TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

SIROP ERABLE [75 records]

Record 1 2025-04-11

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
CONT

Maple syrup jelly is obtained by adding a gelling agent to heated maple syrup. The product is then poured into containers and used in much the same way as any other jelly or jam.

Key term(s)
  • maple sirup jelly

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
CONT

La gelée à l'érable est produite à partir de sirop d’érable auquel on ajoute un agent gélifiant afin d’obtenir une texture parfaite pour étendre dans un sandwich, sur un morceau de fromage ou sur une terrine.

Spanish

Save record 1

Record 2 2025-03-11

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
DEF

A spread made by heating maple syrup, then rapidly cooling it while stirring until it has a creamy consistency.

Key term(s)
  • maple creme

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
CONT

Le beurre d’érable est un fondant, terme technique propre à la pâtisserie décrivant une préparation à la texture crémeuse. Il est obtenu en chauffant le sirop d’érable à 112 °C, pour ensuite le refroidir rapidement et le battre jusqu'à la consistance désirée.

Spanish

Save record 2

Record 3 2025-03-11

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
CONT

Granulated maple sugar is the most versatile product that is made from maple syrup. Because it has no available water, this product is totally shelf stable, it will not separate or mold. ... It can be used in recipes as a replacement for brown or white sugar on one for one exchange by volume or by weight.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
DEF

Sucre fait de sirop d’érable cuit entre 23, 9° et 24, 5 °C au-dessus du point d’ébullition de l'eau, malaxé à chaud jusqu'à granulation complète, puis tamisé.

Spanish

Save record 3

Record 4 2025-03-11

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
CONT

Maple flakes ... are made by freeze-drying (dehydrating) maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
CONT

Les flocons d’érable s’obtiennent en lyophilisant le sirop d’érable, c'est-à-dire en le déshydratant.

Spanish

Save record 4

Record 5 2025-03-11

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
DEF

Produit de consistance semi-ferme, translucide, d’une couleur ambrée, obtenue en faisant bouillir du sirop d’érable.

Spanish

Save record 5

Record 6 2025-03-07

English

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Appareil servant à évaporer l'eau contenue dans l'eau d’érable et à concentrer cette dernière en sirop.

Spanish

Save record 6

Record 7 2025-03-06

English

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
CONT

[The float box's] major difference is its settling tank allowing sugar sands to settle instead of going on the flat pans.

French

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Récipient dans lequel le sirop d’érable, après sa récolte et son traitement, est laissé à reposer.

OBS

Le processus de décantation permet aux impuretés de se déposer au fond de la cuve sous l’effet de la gravité.

Spanish

Save record 7

Record 8 2025-03-06

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
CONT

Sometimes there will be a little scum on the top of your boiling sap. White or grey floating matter is usually bacteria that was killed in the boil. It and all other scum can be skimmed off the top.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Mousse blanchâtre qui se forme à la surface de la sève ou du sirop d’érable en ébullition.

Spanish

Save record 8

Record 9 2025-03-06

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Goût qu'acquiert un sirop d’érable trop cuit.

CONT

On essaie de contrôler la caramélisation des sucres, car ce goût de caramel peut masquer l'arôme subtil et authentique du sirop d’érable.

Spanish

Save record 9

Record 10 2025-03-04

English

Subject field(s)
  • Titles of Provincial and Territorial Laws and Regulations (Canadian)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

This regulation was repealed in 1982.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements provinciaux et territoriaux canadiens
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
OBS

Ce règlement a été abrogé en 1982.

Spanish

Save record 10

Record 11 2025-02-28

English

Subject field(s)
  • Non-Gov. Provincial Bodies and Committees (Canadian)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités provinciaux non gouv. canadiens
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
OBS

Le Conseil de l'industrie de l'érable est accrédité par la Régie des marchés agricoles et alimentaire du Québec pour représenter les acheteurs autorisés de sirop d’érable en vrac et négocier une convention de mise en marché avec les Producteurs et productrices acéricoles du Québec.

Spanish

Save record 11

Record 12 2025-01-14

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
CONT

[Maple syrup] producers follow a universal grading system: starting [with] golden for the lightest taste, [then] amber, dark and very dark for the most intense flavour.

OBS

A grade of maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
CONT

[…] Doré : sa couleur claire procure un goût plus délicat.

OBS

Catégorie de sirop d’érable.

Spanish

Save record 12

Record 13 2024-12-27

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
Key term(s)
  • siruping off point

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Température à partir de laquelle la sève d’érable a atteint la densité standard du sirop, soit 3, 8 °C(70 °F) au-dessus du point d’ébullition de l'eau.

Spanish

Save record 13

Record 14 2024-12-27

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
CONT

The skimming of the foam as the sap cooks reduces the amount of niter in the end product.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Action de débarrasser la sève ou le sirop d’érable de l'écume et des impuretés qui les recouvrent.

Spanish

Save record 14

Record 15 2024-12-27

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
CONT

The boiling is where chemistry is important. As the sap boils, pure water evaporates and the sucrose concentrates.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Préparation du sirop d’érable par la chaleur du feu.

Spanish

Save record 15

Record 16 2024-12-27

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
  • Chocolate and Confectionery
CONT

As soon as the bob is made and while it is still hot, the sugar made the previous day is added to it, and the mixture is stirred enough to get uniformity but not enough to cause it to set up. The hot bob partly melts the sugar, and the resulting semiliquid sugar can be poured easily.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Sirop chaud qui, dans la fabrication des bonbons d’érable, est ajouté à un sucre mou déjà malaxé et refroidi pour en faciliter la fusion puis le moulage.

Spanish

Save record 16

Record 17 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Titles of Provincial and Territorial Laws and Regulations (Canadian)
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements provinciaux et territoriaux canadiens
  • Industrie de l'érable

Spanish

Save record 17

Record 18 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
DEF

Sucre fait de sirop d’érable cuit entre 18, 4 et 19 °C au-dessus du point d’ébullition de l'eau, malaxé à chaud puis moulé avant de durcir.

Spanish

Save record 18

Record 19 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
DEF

Sucre fait de sirop d’érable cuit jusqu'à 14, 5 °C au-dessus du point d’ébullition de l'eau, refroidi rapidement jusqu'à 37, 8 °C, malaxé, puis moulé avant de devenir ferme.

Spanish

Save record 19

Record 20 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
CONT

Nectar is a high brix (60-70 percent) concentrate that includes all nutrients originally included in raw sap coming from the tree. It is a natural sweetener with healthy benefits that could be used in many different foods and beverages, creating new opportunities for maple market development.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
CONT

Tout récemment, le «nectar d’érable» a fait son apparition dans le «Règlement des producteurs acéricoles sur les normes de qualité du sirop, de l'eau et du concentré d’eau d’érable et sur le classement du sirop d’érable». Il s’agit, selon ce règlement, d’une sève concentrée avec une teneur en extraits secs solubles comprise entre 60 et 70 °Brix, obtenue exclusivement par un processus de concentration [...] qui ne modifie pas les propriétés intrinsèques de l'eau d’érable concentrée. Ce nectar serait plutôt destiné à la transformation alimentaire.

Spanish

Save record 20

Record 21 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
OBS

Maple caramel is made with maple sugar or maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
OBS

Le caramel à l'érable est confectionné avec du sirop d’érable ou du sucre d’érable.

Spanish

Save record 21

Record 22 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
OBS

Maple cotton candy is made with maple sugar or maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
OBS

La barbe à papa à l'érable est confectionnée avec du sucre d’érable ou du sirop d’érable.

Key term(s)
  • barbe-à-papa à l’érable

Spanish

Save record 22

Record 23 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
DEF

Sugar made by boiling maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
DEF

Sucre, dont la couleur varie de l'ambre clair au brun foncé et la consistance de molle à très dure, que l'on obtient par la cuisson de sirop d’érable qu'on laisse refroidir un [certain] temps avant de le brasser jusqu'à l'obtention d’une cristallisation uniforme.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria azucarera
  • Industria del azúcar de arce
Save record 23

Record 24 2024-12-18

English

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production

French

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Bassin large et profond dans lequel on fait bouillir la sève ou le sirop d’érable.

OBS

Malgré son sens premier, «ustensile de cuisine ordinairement cylindrique et muni d’un manche», le terme casserole est très employé dans le domaine.

Spanish

Save record 24

Record 25 2024-12-18

English

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
CONT

Before our syrup is bottled, [the] sugar sand is filtered out under very high pressure. Our earliest method was to filter the syrup through a series of paper filters. As our operation expanded and to keep up with our larger evaporator, we have gone to a pressure filter specifically designed for maple syrup production.

Key term(s)
  • sirup filter press

French

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Appareil pour filtrer le sirop sous pression.

CONT

Le filtre-presse est un outil efficace pour filtrer le sirop d’érable afin d’en améliorer la clarté. Les autres méthodes ne filtrent tout simplement pas de manière aussi précise.

Key term(s)
  • filtre presse

Spanish

Save record 25

Record 26 2024-12-18

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
CONT

Finishing — Once the water is evaporated to a 66-67% sugar concentration, the sugar starts to go through the molecular changes of candy making. Maple syrup is finished at roughly 7 1/4˚[F] above the boiling temperature. The browning reaction during finishing creates the familiar maple flavor.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Opération qui termine la fabrication du sirop d’érable.

Spanish

Save record 26

Record 27 2024-12-11

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
Key term(s)
  • high-flavoured maple syrup
  • high-flavoured maple sirup
  • high-flavored maple syrup

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Sirop d’érable qui, placé dans une marmite autoclave et chauffé rapidement à très haute température, devient plus foncé et voit sa saveur fortement augmentée.

Spanish

Save record 27

Record 28 2024-12-09

English

Subject field(s)
  • Scientific Instruments
  • Scientific Measurements and Analyses
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
CONT

[The] color comparator (colorimeter) [allows the user] to visually evaluate the color of maple syrup according to the international classification of maple syrup.

Key term(s)
  • colour comparator
  • colour grading kit

French

Domaine(s)
  • Instruments scientifiques
  • Mesures et analyse (Sciences)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Instrument servant à mesurer l'intensité de coloration du sirop d’érable, par comparaison avec des solutions de couleur standard.

Key term(s)
  • comparateur de couleur

Spanish

Save record 28

Record 29 2024-12-09

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
CONT

If you like a syrup that is more middle of the road, try a lighter grade, light, or medium.

OBS

A grade of maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Qui correspond à la classe de couleur déterminée par un pourcentage de transmission de lumière inférieur à 60,5 %, mais supérieur à 44 %, et équivaut, selon la classification canadienne, à la troisième classe de sirop.

CONT

Idéale pour la cuisson de viandes et généralement le plus souvent utilisé en pâtisserie(comme le pouding chômeur), le sirop [d’érable] médium présente un léger goût de caramel.

OBS

Catégorie de sirop d’érable.

Spanish

Save record 29

Record 30 2024-12-09

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Appareil de chauffage bas qui sert principalement à la cuisson de produits de l'érable autres que le sirop.

Spanish

Save record 30

Record 31 2024-12-06

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

A grade of maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Qui correspond à la classe de couleur déterminée par un pourcentage de transmission de lumière d’au moins 75 % et équivaut, selon la classification canadienne, à la meilleure qualité de sirop.

OBS

Catégorie de sirop d’érable.

Spanish

Save record 31

Record 32 2024-12-06

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
DEF

A distinct and persistent maple syrup flavour, free from any objectionable taste.

Key term(s)
  • characteristic maple flavor
  • characteristic flavor

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Saveur de sirop d’érable distinctive et persistante exempte de toute saveur indésirable.

Spanish

Save record 32

Record 33 2024-12-06

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Egg Industry
  • Maple-Sugar Industry
OBS

poached egg in maple syrup: designation usually used in the plural.

Key term(s)
  • poached egg in maple sirup
  • poached eggs in maple syrup
  • poached eggs in maple sirup

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Oeufs (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
CONT

Selon la tradition, les œufs dans le sirop d’érable se mangent chauds ou tièdes, en accompagnement des incontournables d’un bon repas de cabane tels que du pain frais beurré, du jambon, des fèves au lard, de la soupe aux poix, etc.

OBS

œuf dans le sirop d’érable; œuf poché au sirop d’érable; œuf dans le sirop : désignations habituellement utilisées au pluriel.

Key term(s)
  • œufs dans le sirop d’érable
  • œufs pochés au sirop d’érable
  • œufs dans le sirop

Spanish

Save record 33

Record 34 2024-12-05

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

A grade of maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Qui correspond à la classe de couleur déterminée par un pourcentage de transmission de lumière inférieur à 75 %, mais supérieur à 60,5 % et qui équivaut, selon la classification canadienne, à la deuxième classe de sirop.

OBS

Catégorie de sirop d’érable.

Spanish

Save record 34

Record 35 2024-12-05

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
CONT

[Maple syrup] producers follow a universal grading system: starting [with] golden for the lightest taste, [then] amber, dark and very dark for the most intense flavour.

OBS

A grade of maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Qui correspond à la classe de couleur déterminée par un pourcentage de transmission de lumière inférieur à 27 % et équivaut, selon la classification canadienne, à la cinquième et dernière classe de sirop.

OBS

Catégorie de sirop d’érable.

Spanish

Save record 35

Record 36 2024-12-05

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
CONT

The resulting concentrated syrup is filtered to remove impurities and then boiled in ... large evaporators to become pure maple syrup.

Key term(s)
  • concentrated sirup

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
DEF

Sirop d’érable dont une partie du saccharose est extrait et qui est employé à des fins culinaires ou industrielles.

Spanish

Save record 36

Record 37 2024-12-05

English

Subject field(s)
  • Pastries
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Maple-Sugar Industry
CONT

... maple syrup dumplings, a delightful dessert that combines soft and fluffy dumplings with a sweet maple syrup sauce.

OBS

maple syrup dumpling; grandfather: designations usually used in the plural.

Key term(s)
  • maple sirup dumpling
  • maple syrup dumplings
  • maple sirup dumplings
  • grandfathers

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
  • Plats cuisinés
  • Industrie de l'érable
CONT

Les grands-pères au sirop d’érable, grands-pères dans le sirop ou simplement grands-pères sont des pâtisseries traditionnelles québécoises et acadiennes. On peut retrouver également le terme pépères dans le parler populaire de certaines régions du Québec, dont la Beauce. Cette pâtisserie est notamment servie lors du temps des sucres dans les cabanes à sucre.

OBS

grand-père au sirop d’érable; grand-père dans le sirop; grand-père; pépère : désignations habituellement utilisées au pluriel.

Key term(s)
  • grands-pères au sirop d’érable
  • grands-pères dans le sirop
  • grands-pères
  • pépères

Spanish

Save record 37

Record 38 2024-12-05

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
CONT

[Maple syrup] producers follow a universal grading system: starting [with] golden for the lightest taste, [then] amber, dark and very dark for the most intense flavour.

OBS

A grade of maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Qui correspond à la classe de couleur déterminée par un pourcentage de transmission de lumière inférieur à 44 %, mais supérieur à 27 % et équivaut, selon la classification canadienne, à la quatrième classe de sirop.

OBS

Catégorie de sirop d’érable.

Spanish

Save record 38

Record 39 2024-12-05

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
CONT

[Maple syrup] producers follow a universal grading system: starting [with] golden for the lightest taste, [then] amber, dark and very dark for the most intense flavour.

OBS

A grade of maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
OBS

[Ce] type de sirop est récolté à la fin de la période ce qui a pour effet de lui attribuer un goût plus prononcé que les catégories précédentes.

OBS

Catégorie de sirop d’érable.

Spanish

Save record 39

Record 40 2024-11-27

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
  • Regulations and Standards (Food)
  • Food Safety
CONT

Experts classify ropy syrup as a "texture defect" consisting of a string that extends 4 inches or more in the syrup.

Key term(s)
  • ropy sirup

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Salubrité alimentaire
CONT

Au point de vue du classement du sirop d’érable commercialisé dans le cadre de la convention de mise en marché, le sirop filant est un sirop d’érable dont on peut, à l'aide d’un bâtonnet, extraire un filament mesurant 10 cm ou plus.

Spanish

Save record 40

Record 41 2024-11-21

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

The International Maple Syrup Institute (IMSI) is an industry-wide, member-based, non-profit organization that fosters collaboration and acts on issues affecting the maple industry's interests.

Key term(s)
  • International Maple Sirup Institute

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable

Spanish

Save record 41

Record 42 2024-11-21

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

This order was repealed in 2018.

Key term(s)
  • Quebec Maple Sirup Producers' Levy (Interprovincial and Export Trade) Order

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable

Spanish

Save record 42

Record 43 2024-11-21

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

Enabling Act: Agricultural Products Marketing Act.

Key term(s)
  • Quebec Maple Sap and Maple Sirup Order

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
OBS

Loi habilitante : Loi sur la commercialisation des produits agricoles.

Spanish

Save record 43

Record 44 2024-11-21

English

Subject field(s)
  • Non-Gov. Provincial Bodies and Committees (Canadian)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

The Maple Sugar Producers of Quebec, a cooperative founded in 1925, changed its name in 1996 to Citadelle, Maple Syrup Producers' Cooperative.

Key term(s)
  • Citadelle, Maple Sirup Producers' Cooperative

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités provinciaux non gouv. canadiens
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
OBS

Les producteurs de sucre d’érable du Québec, coopérative fondée en 1925, a changé de nom en 1996 pour devenir Citadelle, coopérative de producteurs de sirop d’érable.

Spanish

Save record 44

Record 45 2024-11-21

English

Subject field(s)
  • Titles of Provincial and Territorial Laws and Regulations (Canadian)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

This order was repealed in 2005.

Key term(s)
  • Order respecting maple water, sirup or sugar

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements provinciaux et territoriaux canadiens
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
OBS

Cette ordonnance a été abrogée en 2005.

Spanish

Save record 45

Record 46 - external organization data 2022-10-20

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 46

Record 47 - external organization data 2022-06-13

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 47

Record 48 2021-03-23

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
CONT

... the flow inverter reduces calcification in maple sap and syrup. The flow is inverted during production and thus causes no time-wasting stoppages.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
CONT

[...] l'inverseur de coulée permet la réduction des dépôts de calcaire contenus dans l'eau d’érable ou le sirop d’érable. La circulation inversée s’effectue durant la production, donc aucun arrêt ou perte de temps.

Spanish

Save record 48

Record 49 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

syrup dipper: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

louche à sirop d’érable : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 49

Record 50 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

syrup skimmer: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

écumoire à sirop d’érable : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 50

Record 51 2019-05-10

English

Subject field(s)
  • Food Safety
  • Chemical Elements and Compounds
  • Collaboration with the FAO
CONT

The longer the contact time and the larger the surface area in contact with sap, the greater the potential for heavy metal contamination. The dangers of lead to human health are well documented. Although the health hazards of zinc in maple syrup can be considered insignificant, as a heavy metal, its uncontrolled addition to food should be avoided when possible.

French

Domaine(s)
  • Salubrité alimentaire
  • Éléments et composés chimiques
  • Collaboration avec la FAO
CONT

Plus la sève reste longtemps en contact avec cet équipement et plus la surface de contact est grande, plus il y a une possibilité élevée de contamination aux métaux lourds. On connaît depuis longtemps le danger que représente le plomb pour la santé. Même si la présence de zinc dans le sirop d’érable constitue un danger négligeable pour la santé, comme c'est un métal lourd son ajout non contrôlé aux aliments doit être évité quand c'est possible.

Spanish

Save record 51

Record 52 2018-07-11

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

The colour class is determined by the percentage of light transmission of the maple syrup. Generally speaking, the darker the colour of the syrup the stronger the maple flavor.

Key term(s)
  • color class

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

La classe de couleur. Les inspecteurs mesurent le pourcentage de transmission de la lumière du sirop d’érable à l'aide du spectrophotomètre. Le sirop d’érable est ensuite classé dans une des catégories suivantes : extra clair, clair, médium, ambré ou foncé.

Spanish

Save record 52

Record 53 2017-08-03

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Sugar Industry
DEF

A nutritive fluid extracted from maples, which gives maple syrup once it is thickened.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

Liquide nutritif [...] extrait du bois de l'érable et qui, concentré, donne le sirop d’érable.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción del jarabe de arce
  • Industria azucarera
CONT

La savia de arce proviene de los vastos bosques de arce del Norte de América, donde los indios ya conocían el arte de extraer de este árbol su dulce savia y preparar con ella sirope.

Save record 53

Record 54 2017-03-06

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
DEF

[A] product obtained exclusively by the concentration of maple sap or maple syrup, excluding any substitute ...

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
DEF

[Produit] obtenu exclusivement par concentration de la sève d’érable ou du sirop d’érable, à l'exclusion de tout succédané [...]

CONT

Pour fabriquer les autres produits de l'érable, l'acériculteur fera donc bouillir le sirop d’érable dans un évaporateur jusqu'au degré de température correspondant au type de produit désiré :sirop, beurre et tire, sucre mou, sucre dur ou granulé.

Spanish

Save record 54

Record 55 2017-02-09

English

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Maple-Sugar Industry
CONT

The classification is based on the translucence of the maple syrup, which means the amount of light that is transmitted through the maple syrup sample. Producers use a light transmittance meter tool to classify the maple syrup. The percent of light transmission is compared to light transmission rates set for different grades and the maple syrup is then graded.

OBS

... means the ability of maple syrup to transmit light as determined in accordance with Schedule III [of the Maple Products Regulations].

French

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Industrie de l'érable
OBS

[...] désigne la capacité du sirop d’érable de transmettre la lumière telle que déterminée à l'annexe III [du Règlement sur les produits de l'érable].

Spanish

Save record 55

Record 56 2016-07-07

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

A fabricated cut of the pork carcass, cut from the sides and belly; consisting of fat interspersed with strands of meat, it is salted and/or smoked and available sliced or in a slab.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Filet de porc salé et fumé, [souvent] découpé en tranches minces.

CONT

Comme partout en Amérique du Nord, le lard(ou bacon), est présent dans tous les plats(ou presque), au petit-déjeuner comme dans les sandwiches. On peut même trouver du bacon parfumé au sirop d’érable.

CONT

Le bacon provient principalement du flanc (ventre).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
DEF

Panceta ahumada.

OBS

El "Diccionario panhispánico de dudas" (DPD), indica que la voz inglesa "bacon" ('panceta ahumada') se ha adaptado al español en las formas "beicon" —que adapta la grafía a la pronunciación inglesa original— y "bacón" —que conserva la grafía original, con pronunciación a la española [...] La forma "beicon" es hoy mayoritaria y, por ello, preferible. Dada su frecuencia en países como España, se admite el uso del extranjerismo adaptado, aunque es siempre preferible el empleo de equivalencias españolas tradicionales, como "tocino" —usada, con este sentido, en países como México, Chile o el Ecuador—, "tocineta" —en países como Cuba, Colombia y Venezuela— y, en general, "panceta ahumada" [...]

Save record 56

Record 57 2016-02-25

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)
OBS

A tree of the family Aceraceae.

OBS

This species is similar in general form to the sugar maple and is considered by some authors to be a variety of that species ... the bark is blackish-grey ... the wood has the same physical properties as that of sugar maple ... the sap is also used in making maple syrup products.

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Arbre de la famille des Acéracées.

OBS

Le port de cette espèce ressemble au port de l'érable à sucre et certains auteurs la considèrent comme une variété de ce dernier [...] l'écorce est gris noirâtre [...] le bois a les mêmes propriétés que celui de l'érable à sucre [...] la sève est également utilisée pour faire du sirop et du sucre d’érable.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
Save record 57

Record 58 2016-02-25

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)
DEF

A maple of eastern North America having gray bark, 3- to 5- lobed leaves, flowers in nearly sessile corymbs, and hard close-grained wood that is much used for cabinet work especially in the curly-grained form and having sap that is the chief source of maple syrup and maple sugar.

OBS

Acer saccharum (H. Marshall), Acer saccharophorum (Karl H.E. Koch).

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
DEF

[...] arbre pouvant atteindre 40 mètres, à bois dur, dont on tire l'eau d’érable qui, par évaporation, donne le sirop, la tire et le sucre d’érable.

OBS

Acer saccharum (H. Marshall), Acer saccharophorum (Karl H.E. Koch).

OBS

érable franche : Le terme érable est masculin, mais dans le registre populaire on a quelquefois tendance à l’utiliser au féminin.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
DEF

Árbol elevado, de hojas parecidas al plátano. Crece espontáneo en la zona templado-fría de América del Norte. Es maderable. Su savia, recogida a principios de primavera, se usa para obtener un azúcar muy estimada .

Save record 58

Record 59 2014-12-10

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Sesame and cane sugar bliss, Sumsuma meaning sesame in Arab and Hebrew, is a crunchy yet tender remake of the classic sesame squares.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Entièrement biovégétalienne, la gamme des produits PRANA compte aussi des collations(amandes et noix enrobées dans du sirop d’érable et carrés de sésame) en format individuel ou familial [...]

Spanish

Save record 59

Record 60 2014-03-14

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
CONT

Liquid chromatography mass spectral (LC-MS) analyses revealed that quebecol is not originally present in maple sap. This observation, as well as the lack of a feasible biosynthetic pathway to explain its origin, suggests that quebecol is formed during the processing and/or extraction of maple syrup.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
CONT

Le québécol [...] est un phénol isolé à partir du sirop d’érable. [...] L'analyse de la sève d’érable avant sa transformation en sirop tend à démontrer que le composant n’ y est pas présent naturellement, mais se forme plutôt lors de l'extraction ou de la transformation.

Spanish

Save record 60

Record 61 2013-02-26

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A flat round fried cake made of flour, milk, eggs and leavening, usually served with butter and maple syrup.

Key term(s)
  • hot cake

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Petite galette de pâte épaisse généralement accompagnée de beurre et de sirop d’érable, et servie au petit-déjeuner.

OBS

pancake : Bien que ce terme soit directement tiré de l’anglais, il est largement utilisé dans le domaine de l’alimentation et la notion qu’il désigne diffère nettement de celle désignée par le simple terme «crêpe».

OBS

crêpe : Généralement, ce terme désigne une mince galette de pâte, sucrée ou salée, souple et plate.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Tortita [redonda] que se hace con masa de harina, yemas de huevo batidas y un poco de leche.

OBS

Se sirve acompañada generalmente de miel de maple, jarabe de chocolate o cualquier otro caramelo líquido.

Save record 61

Record 62 2011-01-14

English

Subject field(s)
  • Neology and Linguistic Borrowing

French

Domaine(s)
  • Néologie et emprunts
DEF

Endroit où l'on entrepose du sirop d’érable en vue de répondre à la demande quand la production est à la baisse.

CONT

Avec les gouvernements fédéral et provincial, les producteurs ont créé en 1988 une banque de sirop. Alain Gauthier en est le secrétaire. Les réserves [...] permettront de répondre à la demande quand la production sera à la baisse.

OBS

«Banque de sirop» est un néologisme formé à partir de mots déjà existants unis par une particule qui les soude en un syntagme. La composition est le procédé de formation dans ce cas-ci.

Spanish

Save record 62

Record 63 2009-04-22

English

Subject field(s)
  • Fire, Accidents, Miscellaneous Risks (Insur.)
  • Agricultural Economics
CONT

Agricultural insurance may contain the following protections: Farm buildings and equipment; Main and secondary residences of the insured; Agricultural instruments; Farm products; Machinery damages; Operating loss; Animals; Risk of pollution; General liability.

French

Domaine(s)
  • Incendies, accidents et risques divers (Assur.)
  • Économie agricole
CONT

L'assurance agricole s’adresse à tous les producteurs agricoles, quels que soient leurs types de production(animaux, céréales, sirop d’érable, fruits et légumes, etc.) et la taille de leur exploitation [...]

Key term(s)
  • assurance des exploitations agricoles
  • assurance de ferme

Spanish

Save record 63

Record 64 2008-10-22

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
CONT

Powdered honey is natural honey that has been spray dried into a fine powder similar in texture to corn flour. Powdered honey can be used for flavouring and sweetening just like normal honey is used. The only difference being that the dry powder does not affect the moisture content of recipes.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
CONT

Miel Labonté produit une grande variété de miels et de produits du miel(sirop d’érable, miel en poudre, gelée royale, édulcorant, bonbons, pollen, cire, sauces, rayons, pastilles, moutarde).

Spanish

Save record 64

Record 65 2007-05-07

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
  • Regulations and Standards (Food)
DEF

The syrup obtained by the concentration of maple sap or by the dilution or solution of a maple product, other than maple sap, in potable water.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
DEF

Sirop obtenu par concentration de la sève d’érable ou par dilution ou dissolution, dans l'eau potable, d’un produit de l'érable autre que la sève d’érable.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria del azúcar de arce
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
Save record 65

Record 66 2006-11-08

English

Subject field(s)
  • Names of Events
  • Festivals, Carnivals and Social Events
OBS

Each year the Town of Elmvale explodes in a celebration of nature's rites of spring. Close to 30,000 visitors line the streets to enjoy sugar bush tours, fresh maple syrup, shopping, the all day pancake breakfast and the midway, of course.

French

Domaine(s)
  • Noms de manifestations et d'activités diverses
  • Festivals, carnavals et fêtes
OBS

Chaque année, la ville d’Elmvale célèbre avec grand éclat les rites du printemps. Près de 30 000 personnes viennent visiter les érablières, déguster du sirop d’érable frais et des crêpes, magasiner et s’amuser à la foire, bien sûr.

Key term(s)
  • Festival du sirop d’érable d’Elmvale

Spanish

Save record 66

Record 67 2006-11-08

English

Subject field(s)
  • Names of Events
  • Festivals, Carnivals and Social Events
OBS

The Elmira Maple Syrup Festival builds and strengthens community spirit through the involvement of a large number of area residents in the planning and operation of a one day festival. Participation in a fun filled day supported by 2000 + volunteers raises funds to support local charities and non-profit organizations. Continuing a tradition of 41 years, the Festival continues to promote our community, surrounding areas and local maple syrup producers.

French

Domaine(s)
  • Noms de manifestations et d'activités diverses
  • Festivals, carnavals et fêtes
OBS

Chaque année, des gens de tout le pays et du monde entier se rendent dans la localité pittoresque d’Elmira pour goûter au délicieux sirop d’érable du comté de Waterloo et admirer les prouesses bien connues des cuisiniers qui font sauter les crêpes.

Key term(s)
  • Festival du sirop d’érable d’Elmira

Spanish

Save record 67

Record 68 2004-12-01

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
DEF

The cultivation of sugar maple trees for the marketing of maple syrup and sugar.

French

Domaine(s)
  • Acériculture
DEF

[...] culture et [...] exploitation de l’érable à sucre à des fins commerciales.

OBS

Bien que la transformation en sirop et en sucre d’érable soit la fonction la plus connue de l'acériculture, on dénote aussi la transformation du bois de l'érable à sucre en bois de sciage, en bois de pâte et plus récemment, en bois de chauffage.

Spanish

Save record 68

Record 69 2004-12-01

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production

French

Domaine(s)
  • Acériculture

Spanish

Save record 69

Record 70 2002-10-10

English

Subject field(s)
  • Endocrine System and Metabolism
CONT

Maple syrup urine disease (MSUD). This disorder, also called branched-chain a-ketoaciduria, derives its name from the burnt-sugar smell of affected infants. MSUD is caused by impaired branched chain a-ketoacid dehydrogenase, which catalyzes decarboxylation of the a-ketoacid derivatives of all three of these amino acids.

French

Domaine(s)
  • Systèmes endocrinien et métabolique
DEF

Maladie héréditaire à transmission autosomique récessive, liée à un déficit de l’enzyme catalysant la décarboxylation oxydative des cétoacides dérivant des acides ramifiés (leucine, isoleucine et valine).

Spanish

Save record 70

Record 71 1997-11-25

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
DEF

A shed where maple sap is boiled and maple syrup and maple sugar are made.

Key term(s)
  • sugar shack

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
DEF

Petit bâtiment construit dans une érablière et où l'on fabrique le sucre et le sirop d’érable.

Spanish

Save record 71

Record 72 1997-09-26

English

Subject field(s)
  • Provincial Government Bodies and Committees (Canadian)
OBS

Ministry of Agriculture and Food.

OBS

... regulates the inspection and grading of twenty-five fruits and vegetables, in addition to flue-cured and burley tobacco, honey, maple syrup, Christmas trees and tomato seedlings.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités de gouvernements provinciaux canadiens
OBS

Ministère de l’Agriculture et de l’Alimentation.

OBS

... réglemente l'inspection et le tri de 25 sortes de fruits et de légumes en plus du burley, du tabac jaune, du miel, du sirop d’érable, des arbres de Noël et des plants de tomates.

Spanish

Save record 72

Record 73 1997-02-28

English

Subject field(s)
  • Canadian General Standards Board (CGSB) Standards
OBS

Standard number: 32.208M, 1987

French

Domaine(s)
  • Normes de l'Office des normes générales du Canada (ONGC)
OBS

Numéro de norme : 32.208M, 1987

Spanish

Save record 73

Record 74 1995-08-04

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 74

Record 75 1988-01-08

English

Subject field(s)
  • Restaurant Menus
OBS

maple candied sweet potato.

French

Domaine(s)
  • Menus (Restauration)
OBS

glacer : Faire cuire des légumes entiers (petits oignons) ou tournés (carottes, navets, pour bouquetière par exemple) dans un récipient (...) avec eau, sel, beurre et sucre, jusqu’à ce que le liquide se transforme en un sirop qui enrobera les éléments d’une pellicule brillante.

OBS

patate douce glacée au sirop d’érable.

Spanish

Save record 75

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: