TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

ESPRIT [6 records]

Record 1 2016-05-17

English

Subject field(s)
  • Computer Graphics
DEF

A visual entity which moves in front of a given background to create an animated sequence.

French

Domaine(s)
  • Infographie
DEF

Entité visuelle qui se déplace devant un fond pour créer une séquence animée.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Gráficos de computadora
DEF

Imágen o pequeño objeto gráfico que aparece en la pantalla de una microcomputadora (microordenador), y que puede ser controlada independientemente [...]. Las posiciones de estas imágenes pueden moverse en la pantalla.

Save record 1

Record 2 2012-02-20

English

Subject field(s)
  • Titles of Programs and Courses
  • Information Theory
OBS

The European Strategic Programme for Research & Development in Information Technology - ESPRIT - was formally approved by the European Communities on 28 February.

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes et de cours
  • Théorie de l'information
OBS

Le 28 février dernier, la Communauté européenne a formellement approuvé le programme ESPRIT (Programme européen de recherche et développement dans le domaine des technologies de l'information).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Títulos de programas y cursos
  • Teoría de la información
DEF

Programa comunitario cuyas acciones comprenden la microelectrónica de punta, el tratamiento avanzado de la información, los sistemas de oficina, la tecnología de software y la producción computarizada.

Save record 2

Record 3 2011-09-12

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Beverages
  • Food Additives
Universal entry(ies)
C2H6O
formula, see observation
C2H5OH
formula, see observation
CH3-CH2OH
formula, see observation
64-17-5
CAS number
DEF

A colorless volatile flammable liquid ... formed by vinous fermentation and contained in wine, beer, whiskey, and the other fermented and distilled liquors of which it is the intoxicating principle ...

CONT

Ethyl alcohol ... is used as a base for flavor extracts or essences ... solvent in spice extracts, natural extractives, ... unstandardized flavoring preparations, color mixtures and preparations ... and meat and egg marking inks and food additive preparations ...

OBS

alcohol: term used by Revenue Canada.

OBS

Related terms: liquor, alcoholic beverage (or drink).

OBS

Chemical formulas: C2H6O or C2H5OH or CH3-CH2OH

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
C2H6O
formula, see observation
C2H5OH
formula, see observation
CH3-CH2OH
formula, see observation
64-17-5
CAS number
CONT

Alcool : Liquide contenu dans de nombreuses boissons fermentées et que l'on extrait par distillation. Il s'agit, en général, de l'alcool éthylique [...] qui est le second de la série chimique des «alcools» [...] L'alcool produit par fermentation de sucres existe dans de très nombreuses boissons où il apporte une énergie calorifique de 7 kcal (soit 29 KJ) par gramme.

OBS

Alcool aliphatique primaire [...] C'est l'un des produits organiques les plus importants. Anhydre, il se présente sous forme d'un liquide incolore, d'odeur et de goût caractéristiques.

OBS

esprit de vin : nom ancien de l'alcool éthylique.

OBS

alcool : terme utilisé par Revenu Canada.

OBS

Formules chimiques : C2H6O ou C2H5OH ou CH3-CH2OH

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Bebidas
  • Aditivos alimentarios
Entrada(s) universal(es)
C2H6O
formula, see observation
C2H5OH
formula, see observation
CH3-CH2OH
formula, see observation
64-17-5
CAS number
CONT

[...] el más importante de todos los alcoholes es el etanol, alcohol etílico, espíritu de vino o alcohol ordinario [...]. Las bebidas fermentadas lo contienen en proporciones más o menos grandes.

CONT

Fórmula química: C2H6O o C2H5OH o CH3-CH2OH

Save record 3

Record 4 1991-12-01

English

Subject field(s)
  • Titles of Programs and Courses
  • Informatics

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes et de cours
  • Informatique

Spanish

Save record 4

Record 5 1989-05-30

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Cette dénomination se réfère à la matière aromatique obtenue par distillation d'un aromate en présence d'alcool et éventuellement nuancée pour sa différenciation (Dehove).

OBS

Esprit de cassis.

OBS

Matière aromatique - qualifiée ou non de distillée - obtenue par distillation d'un aromate en présence d'alcool.

Spanish

Save record 5

Record 6 1985-01-29

English

Subject field(s)
  • Furniture Industries
  • Phraseology

French

Domaine(s)
  • Industrie du meuble
  • Phraséologie
CONT

"Table à torsade, d'inspiration Louis XIII".

OBS

(Les meubles anciens du Canada français, Jean Palardy, p. 257).

CONT

"Petite chaise d'esprit Louis XIII".

OBS

(Encyclopédie des antiquités du Québec, p. 194).

Spanish

Save record 6

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: