TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

SAUCE FINES HERBES [6 records]

Record 1 2018-02-16

English

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy (General)
DEF

A tart sauce of oil, vinegar, and seasonings, sometimes including chopped capers, pickles, etc. usually served cold with salads.

French

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie (Généralités)
DEF

vinaigrette :Sauce froide faite d’un mélange de vinaigre, d’huile, de poivre et de sel, auquel on peut ajouter divers éléments : échalote, oignon, fines herbes, câpre, ail, cornichons, anchois, œuf dur, moutarde, etc. Surtout pour les salades vertes [...] La vinaigrette assaisonne les salades vertes et divers met froids : légumes [...], viandes [...] et poissons au court-bouillon.

Spanish

Save record 1

Record 2 2016-03-10

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
DEF

A mayonnaise that is flavoured with herbs (parsley, tarragon, chervil, et cetera).

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
DEF

Sauce mayonnaise colorée d’une purée d’épinards, de cresson et de persil, ou de toute purée de fines herbes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Especias y condimentos
DEF

Mayonesa con puré de espinacas, perejil y estragón picados.

OBS

No confundir con la salsa verde americana hecha con pimientos picantes (chiles).

Save record 2

Record 3 2015-02-12

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
  • Recipes
  • Restaurant Menus
DEF

[A sauce with] mayonnaise to which chopped dill or sour pickles, green onions and chives have been added.

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)
DEF

[Sauce avec] mayonnaise [...] relevée d’un hachis de cornichons, de câpres et de fines herbes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Especias y condimentos
  • Recetas de cocina
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Salsa que se hace con yemas de huevo, aceite, vinagre o limón y diversos condimentos.

Save record 3

Record 4 2008-02-11

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
DEF

A mayonnaise sauce flavored with herbs and mustard and capers; served with for example salad and cold meat.

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
DEF

Sauce piquante consistant en une mayonnaise fortement moutardée agrémentée d’ail et de fines herbes, qui sert à assaisonner certains légumes crus, les viandes ou les poissons.

Spanish

Save record 4

Record 5 2005-01-06

English

Subject field(s)
  • Recipes

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
OBS

à l'anglaise : Se dit de légumes, de viandes ou de poissons traités selon des modes de cuisson très différents. Les légumes à l'anglaise sont cuits à l'eau et servis nature, avec du persil haché, du beurre fondu ou frais, une sauce aux fines herbes, etc.

Spanish

Save record 5

Record 6 2004-03-23

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Prepared Dishes (Cooking)

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Plats cuisinés

Spanish

Save record 6

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: