TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

TEST COLORATION [4 records]

Record 1 2011-01-07

English

Subject field(s)
  • Diagnostic Procedures (Medicine)
DEF

A test for radial or ulnar patency: the patient elevates the hand and clenches the fist to express the blood from the hand. By finger pressure the radial and ulnar arteries are occluded. Then the hand is lowered, and the fist is opened. The arteries are released one at a time; the patency of each one is demonstrated by an immediate flush of blood into the pale skin of the palm. The radial, dorsalis pedis, and posterior tibial arteries may be similarly tested.

French

Domaine(s)
  • Méthodes diagnostiques (Médecine)
CONT

Affections dues aux chocs répétés [...] La lésion habituellement retrouvée est un anévrysme de l'artère cubitale ou ulnaire à ce niveau, avec thrombose plus ou moins complète des artères digitales des deux derniers doigts. Le test d’Allen permet de faire le diagnostic clinique : après avoir comprimé les artères radiale et cubitale, poing fermé, on fait ouvrir la main. Le test est positif si la coloration des téguments dans le territoire cubital est très retardée.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Procedimientos diagnósticos (Medicina)
Save record 1

Record 2 2008-08-08

English

Subject field(s)
  • Scientific Research
  • Milling and Cereal Industries
  • Noodles and Pasta
CONT

A laboratory in France measures a "brown index" for determining degree of brownness in macaroni products. Reflectance at 550 nanometres of a pressed disc of sheeted semolina dough is measured and calculated in terms of the index. Another method, used in Canada by the Grain Research Laboratory, is to determine absorbance of an aqueous extract of semolina at 400 nanometres. This measures the amount of a copper protein complex, which is reddish brown. It has proven useful in screening new varieties.

French

Domaine(s)
  • Recherche scientifique
  • Minoterie et céréales
  • Pâtes alimentaires
CONT

Un laboratoire français mesure «l'indice de brunissement» pour déterminer le degré de coloration brune des pâtes alimentaires. La réflexion à 550 nanomètres d’un disque comprimé de pâte de semoule aplatie est mesurée et calculée par rapport à l'indice. Une autre méthode, dont se sert au Canada le laboratoire de recherche sur les grains, consiste à déterminer l'absorption d’un extrait aqueux de semoule à 400 nanomètres. On obtient ainsi la mesure quantitative d’un complexe cuivre-protéine de couleur brun rougeâtre. Le test s’est avéré utile dans le choix des nouvelles variétés.

Spanish

Save record 2

Record 3 1996-10-08

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
DEF

Épreuve utilisée pour le second stade de l’identification des mycobactéries.

OBS

Le développement d’une coloration rose est caractéristique d’un test positif.

OBS

Source(s) : Bactériologie médicale, Techniques usuelles, SIMEP, p. 222

Spanish

Save record 3

Record 4 1993-01-18

English

Subject field(s)
  • Police

French

Domaine(s)
  • Police

Spanish

Save record 4

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