TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

SUCRE GLACE [15 records]

Record 1 2022-05-06

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
CONT

Confectioners' sugar is regular granulated white sugar that's pulverized to a powder so fine it's basically sugar dust. On its own, this powder will draw water from the air and clump, so cornstarch is added to prevent this ...

Key term(s)
  • confectioner's sugar

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
CONT

Le sucre glace, que l'on nomme sucre en poudre au Québec, est du sucre blanc pulvérisé auquel on ajoute [de la] fécule de maïs afin d’empêcher la formation de grumeaux.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria azucarera
OBS

El término "azúcar de lustre" se puede utilizar como nombre masculino o femenino, aunque normalmente "azúcar" se utiliza en el masculino.

Save record 1

Record 2 2018-03-08

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
DEF

A chemical widely used as an anti-caking agent in food powders (onion, garlic, icing sugar, dried egg yolk, etc.).

CONT

The following potential anti-caking agents have been identified for further investigation: calcium aluminum silicate, sodium aluminum silicate, iron ammonium citrate, tricalcium phosphate, stearates, calcium silicate, proprietary products such as Microsal ...

OBS

sodium aluminium silicate: a commercial name. The International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) recommends the form "aluminium" rather than "aluminum."

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
DEF

Produit chimique très utilisé comme antimottant des poudres alimentaires(oignon, ail, sucre glace, jaunes d’œufs, etc.).

OBS

double : L’emploi de cet adjectif est obsolète.

Spanish

Save record 2

Record 3 2018-02-23

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
DEF

A confection or dessert consisting of a frozen mixture of water, sugar, and flavoring.

OBS

Essentially the same as fruit sherbet except that it contains no milk products or eggs.

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
OBS

En alimentation, confiserie glacée ne contenant ni œufs ni produits laitiers.

OBS

Mélanger dans une terrine de la glace de sucre avec un peu d’eau. Travailler ce mélange à la spatule. Le parfumer avec liqueurs diverses, avec vanille ou zestes râpés finement.

Spanish

Save record 3

Record 4 2018-02-21

English

Subject field(s)
  • Pastries
  • Pastries (Cooking)
CONT

Perma Ice Icing-1 Quart. Magic Line Perma Ice® is ideal icing for decorating dummy cakes, show cakes, ice cream displays and more. It is a non-edible, artificial icing specially formulated for creating beautiful display cakes. It looks exactly like ice cream if you use an ice cream dipper (tint a bit off white with paint set number 35-550 or acrylic paint). It may be thinned with water to appear as a milk shake, ice cream topping, etc. Slowly whip Perma Ice, then put in a pastry bag with a large star tip. Pipe on artificial sundae or milkshake to look like whip cream. Roll Perma Ice into a ball, paint red with acrylic paint when dry and when that dries, put on the fake Perma Ice "whipped cream" to look like a cherry.

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
  • Pâtisserie (Art culinaire)
OBS

glace : Couche brillante et lisse comme un vernis, à base de sucre et de blanc d’œuf, dont on recouvre certains gâteaux, certaines confiseries.

OBS

Perma Ice® : Marque déposée d’une préparation servant à la décoration de faux gâteaux.

Spanish

Save record 4

Record 5 2012-07-16

English

Subject field(s)
  • Beverages
  • Restaurant Menus
DEF

A strong sweetened coffee served over ice with cream [or milk].

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Menus (Restauration)
DEF

Café fort refroidi par de la glace pilée auquel on ajoute, au goût, du sucre, du lait ou de la crème.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
  • Menú (Restaurantes)
CONT

Cafés helados. Café frappé (azúcar, cremoso café, hielo y un toque de batidora), bombón frappé (leche condensada, cremoso café, hielo y un toque de batidora), blanco y negro […] café ruso […] frappé al chocolate, frappé a la vainilla, frappé al caramelo, frappé a las frutas del bosque.

Save record 5

Record 6 2010-10-08

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Pastries
DEF

A porous material produced by stirring a small quantity of royal icing into sugar syrup boiling at about 280 degrees F (138 degrees C).

OBS

The heat of the syrup causes the air cells in the icing to expand and the water it contains to vaporise thus thoroughly aerating the mixture which then sets on account of the crystallization of the hot syrup and the coagulation of the albumen in the royal icing. When cold, the material is used for cake decoration.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Pâtisserie
DEF

[Sucre] cuit vers 125 degrés Celsius, émulsionné avec de la glace royale, coloré ou non, utilisé notamment pour les socles imitant l'architecture.

Spanish

Save record 6

Record 7 2007-10-19

English

Subject field(s)
  • Freezing and Refrigerating
  • Food Industries
DEF

A form of melt crystallization where the water is crystallized into ice crystals and then the solid ice is separated from the liquid.

OBS

Since the ice is extremely pure, the remaining liquid will be concentrated with the soluble components (sugars, aroma, etc.).

French

Domaine(s)
  • Congélation, surgélation et réfrigération
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Concentration d’une solution par congélation partielle de l’eau et élimination des cristaux de glace formés.

CONT

Nouveau fleuron du terroir québécois, le cidre de glace fait de plus en plus d’adeptes. Ce produit, dont seul le climat québécois permet l'élaboration, est obtenu par une harmonieuse combinaison de deux procédés : la cryoextraction, qui consiste à broyer et presser des pommes gelées durant l'hiver, et la cryoconcentration, qui consiste à geler le moût l'hiver afin d’en extraire un sirop concentré en sucre et en saveurs. Les moûts sont ensuite fermentés.

Spanish

Save record 7

Record 8 2006-10-05

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

[A preparation] which is basically club soda, lemon juice, and sugar ...

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
OBS

Collins : Mélange d’alcool et de jus de citron avec du sucre, de la glace et de l'eau de Seltz.(Diffère du Tom Collins) [...]

Spanish

Save record 8

Record 9 2001-10-31

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

Sweet wine obtained from grapes that are left to freeze on the vine, are quickly harvested and pressed while frozen.

CONT

Known as Eiswein in Germany, ... icewine has always been rare, an oenological curiosity. To achieve the potent juice that leads to icewine, white grapes ... must freeze marble-hard in the vineyard ... and be picked and pressed while frozen.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Vin fait de raisins gelés sur la vigne, puis récoltés et traités dans cet état.

OBS

Production de vin blanc au Canada. On appelle ce vin le «vin de glace» parce que le raisin n’ est cueilli qu'en janvier lorsque le raisin est gelé, ceci afin que l'eau contenue dans les grains soit évaporée et que la concentration en sucre soit plus élevée. Explication donnée par les spécialistes de la Maison des vins, Hull, Québec.

OBS

Icewine est une appellation contrôlée de la Vintner’s Quality Alliance propre à l’Ontario et à la Colombie-Britannique. On utilise le terme Icewine en français et en anglais lorsqu’il s’agit de l’appellation canadienne du vin de glace. Par contre, le vocable Eiswein est utilisé pour désigner le vin allemand du même type.

OBS

vin de glace : Terme entériné par le Comité de linguistique de Radio-Canada et le Secrétariat d’État du Canada.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
Save record 9

Record 10 2001-01-26

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Recipes

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Recettes de cuisine
OBS

Sorbet : Entremets glacé à base de sirop de sucre, d’une purée ou d’un jus de fruits, d’un vin ou d’une liqueur qui lui donne son parfum.

Spanish

Save record 10

Record 11 2000-11-20

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Beverages

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
OBS

Tom Collins : Boisson alcoolisée(gin avec jus de citron, sucre, glace, eau de Seltz).

Spanish

Save record 11

Record 12 1997-07-04

English

Subject field(s)
  • Household Articles - Various
  • Pastries (Cooking)
DEF

A drum-shaped container with a screw-on lid of wire mesh set in a collar, this provides an efficient method of sifting confectioner's sugar over cakes and cookies ...

French

Domaine(s)
  • Articles ménagers divers
  • Pâtisserie (Art culinaire)
OBS

Saupoudroir : Ustensile qui ressemble à une grosse salière à larges trous est muni d’une poignée [...] très utile pour répandre uniformément la farine sur votre marbre ou planche à pâtisserie ou encore le sucre glace sur les gâteaux.

Spanish

Save record 12

Record 13 1996-12-20

English

Subject field(s)
  • Table Setting (General)
DEF

A box with a perforated lid for sprinkling powder over anything, as a flour-dredger.

French

Domaine(s)
  • Service de table (Généralités)
DEF

Petite boîte cylindrique en fer blanc, munie d’un couvercle vissé percé de petits trous, qui sert à poudrer de sucre glace le dessus des gâteaux, des gaufres et des entremets, ou les apprêts à caraméliser.

Spanish

Save record 13

Record 14 1989-12-13

English

Subject field(s)
  • Beverages

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Boisson à base de jus de citron, d’eau-de-vie et de sucre, allongée d’eau gazeuse et servie dans un verre rempli de glace(long drink).

Spanish

Save record 14

Record 15 1986-08-29

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
DEF

Icing sugar, with or without the addition of starch, kneaded to a paste of modelling consistency with gum tragacanth mucilage. The paste can be moulded or modelled and is then air-dried till as hard and brittle as china. Many cake ornaments, vases, decorative motifs, and pillars are made from this material.

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Préparation faite d’un mélange de sucre glace et d’eau, additionné de gélatine, d’amidon, de fécule ou de gomme adragante, pétri à la main ou à la machine et au crochet jusqu'à l'obtention d’une pâte ferme mais susceptible d’être abaissée au rouleau ou moulée facilement. Les pièces moulées ou découpées dans les abaisses de pastillage sont, après séchage à l'air, assemblées avec de la glace royale ou du pastillage ramolli. Le pastillage permet d’effectuer des pièces décoratives proches de la sculpture.

Spanish

Save record 15

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