TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

SAUCE TOMATE [22 records]

Record 1 2024-02-29

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
CONT

If you're not familiar with white pizza, it's a pizza made without tomato or marinara sauce, and topped with white cheeses. It's also called "pizza bianca."

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
CONT

La pizza blanche, aussi appelée «pizza bianca», tire son nom de sa garniture. En effet, elle se prépare sans sauce tomate, contrairement à la pizza classique.

Spanish

Save record 1

Record 2 2018-02-23

English

Subject field(s)
  • Recipes
DEF

Marked by or relating to a yellow or pink tint given a white sauce by the addition of egg yolks, tomato puree, or lobster coral.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
DEF

Se dit des mets additionnés de sauce tomate ou de purée de tomates(dans un consommé, une sauce).

OBS

La sauce aurore détermine l’appellation des mets qu’elle nappe (œufs durs, pochés ou mollets, volaille).

Spanish

Save record 2

Record 3 2018-01-25

English

Subject field(s)
  • Recipes
CONT

A mutton chop is from the French couper, to cut off. A piece chopped off.

OBS

Mutton: The meat of a sheep slaughtered after its first year as distinguished from lamb, meat of a sheep slaughtered when less than 1 year old.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
CONT

Menu des invités : Soupe, Bœuf, morceaux goût d’Alsace, ½ cuisse, ½ poitrine, Choucroûte avec 12 basses-joues fumées et salées, Brodwürst, Saucissons salés, franc-comtois, Petits pâtés, genre d’Alsace, Haricots avec côtelette de mouton et de veau au choix, Volaille en beignets, Filets à la sauce tomate, Civets de lièvres et de chevreuil, Fricandeaux avec purée de pommes de terre, Filets de chevreuil à la sauce, ornés de cornichons... etc.

Spanish

Save record 3

Record 4 2017-07-19

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
CONT

Chicken tikka massala is one of the most famous meals to come from a tandoori oven, which is a cylindrical clay oven heated by fire ... Tikka means "pieces" but chicken tikka [masala] refers to a specific meal of chicken pieces marinated in a masala spice and yoghurt, skewered and cooked in a tandoori ...

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
CONT

Poulet tikka masala. Tikka signifie morceaux. Le tikka masala est un plat indien facile à cuisiner dans lequel des morceaux de poulet sont marinés dans du yaourt et des épices et ensuite servi avec une sauce à la tomate.

Spanish

Save record 4

Record 5 2014-06-12

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

An Italian dish consisting of large noodles stuffed with meat or cheese and baked in a tomato sauce.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Pâtes alimentaires, en forme de gros cylindre, farcies de viande ou de fromage et cuites dans une sauce tomate.

OBS

Pluriel : des cannellonis (ou pluriel italien : des cannelloni).

OBS

cannellonis (pl.) : Cette graphie, puisée des Rectifications de l’orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

[Plato de origen italiano elaborado con] pasta alimenticia de harina en forma de lámina cuadrada con la que se envuelve un relleno.

Save record 5

Record 6 2013-02-22

English

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy (General)
  • Restaurant Menus
DEF

A French garnish [that] includes sweet (bell) peppers (stuffed or sautéed), tomatoes in some sort of rice (pilaf or risotto with peppers), fried aubergine (eggplant) slices and sometimes chorizo.

French

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie (Généralités)
  • Menus (Restauration)
DEF

Appellation culinaire d’une garniture caractérisée par des demi-poivrons grillés, de la tomate(en moitiés étuvées, concassées ou en sauce) du riz pilaf ou risotto au chorizo et des rondelles d’aubergines frites.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cocina y gastronomía (Generalidades)
  • Menú (Restaurantes)
Save record 6

Record 7 2012-09-12

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
  • Menus (Restauration)
CONT

La sauce tomate est l'un des ingrédients clés de différents plats, aussi bien les spaghettis que la lasagne, le pain de viande, le chili, le ragoût, les casseroles et les mets mexicains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Especias y condimentos
  • Menú (Restaurantes)
Save record 7

Record 8 2011-08-24

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

A mixture of fat (especially butter) and flour used in making sauces.

PHR

Dark, light-blonde roux.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
CONT

Mélange de farine et de beurre en proportions égales, cuit plus ou moins longtemps selon la coloration souhaitée(blanc, blond ou brun), utilisé comme liaison dans diverses sauces blanches(béchamel et ses dérivés) ou plus ou moins colorées(roux blond pour une sauce tomate, roux brun pour une sauce espagnole).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
DEF

Mezcla de harina y grasa que se utiliza para ligar salsas y otros preparados.

Save record 8

Record 9 2007-01-04

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Taste this classic all-dressed pizza topped with tomato sauce, pepperoni, mushrooms, green peppers and cheese.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Pizza composée de sauce tomate, de fromage, [de pepperoni], de champignons et de piments verts.

Spanish

Save record 9

Record 10 2006-04-04

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)
OBS

Pluriel : des spaghettis.

OBS

spaghettis (pl.) : Cette graphie, puisée des Rectifications de l’orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2006).

OBS

Avec une sauce faite de viande hachée, d’aromates et de tomate [...]

Spanish

Save record 10

Record 11 2003-03-31

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus
OBS

Term usually used in the plural.

Key term(s)
  • breaded pork cutlets, tomato sauce

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)
OBS

Terme habituellement utilisé au pluriel.

Key term(s)
  • côtelettes de porc panées, sauce tomate

Spanish

Save record 11

Record 12 2003-03-31

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)

Spanish

Save record 12

Record 13 1991-08-23

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés

Spanish

Save record 13

Record 14 1991-07-12

English

Subject field(s)
  • Recipes
DEF

"Hunter style", usually referring to items served with a brown sauce containing mushrooms, tomato, and white wine.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
DEF

Se dit d’un mets servi avec une garniture de champignons de couche émincés, sautés avec de l'échalote, mouillés au vin blanc et additionnés de sauce tomate.

Spanish

Save record 14

Record 15 1991-07-12

English

Subject field(s)
  • Recipes
DEF

A basic sauce used in the production of other sauces.

CONT

The five leading hot sauces are Béchamel, Velouté, Espagnole, Tomato, and Hollandaise.

CONT

The leading sauces are sometimes referred to as mother sauces.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
CONT

(...) avec les grandes sauces, dites "mères"(espagnole, demi-glace et sauce tomate pour les brunes, béchamel et velouté pour les blanches)(...).

Spanish

Save record 15

Record 16 1991-07-12

English

Subject field(s)
  • Recipes
DEF

Garnish consisting of julienne of ham, tongue, mushrooms and truffles. Literally, as prepared in Milan, Italy.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
DEF

Garniture à base de macaroni au parmesan, de jambon détaillé(ou de langue écarlate), de champignons et parfois de truffe, liée à la sauce tomate, servant en partie à fourrer des timbales dites "à la milanaise".

Spanish

Save record 16

Record 17 1991-03-19

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

Method of preparation applied mostly to fish. The fish is filleted, (...) dipped into a light batter, fried in deep fat and accompanied by tomato sauce.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Nom d’un apprêt de poisson frit. Les poissons ou [filets de poisson] sont trempés dans une pâte à frire(...) puis frits, égouttés et servis avec une sauce tomate. On ignore l'origine du nom de cet apprêt.

CONT

Orly de filets de saumon.

CONT

anguilles frites Orly.

Spanish

Save record 17

Record 18 1991-01-22

English

Subject field(s)
  • Recipes
CONT

Small Sauces .... Choron: Add 2 oz (60 g) tomato paste to 1 qt (1 l) Bearnaise.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
CONT

Sauce de base. Sauce béarnaise. Éléments de composition. Pâte de tomate(...) Sauce dérivée. Sauce Choron.

Spanish

Save record 18

Record 19 1987-01-06

English

Subject field(s)
  • Mixed Drinks
OBS

a beverage consisting of vodka and tomato juice to which is usually added seasoning and sometimes lemon juice.

French

Domaine(s)
  • Cocktails
OBS

cocktails classiques.(...)--: une boîte jus de tomate, 1 trait de jus de citron, 2 traits de sauce anglaise, 3 traits de vodka, sel et poivre de Cayenne.

OBS

En argot ce coquetel s’appelle une Marie salope.

Spanish

Save record 19

Record 20 1986-02-07

English

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy

French

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie

Spanish

Save record 20

Record 21 1986-02-04

English

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy

French

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie

Spanish

Save record 21

Record 22 1985-05-23

English

Subject field(s)
  • Recipes
OBS

(alla) cacciatora: "hunter's style"; meat or fish cooked in a sauce that includes tomatoes, scallions, mushrooms, bay leaves and red or white wine

Key term(s)
  • hunter's style chicken
  • chicken chasseur

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
OBS

chasseur : Se dit d’apprêts sautés(rognons, médaillons ou escalopes, côtes de veau, mais surtout poulet), accompagnés d’une sauce aux champignons, à l'échalote, au vin blanc et à la tomate.

Key term(s)
  • poulet chasseur à l’italienne

Spanish

Save record 22

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: