TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

ESSOREUSE [9 records]

Record 1 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

clothes wringer: an item in the "Maintenance Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Science and Technology" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

essoreuse : objet de la classe «Outils et équipement de maintenance» de la catégorie «Outillage et équipement pour les sciences et la technologie».

Spanish

Save record 1

Record 2 2007-01-09

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Industrial Tools and Equipment
DEF

A large, rotating drum that rapidly spins to separate liquid from solid in the sugar refining process.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Outillage industriel
DEF

Essoreuse constituée d'un panier cylindrique ou conique animé d'un mouvement de rotation très rapide autour de son axe, pour séparer le sucre du sirop sous l'effet de la force centrifuge.

CONT

[...] lorsque les cristaux de sucre ont atteint une taille donnée, ils envoient la masse pâteuse dans une série de grandes centrifugeuses afin de débarrasser le sucre cristallisé du sirop.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria azucarera
  • Herramientas y equipo industriales
Save record 2

Record 3 2001-07-04

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Industrial Tools and Equipment
  • Sugar Industry
DEF

A batch type machine which separates sugar and molasses by centrifugal action. Liquid molasses passes through very small holes of the screen fixed on periphery, while sugar crystals bigger than the holes of the screen, cannot pass through it. Hence sugar is retained inside the screen. These sugar crystals are washed by water or steam sprinkling. Sugar is then dried under the sun and molasses is reboiled for jaggery making.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Outillage industriel
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

En sucrerie, appareil servant à séparer le sucre cristallisé des mélasses.

Spanish

Save record 3

Record 4 1986-08-26

English

Subject field(s)
  • Leatherworking Tools and Equipment
OBS

Samm (sammy): When wet leather is allowed to dry, it passes through a stage at which it is still damp, but no water can be squeezed out. At this stage, the leather is said to be in a sammed condition. The process of producing this condition in the leather is described as "samming" or "sammying". Sammed leather is in an ideal condition for absorbing grease or fat liquor. Most leather is sammed before it is treated with grease. "Sammed" is, in fact, a contraction for "semidried".

French

Domaine(s)
  • Outils et machines pour le travail du cuir
DEF

Machine à essorer les cuirs après tannage.

CONT

Essorage. Peauss. Opération pratiquée sur le cuir, à la sortie du tannage, pour en éliminer mécaniquement une forte proportion d'eau à l'aide d'une essoreuse à double cylindre de feutre. (Cette opération est nécessaire pour pouvoir réaliser d'autres opérations : refendage, dérayage, mise au vent).

Spanish

Save record 4

Record 5 1986-03-20

English

Subject field(s)
  • Household Articles - Various

French

Domaine(s)
  • Articles ménagers divers
OBS

livrée avec deux seaux, sur socle équipé de quatre roulettes pivotantes. Fournie avec faubert (balai de cordages) et pince.

OBS

Catalogue Manutan, page 212.

Spanish

Save record 5

Record 6 1985-09-09

English

Subject field(s)
  • Photography
DEF

Device for pressing the water out of wet prints and squeezing them into contact with the glazing sheet.

French

Domaine(s)
  • Photographie
CONT

les glaceuses 50x60 cm des professionnels sont encombrantes et nécessitent, avec leur essoreuse une table spéciale.

Spanish

Save record 6

Record 7 1981-02-03

English

Subject field(s)
  • Clothes Cleaning and Dyeing Services

French

Domaine(s)
  • Teinturerie

Spanish

Save record 7

Record 8 1978-10-16

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Wheat (...) passes [from the washer] to the base of the whizzer (...) where rotating blades (...) lift the wheat vertically, and at the same time throw it against the perforated outer cover of the whizzer (...). Surface water passes through the slots in the cover and the wheat is discharged centrifugally into an outlet at the top of the whizzer (...)

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Le blé, à la sortie de la laveuse, passe dans l'essoreuse. Par un système de batteurs, le blé (...) est remonté au sommet de l'essoreuse et la force centrifuge évacue ainsi une grande partie de l'eau superficielle qui mouillait les grains.

Spanish

Save record 8

Record 9 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Papermaking Machines

French

Domaine(s)
  • Machines à papier
OBS

(à grande capacité) Cet appareil sert à épaissir les rejets de la pâte mécanique.

Spanish

Save record 9

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