés physico-chimiques de ce produit s’apparentent au plasma.

Key term(s)
  • dextran

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Farmacia
DEF

Cualquiera de los polisacáridos obtenidos por polimerización de isomaltosa mediante enlaces 1->6.

Save record 2

Record 3 1999-08-25

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
DEF

A yellowish, wax-like, water-insoluble product used as an emulsifier, an antifoaming agent, a cream substitute, a flavoring agent, etc.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
DEF

Produit chimique d’aspect cireux, jaunâtre, insoluble dans l'eau. Émulsifiant, antimousse, substitut de la crème de table, aromatisant, etc.

OBS

«Monostéarate» s’écrit le plus souvent en un seul mot.

OBS

Le terme «monostéarate de sorbitan» apparaît sous le 960 dans le «Lexique de la chimie alimentaire» (RLFCH).

OBS

D’après le «Dictionnaire de la chimie et de ses applications» (DCHIM, p. 96), «sorbitane» a pour variante «sorbitanne» et pour synonymes «arlitane» et «arlitanne».

Spanish

Save record 3

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: