TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

SAIGNANT [8 records]

Record 1 2018-08-30

English

Subject field(s)
  • Fungal Diseases (Mycoses)
  • The Skin
  • The Nose (Medicine)
Universal entry(ies)
B48.1
classification system code, see observation
CONT

Rhinosporidiosis is a polypoid disease usually involving mucosal surfaces, especially the nasal mucosa ... Rhinosporidium seeberi, an organism found in stagnant water, is the causative organism.

OBS

B48.1: code used in the International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems.

French

Domaine(s)
  • Maladies fongiques (mycoses)
  • Appareil cutané
  • Nez (Médecine)
Entrée(s) universelle(s)
B48.1
classification system code, see observation
DEF

Mycose due à Rhinosporidium seeberi [...] se présentant cliniquement sous l'aspect d’un polype généralement unique, d’aspect framboisé, couvert de petits points blancs et saignant facilement, le plus souvent localisé au niveau du nasopharynx [...]

OBS

B48.1 : code de la Classification statistique internationale des maladies et des problèmes de santé connexes.

Spanish

Save record 1

Record 2 2018-03-29

English

Subject field(s)
  • Digestive Tract
  • The Ear
DEF

A marked vascular fibrous tumor occurring in the nasopharynx of males, usually in the second decade of life.

OBS

Related terms: angiofibroma, juvenile nasopharyngeal fibroma (inaccurate), juvenile postnasal angiofibroma, nasopharyngeal fibroma (inaccurate), nasopharyngeal fibroangioma (inaccurate).

French

Domaine(s)
  • Appareil digestif
  • Oreille
CONT

Angiofibrome nasopharyngien. La tumeur dite encore fibrome juvénile nasopharyngé, adhère à l’apophyse basilaire. Il comprend de nombreux capillaires souvent dilatés, dispersés dans un stroma lâche ou fibreux, riche en fibroblastes et volontiers œdémateux. [...] L’angiofibrome ne se voit guère que chez le garçon entre 10 et 20 ans.

OBS

Le fibrome, ou angiofibrome naso-pharyngien est une tumeur richement vascularisée, histologiquement bénigne, prenant naissance au niveau de la cavité nasale postérieure des adolescents de sexe mâle : c'est un fibrome saignant de la puberté masculine. Il s’agit, histologiquement, d’une tumeur constituée de vaisseaux sous-tendus par un stroma conjonctif. C'est la présence de ce double contingent qui a fait suggérer à Frieberg le terme d’angiofibrome.

OBS

Malgré l’usage, le terme hémangiofibrome nasopharyngien serait plus exact que le terme angiofibrome nasopharyngien pour décrire cette notion.

OBS

Termes apparentés : angiofibrome, angiofibrome juvénile, fibrome nasopharyngien.

Key term(s)
  • angiofibrome nasopharyngien

Spanish

Save record 2

Record 3 2018-01-03

English

Subject field(s)
  • Proverbs and Maxims

French

Domaine(s)
  • Proverbes et dictons

Spanish

Save record 3

Record 4 2014-03-21

English

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy
DEF

[Meat that is] seared outside [with] 50% red centre.

OBS

Degrees of meat doneness are: blue rare, rare, medium rare, medium, medium well, well done.

Key term(s)
  • medium-rare

French

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie
DEF

Se dit d’une viande saisie à l’extérieur et 50 % rouge au centre.

OBS

Les degrés de cuisson sont : bleu saignant, saignant, à point-saigant ou mi-saignat, à point, à point-bien cuit et bien-cuit.

Spanish

Save record 4

Record 5 2012-01-17

English

Subject field(s)
  • Medical and Surgical Equipment
DEF

A speculum for examining the anus and lower rectum.

French

Domaine(s)
  • Équipement médico-chirurgical
DEF

Spéculum destiné à l’exploration de l’anus et de la partie inférieure du rectum.

CONT

Avec un anuscope et un bon éclairage, on peut mettre en évidence un bourrelet hémorroïdaire interne, inflammatoire, saignant au contact de l'anuscope, comblant ce dernier au retour.

Key term(s)
  • anoscope

Spanish

Save record 5

Record 6 2011-04-21

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

A British cut of the beef carcass; it is a lean, tough outside thigh muscle.

OBS

This cut is used chiefly in hot-pots, and it may also be braised. In Paris and other large French cities, it is sold larded, rolled and tied.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Morceau situé en bas de la cuisse d’un bovin.

CONT

[...] avec le rond de gîte qui le prolonge, il était autrefois classé dans les morceaux à braiser, mais la demande croissante de pièces à biftecks l'a promu en morceau à griller ou à rôtir de deuxième catégorie. Le rond de gîte est maigre, tendre et savoureux; le nerveux de gîte [avec le morceau dit «gousse d’ail»] est très saignant, mais un peu fade. Le gîte à la noix sert aussi à préparer des steaks tartares et des brochettes; en une seule pièce, bardé et ficelé, il peut être rôti.

Spanish

Save record 6

Record 7 2006-09-23

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Restaurant Menus
OBS

Cooked very quickly; the outside is seared, but the inside is warmed more than cooked. The steak will be red on the inside.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Menus (Restauration)
DEF

Très saignant à peine cuit.

CONT

Si vous commandez un bifteck bleu, la viande sera à peine cuite.

Spanish

Save record 7

Record 8 2002-03-26

English

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy (General)
OBS

A degree of doneness for meat; the meat should have a large, deep red center and provide a slight resistance and be spongy when pressed.

French

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie (Généralités)
DEF

Se dit de viande dont la cuisson n’est pas très poussée.

Spanish

Save record 8

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: