TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

SOLIDES LAIT [11 records]

Record 1 2017-09-19

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

The constituents of milk ... remaining after the removal of water.

OBS

dry milk solid; milk solid; milk total solid; total milk solid: terms generally used in the plural.

Key term(s)
  • dry milk solids
  • milk solids
  • milk total solids
  • total milk solids
  • milksolids
  • total solids of milk
  • milksolid
  • total solid of milk

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

solide du lait : terme habituellement utilisé au pluriel.

Key term(s)
  • solides du lait

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
CONT

Los grandes grupos de sólidos de la leche incluyen la grasa, las proteínas, la lactosa y los minerales.

Save record 1

Record 2 2017-08-09

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

... milk product means any of the following, namely, (a) partly skimmed milk, skim milk, cream, buttermilk, whey and whey cream, (b) milk in concentrated, dried, frozen or reconstituted form and any product referred to in paragraph (a) in concentrated, dried, frozen or reconstituted form, (c) butter, butter oil and whey butter, (d) milk solids, and (e) whey protein concentrate ...

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

produit du lait. a) Le lait partiellement écrémé, le lait écrémé, la crème, le babeurre, le lactosérum ou la crème de lactosérum; b) le lait sous forme concentrée, desséchée, congelée ou reconstituée, ou tout produit visé à l'alinéa a) sous forme concentrée, desséchée, congelée ou reconstituée; c) le beurre, l'huile de beurre et le beurre de lactosérum; d) les solides du lait; e) le concentré protéique de lactosérum.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
Save record 2

Record 3 2017-05-02

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

Whey powder is finding increasing use as an economic source of milk solids in food manufacture. The main applications are in bakery products, ice-cream and dry mixes with smaller amounts used in confectionery and margarine.

Key term(s)
  • powdered whey

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

[...] il est possible d’augmenter le pourcentage de solides non gras dans le mélange à yogourt par l'addition de poudre de lait écrémé ou de lait écrémé évaporé ou par l'addition de lactosérum ou de poudre de lactosérum.

OBS

poudre de lactosérum : équivalent adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l’industrie laitière.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
Save record 3

Record 4 2014-10-07

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

The solids constituting milk excluding fat, i.e. protein, lactose and salts.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Matière sèche du lait moins les graisses, c’est-à-dire le lactose, les protéines et les minéraux.

OBS

Matière sèche dégraissée du lait : Équivalent adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l’industrie laitière.

Spanish

Save record 4

Record 5 2012-10-09

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Sheep's milk is both nutritious and delicious. It has a pure white colour and a rich, slightly nutty flavour. It is much higher in total solids than either cow's or goat's milk ... and also provides up to twice as many of the minerals like calcium, phosphorus and zinc and the all important B group vitamins.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Le lait de brebis a un goût doux, riche et légèrement sucré. Il possède un taux de matières solides beaucoup plus élevé que le lait de vache ou de chèvre et contient jusqu'à deux fois plus de minéraux tels que le calcium, le phosphore et le zinc et tout le groupe de vitamines B.

OBS

lait de brebis : Équivalent adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l’industrie laitière.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 5

Record 6 2009-02-06

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
Key term(s)
  • skim milk powder solid

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
Key term(s)
  • solide de lait écrémé

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 6

Record 7 2008-06-20

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

A butter with less butterfat content than normal.

CONT

Light Butter is made from pasteurised milk, and is almost always made industrially -- e.g. you won't see it sold at farmer's markets. What makes Light Butter lighter in butterfat is the addition of air and water to replace the butterfat.

CONT

Light Butter in Canada is classed as being between 39% to 60% butterfat by weight.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Le beurre léger renferme 25% de matières grasses de moins que le beurre traditionnel ou la margarine.

CONT

Beurre léger. Au moins 39 % et au plus 60 % de matière grasse du lait au poids. [Ingrédients autorisés :] Solides du lait, sel, air ou gaz inerte, colorant alimentaire autorisé [...]

OBS

L’utilisation des termes «light butter» et «beurre léger» représente bien la réalité canadienne. Cependant, en Europe, le beurre léger contient de 39 % à 41 % de matières grasses.

Spanish

Save record 7

Record 8 2005-02-07

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

The principle of cheesemaking involves the coagulation of milk protein followed by the separation of the resultant curds and whey (solid and liquid). Much more is now known of the science of cheesemaking, but the process remains very much a skill and a craft. Recipes are available for many varieties but the skill of the cheesemaker remains paramount. Changes in the milk, the seasons, how the cultures behave during the making process, all these, as well as the actual maturing process, affect the end results.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

La fabrication du fromage repose sur le principe fondamental de la coagulation du lait pour en faire du lait caillé et du petit-lait. Les techniques modernes permettent de cailler le lait en y ajoutant une culture bactérienne qui donne de l'acide lactique et de la présure, une substance extraite des veaux, qui contient un enzyme spécial qui accélère la séparation des liquides et des solides.

CONT

Les étapes de fabrication du fromage [...] La fabrication fromagère se fait en trois étapes importantes : Le caillage, - Le travail sur le caillé, - L’affinage [...]

Spanish

Save record 8

Record 9 1996-02-05

English

Subject field(s)
  • Titles of National Programs (Canadian)
OBS

Canadian Dairy Commission. This program was implemented to encourage the production of specialty powders when milk supplies are plentiful, thereby minimizing the demand for fresh skim milk solids during the fall period when milk production is traditionally low.

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes nationaux canadiens
OBS

Commission canadienne du lait. Ce programme a été lancé pour encourager la production de poudres de type spécial lorsque les approvisionnements de lait sont abondants, ce qui a pour effet de minimiser la demande de solides de lait écrémé frais durant la période automnale, lorsque la production laitière est traditionnellement faible.

Spanish

Save record 9

Record 10 1986-06-02

English

Subject field(s)
  • Pollutants
  • Water Pollution

French

Domaine(s)
  • Agents de pollution
  • Pollution de l'eau
DEF

Déchets solides provenant de la préparation du lait et des autres produits laitiers, tels que le beurre et le fromage.

Spanish

Save record 10

Record 11 1986-05-26

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

solids of desiccated milk

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

matières solides du lait

Spanish

Save record 11

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