TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

SUCRE CRISTALLISE [17 records]

Record 1 2022-10-28

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
DEF

A refined white sugar in a form commonly used as a domestic sweetener and consisting almost entirely of sucrose.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
CONT

Le sucre granulé est le sucre blanc que l’on connaît tous très bien et qui est extrait de la canne à sucre ou de la betterave à sucre.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria azucarera
CONT

La sacarosa -comúnmente llamada azúcar de mesa- es un disacárido formado por glucosa y fructosa, que proporciona cuatro calorías por gramo o aproximadamente 16 calorías por cucharada de té. La sacarosa se obtiene de la caña de azúcar o de la remolacha azucarera. El proceso de refinación remueve las impurezas de la caña de azúcar y produce los cristales blancos que conocemos con el nombre de azúcar.

CONT

La sacarosa o sucrosa, conocida como azúcar de mesa, se obtiene por medio de la trituración y extracción de la caña de azúcar con agua o extraída del azúcar de remolacha (beta vulgaris) con agua, evaporando y purificando con cal, carbono y varios líquidos.

CONT

La sacarosa es soluble en el agua, poco soluble en el alcohol e insoluble en el éter.

Save record 1

Record 2 2016-02-29

English

Subject field(s)
  • Petrography
DEF

Having a granular texture resembling that of loaf sugar ...

CONT

Friable, sugary-textured iron-formation.

CONT

Saccharoidal albite.

CONT

Massive, sugary white quartz vein.

OBS

sucrosic: term used at Natural Resources Canada - Earth Sciences Sector.

French

Domaine(s)
  • Pétrographie
DEF

Se dit des roches dont l'aspect est celui du sucre cristallisé.

CONT

Albite saccharoïde.

CONT

Filon de quartz blanc massif à texture saccharoïde.

OBS

saccharoïde : terme en usage à Ressources naturelles Canada - Secteur des sciences de la Terre.

Spanish

Save record 2

Record 3 2014-11-18

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Chocolate and Confectionery
  • Sugar Industry
CONT

Coarse granulated sugar is used to make hard candy and other products requiring hardness and delicate color, high quality fondant creams and for dusting cakes before baking.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Confiserie et chocolaterie
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
CONT

Sucre cristallisé gros utilisé pour la confection de bonbons durs et autres produits nécessitant de la dureté et des teintes douces pour fondants de qualité supérieure.

Spanish

Save record 3

Record 4 2012-02-28

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
DEF

White moist granulated sugar blended with small quantities of pure sugar syrups (molasses) selected for colour and taste.

OBS

The differences in colour and flavour between [types of] brown sugar depend on the amount of molasses present. The more molasses, the stickier the crystals, darker the colour and stronger the flavour.

OBS

Sugar refiners can produce brown sugar from boiling refinery cane syrups until brown sugar crystals form, or by blending molasses syrup with white sugar crystals.

OBS

Used in baked goods as dry mixes, meat glazes, and condiments.

PHR

Dark brown sugar.

PHR

Brilliant, golden, light yellow sugar.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

Sucre blanc cristallisé humide mélangé avec de petites quantités de sirops de sucre purs(mélasses) choisis pour leur couleur et leur goût.

OBS

Les différences de couleur et de saveur entre les types de sucre brun dépendent de la quantité de mélasse utilisée. Plus il y a de mélasse, plus les cristaux sont collants, plus la couleur est foncée et plus la saveur est prononcée.

OBS

Les fabricants de sucre peuvent produire du sucre brun en faisant bouillir les sirops de canne à sucre de raffinage jusqu’à ce qu’ils se cristallisent en sucre brun ou en mélangeant du sirop de mélasse avec des cristaux de sucre blanc.

OBS

S’utilise dans les produits de boulangerie comme les mélanges secs, les glaces de viande et les condiments.

PHR

Sucre brun foncé.

PHR

Cassonade brillante, dorée, pâle.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria azucarera
DEF

Azúcar de segunda producción, cuyo color varía desde el amarillo claro al pardo oscuro, según la cantidad de mezcla que queda adherida a los cristales.

OBS

"Azúcar" término que se emplea tanto como masculino o como femenino.

Save record 4

Record 5 2012-01-05

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
CONT

The kinds of sugar used to make frostings are granulated, brown, powdered (confectioner's), and blended syrup (corn and refiner's). Powdered sugar is preferable in uncooked frosting because it is fine grained and dissolves rapidly. Blended syrup prevents the formation of large crystals that cause graininess in cooked frostings. If too much syrup is used, it will keep cooked frostings from hardening.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
OBS

Les sucres liquides. [...] sont obtenus par dissolution à chaud de sucre cristallisé dans de l'eau déminéralisée, suivie d’étapes de filtration et de décoloration permettant d’obtenir un sirop parfaitement pur et limpide.

Spanish

Save record 5

Record 6 2011-07-18

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Bioengineering
CONT

Non-dairy mold inhibitors are also available. Instead of whey, Borra's company might use cultured corn syrup solids or cultured dextrose as the substrate.

OBS

Dextrose: Alternative name for glucose. Commercially the term "glucose" is often used to mean corn syrup (a mixture of glucose with other sugars and dextrins) and pure glucose is called dextrose.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Technique biologique
OBS

Dextrose :sucre simple. Ce terme est remplacé par glucose, cependant on continue à employer le terme de dextrose monohydrate pour du D. Glucose purifié et cristallisé, contenant une molécule d’eau de cristallisation.

Spanish

Save record 6

Record 7 2011-05-19

English

Subject field(s)
  • Petrography
  • Geology
DEF

An equigranular limestone which looks like granulated sugar.

French

Domaine(s)
  • Pétrographie
  • Géologie
DEF

Calcaire isogranulaire ayant l'aspect de sucre cristallisé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Petrografía
  • Geología
DEF

Caliza granulosa, fácilmente erosionable, afectada por metamorfismo térmico.

Save record 7

Record 8 2010-02-11

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
DEF

A large crystal sugar used as an edible decoration that will not dissolve when subjected to heat.

CONT

Also called pearl sugar or decorating sugar, sanding sugar adds "sparkle" to cookies, baked goods and candies. The sparkling effect is achieved because the sugar crystal grains are large and reflect light.

OBS

Used mainly in the baking and confectionery industries to sprinkle on top of baked goods.

Key term(s)
  • sand sugar

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
OBS

Utilisé surtout dans les industries boulangères et de confiserie afin de le saupoudrer sur les aliments préparés.

Spanish

Save record 8

Record 9 2007-03-15

English

Subject field(s)
  • Pastries
CONT

The boudoir biscuit, for instance, is derived from the French word bouder, to pout; hence "a woman's private room where she would receive only her intimate friends - who could pout and nibble fingers as much as they wished in this cloistered environment.

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
DEF

Biscuit oblong, assez dur, recouvert de sucre cristallisé.

Spanish

Save record 9

Record 10 2007-01-09

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Sugar Industry
CONT

Raw sugar is light brown and slightly sticky because the crystals have a thin film of molasses clinging to them. Refining removes this film and produces white crystals of sugar. First the raw sugar is rinsed of its brownish film. Then the crystals are dissolved in water and the liquid is filtered to remove impurities. The sugar is then crystallized, and the crystals are separated from the liquid by centrifuges and dried in hot air. The liquid must be centrifuged several times. Other methods of refining involve the use of milk of lime, carbon dioxide, and repeated boiling. The refined crystals are classified and stored in bins to be packaged or sent to market.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

Traitement pour la purification du sucre cristallisé comprenant généralement un affinage, une refonte, une décoloration et une cristallisation.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Industria azucarera
CONT

El azúcar moreno es cribado para separar los terrones. Si se destina al consumo doméstico ha de ser refinado (para convertirlo en azúcar blanco) y presentado en formas y calidades muy diferentes. En ciertos casos se obtiene una refinación suficiente por simple lavado de los cristales. Generalmente consiste el refinado en una redisolución del azúcar en agua, seguida de un filtrado y de una nueva elaboración (cocción, cristalización y centrifugado).

Save record 10

Record 11 2007-01-09

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Industrial Tools and Equipment
DEF

A large, rotating drum that rapidly spins to separate liquid from solid in the sugar refining process.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Outillage industriel
DEF

Essoreuse constituée d’un panier cylindrique ou conique animé d’un mouvement de rotation très rapide autour de son axe, pour séparer le sucre du sirop sous l’effet de la force centrifuge.

CONT

[...] lorsque les cristaux de sucre ont atteint une taille donnée, ils envoient la masse pâteuse dans une série de grandes centrifugeuses afin de débarrasser le sucre cristallisé du sirop.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria azucarera
  • Herramientas y equipo industriales
Save record 11

Record 12 2006-10-05

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

Soaked (= left to become completely wet) in melted sugar which has then become hard.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Qui se présente sous forme de cristaux après cristallisation.

CONT

Sucre cristallisé.

Spanish

Save record 12

Record 13 2005-11-08

English

Subject field(s)
  • Food Industries
OBS

Cube Sugar: Sugar cubes are formed by pressing moistened granulated sugar into molds and allowing it to dry. Cube sugar is most often used for beverage service.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Obtenu par moulage de sucre cristallisé, humidifié à chaud, puis séché pour souder les cristaux(sucre aggloméré).

Spanish

Save record 13

Record 14 2005-10-24

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Fatty Substances (Food)
  • Industrial Techniques and Processes

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Techniques industrielles
DEF

Qui se présente sous forme de cristaux.

CONT

Sucre cristallisé.

Spanish

Save record 14

Record 15 2001-07-04

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Industrial Tools and Equipment
  • Sugar Industry
DEF

A batch type machine which separates sugar and molasses by centrifugal action. Liquid molasses passes through very small holes of the screen fixed on periphery, while sugar crystals bigger than the holes of the screen, cannot pass through it. Hence sugar is retained inside the screen. These sugar crystals are washed by water or steam sprinkling. Sugar is then dried under the sun and molasses is reboiled for jaggery making.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Outillage industriel
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

En sucrerie, appareil servant à séparer le sucre cristallisé des mélasses.

Spanish

Save record 15

Record 16 1975-03-11

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
  • Food Preservation and Canning
  • Sugar Industry
OBS

-- is used to make candy, jelly, preserves, syrups and cooked fondants. Can replace coarse granulated (...) in some applications (...) available in bulk

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
OBS

--utilisé dans la fabrication de bonbons, gelées, conserves, sirops et fondants cuits. Peut dans certains cas remplacer le sucre cristallisé gros(...) disponible en vrac(...) [trad]

Spanish

Save record 16

Record 17 1975-03-11

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
OBS

-- is roughly classified as to grain size (...) granulation or grist (...) achieved though several complicated stages in the total refining process.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
OBS

le -- est classifié d’après la grosseur du grain [granulation ou broyage] obtenue après plusieurs étapes d’un procédé compliqué du raffinage. [trad]

Spanish

Save record 17

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