TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

SAUCE CHAMPIGNONS [17 records]

Record 1 2018-01-25

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)

Spanish

Save record 1

Record 2 2015-04-27

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

A thick, creamy dressing that's an emulsion of vegetable oil, lemon juice or vinegar and seasonings.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Rossini : Cette appellation s’applique bien sûr au célèbre tournedos, mais aussi aux œufs brouillés, mollets ou pochés, à une omelette ainsi qu'à une poularde, des suprêmes de volaille, des filets de sole, un poulet sauté et même à une sauce pour salade. Pour Rossini, la truffe est le Mozart des champignons.

Spanish

Save record 2

Record 3 2015-04-21

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
OBS

chasseur: cooked in a white wine sauce which includes mushrooms and shallots.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
OBS

Riz cuit dans une sauce au vin blanc, aux champignons et aux échalotes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
Save record 3

Record 4 2015-01-08

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
  • Restaurant Menus
CONT

Mushroom sauce for chicken should be made with chicken velouté, for fish, with fish velouté.

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
  • Menus (Restauration)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Especias y condimentos
  • Menú (Restaurantes)
Save record 4

Record 5 2014-11-25

English

Subject field(s)
  • Recipes
DEF

Italian Cookery, a course of appetizers consisting of an assortment of foods, as olives, anchovies, sliced sausages, peppers, and artichoke hearts.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
OBS

En Italie, hors-d’œuvre froid. Le terme associe au mot italien pasto, «repas», le préfixe latin ante, «avant». Un antipasto peut être constitué de jambon de Parme aux figues fraîches ou d’une fondue piémontaise(crudités accompagnées de condiments et d’une sauce au fromage fondu), mais il s’agit plus généralement d’un assortiment coloré et abondant, servi en guise d’amuse-gueule avec l'apéritif ou en début de repas, à la place des pâtes. Les antipasti sont alors accompagnés de gressins et rassemblent marinades de légumes et de poissons, fruits de mer citronnés, olives, charcuteries fines, salade de champignons, cœurs d’artichauts, etc., présentés en raviers.

Spanish

Save record 5

Record 6 2007-01-04

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Taste this classic all-dressed pizza topped with tomato sauce, pepperoni, mushrooms, green peppers and cheese.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Pizza composée de sauce tomate, de fromage, [de pepperoni], de champignons et de piments verts.

Spanish

Save record 6

Record 7 2005-12-15

English

Subject field(s)
  • Recipes
CONT

Veal Marengo. "Marengo" refers to meat dishes cooked in a combination of onions, tomatoes, wine and mushrooms. Named for the village of Marengo in the Piedmont region of northwestern Italy, this dish treats tender veal with a rich but not overpowering sauce.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
DEF

[...] veau [détaillé] en morceaux et cuits dans une sauce à base de vin blanc, d’un fond de veau lié, de tomates et garnie de champignons.

Spanish

Save record 7

Record 8 2004-01-20

English

Subject field(s)
  • Restaurant Menus
  • Recipes
DEF

A French dish of poached sole served with a white wine sauce and lemon juice and garnished with small onions and mushrooms.

French

Domaine(s)
  • Menus (Restauration)
  • Recettes de cuisine
CONT

Dans les grands services de restaurants à la carte, où les poissons «à la Bonne-Femme» sont très demandés on procède ainsi : La mise en place du poissonnier [...] une réserve de champignons émincés [...] une sauce poisson [...] de sorte que le poissonnier n’ a qu'à pocher [...] napper le poisson et le glacer [...]

Spanish

Save record 8

Record 9 1995-02-10

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Phraseology
OBS

The "gourmandise" of Marie Leczinska gave birth a whole host of recipes (vol-au-vent, chicken, consommés) all with the name à la reine.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Phraséologie
OBS

Se dit de nombreux apprêts de cuisine classique, tous élégants et délicats, caractérisés surtout par la présence de volaille(souvent complétée par des ris de veau, des champignons, des truffes) avec de la sauce suprême. Ex : bouchée à la reine, poularde à la reine, croûte à la reine, consommé à la reine.

Spanish

Save record 9

Record 10 1991-07-12

English

Subject field(s)
  • Recipes
DEF

a white sauce made of fish stock, flavored with wine, and enriched with cream and yolks of eggs.

CONT

Normandy sauce ... served with fish dishes.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
CONT

La sauce normande, qui accommode de nombreux poissons, est un velouté de poisson à la crème et au fumet de champignons.

Spanish

Save record 10

Record 11 1991-07-12

English

Subject field(s)
  • Recipes
DEF

"Hunter style", usually referring to items served with a brown sauce containing mushrooms, tomato, and white wine.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
DEF

Se dit d’un mets servi avec une garniture de champignons de couche émincés, sautés avec de l'échalote, mouillés au vin blanc et additionnés de sauce tomate.

Spanish

Save record 11

Record 12 1991-07-12

English

Subject field(s)
  • Recipes
DEF

Garnish consisting of julienne of ham, tongue, mushrooms and truffles. Literally, as prepared in Milan, Italy.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
DEF

Garniture à base de macaroni au parmesan, de jambon détaillé(ou de langue écarlate), de champignons et parfois de truffe, liée à la sauce tomate, servant en partie à fourrer des timbales dites "à la milanaise".

Spanish

Save record 12

Record 13 1991-01-22

English

Subject field(s)
  • Recipes
DEF

of, consisting of, or served with a sauce made of mushrooms, tomatoes, olives, oil, and wine.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
DEF

[...] cuit dans une sauce à base de vin blanc, d’un fond de veau lié, de tomates et garnie de champignons.

Spanish

Save record 13

Record 14 1991-01-22

English

Subject field(s)
  • Recipes
CONT

Chicken Marengo ... Chickens, disjointed ... Chicken stock ... White wine ... Tomato Sauce ... Mushrooms ....

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
DEF

(...) poulet(...) [détaillé] en morceaux et cuits dans une sauce à base de vin blanc, d’un fond de veau lié, de tomates et garnie de champignons.

Spanish

Save record 14

Record 15 1989-04-27

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

Finely chopped mushrooms and shallots that are sautéed and reduced to a mushroom essence that can be used to flavor other dishes or in stuffings.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Plats cuisinés
DEF

Hachis de champignons de Paris, d’oignons et d’échalotes sauté dans du beurre. La duxelles est utilisée comme farce, comme garniture ou comme élément complémentaire d’une sauce et de divers apprêts dits "à la duxelles"(...)

Spanish

Save record 15

Record 16 1988-07-15

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Recipes
  • Pastries
DEF

A pastry case in which individual portions of creamed foods, etc. are served.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Recettes de cuisine
  • Pâtisserie
DEF

Entrée formée d’un moule de pâte feuilletée garni d’une préparation de viande ou de poisson en sauce, avec des champignons, des quenelles, etc...

CONT

Les formules les plus classiques sont néanmoins les vol-au-vent financière et marinière (...)

Spanish

Save record 16

Record 17 1985-05-23

English

Subject field(s)
  • Recipes
OBS

(alla) cacciatora: "hunter's style"; meat or fish cooked in a sauce that includes tomatoes, scallions, mushrooms, bay leaves and red or white wine

Key term(s)
  • hunter's style chicken
  • chicken chasseur

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
OBS

chasseur : Se dit d’apprêts sautés(rognons, médaillons ou escalopes, côtes de veau, mais surtout poulet), accompagnés d’une sauce aux champignons, à l'échalote, au vin blanc et à la tomate.

Key term(s)
  • poulet chasseur à l’italienne

Spanish

Save record 17

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: