TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

SIROP VERT [2 records]

Record 1 2012-07-06

English

Subject field(s)
  • Culture of Fruit Trees
OBS

This species looks strangely like an orange, but it is more bitter and sour ... The essential oil made from its peel and leaves is used in perfumery ... The fruits are used to make preserves (the famous English marmelade). The zest is used in certain liqueurs, notably Cointreau and Curaçao, and the branches and leaves are distilled to produce an essential oil known as "petit grain".

French

Domaine(s)
  • Arboriculture fruitière
CONT

Nommée aussi «bigarade» ou «orange de Séville». L'orange amère a une épaisse écorce rugueuse, teintée de vert ou de jaune. Elle est surtout mise en conserve ou cuite(marmelade, confiture, gelée, sirop, sauce). Ses feuilles, utilisées en infusion, ont des effets digestifs et antispasmodiques. De ses fleurs, on extrait l'essence de Néroli Bigarade et l'eau de fleur d’oranger(qui aromatise les pâtisseries). Le Cointreau, le Curaçao et le Grand Marnier doivent leur saveur d’orange au zeste de la bigarade.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fruticultura
Save record 1

Record 2 2001-03-15

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
CONT

Sugar Refining. ... The green syrup is a sugar solution with a purity not below 80%. Before the clarification process, the green syrup is heated from 45°C to about 72°C.

CONT

Loss of energy because the recuperated warm water has such a low thermal level that it is practically unusable. This process entails also the loss of the necessary calories for the re-heating of the dilution run-off syrup in order to break its emulsion.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

Sirop obtenu par centrifugation d’une masse cuite.

CONT

La qualité du saccharose cristallisé dépend en partie des impuretés concentrées dans les produits de sucrerie au cours de la fabrication et qui s’y retrouvent sous forme d’inclusions ou adsorbées. [...] Des analyses récentes d’égout pauvre de deuxième jet issu de sucrerie de betterave montrent que la fraction polysaccharidique est essentiellement constituée d’arabinogalactane (Vienat-Nikodemski, 1994).

CONT

Ces résultats ont été confirmés sur un pilote industriel de traitement d’égouts pauvres à la Sucrerie de Bazancourt.

Spanish

Save record 2

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