TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

ECUMER [5 records]

Record 1 2011-12-29

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

To remove the scum that rises to the surface of a stock, soup, sauce or ragoût when it is boiled.

OBS

The skimming is carried out with a spoon, a special skimmer or a small ladle.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Enlever l'écume qui se forme à la surface d'un liquide ou d'une préparation en train de cuire (bouillon, confiture, ragoût, sauce).

OBS

Elle s'effectue avec une écumoire, une petite louche ou une cuillère.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
DEF

Quitar la espuma que se forma en la superficie de un líquido.

Save record 1

Record 2 2005-03-07

English

Subject field(s)
  • Processing of Mineral Products
  • Mineral Processing (Metallurgy)

French

Domaine(s)
  • Préparation des produits miniers
  • Minéralurgie (Métallurgie)
DEF

Évacuer les écumes formées à la surface d'une cellule de flottation.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Preparación de los productos mineros
  • Explotación de minerales (Metalurgia)
DEF

Eliminar las espumas o las escorias que flotan sobre los líquidos o las materias en fusión.

Save record 2

Record 3 2000-08-09

English

Subject field(s)
  • Petroleum Distillation

French

Domaine(s)
  • Distillation du pétrole
DEF

En distillation, éliminer la fraction du pétrole lampant et dans certains cas une partie du gasoil.

Spanish

Save record 3

Record 4 1997-12-29

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • Industrial Techniques and Processes

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Techniques industrielles
OBS

Terme utilisé en brasserie lors du trempage.

Spanish

Save record 4

Record 5 1992-05-19

English

Subject field(s)
  • Anti-pollution Measures
CONT

A non-toxic chemical dispersant being developed by Merv Fingas of Environment Canada's Environmental Emergencies Technology Division (EETD) is being tested as a potential aid to the Exxon Valdez oilspill cleanup. The chemical formula would break up "mousse", an oil and seawater emulsion, and return the oil to a liquid state, making it easier to skim off the water. In April, Fingas went to Valdez, Alaska to test the "mousse eater" on the oil slick.

French

Domaine(s)
  • Mesures antipollution
OBS

Un agent dispersant chimique non toxique (...) est actuellement utilisé pour tenter de décontaminer les eaux polluées dues au déversement des produits pétroliers de la compagnie Exxon. Cette formule chimique a la propriété de décomposer la "mousse", une émulsion d'hydrocarbures dans l'eau de mer, où les hydrocarbures reviennent à l'état liquide, ce qui rend plus facile l'écumage de l'eau. En avril, Fingas est allé à Valdez pour mettre à l'essai le "mange-mousse" dans les zones recouvertes d'une nappe de pétrole.

Spanish

Save record 5

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: